Kuisma

Matkat

IS vertaili matkavakuutukset - katso, mikä kannattaa ottaa!

Julkaistu:

LIV
Monelle tulee yllätyksenä, ettei valtio hoida kansalaisiaan ilmaiseksi lomakohteesta kotiin, jos jotain ikävää sattuu.
Passi ja hammasharja - pakattu. Mutta lomalle kannattaa hankkia ajoissa myös se kenties kaikkein tärkein, eli matkavakuutus. Kaikissa matkavakuutuksissa ei ole automaattisesti matkatavaravakuutusta, vaan se pitää ottaa itse. Matkavakuutuksissa voi myös vaihtelevasti valita, minkä arvoiseksi laskee matkatavaransa tai oman henkensä.

Sairaustapauksissa kuluja korvataan matkalla sairastumisen yhteydessä joko 90 päivään tai 120 päivään asti. Ambulanssilento Suomeenkin korvataan, mutta siitä pitää sopia etukäteen vakuutusyhtiön kanssa. Hintaa kun esimerkiksi Aasian maista tulee pyöreät satatuhatta euroa.
Kuulostaa hurjalta, mutta mitenkään tavattomia ambulanssikuljetukset eivät ole.

- Meillä Ifissä näitä tehdään vuosittain noin kymmenkunta, kertoo tiedottaja Mari Hätinen.
 


Thaimaassa sairaalan hoitovuorokausi maksaa noin 1000-2000 euroaMatkailijalle voi tulla yllätyksenä, kuinka halvaksi katsotussa maassa erikoissairaanhoito voikin olla kallista.

- Thaimaassa perussairaanhoito kuten flunssan hoito voi olla edullista, mutta suuremmat hoito-operaatiot kuten leikkaukset tai tehohoito eivät sitä ole. Thaimaassa sairaalan hoitovuorokausi maksaa noin 1000-2000 euroa, Hätinen laskee.

Jotkut lähtevät matkaan huolettomasti ja luottavat siihen, että Suomen valtio hakee kansalaisensa kotiin. Näin ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti, eikä ainakaan ilmaiseksi.

- Matkavakuutuksen hankkiminen on fiksu juttu, vahvistaa OP-Pohjolan vakuutuspäällikkö Ville Lampinen.

Monet aikuisten vakuutuksista sisältävät myös mukana matkustavat lapset ja jopa lapsenlapset. Ikärajat kuitenkin vaihtelevat, ja joissakin tapauksissa perheen teinille pitää ottaa erikseen oma vakuutus. Usein vakuutus ei korvaa esimerkiksi lapsen kuolemantapausta, jos aikuisellekaan ei ole määritelty siitä korvausta. Kannattaa siis miettiä, missä säästää.

IS selvitti, mitä maksaisi ja millä ehdoilla saisi matkavakuutuksen nelihenkinen perhe, joka matkaa Thaimaahan kahdeksi viikoksi. Perheen lapset ovat 10- ja 15-vuotiaita, ja mukaan otettiin myös matkatavaravakuutus. Oikeusturva- ja vastuuvakuutus tulevat usein juuri matkatavaravakuutuksen mukana.

Matkan peruuttamisen korvaamista säätelee pitkälti valmismatkalaki, joten sen korvaamista ei otettu vertailuun mukaan. Myös monissa luottokorteissa on mukana jonkinlainen matkavakuutus, jos ainakin osan matkasta maksaa luottokortilla. Monet ammattiyhdistysliikkeet ja etujärjestöt tarjoavat jäsenyyden myötä myös matkavakuutuksen.

Näissä ei välttämättä ole mukana esimerkiksi matkatavaravakuutusta, joten ehdoista kannattaa aina ottaa etukäteen selvää.

Miten vakuutukset eroavat?


Eurooppalainen

Kenelle: Määräaikainen matkustajavakuutus myönnetään alle 86-vuotiaalle aikuiselle. Aikuisen vakuutukseen sisältyvät myös alle 15-vuotiaat lapset ja lapsenlapset.

Mistä: Perusvakuutukset puhelimitse, liikkeestä tai
netistä.

Mitä maksaa: Noin 198 euroa kahdelta aikuiselta ja yhdeltä alle 15-vuotiaalta lapselta, kun matkatavaroiden vakuutusarvo 900 euroa/perhe ja kuolematapauskorvaus 20000 euroa. Lisäksi perheen 15-vuotiaalle hankittava oma vakuutus, esim. Easy, joka maksaa 112 euroa, jos mukana kotivakuutus, tapaturmavakuutus, matkustajavakuutus (jatkuva) ja matkatavaravakuutus (jatkuva). Hinta on 86 euroa, jos mukana ei ole matkatavaravakuutusta.

Milloin voimassa:
Voimassa jo kotiovelta tai työpaikalta, mistä matka on merkitty alkavaksi.

