Ilpo, Tuure

Matkat

Valikko

Näistä vaaroista ulkomaalaisia varoitetaan Suomessa - katso yllättävät esimerkit

Matkustustiedotteiden mukaan Suomeen turistina matkustavan kannattaa varoa ainakin kivivyöryjä, jääsateita ja väkivaltaiseksi äityviä mielenosoituksia.
Suomea pidetään maailmalla yleisesti turvallisena maana. Tänne matkustavan ei kannata kuitenkaan heittäytyä täysin huolettomaksi, ainakaan jos matkustustiedotteita on uskominen.

IS kävi läpi eri maiden ulkoministeriöiden laatimia, Suomea koskevia tiedotteita. Useimmissa kerrottiin realistisista riskeistä, kuten taskuvarkaista ja talvisen liukkaista teistä.

Joukkoon mahtuu kuitenkin myös riskejä, joista varoittaminen saattaa kuulostaa suomalaisen korviin hieman erikoiselta.

BRITANNIA: Ei khatia Suomeen


Suomeen matkaavia brittejä kehotetaan muistamaan summittaisten terrori-iskujen vaara, vaikka niiden mahdollisuus on pieni. Yleisempänä riskinä ulkoministeriö pitää väkijoukoissa operoivia taskuvarkaita.

Matkailijaa muistutetaan siitä, että huumerikos saattaa johtaa vankeustuomioon. Britanniassa sallitun khat-huumeen Suomeen tuomisen kerrotaan johtavan karkotukseen. Viranomaiset tiedottavat Suomen Britanniaa alhaisemmista rattijuopumusrajoista.

Brittejä valistetaan myös erittäin kylmästä talvisäästä ja jäisistä keliolosuhteista tieliikenteessä. Talvirengaspakostakin muistutetaan.

YHDYSVALLAT: Anonyymisti liikkuvia terroristeja


Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa Suomeen matkustavia itäisen Euroopan järjestäytyneistä rikollisryhmistä, joiden toiminnan vaikutusten kerrotaan ulottuvan tänne.

Suomen kerrotaan enimmäkseen välttyneen suuremmilta terroriteoilta. Matkustustiedotteessa kuitenkin muistutetaan, että Schengenin sopimuksen myötä avautuneet rajat mahdollistavat terroristiryhmien liikkumisen maahan ja pois maasta anonyymisti.

Suomen rikollisuusaste on tiedotteen mukaan noussut viime vuosina. Turvallisuustason kerrotaan kuitenkin olevan hyvä. Matkaajia kehotetaan kuitenkin muistamaan normaali valppaus ja arvoesineistä huolehtiminen. Piraattituotteiden ostamisesta varoitetaan.

Vaikka poliisia kehutaan, valistetaan matkailijoita joidenkin poliisien heikoista englanninkielen taidoista. Harventuneet poliisivoimatkin tuntuvat olevan Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedossa. "Suurimpien kaupunkikeskusten avainkohteiden ulkopuolella poliisi on harvoin näkyvästi läsnä. Tästä johtuen rikoksiin reagoiminen voi kestää kauemmin maaseudulla", tiedotteessa kerrotaan.

KANADA: Väkivaltaisia mielenosoituksia


Kanadan viranomaisten mukaan suomalaisilla mielenosoituksilla on ajoittain taipumusta kääntyä väkivaltaisiksi.

Taskuvarkauksien kerrotaan yleistyvän huhti- ja syyskuun välisenä aikana. Erityisesti valppaus on tarpeen pankkiautomaateilla, Helsingin rautatieasemalla, metrossa, raitiovaunuissa ja Esplanadilla.

Hieman yllättäen Kanada varoittaa tänne tulevia kansalaisiaan erittäin kylmästä säästä ja runsaasta lumentulosta. Myös liukkaista ajokeleistä ja teillä harhailevista hirvistä muistutetaan.

MEKSIKO: Poliisi on aina läsnä, vaikka ei näy


Meksikon näkökulmasta suurimmat riskit Suomessa liittyvät autoiluun. Autolla maassa liikkuvaa matkailijaa kehotetaan ottamaan vakuutus, joka kattaa myös matkustajat. Suomen terveyspalveluiden kerrotaan olevan erittäin kalliita, minkä vuoksi kattavaa matkavakuutusta suositellaan.

Meksikon viranomaisten mukaan Suomessa ei ole alueita, joita tulisi välttää. Poliisi on matkustustiedotteen mukaan "aina läsnä, vaikka hyvin vähän näkyvillä". Taskuvarkaista varoitellaan myös.

RANSKA: Hyttysvaara


Ranskan viranomaiset varoittavat Suomen keski- ja pohjoisosien kuhisevan hyttysiä kesäisin. Ranskalaisturisteja kehotetaankin suojautumaan niiltä peittävien vaatteiden sekä hyttysverkkojen ja -karkotteiden avulla. Etelä-Suomen hyttysiä tiedotteessa ei mainita.

VENÄJÄ: Vältä vappuna liikkumista


Venäjän viranomaisten mukaan Suomessa voi tuntea olonsa turvalliseksi, jos vain noudattaa normaaleja varovaisuussääntöjä. Tiedotteen mukaan viime vuosina on kuitenkin ollut muutamia yksittäisiä terrori-iskuja, joten niiden mahdollisuus kannattaa pitää mielessä.

Ulkona liikkumista ilman erityistä syytä ei suositella suurten juhlien, kuten vapun juhlinnan jälkeen. Venäläisiä varoitetaan myös liikkumasta itse alkoholin vaikutuksen alaisena tuolloin. Myös venäläiset varoittavat taskuvarkaista ja arvoesineiden vartioimatta jättämisestä.

IRLANTI: Ei julkijuopottelua


Irlantilaisille suositellaan hyttyskarkotetta, sillä hyttysiä on etenkin Pohjois-Suomessa lämpimällä säällä. Matkaajia muistutetaan myös, ettei alkoholin nauttiminen julkisella paikalla ole sallittua. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen on rikos, matkustustiedotteessa kerrotaan.

AUSTRALIA: Myrskyjä, tulvia ja kivivyöryjä


Vaikka Suomea pidetään turvallisena maana, australialaisia kehotetaan välttämään kaikkia mielenosoituksia ja joukkokokoontumisia. Lisäksi muistutetaan terrorismin uhasta Euroopassa. Matkustustiedotteen mukaan taskuvarkaudet lisääntyvät lämpiminä kuukausina ja niitä tehdään niin museoissa kuin ravintoloissakin. Suomeen matkustavia varoitetaan myös mahdollisista myrskyistä, tulvista ja kivivyöryistä. Oman mainintansa saavat punkit, joista varoitetaan niiden levittämän aivotulehduksen takia.

RUOTSI: Hereillä julkisella paikalla


"Suomi on rauhallinen ja turvallinen matkakohde ja maan yleinen turvallisuustilanne on hyvä", todetaan Ruotsin matkustustiedotteessa. Ruotsalaisia varoitetaan kuitenkin myös terrorismista. Matkaajia kehotetaan olemaan hereillä ja varovaisia etenkin julkisilla paikoilla.

SAKSA: Hirvi vaanii iltahämärissä


Saksalaisia autoilijoita varoitetaan hirvistä ja poroista, jotka ylittävät teitä etenkin ilta- ja aamuhämärällä. Lisäksi matkustustiedotteessa muistutetaan nopeusrajoituksista niin kesällä kuin talvella sekä talvirenkaiden pakollisuudesta.

ITÄVALTA: Terveydenhuolto tökkii


Pippurisumute on Suomessa ase ja sen luvattomasta maahantuomisesta voidaan tuomita sakkoihin, itävaltalaisia opastetaan.

Suomen terveydenhuollon sanotaan täyttävän suurimmissa kaupungeissa länsimaiset standardit. Maaseudulla kuitenkin ambulanssin tulo voi kestää ja kesäisin odotusajat sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla ovat pitkiä.

SVEITSI: Lumimyrskyjä ja jääsadetta


Sveitsi varoittaa Suomeen matkustavia talven äärimmäisistä sääolosuhteista, kuten lumimyrskyistä ja jääsateesta. Matkailijoita kehotetaan olemaan aliarvioimatta etäisyyksiä sekä huomioimaan sääennuste.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuomas Enbuske ihmetteli tv:ssä Lauri Ylösen ja ex-vaimo Paula Vesalan lämpimiä välejä – Ylöseltä tyhjentävä vastaus

  2. 2

   Tapparan mestaruusjuhlat saivat yllättävän käänteen – ”Hätkähdin kun kuulin tutun äänen”

  3. 3

   HS: Sauli Niinistö torjui virkanimityksen – oikeusministeriö muutti ehdotustaan uudeksi oikeuskansleriksi

  4. 4

   Yksi loukkaantunut Tampereen kerrostalopalossa – pelastuslaitos: Talo tuhoutuu kokonaan

  5. 5

   Torijuhlien toinen puoli: Tapparan fanit lähtivät koteihinsa jo hyvissä ajoin ennen keskiyötä – ”Ymmärtäähän sen”

  6. 6

   Helsingin Oulunkylässä asuntopalo – kaksi sairaalaan

  7. 7

   Turvapaikanhakijat häiriköivät kauppakeskuksessa – kolme vietiin putkaan

  8. 8

   Tillerson: Kim Jong-un ei ole ”hullu” – Kiina varoitti Pohjois-Koreaa pakotteista

  9. 9

   Pohjois-Korea tuhoaa kongressirakennus Capitolin uudella propagandavideolla, Valkoinen talokin on tähtäimessä

  10. 10

   Viiden tähden hotelli rapistui paikoilleen – vip-vieraiden unelma on nyt karu näky

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  2. 2

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  3. 3

   Poliisi kertoo nyt harvinaisen järkyttävästä työtehtävästä: eri puolilta taloa löytyi kolmen lapsen ruumiit

  4. 4

   Patrik Laineen leppoisa lomakuva herätti MM-kisaraivon

  5. 5

   Suomalainen fitnessdokumentti järkyttää netissä – päähenkilöltä raju purkaus: ”Tuleeko se hetki, kun hakkaan kuvausryhmän jäsenen?”

  6. 6

   Hirvensalmen uhrien äiti jakoi helmikuussa koskettavan runon – ”Sydämeni tulee kantamaan sinua aina”

  7. 7

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  8. 8

   68-vuotias mies ampui kotiinsa tunkeutunutta murtovarasta, epäillään tapon yrityksestä

  9. 9

   Playboy-kuviin kosiskeltu Kaisa Mäkäräisen kilpasisko on tyrmäävä mallikaunotar – Dorothea Wierer, 27 poseeraa upeissa bikinikuvissa

  10. 10

   Opiskelijoiden K18-bileet seikkailupuistossa ihmetyttävät Kuopiossa: ”En välttämättä menisi heti aamulla muksun kanssa sinne”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuomas Enbuske ihmetteli tv:ssä Lauri Ylösen ja ex-vaimo Paula Vesalan lämpimiä välejä – Ylöseltä tyhjentävä vastaus

  2. 2

   Tapparan mestaruusjuhlat saivat yllättävän käänteen – ”Hätkähdin kun kuulin tutun äänen”

  3. 3

   HS: Sauli Niinistö torjui virkanimityksen – oikeusministeriö muutti ehdotustaan uudeksi oikeuskansleriksi

  4. 4

   Yksi loukkaantunut Tampereen kerrostalopalossa – pelastuslaitos: Talo tuhoutuu kokonaan

  5. 5

   Torijuhlien toinen puoli: Tapparan fanit lähtivät koteihinsa jo hyvissä ajoin ennen keskiyötä – ”Ymmärtäähän sen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  2. 2

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  3. 3

   Poliisi kertoo nyt harvinaisen järkyttävästä työtehtävästä: eri puolilta taloa löytyi kolmen lapsen ruumiit

  4. 4

   Patrik Laineen leppoisa lomakuva herätti MM-kisaraivon

  5. 5

   Suomalainen fitnessdokumentti järkyttää netissä – päähenkilöltä raju purkaus: ”Tuleeko se hetki, kun hakkaan kuvausryhmän jäsenen?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää