Sami, Samuli

Matkat

Suomalainen Sirkka-Liisa on asunut 10 talvea Amazonin viidakossa – sairastui niin vakavasti, että tunsi kuoleman olevan lähellä

Julkaistu:

taiteilija
Taidemaalari Sirkka-Liisa Lonka on matkustanut ympäri maailmaa ja kokeillut taiteen eri tekniikoita. Kymmenen talvea hän on viettänyt talossaan Amazonin viidakossa.
Sirkka-Liisa Lonka on asunut viimeiset kymmenen talvea syvällä Perun puoleisessa Amazonin viidakossa, kuukausia kerrallaan.

Ensimmäiseen neljään vuoteen hän ei kuitenkaan maalannut viidakkoa, vaan ainoastaan katseli sitä ja tutki. Hän tutki, millaisia ovat kasvien lehdet ja miten ne liikkuvat tuulessa. Hän tutki, miltä viidakko näyttää kaatosateessa ja miltä näyttää kostea kuumuus.

Ennen sademetsään muuttoaan hän oli käynyt Väli- ja Etelä-Amerikassa taiteen vuoksi. Vuonna 1993 hänet oli kutsuttu Perun viidakkoon opettamaan, ja palatessaan hänellä oli näyttelykutsu mukanaan. Myöhemmin hän osti palan maata Amazonin latvalta Pohjois-Perusta, San Juan -nimisestä kylästä, joka sijaitsee noin 800 kilometriä koilliseen Perun pääkaupungista Limasta.


Perun-kotiin on monimutkainen matka. Suomesta Limaan tarvitaan kaksi lentoa. Sitten on vuorossa lento Andien yli Pucallpan kaupunkiin. Sieltä matka jatkuu parikymmentä kilometriä pohjoiseen San Juaniin, nykyään taksilla, mutta vieläkin pahimman tulvan aikaan veneellä.

Perillä odottaa Longan itsensä suunnittelema kaksikerroksinen talo, jonka idea hänellä oli päässään ja jonka paikalliset rakentajat toteuttivat. Siellä hän viettää sateiset talvikuukaudet, jolloin joet ja järvet tulvivat. Lämpötila on tasaisesti 28–32 asteen välillä ja kosteus noin 90 prosenttia.

Kotipihalta avautuu loputon, alkuperäisasukkaiden asuttama sademetsä.

Longan oli päästävä viidakkoon, koska häntä kiehtoo sen biodiversiteetti: kukkia, lintuja, kasveja, hedelmiä, kaloja, eläimiä… Apinat varastelevat zapote-hedelmiä hänen hedelmäpuistaan ja hyönteisiä on satoja eri lajeja.

Pitkät viikot sademetsässä kuluvat maalaten ja luontoa tarkkaillen. Lonka ei ole koskaan kohdannut yanapumaa, mustaa pantteria, viidakon vaarallisinta eläintä, mutta hän on istunut eläintarhassa tutkimassa sen liikkeitä ja maalannut sen tauluihinsa. Myös toinen sademetsän mystinen kissa, otorongo, (jaguaari) pysyttelee poissa ihmisten ilmoilta.

Tärkein työväline on rätti

Kymmenen vuoden tutkimusmatkan jälkeen hän on vihdoin uskaltanut maalata kolibrin, viidakon kauneimman ja herkimmän linnun. Kolibrin aihio on esillä hänen työhuoneessaan Helsingin Myllypurossa. Sitä ei kuitenkaan nähdä Keravan taidemuseon ajankohtaisessa retrospektiivinäyttelyssä, vaan vasta hänen 75-vuotisjuhlanäyttelyssään kahden vuoden kuluttua.

Viidakossa Lonka on myös tutkinut maalaustekniikoita, koska öljyväri ei kuumassa ja kosteassa kuivu, ja pastelli taas kostuu pilalle. Hän löysi lopulta munatemperan, ikivanhan maalaustekniikan, jossa värijauhe sekoitetaan kananmunan ja pellavaöljyn kanssa. Osan töistään hän maalaa puulle, seetri- tai mahonkilevylle.


Hän etsi pitkään tapaa, jolla viidakon tunnelma heräisi kuvassa eloon, ja se tapa oli värin valuttaminen ja kostean näköisenä pitäminen. Jos joku kuvittelee, että Longan maalauksissa värit ovat itsekseen lähteneet valumaan, se ei pidä paikkansa, vaan taustalla on tarkkaan harkittua työtä.

– Tärkein työvälineeni on rätti, jolla voin pestä värin pois ja aloittaa alusta, jos se ei valu oikein, hän paljastaa maalausten taustalle kätkeytyvän arkisen salaisuuden.

– Olen aina yrittänyt saada kaiken näyttämään helpolta, ja keveältä, vaikka se juuri on kaikkein vaikeinta saavuttaa.

Temperaa käytetään lukuisina ohuina kerroksina ja lopputuloksena on värien ja kerroksellisuuden kirjo, joka tuo hänen viidakkokuviinsa syvyyttä ja moniulotteisuutta. Samaa maalausta voi tarvittaessa myös jatkaa Suomessa öljyvärillä.

Viivan mestarina

Lonka myös maalaa hitaasti. Yönkuningattaren maalaaminen edellytti, että öisin piti valvoa ja odottaa kukan puhkeamista.

– Kerran sitten kävi niin, että olin nukahtanut, ja niiden tuoksu herätti minut yöllä.

Neljä yönkuningatarta oli hänen viidakkotontillaan auennut yhtä aikaa!


Tällaisia, merkittäviä elämänsä kokemuksia Lonka yrittää maalata kuviksi, sekä niitä tunteita ja tuntemuksia, joita ne kokemukset ovat herättäneet. Joskus myös sen tunteen saaminen kuvaksi kestää kuukausia.

Lonkaa pidetään viivan mestarina. Hänen maalaustensa tärkein elementti on viiva, joka lähtee hänen lantiostaan asti. Myös sen pitää olla täydellinen.

Helsingin ateljeessa maalaustelineellä on parhaillaan apina-aiheinen työ, jossa yhden apinan turpaa kuvaava viiva ei vielä ole oikein.

Lonka sanoo, ettei hän ole vielä kertonut kaikkia viidakon tarinoita kuvillaan, mutta jonain päivänä on ratkaistava, kuinka kauan sademetsään jaksaa vielä matkustaa. Myös alueen ongelmat, köyhyys, väkivalta ja toivottomuus, ovat alkaneet tuntua raskaalta kohdata silmästä silmään.

Kokeillut erilaisia materiaaleja

73-vuotias seikkailija on koko elämänsä kiertänyt tekemässä taidetta eri puolilla maailmaa. Kun Lonka sanoo matkustaneensa yli 40 maahan, hän tarkoittaa matkoja, jotka ovat kestäneet vähintään kuukauden kerrallaan.

Hän on asunut viikkoja tai kuukausia kerrallaan Väli- ja Etelä-Amerikan lisäksi Aasiassa ja Afrikassa. Hän on käynyt myös opiskelemassa ja opettamassa Perun lisäksi Kiinassa, Zimbabwessa, Botswanassa, Nicaraguassa.

Lonka kuuluu siihen 1960- ja 70-luvun sukupolveen, joka oli utelias näkemään ja kokemaan maailmaa, toisia kulttuureja ja tapoja. Punaisena lankana on ollut halu myös oppia taiteen tekemistä uusista lähtökohdista.

Lonka on pitkän uransa aikana kokeillut erilaisia materiaaleja. Hänellä oli pastellikausi, lyijykynäkausi ja paperimassakausi.

Hän on myös kerännyt alkuperäiskansojen käsityötä ja taidetta.

Uusi rakkaus viisikymppisenä

1990-luvun alussa hän oli Zimbabwessa opettamassa taidetta ja sairastui niin vakavasti, että hän tunsi kuoleman olevan jo lähellä. Selviytyminen, se, että tiukassa paikassa onnistui sittenkin pitää itsestään huolta, on tehnyt hänestä entistä rohkeamman.