Hammashoito: Äkillisen hammassäryn hoito korvataan enintään 120 euroon asti.

Omavastuu:
Matkatavaravakuutuksessa ja hoitokuluissa ei omavastuuta.
Mitä ulkopuolelle: Ei korvaa tiettyjen lajien tapaturmia. Tällaisia lajeja ovat mm. benjihypyt ja laitesukellus. Vaarallisten lajien harrastajien on mahdollisuus laajentaa perusvakuutusta.

If

Kenelle: Määräaikaisessa matkavakuutuksessa ei yläikärajaa, alle 20-vuotiaat lapset kuuluvat automaattisesti mukaan. Yli 69-vuotiaille ei kuolemantapauskorvausta eikä korvausta pysyvästä haitasta.
Mistä: Yhtiön konttoreista, puhelimitse tai netistä.

Mitä maksaa:
183,52 euroa, kun matkatavaroiden vakuutusarvo 850 euroa/aikuinen ja kuolemantapauskorvaussumma 25000 euroa. Mukana internet-alennus. Jos asiakkaalla on Ifin kotivakuutus, matkatavarat kuuluvat kotivakuutukseen ja vakuutus on halvempi.

Milloin voimassa: Matkan katsotaan alkavan Suomesta kotoa tai työpaikalta.

Hammashoito:
Äkillisen hammassäryn hoito korvataan 200 euroon asti.

Omavastuu:
Matkatavaravakuutuksen omavastuu minimissään 50 euroa.
Mitä ulkopuolelle: Esimerkiksi laitesukellus kuuluu vakuutuksen piiriin, jos maksaa lisämaksun ja urheilurajoitus poistetaan, mikä vaatii keskittäjäasiakkuuden. Tietyt lajit, kuten leijapurjehdus, ovat kuitenkin sellaisia, ettei vakuutusturvaa myönnetä edes lisämaksusta. Pysyvän haitan korvaus ja kuolemantapauskorvaus on sisällytettävä vakuutukseen erikseen.

POP Vakuutus (Suomen Vahinkoturva Oy)


Kenelle: Määräaikaisessa matkavakuutuksessa ei yläikärajaa. Alle 18-vuotiaat, vanhempiensa mukana matkustavat lapset ja lapsenlapset kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Mistä: Määräaikaiset matkavakuutukset puhelinpalvelun kautta.
Mitä maksaa: 123,03 euroa, kun matkatavaroiden arvo 1000 euroa/perhe ja kuolemantapauskorvaus 25000 euroa. Hinta laskettu alle 56-vuotiaille vanhemmille, iän karttuessa hinta nousee. Vakuutus myönnetään alle 80-vuotiaille.

Milloin voimassa:
Vakuutuksen maksuhetkestä siihen asti, kunnes matka päättyy.

Hammashoito: Äkillisen hammassäryn hoito korvataan 200 euroon asti.

Omavastuu:
Ei omavastuuta matkatavaroissa tai hoitokustannuksissa.
Mitä ulkopuolelle: Tietyt urheilulajit, kuten laitesukellus. Osan saa vakuutuksen piiriin tekemällä lisämaksullisen urheilulaajennuksen. Tietyt lajit, kuten leijapurjehdus, ovat kuitenkin sellaisia, ettei vakuutusturvaa myönnetä edes lisämaksusta. Korvaa kriisiterapian.

Turva ja LähiTapiola

Kenelle: Verkosta ostettaessa alle 70-vuotiaille aikuisille. Alle 16-vuotiaat lapset automaattisesti mukana.

Mistä: Puhelimitse, konttorista tai netistä.

Mitä maksaa: 133,2 euroa, kun matkatavaroiden vakuutusarvo 500 euroa/aikuinen ja kuolemantapauskorvaussumma 25000 euroa.
Milloin voimassa: Voimassa jo kotiovelta tai työpaikalta, mistä matka on merkitty alkavaksi.

Hammashoito: Korvaa äkillisen hammassäryn kuluja matkakuluineen enintään 120 euroon asti.

Omavastuu:
Matkatavaroissa ja matkasairauden hoitokuluissa ei omavastuuta.

Mitä ulkopuolelle: Perusvakuutus ei kata riskialttiita lajeja. Riskialtista urheilulajia (lukuun ottamatta ilmailulajeja) varten voidaan tehdä vakuutus erikseen. Ei korvaa vakuutustapahtuman psyykkisiä seurauksia.

Fennia

Kenelle: Myös alle 18-vuotiaat lapset ja lapsenlapset kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Mistä: Konttorista, puhelimitse tai netistä.

Mitä maksaa:
116,40 euroa, kun matkatavaroiden vakuutusarvo on 600 euroa/aikuinen. Netissä vakuutuksen kuolemantapauskorvaussummaksi annetaan automaattisesti 10000 euroa.

Milloin voimassa: Vakuutuskirjassa määrätyn ajan.

Hammashoito:
Äkillisen hammassäryn hoito korvataan kohtuullisine matkakuluineen.

Omavastuu:
Ei omavastuuta.

Mitä ulkopuolelle:
Hyväksyy ilmailulajitkin erillissopimuksella, jos vakuutettava henkilö harrastaa lajia. Kokeilukertaa ei lasketa harrastukseksi. Erillissopimusten piiriin ei lasketa esimerkiksi amerikkalaista jalkapalloa. Ei korvaa tapaturman psyykkisiä seurauksia, mutta korvaa traumaperäisen stressireaktion tai tuhoisasta kokemuksesta seuranneen persoonallisuuden muutoksen, joilla on lääketieteellinen syy-yhteys tapaturmaan.

Gouda

Kenelle:
Gouda Standard matkavakuutus on alle 60-vuotiaille, Super on alle 40-vuotiaille riskilajien harrastajille. Alle 15-vuotiaat lapset kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Mistä: Netistä.

Mitä maksaa: Kahdelta aikuiselta ja alle 15-vuotiaalta lapselta 120 euroa, kun matkatavaroiden arvo 700 euroa/aikuinen ja kuolinkorvaussummana 10000 euroa (antaa automaattisesti). 15-vuotiaalle ja sitä vanhemmalle hankittava oma vakuutus. Goudan nettisivuilla vakuutuksen ottajaksi voi kuitenkin merkitä vain aikuisen.

Milloin voimassa:
Astuu voimaan aikaisintaan maksuhetkestä.

Hammashoito: Enintään 85 euroon asti.

Omavastuu:
Ei omavastuuta.

Mitä ulkopuolelle: Ei kata riskialttiita lajeja. Niitä varten on Gouda Super matkavakuutus, joka myönnetään vain alle 40-vuotiaille.

Tarja Kuittinen

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Mies makasi 15 vuotta tiedottomassa tilassa – sitten tutkijat osuivat oikeaan hermoon

  2. 2

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  3. 3

   Venäläistä pariskuntaa epäillään 30 murhasta ja kannibalismista – kännykän kuvat paljastivat yhden historian karmeimmista tapauksista

  4. 4

   Patrik Laine hurjassa vireessä: kahteen erään tehot 2+2

  5. 5

   Haposta tuli Lontoon rikollisjengien uusi ”suosikkiase” – nuorisotyöntekijän mukaan taustalla ovat nämä syyt

  6. 6

   MM-rallissa debytoiva superlupaus Kalle Rovanperä, 16, hukkasi poltteen ajamiseen: ”Autot kuukausikaupalla pölyttymässä”

  7. 7

   Etelä-Korea esitti vaatimuksen Yhdysvalloille jännitteiden lieventämiseksi: ”Erittäin todennäköistä, että Pohjois-Korea provosoi lisää”

  8. 8

   Miten paljon housut oikein voivat paljastaa? Miley Cyrusin muutoin herttaisen asun alaosa ei peittänyt mitään

  9. 9

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  10. 10

   Heidät maajussit valitsivat farmiviikolle! Lemmenpelistä karsiutuneet purkivat pettymystään: ”Pinnallista ja fiilistelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  3. 3

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  4. 4

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  5. 5

   Ex-avovaimo katkaisi jopa sähköt, mutta mies ei muuttanut talosta pois – lopulta tuli lähtökäsky

  6. 6

   Asiantuntija varoittaa: Toinen Pohjois-Korean aiheuttama uhka on jäänyt vetypommipullistelun varjoon

  7. 7

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Stormbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  8. 8

   Urheilutoimittaja Laura Arffman julkaisi herkän hääkuvan – hiihtäjäpuolison käsi eksyi takamukselle: ”Romantiikkaa ilmassa”

  9. 9

   Satojen miljoonien lataama Android-sovellus paljastui vakoojaksi – ”Ylittää kriittisen rajan”

  10. 10

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  9. 9

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  10. 10

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Mies makasi 15 vuotta tiedottomassa tilassa – sitten tutkijat osuivat oikeaan hermoon

  2. 2

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  3. 3

   Venäläistä pariskuntaa epäillään 30 murhasta ja kannibalismista – kännykän kuvat paljastivat yhden historian karmeimmista tapauksista

  4. 4

   Patrik Laine hurjassa vireessä: kahteen erään tehot 2+2

  5. 5

   Haposta tuli Lontoon rikollisjengien uusi ”suosikkiase” – nuorisotyöntekijän mukaan taustalla ovat nämä syyt

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  3. 3

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  4. 4

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  5. 5

   Ex-avovaimo katkaisi jopa sähköt, mutta mies ei muuttanut talosta pois – lopulta tuli lähtökäsky

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  6. Näytä lisää