Perttu

Mäkihyppy

Silmien edessä tapahtui 35 miljoonan euron tuho – suomalaisvalmentaja muistelee veret seisauttavaa hetkeä: ”Nyt meni ainakin työpaikka”

Julkaistu:

Mäkihyppy
Kesän 2014 odottamattomat tapahtumat olivat kaataa mäkihyppyvalmentaja Pekka Niemelän suuret suunnitelmat.
– Nyt on lähdettävä, rinne voi tulla kohta niskaan.

Mäkihyppyvalmentaja Pekka Niemelä on kokenut elämässään mukaviakin aamuherätyksiä, mutta sellaisiin eivät lukeudu tapahtumat olympiakeskuksen hotellissa Turkin Erzurumissa kesällä 2014.

– Aamuyöllä kello kuuden aikoihin hotellinjohtaja koputti huoneeni oveen ja kertoi, että rakennus on evakuoitava välittömästi. Hänen mukaansa oli vaara, että tuomaritorni romahtaa maanvyörymän takia mäkihotellin päälle, Niemelä muistelee Ilta-Sanomille.

Niemelä tarttui heti toimeen: tavarat laukkuihin ja menoksi. Niemelä oli Turkin hiihtoliiton vieraana Erzurumin talviurheilukeskuksessa, jossa tarkoituksena oli neuvotella Turkin mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajan pestistä.

Hotellista poistumisen jälkeen Niemelä suuntasi Turkin hiihtoliiton lajikoordinaattorin kanssa kaupungille aamupäiväteelle. Palatessa odotti melkoinen näky:

– Rankkasateiden takia maa alkoi vyöryä, jonka seurauksena isojen mäkien alamäet, kolme pikkumäkeä torneineen, hiihtohissit ja kaikki muu romahti alas silmieni edessä, Niemelä kertoo.

Vuoden 2011 talviuniversiadeihin valmistuneesta ja 35 miljoonaa maksaneesta Erzurumin mäkikeskuksesta jäivät pystyyn vain suurmäen (HS140) ja normaalimäen (HS109) hyppytornit sekä tuomaritorni.

– Onneksi hotelli ei romahtanut. Vastaavaa tuhoa en ollut aiemmin nähnyt paikan päällä. Hämmennyksen jälkeen ajattelin, että nyt meni ainakin työpaikka.


Perhe jäi Puijolle

Kolme viikkoa aiemmin Niemelä istui kodissaan Kuopion Puijolla. Takana olivat Suomen maajoukkueen peräsimessä vietetyt neljä kautta (2010–14), joista viimeinen vuosi oli täyttä tervanjuontia.

Oli pohdinnan paikka työuran jatkosta.

– Harkitsin suuntaa koko elämälleni. Tarjolla oli erilaisia optioita, mutta Suomen päävalmentajan pestin jälkeen oli pysähdyttävä. Se oli sen verran raju pesti, vaikka jälkikäteen olen miettinyt asioita myös toisesta perspektiivistä: saimme sentään aikanani vielä kaksi maailmancupin osakilpailuvoittoa, joista toinen oli kaksoisvoitto.

– Oli se silti kovaa, kun lajin todellisuus iski kaikkien silmille. Jokainen teki parhaansa, mutta tällaiset ylä- ja alamäet vain kuuluvat urheiluun, Niemelä analysoi.

Kymmenvuotiaana mäkihypyn pariin päätynyt Niemelä oli valmentanut vuodesta 1997 ja johtanut Suomen lisäksi Japanin (2002–06) huippuhyppääjiä (mm. Noriaki Kasaita) ja Ranskan A-maajoukkueen hyppääjiä (2006–10) maailmancupin pisteiden ulkopuolelta palkintopallille asti. Nyt tarjolla oli jotain täysin uutta: Turkin hiihtoliitto oli ottanut yhteyttä.

