Signe, Varma

Matkat

Maailman kahdeksan ihmettä

Julkaistu:

Alkuperäisistä antiikin seitsemästä ihmeestä jäljellä on vain yksi, Kheopsin pyramidi Egyptissä.

Muut olivat Artemiin temppeli Kreikassa, Babylonin riippuvat puutarhat Mesopotamiassa, Faroksen majakka Egyptissä, Halikarnassoksen mausoleumi nykyisessä Turkissa, Zeuksen patsas Olympiassa, Kreikassa ja Rhodoksen kolossi.

Antiikin Kreikassa luku seitsemän symboloi täydellisyyttä, tästä syystä myös ihmeitä valittiin seitsemän.

Vuonna 2007 sveitsiläisen yrityksen aloitteesta internetissä äänestet yli sata miljoonaa ihmistä epävirallisesti maailman uusista seitsemästä ihmeestä.

Hotels.com esittelee kahdeksan ihmettä ja aivan ihmeiden läheisyydessä olevia hotelleja.

Kheopsin pyramidi, Giza, Egypti

Antiikin seitsemän ihmeen joukosta ainoana tähän päivään ehjänä säilynyt monumentti on eräs ihmiskunnan historian merkittävimpiä rakennusteknisiä saavutuksia.

Faarao Kheops rakennutti pyramidin hautapaikakseen 20 vuoden kuluessa noin vuosien 2560 ja 2540 välisenä aikana ennen ajanlaskumme alkua, joten se on yli 4500 vuoden ikäinen.

Pyramidi oli alun perin noin 146 metriä, nykyisin eroosio on pienentänyt korkeuden 137 metriin.

On paljon keskusteltu siitä, kuinka egyptiläiset kykenivät rakentamaan pyramidin. Siihen on käytetty noin 2,3 miljoonaa kalkkilohkaretta, joiden keskimääräinen paino on 2500-5000 kg/kappale.

Rakentaminen tapahtui mahdollisesti käyttämällä apuna suuria maaramppeja, joita pitkin kivet kuljetettiin siirtopuiden avulla paikoilleen. Rakentajia oli hyvin summittaisen arvion mukaan 30 000-300 000. Gizan alueella on myös kaksi pienempää pyramidia ja Sfinksi.

Majoitusta:

Le Meridien Pyramids Hotel *****, alk. 114 e

Taj Mahal, Agra, Intia

Suurmoguli Shah Jahan rakennutti marmorisen ja monumentaalisen rakennuskompleksin synnytyksessä kuolleen vaimonsa muistoksi vuosina 1630-1653.

Rakennusryhmään kuuluva mausoleumi on sen parhaiten tunnettu osa.

Rakennusvaiheessa yli tuhat elefanttia kuljetti materiaaleja myös hyvin pitkien matkojen päästä. Rakentaminen ei myöskään ollut halpaa, sillä materiaalien yhteishinta oli noin 40 miljoonaa rupiaa.

Vertailukohtana todettakoon, että tuohon aikaan gramma kultaa maksoi noin 1,3 rupiaa. Taj Mahal mainitaan usein kun puhutaan maailman kauneimmista rakennuksista.

Majoitusta:

Bhoomi Residency ***, alk. 46 e

Kiinan muuri

Kiinan muuri on suurin ihmisen koskaan tekemä rakennelma. Vaikkakin väite siitä, että se näkyisi maata kiertävälle radalle avaruuteen ainoana ihmisen tekemänä rakennelmana on perätön, on 6352 kilometriä pitkä muuri siitä huolimatta erittäin vaikuttava luomus.

Muurin rakentaminen aloitettiin 400-luvulla ennen ajanlaskumme alkua ja saatettiin päätökseen 1600-luvulla.

Sen alkuperäinen tarkoitus oli suojella Kiinaa pohjoisten barbaarikansojen hyökkäyksiltä.

Nykyään muuriin tutustuminen on vaivattominta aloittaa Pekingistä käsin, sillä sieltä järjestetään halukkaille lukuisia kuljetuksia muurille.

Pekingin miljoonakaupunki tarjoaa muutenkin todella paljon sekä historiallisia nähtävyyksiä että modernia kiinalaista näyttävyyttä.

Majoitusta:

Sha Tan Hotel ***, alk, 29 e

Colosseum, Rooma, Italia

Antiikin Rooman tunnetuin symboli on keisari Vespaniuksen rakennuttama areena, Colosseum, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 70.

50 000 ihmistä mahtui aikoinaan seuraamaan roomalaisten rakastamia gladiaattoritaisteluja tälle näyttämölle, joka tänä päivänä on yksi maailman suosituimmista turistinähtävyyksistä.

Maailmassa ei ole montaa - jos yhtään - kaupunkia joka pystyisi kilpailevaan Rooman kanssa historiallisten nähtävyyksien tunnistettavuudessa ja määrässä. Colosseum erottuu tästäkin joukosta Ikuisen kaupungin symbolina.

Majoitusta:

Eurostars International Palace ****, alk. 81 e

Kristus-patsas, Rio de Janeiro, Brasilia

Christo Redentror (Jeesus vapahtaja) on Jeesusta esittävä noin 40 metriä korkea patsas 700 metriä korkean Corcovado-vuoren laella.

Vuonna 1931 valmistunut patsas painaa 700 tonnia ja on Rio de Janeiron symboli. Patsas on myös ainoa viimeisen 350 vuoden kuluessa valmistunut uudelle ihmeiden listalle mahtunut kohde.

Kristus-patsaan vieressä olevalta näköalatasanteelta on huikeat näkymät kaupungin keskustan ja Rion lahden yli Sokeritoppavuorelle, joka on toinen huomattava maamerkki.

Rio de Janeiro (tammikuun joki) on itsessään seitsemän miljoonan asukkaan suurkaupunki, jonka lempinimi on osuvasti A Cidade Maravilhosa - suurenmoinen, joskin vaarallinen kaupunki.

Majoitusta:

Hotel Atlantico Copacabana ***, alk. 61 e

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu (ketauaksi vanha vuori) on Inkavaltakunnan kadonneen kulttuurin tunnetuin jäljellä oleva symboli.

Inkavaltakunnan kukoistaessa 1440-luvulla, noin 90 vuotta ennen espanjalaisten tuloa alueelle, inkat ryhtyivät rakentamaan tätä kaupunkia, joka sijaitsee noin 70 kilometriä Cuscon kaupungista luoteeseen nykyisessä Perussa.

Kun espanjalaiset tulivat, toivat he mukanaan useita tauteja joita vastaan intiaaneilla ei ollut vastustuskykyä.

Inkapopulaatio kutistui lähes olemattomiin vain 200 vuoden kuluessa, mutta Machu Picchun kaupunki jäi valloittajille tuntemattomaksi.

Tämän vuoksi ei myöskään tiedetä, miksi alkuperäiset asukkaat hylkäsivät sen. Ainoastaan paikalliset ihmiset tiesivät kaupungista ennen vuotta 1911, jolloin yhdysvaltalainen Hiram Bingham "löysi" sen.

Majoitusta:

Misters Inkas ***, alk. 37 e

Chichén Itzá, Meksiko

Kuuluisin ja parhaiten kunnostettu Maya-intiaanien temppelikaupungeista sijaitsee Meksikossa, Jukatanin niemimaalla.

Kaupungin rakentaminen aloitettiin noin vuosina 600-800 ja sen rauniot kunnostettiin 1920-luvulla.

Chichén Itzán keskeisin paikka on pyramidimainen El Castillo-temppeli, jonka mayoilta alueen vallanneet tolteekit rakensivat 900-1200.

Alueella on myös esimerkiksi useita mesoamerikkalaisen pallopelin pelaamiseen tarkoitettuja kenttiä. Kyseinen peli oli satojen vuosien ajan prekolumbiaanisten intiaaniheimojen harrastama uskonnollisesti merkittävä pallopeli, joka saattoi muistuttaa hieman modernia jalkapalloa. Pelin sääntöjä ei tunneta yksityiskohtaisesti.

Majoitusta:

Hyatt Regency Cancun ****, alk. 82 e

Petra, Jordania

Petra on muinainen hiekkakivikallioon rakennettu kaupunki Jordaniassa.

Nabatealaiset paimentolaisheimot rakensivat sen hieman ennen ajanlaskumme alkua. Aarrekammio Al Khasne lienee kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä, se on tullut länsimaisessa populaarikulttuurissa tunnetuksi Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -elokuvasta.

Erikoisuutena mainittakoon myös kekseliäs nesteen paineeseen perustuva vesijärjestelmä joka auttoi kaupunkia kuivissa kuumissa oloissa.

Sittemmin roomalaiset valloittivat kaupungin ja toivat sinne paljon omia vaikutteitaan, esimerkiksi amfiteatterin ja joihinkin rakennuksiin suunnitellun lattialämmitysjärjestelmän.

Vaikka alueella tehdään nykyään paljon arkeologisia tutkimuksia, on siellä edelleen paljon tutkimattomia paikkoja.

Majoitusta:

Petra Inn ****, alk. 47 e

Näitä luetaan!
 1. 1

  Sukellusvenemysteeri sai uuden käänteen – tanskalaiskeksijä helpottui dna-testin tuloksista

 2. 2

  Pariskunnan häämatkasta täysi fiasko: Vaimo kumosi kolme viinipulloa taksimatkalla kentälle – uskomaton tapahtumaketju hämmentää

 3. 3

  Saksan BB-kaunottaret hätkähdyttivät tv-ruudussa – jopa Britannian versio jää varjoon: Naisen tausta vetää mykäksi

 4. 4

  Lentofarssi Samokseen jatkuu: kaksi päivää hukattu, lomailijoita hotelleissa Lahdessa ja Salossa

 5. 5

  Mariah Carey, 47, viehkeänä topless-otoksessa – jäi kiinni nolosta Photoshop-mokasta: Keikkakuvat kertovat totuuden

 6. 6

  Annoitko lapselle vahingossa trendinimen? HS: Nämä nimet ovat nyt nousussa

 7. 7

  Viranomainen tarkasti Onnibusin: yhdessä kuussa ajettiin 25 000 kilometriä ilman kuljettajakorttia

 8. 8

  Ensin suomalais­sotilas teloitti vangitun naisradistin, sitten eversti antoi tyrmistystä herättäneen käskyn – uutuuskirja kertoo rajusta tapauksesta jatkosodassa

 9. 9

  Jokerien superjunnu räväytti hattutempun KHL-avauksessa – katso kaikki Tolvasen maalit!

 10. 10

  Latinokaunotar Jennifer Lopezin, 48, kimaltava esiintymisasu lumoaa – kerää ylistystä: ”Täydellinen vartalo”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

 2. 2

  Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

 3. 3

  Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

 4. 4

  Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

 5. 5

  Trumpin ministerin kaunis näyttelijävaimo nostatti someraivon – julkaisi pröystäileviä kuvia miehensä työmatkalta

 6. 6

  190 matkaajaa luuli pääsevänsä paratiisisaarelle, jäivätkin jumiin Vantaalle – tuore sulho: ”Honeymoon on aika helvetin kaukana”

 7. 7

  Toimittaja Kim Wallin verta löytyi sukellusveneen sisältä – silvotussa ruumiissa metallia

 8. 8

  Ensin suomalais­sotilas teloitti vangitun naisradistin, sitten eversti antoi tyrmistystä herättäneen käskyn – uutuuskirja kertoo rajusta tapauksesta jatkosodassa

 9. 9

  Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

 10. 10

  Tanskan poliisi: Juutinraumasta löytynyt silvottu ruumis on kadonnut ruotsalaistoimittaja Kim Wall

 11. Näytä lisää
 1. 1

  IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

 2. 2

  Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

 3. 3

  Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

 4. 4

  Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

 5. 5

  Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

 6. 6

  Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

 7. 7

  Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

 8. 8

  Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

 9. 9

  4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

 10. 10

  Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Sukellusvenemysteeri sai uuden käänteen – tanskalaiskeksijä helpottui dna-testin tuloksista

 2. 2

  Pariskunnan häämatkasta täysi fiasko: Vaimo kumosi kolme viinipulloa taksimatkalla kentälle – uskomaton tapahtumaketju hämmentää

 3. 3

  Saksan BB-kaunottaret hätkähdyttivät tv-ruudussa – jopa Britannian versio jää varjoon: Naisen tausta vetää mykäksi

 4. 4

  Lentofarssi Samokseen jatkuu: kaksi päivää hukattu, lomailijoita hotelleissa Lahdessa ja Salossa

 5. 5

  Mariah Carey, 47, viehkeänä topless-otoksessa – jäi kiinni nolosta Photoshop-mokasta: Keikkakuvat kertovat totuuden

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

 2. 2

  Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

 3. 3

  Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

 4. 4

  Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

 5. 5

  Trumpin ministerin kaunis näyttelijävaimo nostatti someraivon – julkaisi pröystäileviä kuvia miehensä työmatkalta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

 2. 2

  Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

 3. 3

  Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

 4. 4

  Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

 5. 5

  Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

 6. Näytä lisää