Avioero ja uusi rakkaus viisikymppisenä, ovat nekin käännekohtia, joihin liittyvät tunteet on työstetty taiteen materiaaliksi. Lonka on nykyään naimisissa Väestöliitossa tutkimusprofessorina työskentelevän ”seksiprofessori” Osmo Kontulan kanssa.


– Ja sitten pääsin viimein viidakkoon, hän sanoo ja tuntuu tarkoittavan, että on löytänyt sielunkumppaninsa ja sielunmaisemansa.

– Mutta en ole koskaan levitellyt yksityiselämääni gallerian seinille katsottavaksi. Enkä pyri kuvaamaan ongelmia, vaan niiden ratkaisuja, hän sanoo painokkaasti.

Paperimassasta tehtyjä simpukoita on joskus pidetty hänen taiteilijuutensa symbolina: hän työstää kokemuksiaan sisimmässään, joskus pitkäänkin, ja avaa vasta valmiin helmen yleisön nähtäväksi.

Keravan taidemuseo Sinkka. Viidakko tulvii, retrospektiivinen näyttely 1993–2015. Avoinna 22.5. asti ti, to, pe 11–18, la, su 11–17.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Poliisi tiedottaa Turun sarjapuukotuksesta kello 14 – Viisi kysymystä, joihin odotetaan vastauksia

  2. 2

   Tosi-tv-tähti Tia Kiuru avoimena blogissaan – vaihtoi avioliiton useampaan poikaystävään

  3. 3

   Turun puukotuksesta epäilty makaa sairaalassa eristettynä ja vartioituna

  4. 4

   Netflix kertoi lopettavansa suosikkisarjansa – pornosivusto lupautui tekemään seuraavan kauden

  5. 5

   Hassan, 45, asettui hengenvaaraan auttaessaan puukotettua: ”En voi kääntää katsettani ja antaa naisen maata maassa”

  6. 6

   Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  7. 7

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  8. 8

   Supon uhka-arvio: Riskilistalla 350 henkilöä, innostuneet radikaali-islamilaisesta propagandasta

  9. 9

   Mahtavat letut eivät kaipaa edes hilloa – salaisuus piilee taikinassa

  10. 10

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  2. 2

   Tämä kaikki tiedetään epäillystä puukottajasta nyt: 18-vuotias marokkolainen, tuli Suomeen viime vuonna, haki turvapaikkaa

  3. 3

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  4. 4

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  5. 5

   Presidentti Niinistö antoi lausunnon Turun iskusta – lue koko lausunto sanasta sanaan

  6. 6

   Uudet tiedot kootusti: Tässä kaikki, mitä tiedämme nyt Turun sarjapuukotuksesta

  7. 7

   Ruotsalaistutkija: Marokkolainen terroristiverkosto ulottuu Barcelonasta Turkuun

  8. 8

   Kuvat: Poliisi nosti valmiutta Oulussa – kävelykaduille ilmestyi raskasta kalustoa

  9. 9

   Supo: Tästä syystä Turun puukotuksia epäillään terroriteoksi

  10. 10

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  10. 10

   Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Poliisi tiedottaa Turun sarjapuukotuksesta kello 14 – Viisi kysymystä, joihin odotetaan vastauksia

  2. 2

   Tosi-tv-tähti Tia Kiuru avoimena blogissaan – vaihtoi avioliiton useampaan poikaystävään

  3. 3

   Turun puukotuksesta epäilty makaa sairaalassa eristettynä ja vartioituna

  4. 4

   Netflix kertoi lopettavansa suosikkisarjansa – pornosivusto lupautui tekemään seuraavan kauden

  5. 5

   Hassan, 45, asettui hengenvaaraan auttaessaan puukotettua: ”En voi kääntää katsettani ja antaa naisen maata maassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  2. 2

   Tämä kaikki tiedetään epäillystä puukottajasta nyt: 18-vuotias marokkolainen, tuli Suomeen viime vuonna, haki turvapaikkaa

  3. 3

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  4. 4

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  5. 5

   Presidentti Niinistö antoi lausunnon Turun iskusta – lue koko lausunto sanasta sanaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää