Varpu, Vaula

Matkat

Kiehtooko reissuelämä? 18 vuotta ulkomailla asunut kertoo, millaista se oikeasti on

Julkaistu:

Meri, 50, ei ole käynyt kertaakaan Suomessa vuoden 1996 jälkeen. Viimeiset viisi vuotta hän on ollut paikallaan vain joitakin viikkoja kerrallaan.
Merin elämäntapa on reissaaminen. Kuluneiden vuosien aikana hän on oleillut muun muassa Englannissa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Unkarissa, Portugalissa, Puolassa, Tsekissä, Slovakiassa, Sloveniassa, Kroatiassa ja Serbiassa.

Tällä hetkellä hän oleilee Espanjassa Malagassa. Merin haaveena on vierailla jokaisessa Euroopan maassa, ja siirtyä sitten kaukaisempiin maihin – ja tehdä lopulta maailmanympärimatka.

Meri asuu eri maissa yleensä hostelleissa ja kiertelee eri kaupunkeja. 
- Viime vuonna tuli käytyä liki 20:ssa eri kaupungissa, mutta tuo tahti oli hieman liian rankka. Tänä vuonna aion ottaa rauhallisemmin ja viettää vähintäänkin neljä viikkoa jokaisessa vierailupaikassa, Meri kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Meri kutsuu itseään reissulaiseksi. Kun hän lähti Suomesta Lontooseen töihin, ei mielessä vielä ollut pysyvä reissuelämäntapa.

- Reissulaiseksi muuttumiseni on oikeastaan tapahtunut vaiheittain. Ensimmäinen vaihe oli lähtö Suomesta vuonna 1996. Olin työttömänä Suomessa ja päätin kokeilla löytäisinkö töitä Lontoosta. Se oli ensimmäinen irtautuminen jostakin pysyvästä.


Lontoossa Meri asui vuoteen 2008. Siellä elämä oli kuitenkin hektistä; töitä oli yleensä joka päivä eikä matkusteluun jäänyt aikaa.

- Ajatus elämäntapamatkailijaksi ryhtymisestä nousi mieleen ensimmäisen kerran hyvin vahvasti, kun olin viikonloppuretkellä Brightonissa keväällä 2007. Tajusin nauttivani suunnattomasti matkalla olemisen vapaudesta ja mahdollisuudesta irtautua kaikista pysyvimmistä järjestelyistä elämässä, vapaana kääntäjänä työskentelevä Meri kertoo.

Tämän jälkeen koti on ollut siellä, minne jalat ovat vieneet. Aluksi Meri suuntasi Berliiniin, sieltä matka jatkui Müncheniin ja Kölniin sekä Brysseliin ja Pariisiin. Nyt tavaksi on vakiintunut viettää talvet Espanjassa ja matkustella muina vuodenaikoina.

Käyntipaikat valikoituvat Merin kiinnostuksenkohteiden mukaan.
- Valitsen jotkut käyntipaikat sen takia, että ne liittyvät jotenkin kirjailijoihin tai muihin henkilöihin, joiden elämästä olen ollut kiinnostunut. Jotkut paikat, kuten esimerkiksi Cádiz, ovat tuntuneet erityisen kiehtovilta näkemieni kuvien tai lukemieni kertomusten perusteella.

Tärkeä tekijä paikkaa valitessa on myös majoituksen hintataso sekä ilmasto. Meri ei pidä kylmästä, lumesta tai kaamoksesta, joten siksi hän nauttii mahdollisuudesta viettää talvikuukaudet auringossa.


Merillä ei ole omaa perhettä, eikä hän ole nähnyt Suomessa asuvia läheisiään vuosikausiin, mutta pitää heihin yhteyttä säännöllisesti. Kotimaan tapahtumia hän seuraa suomalaisilta verkkosivustoilta.

Koti-ikävää Meri ei silti muista koskaan tunteneensa.
- Olen luonteeltani yksinäinen susi, joten en ole myöskään kaivannut sukulaisten tai tuttavien seuraa.

- En ole pahemmin tuntenut olevani yksinäinen. Olen viihtynyt aika hyvin yksin lapsesta asti. En ole mikään perheihminen.

- Kun raha- ja työtilanne on ollut huono, olen ehkä tuntenut olevani hieman heikoilla ja olen tiedostanut irrallisuuteni ja erillisyyteni vähän selvemmin. Mutta kun tilanne on hyvä, en ajattele paljonkaan muuta kuin sitä, minne kaikkialle voin matkustaa.

Suomesta hän sen sijaan ikävöi tiettyjä ruokia ja kesää.

- Suomen kesää ja kesäöitä ei voita mikään. Olisi mukavaa voida saunoa ainakin kerran viikossa. Kaipaan myös joitakin suomalaisia ruokia ja makeisia. Sitten kun palaan Suomeen, on pakko saada syödä karjalanpiirakoita, lihapiirakoita, lakkoja ja puolukoita.Reissuelämä ei Merin mukaan sovi kaikille.
- Tämä elämäntyyli ei ehkä sovi sellaisille, jotka tarvitsevat elämäänsä jonkin pysyvämmän kiinnekohdan, kuten esimerkiksi pysyvän asunnon tai työympäristön.

- Vaikka internet ja matkapuhelimet helpottavatkin yhteydenpitoa nykyisin, joku voi ehkä alkaa kaivata mahdollisuutta jutella kasvokkain perheenjäsenten tai ystävien kanssa.

Sen sijaan niille, jotka kestävät irrallisuutta, yksin olemista ja ulkopuolisuuden tunteita, Meri suosittelee reissaamista.

- Matkailija on vähän ulkopuolinen kaikkialla, minne menee. Kannattaa ajatella sitäkin, että pitkän aikaa matkalla ollut voi olla ainakin aluksi hieman ulkopuolinen myös omassa kotimaassaan tai muussa lähtöpaikassa. Sillä aikaa, kun olet itse matkoilla, elämä kotimaassa jatkuu ja muuttuu ilman sinua, hän muistuttaa.

Meri koki kulttuurishokin muutettuaan 1996 Lontooseen, ja identiteettikriisin asettauduttuaan Saksaan 2008.

- Tajuntaan kolahti, että minulla ei todellakaan ole enää mitään pysyvämpää kotia ja sen varaan rakentuvaa elämänmenoa. Kun tajusin, että en enää kuulu mihinkään paikkaan ja sen ihmisyhteisöön pysyvästi, aloin miettiä, mitkä muut asiat määrittävät sen, mikä minä olen.

- Nykyisin olen jo tottunut asemaani hieman ulkopuolisena matkalaisena ja siitä on tullut uusi identiteettini.Meri on oppinut tyytymään vähään ja matkustamaan vähillä tavaroilla. Hänen omaisuutensa mahtuu kahteen matkalaukkuun. Arki eri maissa sujuu usein samalla kaavalla.

- Melko huomattava osa ajastani menee töitä tehdessä. Kun töiden kanssa ei ole kiire, lähden katselemaan kaupunkia ja nähtävyyksiä kamerani kanssa. Olen innokas valokuvauksen harrastaja.

- En ole enää kiinnostunut ravintoloista tai muusta huvittelusta iltaisin. Yritän tehdä iltaisin töitä, jotta päivällä jää hieman aikaa lähteä ulos tutustumaan alueeseen. Viihdyn parhaiten ulkona valokuvaamassa. Jos aikaa jää, alan tutustua hieman perusteellisemmin kulloisenkin käyntipaikan museoihin ja taidenäyttelyihin.

Huonoin puoli reissulaisuudessa on jo mainittu ulkopuolisuus ja oman onnen varassa eläminen.
- Kun on pysyvästi matkalla, silloin on omillaan. Ei ole välttämättä oikeutettu saamaan mitään avustusta tai käyttämään kaikkia julkisia terveydenhoitopalveluja, jos ei ole asunut jossain maassa riittävän kauan.

Muita reissaamisesta haaveilevia Meri ohjeistaa aloittamaan vähitellen.
- Jos tällainen elämäntapa kiinnostaa, kannattaa ensin kokeilla sitä niin, että käy oleilemassa jonkin aikaa ulkomailla, mutta ei luovu vielä kaikista asioista kotimaassaan.

- Oman asunnon voi vuokrata vähäksi aikaa ja töistä voi ehkä saada sapattivapaata. Jos tämä elämäntapa ei sovikaan, on helpompi palata takaisin kotimaahan, kun siellä on vielä jokin koti ja ehkä työpaikkakin odottamassa.


Jännittävintä elämäntavassa on Merin mukaan se, ettei koskaan tiedä, minne voi päätyä.
- Ja parasta tässä elämäntavassa on vapaus. Teen yleensä alustavia matkasuunnitelmia, mutta suunnitelmani muuttuvat usein.

- On myös mahtavaa, kun saa nähdä kaikenlaisia kiehtovia paikkoja ja nähtävyyksiä ja voi tutustua eri kulttuureihin. Nautin valtavasti siitä, kun saa kävellä kaikessa rauhassa ulkona kaduilla tai rannalla, kun saa katsella kaikkea ympärillä näkyvää ja saa seurata ihmisten elämää eri maissa, hän kuvailee.

Merin nimi on muutettu hänen pyynnöstään.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  2. 2

   Helsingissä etsitty 15-vuotias tyttö löytyi terveenä Turusta

  3. 3

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  4. 4

   Meksikon järistys surmannut ainakin 149 – raju video: viisikerroksinen asuintalo romahtaa sekunneissa

  5. 5

   Meksikon maanjäristys sai tulivuoren purkautumaan – todella synkkä arvio kuolonuhrien määrästä

  6. 6

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  7. 7

   Hurrikaani Maria iskee pian Puerto Ricoon – miksi 70000 asukasta vetävät myrskysuojat kumisevat tyhjyyttään?

  8. 8

   Irma-myrsky tuhosi brittimiljardööri Richard Bransonin saaren – varoittaa nyt: ”Tämä on vain alkua”

  9. 9

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  10. 10

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  2. 2

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  3. 3

   Näitkö tämän pizzataksin? Soita hätänumeroon!

  4. 4

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  5. 5

   Lionel Messi myi autonsa Petteri Koposelle – futistähden viesti auton kunnosta huvitti suomalaista

  6. 6

   Pitävätkö Touko Aallon kommentit turvapaikkapolitiikasta paikkansa? Viranomaiset vastaavat

  7. 7

   HS: Tuomittu lastenraiskaaja iski jälleen – uhri 12-vuotias tyttö

  8. 8

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  9. 9

   Tältä Krista Kosonen näytti teininä – sopimattomat vaatteet huvittavat jälkeenpäin: ”90% enkeli”

  10. 10

   Tolppakamera räpsähti – syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä auton omistajaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. 6

   Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

  7. 7

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  8. 8

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  9. 9

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  10. 10

   Jari Sillanpään fanit järkyttyivät laulajan huume-epäilystä – rajua tilitystä Facebookissa: ”Nyt meni kuppi nurin”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  2. 2

   Helsingissä etsitty 15-vuotias tyttö löytyi terveenä Turusta

  3. 3

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  4. 4

   Meksikon järistys surmannut ainakin 149 – raju video: viisikerroksinen asuintalo romahtaa sekunneissa

  5. 5

   Meksikon maanjäristys sai tulivuoren purkautumaan – todella synkkä arvio kuolonuhrien määrästä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  2. 2

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  3. 3

   Näitkö tämän pizzataksin? Soita hätänumeroon!

  4. 4

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  5. 5

   Lionel Messi myi autonsa Petteri Koposelle – futistähden viesti auton kunnosta huvitti suomalaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. Näytä lisää