Lähtöpäätös ei ollut helppo, sillä perheessä oli kolme poikaa. Kun vaimo ja lapset näyttivät vihreää valoa, Niemelä matkusti Kuopiosta Helsingin kautta Istanbuliin.

– Ensimmäinen tunne lentokoneessa oli, että mitä ihmettä olen menossa tekemään.

– Istanbulissa kaikki muuttui, kun vastassa olivat erittäin miellyttävä Turkin hiihtoliiton puheenjohtaja Erol Yarar ja hänen sihteerinsä. Söimme päivällisen ja sovimme, että matkustaisin saman tien Erzurumiin ja olisin siellä 2–3 viikkoa joukkueen mukana.

Matka jatkui 1 200 kilometriä itään. Erzurumiin päästyään valmentaja ei tajunnut olevansa 1 800 metrin korkeudella, sillä kaupunki sijaitsee ylängöllä, jonka huiput nousevat aina kolmeen kilometriin saakka.

Ensivaikutelma Erzurumista innosti: Niemelän katse kiinnittyi heti loisteliaisiin hyppymäkiin. Hän tunsi olevansa suorastaan talviurheilupyhätössä. Niemelä ajatteli, että mäkikeskus on maailman kolmen parhaan joukossa. Eikä ihme, sillä Turkki tavoittelee vuoden 2026 talviolympialaisten kisaisännyyttä.

– Talvilajien suhteen Turkissa on käynnissä kokonaisvaltainen uudistus: muun muassa jääkiekkovalmentaja on hankittu Yhdysvalloista ja alppihiihtovalmentaja Itävallasta. Oli kunnia, kun he lähestyivät minua mäkihypyn osalta. Sain heti selvän mielikuvan, että he halusivat tehdä jotain suurta. Luoda jotain ihan uutta.

Vuonna 2012 Niemelä oli mukana Auta miestä mäessä -kansallistalkoissa, joilla pyrittiin auttamaan talousvaikeuksissa rämpivää Suomen mäkihyppymaajoukkuetta. Verkkopalvelu YouTubessa levinneessä videossa Niemelä ja muu maajoukkue matkusti pienessä pakettiautossa kohti Lahden hyppyrimäkiä, ja matkalla loppui muun muassa bensa.

Videolla periksi antamaton maajoukkue ei luovuttanut vaan teki päiväharjoitukset suolla ja oli valmis mäkeen, vaikka suksista puuttuivat siteet. Elettiin pula-aikaa.Mikäli video ei näy selaimellasi, voit katsoa sen tästä.

Kaksi vuotta myöhemmin Erzurumissa Niemelä oli täysin toisessa tilanteessa.

350 000 asukkaan yliopistokaupungissa hyppymäet ja olympiaharjoittelukeskus oli rakennettu yliopistokampuksen läheisyyteen, jotta urheilijoilla olisi huippumahdollisuudet ammattimaiseen harjoitteluun. Asuminen, ruokailu, kuntosali, hyppääminen, koulu ja kyyditys – kaikki oli järjestetty. Suunnitteilla on jopa oma tuulitunneli. Lisäksi mäkikeskukseen ovat suunnitteilla tuuliverkot ja aiempaa tehokkaampi hissijärjestelmä.

Jos vuoden 2014 Sotshin olympialaisten kustannukset nousivat päälle 50 miljardin euron, Turkki oli suunnitellut vastaavan kokoluokan investointia vuoden 2026 kisahankkeeseensa. 35 miljoonaa euroa maksanut mäkikeskus oli vain pisara meressä.

Mäet löytyivät, mutta mikä oli hyppääjätilanne?

Betoniportaissa murtumia

Mäkihypyssä kilpaillaan neljällä eri tasolla: paras on maailmancup, jonka jälkeen tulevat Continental-cup, FIS-cup ja FIS-race. Suomessa Niemelältä vaadittiin menestystä maailmancupissa, mutta Turkissa historiallista olisi jo pääsy 12 parhaan joukkoon FIS-cupin osakilpailussa.

Erzurumin mäkikeskuksessa Niemelää vastassa oli parikymmentä poikaa, joiden ikähaitari oli 7–21 vuotta. Tervehdysten jälkeen tie vei suoraan mäkeen. Suurimpaan mäkeen, jonka kriittinen piste oli 140 metrissä, ei ollut kuitenkaan asiaa.

– Jengi jakautui HS20-, HS40- ja HS60-mäkiin. Hyppääminen oli sanalla sanoen monenkirjavaa.

Sitä ennen turkkilaisnuoret olivat saaneet hyppyoppia Slovenian-leireillä, joilla ohjauksesta vastasi sloveeni Vasja Bajc. Nyt suunnitelmana oli palkata täyspäiväinen päävalmentaja. Niemelä empi silti edelleen.


Vuonna 2011 Niemelä oli seurannut valmentajalavalta, kun Janne Happonen hyppäsi Norjan Vikersundissa edelleen voimassa olevan Suomen ennätyksen 240 metriä. Näihin mittoihin päästäkseen Erzurumissa oli hypättävä monta hyppyä, sillä avauspäivänä pisin leiskautus kantoi 59 metriä.

– Nuorten kavereiden kasvoilta näkyi silti valtava innostus. He suorastaan juoksivat torniin. Seuraavan kolmen viikon aikana parhaimman hypyn venytti vuonna 1993 syntynyt Samet Karta, joka hyppäsi HS108-mäessä 92 metriä, Niemelä kertoo.

Mäkihypyssä voimasuhteita voi tasoittaa hyppyyttämällä heikompia urheilijoita korkeammilta lähtölavoilta.

– Jos parhaat suomalaishyppääjät olisivat hypänneet suurmäestä HS-pituuden 140 metriä, niin Karta olisi päässyt samalla vauhdilla noin 90 metriin.

Niemelä pani merkille Erzurumissa myös huolestuttavia, hyppääjistä riippumattomia asioita.

– Pikkuhiljaa betoniportaisiin tuli halkeamia sinne tänne, ja raportoin asiasta liiton väelle. Ehdimme harjoitella vajaat kolme viikkoa ennen kuin mäet sortuivat.

– Emme kuitenkaan jääneet rypemään epätoivoon, vaan jo onnettomuuspäivän iltana pidimme kriisipalaverin hiihtoliiton puheenjohtajan ja muutaman ministerin kanssa. Sovimme puheenjohtajan kanssa selkeät linjat: minä hoidan joukkueen valmennuksen ja hän mäet takaisin käyttökuntoon.

Paalutus nyt kunnossa

Tällä hetkellä Turkin maajoukkue leireilee Niemelän johdolla Rovaniemellä. Päävalmentajalla on aihetta tyytyväisyyteen, sillä Erzurumin tuhoutunut mäkikeskus on tarkoitus vihkiä uudelleen käyttöön tasan kuukauden kuluttua.

Kunnostus- ja rakennustöihin on uponnut uudelleenrakennusvaiheen jälkeen Niemelän arvion mukaan yhteensä noin 50 miljoonaa euroa.

– Maanvyöry tapahtui, koska rinnettä ei ollut paalutettu kunnolla. Nyt se ongelma on korjattu, eikä nähty katastrofi voi enää toistua.

– Rakennustöiden aikana olemme tehneet fysiikkaharjoitukset Erzurumissa, Belekissä ja Antalyassa. Hyppyharjoitukset on hoidettu muun muassa Kuopiossa, Vuokatissa, Planicassa ja Oberstdorfissa. Euroopan ulkopuolella maajoukkue on leireillyt myös USA:ssa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Niemelä vetää tällä hetkellä maajoukkuetta, johon kuuluu kuusi hyppääjää. Moni turkkilaisista jätti leikin kesken mäkien sorruttua.

– Katastrofin jälkeen halusin, että kohtaisimme mahdollisimman paljon muiden maiden urheilijoita. On tärkeää oppia kommunikoimaan ja harjoittelemaan muiden kanssa sekä ymmärtää se, että samaa aamupuuroa tässä syödään.

Turkin mäkihyppy on ottanut jo edistysaskeleita. Karta juhli helmikuussa FIS-cupin osakilpailuvoittoa Yhdysvaltain Brattleborossa, ja FIS-racen Romanian osakilpailuissa maa saavutti kaksi kolmoisvoittoa. Toiseksi korkeimmalla tasolla Continental-cupissa pistesijakin on ollut jo todella lähellä – kuusi turkkilaishyppääjää on yltänyt sijoille 31–36.

– FIS-cupin osakilpailuvoitto noteerattiin isosti ja Istanbulissa järjestettiin kunnon tiedotustilaisuus.

– Kun pistetili on saatu auki Continental-cupissa, saamme edustuspaikan maailmancupiin. Se taas mahdollistaisi turkkilaishyppääjän osallistumisen Keski-Euroopan mäkiviikolle ja arvokisoihin.


– Huippuonnistumisilla muutamalla kaverillamme on mahdollisuus pärjätä hyvin jo Continental-cupissa. Syys-lokakuun vaihteessa hypätyn Klingenthalin kilpailun voittaja (Markus Eisenbichler, joka sijoittui päivää myöhemmin maailmancupin kesä-GP-kilpailussa viidenneksi) hyppäsi 140 metriä ja Fatih Arda Ipcioglu 115 metriä. Harjoituksissa Ipcioglu venyi jopa 130 metriin. Onnistumispiikit antavat uskoa tulevaan kaikille.

Rahaa löytyy kehittämiseen

Tänä talvena Erzurumissa järjestetään ensi kertaa kaksi Continental-cupin kisaa sekä nuorten olympiafestivaalit. Vaikka olosuhteet saadaan pian taas kuntoon, niin hyppääjien kasvatustyössä riittää haasteita.

– Maalina ovat edelleen vuoden 2026 talviolympiakisat. Se projekti kiehtoo, koska työtä päästään tekemään täysin puhtaalta pohjalta. Haluamme kerätä kasaan noin 50 nuoren ryhmän, jota päästään valmentamaan ammattimaisesti.

– Tähän mennessä olemme rekrytoineet porukkaa laskettelurinteiltä. Niihin on rakennettu hyppyreitä. Kun uusi mäkikeskus valmistuu, luomme hyppääjille uraputken, jossa lahjakkaat nuoret pääsevät 15-vuotiaana mäkien läheisyydessä sijaitsevaan urheiluoppilaitokseen ja myöhemmin yliopistoon.

– Nykyisillä maajoukkuehyppääjillä on 50 prosenttia vähemmän hyppyjä kuin itävaltalaisilla, saksalaisilla tai suomalaisilla ikätovereillaan.


Niemelän ei tarvitse pihistellä projektissaan. Kieltävää vastausta hän ei ole vielä saanut, kun on pyytänyt rahaa eri kehityskohteisiin.

– Mistään leväperäisestä toiminnasta ei ole kuitenkaan kysymys. Kaikki laskut pitää hyväksyttää puheenjohtajalla.

Omasta palkastaan hän ei halua puhua.

– Sanotaan nyt vaikka niin, että olen ihan tyytyväinen.

80 vuotta täyttänyt Turkin hiihtoliitto on asettanut tavoitteeksi saada hyppääjä mukaan vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympiakisoihin. Niemelä ei sulje pois mahdollisuutta, että arvokisahaave toteutuisi jo helmikuussa Lahden MM-kisoissa.

– Viimeaikaiset yksittäiset huippupiikit ovat antaneet uskoa, etteivät Lahden MM-kisat ole mitenkään mahdoton ajatus. Kehitystä on tapahtunut nopeammin kuin olin kuvitellut. Haluan kuitenkin pitää jalat maassa. Tässä projektissa on ilo ja kunnia olla mukana.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sukellusvenemysteeri sai uuden käänteen – tanskalaiskeksijä helpottui dna-testin tuloksista

  2. 2

   Pariskunnan häämatkasta täysi fiasko: Vaimo kumosi kolme viinipulloa taksimatkalla kentälle – uskomaton tapahtumaketju hämmentää

  3. 3

   Saksan BB-kaunottaret hätkähdyttivät tv-ruudussa – jopa Britannian versio jää varjoon: Naisen tausta vetää mykäksi

  4. 4

   Jenkkiräppäri katsoi auringon­pimennystä uhmakkaasti ilman suojalaseja – Perui keikkoja näkö­vaikeuksien takia

  5. 5

   Kaikkien aikojen ökypidot? Venäläinen oligarkki nai mallin – tältä näyttivät hääkuvat

  6. 6

   Karmea yllätys odotti vuorikiipeilijää Mont Blancilla: löysi yli 20 vuotta vanhat ruumiit

  7. 7

   Konsertti keskeytettiin terroriuhan vuoksi Hollannissa: poliisi löysi kaasupulloja linja-autosta

  8. 8

   Mariah Carey, 47, viehkeänä topless-otoksessa – jäi kiinni nolosta Photoshop-mokasta: Keikkakuvat kertovat totuuden

  9. 9

   Ensin suomalais­sotilas teloitti vangitun naisradistin, sitten eversti antoi tyrmistystä herättäneen käskyn – uutuuskirja kertoo rajusta tapauksesta jatkosodassa

  10. 10

   Yle ja HS: Hampurin poliisilla tiedot kolmesta Turun puukotuksen epäillystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  2. 2

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  3. 3

   Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

  4. 4

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  5. 5

   Ensin suomalais­sotilas teloitti vangitun naisradistin, sitten eversti antoi tyrmistystä herättäneen käskyn – uutuuskirja kertoo rajusta tapauksesta jatkosodassa

  6. 6

   Trumpin ministerin kaunis näyttelijävaimo nostatti someraivon – julkaisi pröystäileviä kuvia miehensä työmatkalta

  7. 7

   190 matkaajaa luuli pääsevänsä paratiisisaarelle, jäivätkin jumiin Vantaalle – tuore sulho: ”Honeymoon on aika helvetin kaukana”

  8. 8

   Mariah Carey, 47, viehkeänä topless-otoksessa – jäi kiinni nolosta Photoshop-mokasta: Keikkakuvat kertovat totuuden

  9. 9

   Toimittaja Kim Wallin verta löytyi sukellusveneen sisältä – silvotussa ruumiissa metallia

  10. 10

   Latinokaunotar Jennifer Lopezin, 48, kimaltava esiintymisasu lumoaa – kerää ylistystä: ”Täydellinen vartalo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sukellusvenemysteeri sai uuden käänteen – tanskalaiskeksijä helpottui dna-testin tuloksista

  2. 2

   Pariskunnan häämatkasta täysi fiasko: Vaimo kumosi kolme viinipulloa taksimatkalla kentälle – uskomaton tapahtumaketju hämmentää

  3. 3

   Saksan BB-kaunottaret hätkähdyttivät tv-ruudussa – jopa Britannian versio jää varjoon: Naisen tausta vetää mykäksi

  4. 4

   Jenkkiräppäri katsoi auringon­pimennystä uhmakkaasti ilman suojalaseja – Perui keikkoja näkö­vaikeuksien takia

  5. 5

   Kaikkien aikojen ökypidot? Venäläinen oligarkki nai mallin – tältä näyttivät hääkuvat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  2. 2

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  3. 3

   Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

  4. 4

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  5. 5

   Ensin suomalais­sotilas teloitti vangitun naisradistin, sitten eversti antoi tyrmistystä herättäneen käskyn – uutuuskirja kertoo rajusta tapauksesta jatkosodassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää