Merja

Matkat

Valikko

Kiehtooko reissuelämä? 18 vuotta ulkomailla asunut kertoo, millaista se oikeasti on

Meri, 50, ei ole käynyt kertaakaan Suomessa vuoden 1996 jälkeen. Viimeiset viisi vuotta hän on ollut paikallaan vain joitakin viikkoja kerrallaan.
Merin elämäntapa on reissaaminen. Kuluneiden vuosien aikana hän on oleillut muun muassa Englannissa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Unkarissa, Portugalissa, Puolassa, Tsekissä, Slovakiassa, Sloveniassa, Kroatiassa ja Serbiassa.

Tällä hetkellä hän oleilee Espanjassa Malagassa. Merin haaveena on vierailla jokaisessa Euroopan maassa, ja siirtyä sitten kaukaisempiin maihin – ja tehdä lopulta maailmanympärimatka.

Meri asuu eri maissa yleensä hostelleissa ja kiertelee eri kaupunkeja. 
- Viime vuonna tuli käytyä liki 20:ssa eri kaupungissa, mutta tuo tahti oli hieman liian rankka. Tänä vuonna aion ottaa rauhallisemmin ja viettää vähintäänkin neljä viikkoa jokaisessa vierailupaikassa, Meri kertoo.

Meri kutsuu itseään reissulaiseksi. Kun hän lähti Suomesta Lontooseen töihin, ei mielessä vielä ollut pysyvä reissuelämäntapa.

- Reissulaiseksi muuttumiseni on oikeastaan tapahtunut vaiheittain. Ensimmäinen vaihe oli lähtö Suomesta vuonna 1996. Olin työttömänä Suomessa ja päätin kokeilla löytäisinkö töitä Lontoosta. Se oli ensimmäinen irtautuminen jostakin pysyvästä.


Lontoossa Meri asui vuoteen 2008. Siellä elämä oli kuitenkin hektistä; töitä oli yleensä joka päivä eikä matkusteluun jäänyt aikaa.

- Ajatus elämäntapamatkailijaksi ryhtymisestä nousi mieleen ensimmäisen kerran hyvin vahvasti, kun olin viikonloppuretkellä Brightonissa keväällä 2007. Tajusin nauttivani suunnattomasti matkalla olemisen vapaudesta ja mahdollisuudesta irtautua kaikista pysyvimmistä järjestelyistä elämässä, vapaana kääntäjänä työskentelevä Meri kertoo.

Tämän jälkeen koti on ollut siellä, minne jalat ovat vieneet. Aluksi Meri suuntasi Berliiniin, sieltä matka jatkui Müncheniin ja Kölniin sekä Brysseliin ja Pariisiin. Nyt tavaksi on vakiintunut viettää talvet Espanjassa ja matkustella muina vuodenaikoina.

Käyntipaikat valikoituvat Merin kiinnostuksenkohteiden mukaan.
- Valitsen jotkut käyntipaikat sen takia, että ne liittyvät jotenkin kirjailijoihin tai muihin henkilöihin, joiden elämästä olen ollut kiinnostunut. Jotkut paikat, kuten esimerkiksi Cádiz, ovat tuntuneet erityisen kiehtovilta näkemieni kuvien tai lukemieni kertomusten perusteella.

Tärkeä tekijä paikkaa valitessa on myös majoituksen hintataso sekä ilmasto. Meri ei pidä kylmästä, lumesta tai kaamoksesta, joten siksi hän nauttii mahdollisuudesta viettää talvikuukaudet auringossa.


Merillä ei ole omaa perhettä, eikä hän ole nähnyt Suomessa asuvia läheisiään vuosikausiin, mutta pitää heihin yhteyttä säännöllisesti. Kotimaan tapahtumia hän seuraa suomalaisilta verkkosivustoilta.

Koti-ikävää Meri ei silti muista koskaan tunteneensa.
- Olen luonteeltani yksinäinen susi, joten en ole myöskään kaivannut sukulaisten tai tuttavien seuraa.

