Mervi

Matkat

Korkeasaaren kesän eläinvauvat kuvissa: "Lintujen hyökkäyksiä, yllätyssynnytys ja villejä leikkejä"

Julkaistu:

Eläinvauvat
Korkeasaaressa on syntynyt tänä vuonna poikasia yhteensä kuudelletoista lajille. Tässä eläinvauvojen kuulumiset ja kuvat.
- Tänä vuonna Korkeasaaressa nisäkkäistä poikasia ovat saaneet muun muassa aasianleijonat, lumileopardit, mongolianvillihevoset, gundit, milut, punaniskavallabit sekä pikkumarmosetit, kertoo Korkeasaaren opas Anu Hakkarainen.

Linnuista poikasia ovat saaneet kuningasmerikotkat, tunturipöllöt, varpuspöllöt, suokukot sekä riikinkukot.

Hakkarainen kokosi yhteen Korkeasaaren eläinvauvojen viimeisimmät kuulumiset ja kuvat:

Kuningasmerikotka


18. ja 19.5. kuoriutui Korkeasaaressa kaksi kuningasmerikotkan poikasta. Poikasten kuoriutuminen oli iloinen yllätys, sillä Korkeasaaren kuningasmerikotkat ovat nuoria, vasta 6-vuotiaita kotkia. Täysin varttuneita kuningasmerikotkat ovat vasta 9-10 vuoden iässä.

Korkeasaaren poikaset ovat myös osa varsin harvalukuista joukkoa: maailman eläintarhoissa on tänä vuonna kuoriutunut yhteensä 14 poikasta. Korkeasaaren kotkanpoikasten ensivaiheita seurattiin pesäkameran avulla emoja tai poikasia häiritsemättä.

Luonnossa kotkilla esiintyy yleisesti kainismiksi kutsuttua käyttäytymistä, jossa suurikokoisempi poikanen syrjäyttää pienemmän omimalla lähes kaiken emojen tuoman ravinnon itselleen ja lopulta syö myös nääntyneen sisaruksensa.

Korkeasaaressakin seurattiin kotkanpoikasten varhaisia vaiheita jännityksellä, mutta kumpikin poikanen selvisi, eikä kainismin uhkaa enää tässä vaiheessa ole.

Kotkanpoikaset kasvavat varsin nopeasti, ja Korkeasaarenkin kuningasmerikotkan poikaset varttuivat muutamissa viikoissa emojensa kokoisiksi. Pesästä ne lähtivät reilu kymmenenviikkoisina, ja ovat nyt harjoitelleet lentämistä tarhassaan parin viikon ajan.

Homma vaatii vielä hieman hiomista, ja poikaset liikkuvatkin enimmäkseen maassa emojen istuskellessa puussa.

Viime viikolla kolmikuiset poikaset otettiin ensimmäistä kertaa eläinlääkärin käsittelyyn, ja ne saivat mikrosirun ja ennaltaehkäisevän loislääkityksen. Niiltä otettiin myös höyhennäytteet, joista eristetyn DNA:n perusteella saadaan määritettyä poikasten sukupuolet.

Eläintenhoitajat varustautuivat tarhaan mennessään metsurinkypäröillä, mutta välttyivät emolintujen hyökkäyksiltä. Äiti- ja isäkotka tyytyivät vain pitämään kovaa ääntä, mutta suhtautuivat poikastensa käsittelyyn yleisesti ottaen melko rauhallisesti.Lumileopardi


Korkeasaaren 10-vuotias lumileopardinaaras yllätti huhtikuun lopulla 28.4. pyöräyttämällä ensimmäiset poikasensa hieman kypsemmällä iällä. Naaras on elänyt koko ikänsä Korkeasaaressa, muttei ole aiemmin osoittanut kiinnostusta lisääntymispuuhia kohtaan.

Nyt se synnytti kerralla neljä jälkeläistä, kaksi naaras- ja kaksi urospentua. Pennut ovat vielä pysytelleet emonsa kanssa enimmäkseen takatiloissa poissa yleisön silmistä, hyvällä tuurilla niistä on saattanut päästä näkemään vilauksen. Pentujen kuitenkin odotetaan alkavan liikuskella tarhassa enemmän näin loppukesästä niiden hieman vartuttua.

Pentujen isä, 10-vuotias uros, elää naapuritarhassa. Se ei kuitenkaan muuta missään vaiheessa samaan tarhaan jälkeläistensä kanssa, sillä lumileopardi on yksineläjä, eikä laumaelämä ole niille luontaista.

Pennut kuitenkin viettävät yhteiselämää keskenään ja emonsa kanssa, kunnes ovat täysin varttuneita.


Aasianleijona


Maaliskuussa, 26.3., syntyivät myös nuoren, 3-vuotiaan aasianleijonanaaraan ensimmäiset poikaset. Kaikki kolme pentua ovat naaraita. Synnytyksen lähestyessä emo jätettiin täysin omaan rauhaansa sisätiloissa sijaitsevaan pesätilaan, ja hoitajat tarkkailivat pikkuleijonia aluksi pesäkameran välityksellä. Kun pennut olivat kasvaneet viisiviikkoisiksi, ne punnittiin ja madotettiin.

Kesäkuussa leijonanpennut alkoivat ulkoilla emonsa kanssa ulkotarhassa. Koska pennut ovat emon ensimmäiset, se oli alkuun hieman ylihuolehtivainenkin, ja niinpä yleisön liikkumista kissalaaksossa rajoitettiin alkuun emon hermojen säästämiseksi. Hiljalleen totuttelu on tuottanut tulosta - nykyään leijonaemo ei ihmisyleisöstä juurikaan hätkähdä.

Vilkkaiden pentujen leikit sisältävät runsaasti vaanimista ja hyökkäyksiä. Leikki voi ihmissilmään näyttää huvittavalta, mutta erityisesti villissä luonnossa sillä olisi tärkeä merkitys – se harjaannuttaa poikasia saalistuksen taitoihin.

Leijonalaumassa saalistaminen onkin juuri naaraiden kontolla. Pennut elävät toistaiseksi emonsa kanssa omassa tarhassaan. Naapuritarhassa elelevät pentujen 12-vuotias isä sekä 16-vuotias isotäti.

Kun eläintenhoitajat arvioivat, että aika on kypsä, pennut ja emo pääsevät asumaan samaan tarhaan isänsä ja isotätinsä kanssa.

Leijonauroksella on isyydestä jo aiempaa kokemusta, ja se on ollut varsin kärsivällinen isä aiempien pentujensa kanssa. Kärsivällisyydestä onkin varmasti iloa, kun tämän vuoden pennut pääsevät metsästämään isänsä häntätupsua.


Takini


Vuoden ensimmäinen poikanen oli takinikili. Tämä ei ole lainkaan epätavallista, sillä juuri takinien perhetapahtuma on yleensä vuoden ensimmäinen. Tänä vuonna kili syntyi 9.3.
Mongolianvillihevonen


Kaksi mongolianvillihevosen tammavarsaa syntyi Korkeasaaressa 3.5. ja 6.5. Hevosvarsat nousevat jalkeille jo tunnin kuluessa syntymästään, ja Korkeasaarenkin varsat kirmailivat jo tarhassaan reilun vuorokauden ikäisinä!

Saaliseläimenä hevoselle on hyötyä siitä, että myös varsat ovat mahdollisimman pian valmiina pakenemaan vaaran uhatessa.

Korkeasaaren varsat elävät samassa laumassa yhdessä isänsä, emojensa ja isosiskonsa ja -veljensä kanssa. Niillä siis on sama isä, 15-vuotias ori, mutta eri emot.

Emot ovat 10- ja 11-vuotiaat tammat. Isosisko- ja veli taas ovat puolitoistavuotiaita.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Omakotitalo paloi Seinäjoella: Äiti kuoli, isä ja lapset pelastuivat

  2. 2

   Nyt puhuu bussiyhtiö Nobinan keskustelusta ulos heitetty pääluottamusmies: ”Ei minun tarvitse sietää huutamista ja tönimistä”

  3. 3

   Mopopoikien hurjastelulle järkyttävä loppu – kaksi teiniä lensi ilmassa maahan, toiselle vakava aivovamma

  4. 4

   Bill Gates paljastaa: Tämän vuoksi Windowsissa käytetään ctrl-alt-del-näppäinyhdistelmää

  5. 5

   Arkeologit avasivat keskiaikaisen haudan syrjäisellä saarella Englannissa – sisältö oli kaukana ihmisestä

  6. 6

   Kommentti: Jesse Puljujärven kiusaaminen on lapsellista – ansaitsee pilkan sijaan kehuja suoraselkäisyydestään

  7. 7

   Playboy-mallin luomurinnat tuottavat hänelle suunnatonta tuskaa – avautui kivuistaan tv-ruudussa: Lääkäriltä simppeli neuvo

  8. 8

   Poliisit säälivät vaikeuksiin joutunutta hevosmiestä – ”Repivät lopulta sakkolapun”

  9. 9

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  10. 10

   ”Rakasteluun kelpasi vaikka vaja” – Kalle Päätalon elämään kuuluivat värikäs seksielämä, salasuhteet ja 17-vuotias rakastajatar

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  4. 4

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  5. 5

   Arkeologit avasivat keskiaikaisen haudan syrjäisellä saarella Englannissa – sisältö oli kaukana ihmisestä

  6. 6

   Playboy-mallin luomurinnat tuottavat hänelle suunnatonta tuskaa – avautui kivuistaan tv-ruudussa: Lääkäriltä simppeli neuvo

  7. 7

   Gay-kommentti oli liikaa – Ensitreffit alttarilla -Petrin möläytykselle täystyrmäys tv-katsojilta: ”Se tuosta avioliitosta”

  8. 8

   IL: Yö-yhtyeen alkuperäisjäsen Jussi Hakulinen sairastui syöpään – sai tietää kamalan uutisen kirjeen välityksellä

  9. 9

   Entinen Ensitreffit alttarilla -vaimo kauhistui uuden Ensitreffit-parin meiningistä: ”Huolestuttaa kyllä”

  10. 10

   Brasilialainen Ihmis-Ken avautui seksuaalisuudestaan – suunnitteilla äärimmäinen operaatio: Perustelu vetää mykäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. 6

   Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Omakotitalo paloi Seinäjoella: Äiti kuoli, isä ja lapset pelastuivat

  2. 2

   Nyt puhuu bussiyhtiö Nobinan keskustelusta ulos heitetty pääluottamusmies: ”Ei minun tarvitse sietää huutamista ja tönimistä”

  3. 3

   Mopopoikien hurjastelulle järkyttävä loppu – kaksi teiniä lensi ilmassa maahan, toiselle vakava aivovamma

  4. 4

   Bill Gates paljastaa: Tämän vuoksi Windowsissa käytetään ctrl-alt-del-näppäinyhdistelmää

  5. 5

   Arkeologit avasivat keskiaikaisen haudan syrjäisellä saarella Englannissa – sisältö oli kaukana ihmisestä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  4. 4

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  5. 5

   Arkeologit avasivat keskiaikaisen haudan syrjäisellä saarella Englannissa – sisältö oli kaukana ihmisestä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. Näytä lisää