Minja, Miisa

Matkat

Matkusta junalla Sydän-Venäjällä!

Julkaistu: , Päivitetty:

Kun hyppää iltayhdeltätoista junaan Pietarista, on seuraavana päivänä kello 19 aikoihin Kurskissa.

Venäjän kartalla se näyttää pieneltä kirpunloikalta, mutta matkaa on taittunut jo 1200 kilometriä.

Välillä juna pysähtyy käsittämättömän pienille asemille loputtomalta tuntuvaksi ajaksi - ja sitten yhtäkkiä aika menettää merkityksensä.

Alkaa sopeutuminen venäläiseen matkantekoon. Luetaan kirjaa, pelataan korttia, tuijotetaan maisemia ja otetaan torkkuja - eikä kiire ole enää minnekään, koska aikaisemminkaan ei perille pääse.

Venäläiset matkustavat junissa usein päiväkausia, joten joka päivä Venäjän rautateillä risteilee tuhansia "BB-taloja".

Tietokoneajasta huolimatta käytössä on yhä neuvostoliittolainen lipunmyyntitapa, jossa toisilleen tuntemattoman miehet ja naiset sijoitetaan sukupuolesta piittaamatta sekaisin 2-4 henkilön makuuhytteihin. Väistämätön seuraus siitä on, että matkan päätyttyä he eivät ole enää tuntemattomia toisilleen. Junissa solmitaan elinikäisiä ystävyyksiä ja pikaromansseja - tai kiroillaan samaan hyttiin osuneita kuorsaavia kupittelijoita.

Vaunun kokoinen
makuuosasto

Omaa eksotiikkaansa on halvimmissa platskarta-vaunuissa, jossa ei ole erillisiä hyttejä, vaan koko vaunu on yhtä ja samaa makuuosastoa. Päivisin käytäväpaikoilla on pieni pöytä ja pari tuolia, mutta parilla kädenliikkeellä pöytä kiepsautetaan tuolien väliin, ja oiva peti kaikkien nähtävillä on valmis!

Junissa ymmärtää myös sen, miksi venäläiset matkustavat aina isojen kassien ja pussukoiden kanssa. Koskaan ei voi tietää etukäteen varmasti, onko junassa ravintolavaunua, joten omat eväät ovat mielenrauhan tae.

Jos nälkä siitä huolimatta yllättää, eväitä voi ostaa seuraavan pidemmän pysähdyksen aikana.

Jo asemalaiturilla junaa odottavat paikalliset mummot vastaleivottuine piirakoineen ja marjoineen. Aseman kioskeissa on tarjolla kylmää olutta ja joissakin myös lämmintä - tai pikemminkin kuumaa - venäläistä samppanjaa.

Sydän-Venäjä
on edullinen

Sydän-Venäjän kaupungit ovat toinen toistaan miellyttävämpiä yllätyksiä jopa kokeneelle Venäjän-kävijälle.

Keskustat ovat siistejä, taloja on remontoitu, kävelykaduilla kukkivat lukemattomat kukkaistutukset ja viihtyisiä terasseja on sopivien välimatkojen päässä.

Kun lisäksi ihmiset ovat käsittämättömän ystävällisiä ja hintataso vain murto-osan siitä, mitä Moskovassa ja Pietarissa, niin voiko turisti enää enempää toivoa?

Jopa kesäaikaan junissa on tilaa niin, ettei etukäteisvarausta tarvita, mutta tarjolla on usein vain yläpetejä neljän hengen hyteistä. Yläpedillä on takuuvarma oma rauha, mutta kesähelteillä siellä on joko tukahduttavan kuuma tai jäätävän kylmä, riippuen siitä kuinka vaunuemäntä muistaa säädellä ilmastointia. Junien jälkeen ymmärtää myös sen, ettei hotellien luokituksella ole oikeastaan mitään väliä. Pääasia on suihku - ja peti, joka ei heilu!

IDYLLI LÖYTYY VOLGAN VARRELTA

Orjol

Orjol on yksi Venäjän punaisimmista kaupungeista, jossa pioneeriliike on yhä voimissaan ja kommunistijohtaja Gennadi Zjuganovia kunnioitetaan kaupungin suurena poikana.Lenin vartioi pääaukiota, kuten muissakin sydän-Venäjän kaupungeissa.

Orjolissa aika tuntuu kuitenkin pysähtyneen jotenkin aivan erityisellä tavalla. Kaupungissa on vain 320 000 asukasta, joten tunnelma on pikemminkin kylämäinen.

Kävelykatu on kivetty kauniiksi, mutta markkinatalouden humuterasseja ei siltä löydä. On kuin olisi hypännyt aikakoneella parikymmentä vuotta taaksepäin: juuri tällainen tunnelma oli Neuvostoliiton pikkukaupungeissa.

Kursk

Suomalaisille kaupungin nimi tuo mieleen ydinsukellusvene Kurskin, joka upposi 2000 elokuussa.

Sukellusvene oli nimetty legendaarisen sotasankarikaupungin mukaan: Kurskissa käytiin toisen maailmansodan suurin panssarivaunutaistelu.

Nykyisin Kursk on eloisa ja viihtyisä kaupunki. Niin normaali, että täällähän voisi jopa asua!

Kaupungin hautausmaalta löytyy muistutus myös Kurskin onnettomuudesta. Kohtalokkaan sukellusveneen kaksitoista merisotilasta oli kotoisin kaupungista ja nyt heidät on haudattu samalle hautausmaalle, jossa myös suuren isänmaallisen sodan veteraanit lepäävät.

Hautausmaalta parhaiten mieleen jää kuitenkin Tshetshenian sodassa kaatuneen nuoren sotilaan valtava muistokivi. Pojan kuva on ikuistettu kiveen panssarivaunun kanssa ja teksti on yhteiskuntakritiikkiä ankarimmillaan: "Elämä synnyinmaalle - kunniaa ei kenellekään."

Voronezh

Voronezhin ympäristö on kuuluisaa mustan mullan aluetta, ja junan ikkunasta sen tajuaa parhaiten.

Voi miten kateellisia suomalaiset maanviljelijät olisivat näistä pelloista! Ja miten surullista, että nykyisin hämmästyttävän moni niistä näyttää olevan liki hoitamattomassa kunnossa.

Kesäisenä viikonloppuna elämä Voronezhissa näyttää sujuvan tyypilliseen venäläiseen tapaan: on kuin koko kaupunki olisi menossa kerralla naimisiin.

Hääparit kuvauttavat itseään puistojen suihkulähteillä ja toisen maailmansodan muistomerkeillä, nuoren parin ikimuistoisena päivänä kenelläkään ei ole lupa olla köyhä eikä kipeä.

Hotellin aulasta mieleen jää paikallinen mafioso, joka istuu baarissa votkalasi edessään. Kolme henkivartijaa ympäröi baarin ja seuraa herkeämättä sisään tulijoita.

yksi mies toimii mafioson henkilökohtaisena palvelijana käyden välillä jopa baarin keittiössä tekemässä isännälle tämän toiveiden mukaisia voileipiä.

Saratov

Voiko idyllisempää kaupunkia enää olla?

800 000 asukkaan suurkaupungin keskusta on rakennettu matalaksi eikä siellä ole juuri lainkaan neuvostoaikojen hirviötaloja. Etäisyydet ovat mukavia kävellä ja keskustan kävelykadulla riittää ihmeteltävää.

Asukkaissa on jotain selkeän erilaista kuin muissa venäläisissä kaupungeissa: tuo on vaalea kuin suomalainen ja tuo on kuin pitkänhuiskea keskieurooppalainen...

Arvoitus ratkeaa ainakin osittain historialla, sillä ennen toista maailmansotaa Saratovissa asui 10 000 volgansaksalaista ja saksalaisia kyliä oli alueella noin sata.

Parasta Saratovissa on Volgan ranta. On aluksi vaikea tajuta, että tuo leveä vesi on todellakin joki ja tämä rannan kävelykatu on Venäjällä eikä jossain Välimeren maassa.

Volgograd

Toisen maailmansodan aikana Volgograd tunnettiin nimellä Stalingrad, ja legendaarisen sankarikaupungin historia on yhä läsnä kaikkialla.

Sodan jäljet näkyvät kaupungin keskustassa niin, ettei siellä ole lainkaan vanhoja pikkutaloja eikä kirkkoja, vaan koko keskusta on rakennettu sodan jälkeen uudelleen. Rakennustyyli on tietenkin stalinistinen - suuri ja mahtava.

Mamajev Kurganin hautakumpu on paikka, jossa silmät kostuvat väkisinkin.

Neuvostoliiton ja Saksan joukkojen taistelujen jälkeen kumpua peitti rautaromun ja ruumiiden matto - nyt vihreällä nurmella soi melankolinen surumusiikki.

Kumpua hallitsee 82-metrinen äiti-Venäjän patsas, joka tuntuu seuraavan katseellaan koko kaupungin näkymää.

HINTOJA

 • 1. luokan lippu ("sv") Pietari - Kursk 5 288 ruplaa eli nykykursilla 143 euroa.

 • 2. luokan lippu ("kupe") Orjol - Voronezh 1 325 ruplaa eli 35 euroa.

 • Halvimman luokan lippu ("platskarta") Saratov - Volgograd 611 ruplaa eli 16 euroa.
 • Englanninkielinen aikatauluhaku: http://www.poezda.net/en/index
Lippuja ostettaessa näytettävä passi. Myös VR myy Venäjän sisäisiä lippuja joillekin yhteyksille.

Näitä luetaan!
 1. 1

  Nainen koki järkyttävän yllätyksen tv:tä katsellessa: oma mies kilpaili Napakympissä – Kari Salmelainen kertoo mykistävästä puhelusta

 2. 2

  Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio edustivat Minnesotassa – täysi konserttisali repesi presidentin murjaisulle

 3. 3

  70000 ihmistä evakuoitu haljenneen padon alta Puerto Ricossa – täystuho uhkaa: ”Se todennäköisesti tapahtuu hyvin pian”

 4. 4

  Vankikarkurin järjetön pako Lahdessa: Ajoi päin poliisiautoja, koira nappasi maastosta – epäillään murhan yrityksistä

 5. 5

  Tellervo näki metsässä pelottavan näyn sinisistä lakanoista, pian hän ymmärsi sen – 6 pysäyttävää yliluonnollista kokemusta

 6. 6

  HS: Huippukirurgi Sakari Orava huijasi suomalaisurheilijaa Barcelonassa 1992 – loppu on sinivalkoista olympiahistoriaa

 7. 7

  Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

 8. 8

  Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

 9. 9

  Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

 10. 10

  Raju välikohtaus jalkapallon Kolmosessa: Pelaaja löi katsojaa kesken ottelun – silminnäkijä: ”Tippui saman tien”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

 2. 2

  Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

 3. 3

  Testaa, miten sinä pärjäisit Haluatko miljonääriksi -visassa – 18-vuotias teekkari jäi vain kahden kysymyksen päähän jättipotista

 4. 4

  Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

 5. 5

  Napakympin kadoksissa ollut herra A löytyi myöhään torstai-iltana – neiti X:lle tehdyt oharit voivat johtaa sanktioihin

 6. 6

  Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio edustivat Minnesotassa – täysi konserttisali repesi presidentin murjaisulle

 7. 7

  Kim Jong-un haukkui Trumpia ennen­kuulumattoman rajusti – lue sanasta sanaan: ”Taltutan höppänän tulella”

 8. 8

  Kuvat: Pariskunta remontoi 360 euron mörskästä upean miljoonakämpän

 9. 9

  Essi Pöysti odottaa kolmatta lastaan – kaksi raskautta päättyi kauheimmalla mahdollisella tavalla

 10. 10

  Tämä on googletetuin kysymys seksistä – vastaus ei ole niin yksinkertainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

 2. 2

  Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

 3. 3

  Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

 4. 4

  Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

 5. 5

  Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

 6. 6

  Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

 7. 7

  Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

 8. 8

  Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

 9. 9

  Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

 10. 10

  Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Nainen koki järkyttävän yllätyksen tv:tä katsellessa: oma mies kilpaili Napakympissä – Kari Salmelainen kertoo mykistävästä puhelusta

 2. 2

  Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio edustivat Minnesotassa – täysi konserttisali repesi presidentin murjaisulle

 3. 3

  70000 ihmistä evakuoitu haljenneen padon alta Puerto Ricossa – täystuho uhkaa: ”Se todennäköisesti tapahtuu hyvin pian”

 4. 4

  Vankikarkurin järjetön pako Lahdessa: Ajoi päin poliisiautoja, koira nappasi maastosta – epäillään murhan yrityksistä

 5. 5

  Tellervo näki metsässä pelottavan näyn sinisistä lakanoista, pian hän ymmärsi sen – 6 pysäyttävää yliluonnollista kokemusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

 2. 2

  Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

 3. 3

  Testaa, miten sinä pärjäisit Haluatko miljonääriksi -visassa – 18-vuotias teekkari jäi vain kahden kysymyksen päähän jättipotista

 4. 4

  Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

 5. 5

  Napakympin kadoksissa ollut herra A löytyi myöhään torstai-iltana – neiti X:lle tehdyt oharit voivat johtaa sanktioihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

 2. 2

  Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

 3. 3

  Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

 4. 4

  Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

 5. 5

  Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

 6. Näytä lisää