- En ole pahemmin tuntenut olevani yksinäinen. Olen viihtynyt aika hyvin yksin lapsesta asti. En ole mikään perheihminen.

- Kun raha- ja työtilanne on ollut huono, olen ehkä tuntenut olevani hieman heikoilla ja olen tiedostanut irrallisuuteni ja erillisyyteni vähän selvemmin. Mutta kun tilanne on hyvä, en ajattele paljonkaan muuta kuin sitä, minne kaikkialle voin matkustaa.

Suomesta hän sen sijaan ikävöi tiettyjä ruokia ja kesää.

- Suomen kesää ja kesäöitä ei voita mikään. Olisi mukavaa voida saunoa ainakin kerran viikossa. Kaipaan myös joitakin suomalaisia ruokia ja makeisia. Sitten kun palaan Suomeen, on pakko saada syödä karjalanpiirakoita, lihapiirakoita, lakkoja ja puolukoita.Reissuelämä ei Merin mukaan sovi kaikille.
- Tämä elämäntyyli ei ehkä sovi sellaisille, jotka tarvitsevat elämäänsä jonkin pysyvämmän kiinnekohdan, kuten esimerkiksi pysyvän asunnon tai työympäristön.

- Vaikka internet ja matkapuhelimet helpottavatkin yhteydenpitoa nykyisin, joku voi ehkä alkaa kaivata mahdollisuutta jutella kasvokkain perheenjäsenten tai ystävien kanssa.

Sen sijaan niille, jotka kestävät irrallisuutta, yksin olemista ja ulkopuolisuuden tunteita, Meri suosittelee reissaamista.

- Matkailija on vähän ulkopuolinen kaikkialla, minne menee. Kannattaa ajatella sitäkin, että pitkän aikaa matkalla ollut voi olla ainakin aluksi hieman ulkopuolinen myös omassa kotimaassaan tai muussa lähtöpaikassa. Sillä aikaa, kun olet itse matkoilla, elämä kotimaassa jatkuu ja muuttuu ilman sinua, hän muistuttaa.

Meri koki kulttuurishokin muutettuaan 1996 Lontooseen, ja identiteettikriisin asettauduttuaan Saksaan 2008.

- Tajuntaan kolahti, että minulla ei todellakaan ole enää mitään pysyvämpää kotia ja sen varaan rakentuvaa elämänmenoa. Kun tajusin, että en enää kuulu mihinkään paikkaan ja sen ihmisyhteisöön pysyvästi, aloin miettiä, mitkä muut asiat määrittävät sen, mikä minä olen.

- Nykyisin olen jo tottunut asemaani hieman ulkopuolisena matkalaisena ja siitä on tullut uusi identiteettini.Meri on oppinut tyytymään vähään ja matkustamaan vähillä tavaroilla. Hänen omaisuutensa mahtuu kahteen matkalaukkuun. Arki eri maissa sujuu usein samalla kaavalla.

- Melko huomattava osa ajastani menee töitä tehdessä. Kun töiden kanssa ei ole kiire, lähden katselemaan kaupunkia ja nähtävyyksiä kamerani kanssa. Olen innokas valokuvauksen harrastaja.

- En ole enää kiinnostunut ravintoloista tai muusta huvittelusta iltaisin. Yritän tehdä iltaisin töitä, jotta päivällä jää hieman aikaa lähteä ulos tutustumaan alueeseen. Viihdyn parhaiten ulkona valokuvaamassa. Jos aikaa jää, alan tutustua hieman perusteellisemmin kulloisenkin käyntipaikan museoihin ja taidenäyttelyihin.

Huonoin puoli reissulaisuudessa on jo mainittu ulkopuolisuus ja oman onnen varassa eläminen.
- Kun on pysyvästi matkalla, silloin on omillaan. Ei ole välttämättä oikeutettu saamaan mitään avustusta tai käyttämään kaikkia julkisia terveydenhoitopalveluja, jos ei ole asunut jossain maassa riittävän kauan.

Muita reissaamisesta haaveilevia Meri ohjeistaa aloittamaan vähitellen.
- Jos tällainen elämäntapa kiinnostaa, kannattaa ensin kokeilla sitä niin, että käy oleilemassa jonkin aikaa ulkomailla, mutta ei luovu vielä kaikista asioista kotimaassaan.

- Oman asunnon voi vuokrata vähäksi aikaa ja töistä voi ehkä saada sapattivapaata. Jos tämä elämäntapa ei sovikaan, on helpompi palata takaisin kotimaahan, kun siellä on vielä jokin koti ja ehkä työpaikkakin odottamassa.


Jännittävintä elämäntavassa on Merin mukaan se, ettei koskaan tiedä, minne voi päätyä.
- Ja parasta tässä elämäntavassa on vapaus. Teen yleensä alustavia matkasuunnitelmia, mutta suunnitelmani muuttuvat usein.

- On myös mahtavaa, kun saa nähdä kaikenlaisia kiehtovia paikkoja ja nähtävyyksiä ja voi tutustua eri kulttuureihin. Nautin valtavasti siitä, kun saa kävellä kaikessa rauhassa ulkona kaduilla tai rannalla, kun saa katsella kaikkea ympärillä näkyvää ja saa seurata ihmisten elämää eri maissa, hän kuvailee.

Merin nimi on muutettu hänen pyynnöstään.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  2. 2

   AFP: 30 kiloa lähti, jalka kuhisi matoja – Nepalissa kadonnut trekkaaja löytyi hengissä 47 päivän jälkeen

  3. 3

   LM: Venäläiset hävittäjälentäjät vilauttivat törkeästi keskisormea Itämerellä – brittilentäjä hymyili takaisin

  4. 4

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  5. 5

   Leipäjonossa käyvä Markku kertoo Ylelle miltä tuntuu, kun taskussa on vain 35 senttiä – ”Yhteiskunta potkii päähän”

  6. 6

   Raju törmäys tiekaiteeseen – keski-ikäinen mies loukkaantui vakavasti ulosajossa Keravalla

  7. 7

   Maratoonari vilautti tietämättään – nettihitiksi nousseen kuvan naiselta yllättävä paljastus

  8. 8

   Nuorten nakukuvaharrastus huolestuttaa poliisia – intiimit kuvat leviävät WhatsAppin kautta

  9. 9

   Yhdysvallat kertoi Pohjois-Korea -strategiastaan – maailman sulkeutunein maa halutaan ”keskustelun tielle”

  10. 10

   Auto suistui mutkaiselta tieltä ja rysähti katolleen Sipoossa – neljä nuorta aikuista loukkaantui, kaksi vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  5. 5

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  6. 6

   Järkyttävä perhesurma hiljensi Hirvensalmen: kuolleen pojan lakkiaisia juhlittiin viime vuonna

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Internet sekosi tv-juontajan pinkistä röyhelömekosta – hervottomia vertauksia sukupuolielimeen

  9. 9

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  10. 10

   Näin Sipilän hallituksen uudet päätökset muuttavat arkeasi – asumistuki, päivähoitomaksut, työttömyys...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  2. 2

   AFP: 30 kiloa lähti, jalka kuhisi matoja – Nepalissa kadonnut trekkaaja löytyi hengissä 47 päivän jälkeen

  3. 3

   LM: Venäläiset hävittäjälentäjät vilauttivat törkeästi keskisormea Itämerellä – brittilentäjä hymyili takaisin

  4. 4

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  5. 5

   Leipäjonossa käyvä Markku kertoo Ylelle miltä tuntuu, kun taskussa on vain 35 senttiä – ”Yhteiskunta potkii päähän”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  5. 5

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää