Heidi

Mäkihyppy

Valikko

Miksi Janne Ahonen haluaa näyttää epäilijöilleen?

Julkaistu:

MÄKIHYPPY
Haluatko tietää, miksi kilpauransa uudelleen aloittanut mäkihyppääjä Janne Ahonen haluaa näyttää epäilijöilleen?
Joulun kunniaksi verkkolukijoilla on tilaisuus lukea Urheilusanomien marraskuun lopussa julkaisema kuuden sivun artikkeli, jossa Ahonen kertoo siitä, mistä hänen intohimonsa palata huipulle kumpuaa. Jutun on kirjoittanut toimittaja Pekka Holopainen.

Loukattu legenda


Kohtelu sponsorimarkkinoilla kirpaisi Janne Ahosta syvältä. Hän lähettää terveisensä epäilijöille tästä viikonlopusta alkaen.

Legendan kunniaa on nyt selvästi loukattu!

Janne Ahonen, 36, on törmännyt toisen paluunsa aikana ennenkuulumattomiin ennakkoluuloihin. Häneen ei uskota. Ei uskota ainakaan niissä kabineteissa, joissa pitäisi.

Ahonen sekoittelee Lahden hiihtostadionin ravintolassa laihaa kalakeittoaan ja miettii otsa uurteilla, miten oikein sanansa asettelisi. Viisinkertaisen mäkiviikon voittajan ja lähes 20 arvokisamitalia saavuttaneen urheilijan luulisi löytävän sponsorimarkkinoilta tukijoita niin, että mattimyöhäiset voisi laittaa jonoon. Mutta kumppanimarkkinoiden taajuudelta kohisikin pitkälle syksyyn lähinnä radiohiljaisuutta. Se kirpaisi syvältä urheilijaa, joka sfinksimäisen kuorensa alla on aina tiennyt oman arvonsa.

- Olen koko ajan - tammikuusta lähtien - tajunnut sen, että aidosti tähän projektiin uskovat vain minä itse ja lähipiirini. Mutta ihan näin syväksi en olisi sitä epäuskoa luullut. Halutaanko ensin tuloksia ja vasta sitten tulla mukaan? En tiedä.

Ahonen kertoo, miten hänen managerinsa Jukka Härkönen soitti läpi kymmeniä yrityksiä ja käytti kaikki mahdolliset kontaktinsa kumppanien löytämiseksi, mutta törmäsi lähes kaikkialla epäuskon muuriin.

- Jukalle lähinnä ihmeteltiin, että onko se Ahonen nyt palaamassa tosissaan vai leikkimässä. Joku voisi jopa loukkaantua, Ahonen naurahtaa, mutta myöntää kuitenkin realiteetit.

- Olin tietysti jo kypsällä iällä kaksi kautta kuvioista pois... tai oikeastaan kolme. Kaudella 2010-11 kiertueella kyllä näytti olleen mukana Janne Ahonen -niminen henkilö, mutta en se ollut minä. Kroppa oli siellä, mutta pää jossain ihan muualla.

Ahonen muistuttaa, että urheilija maalaa itsensä pahasti nurkkaan, jos yrittää todistella asioita muille kuin itselleen, mutta pientä revanssihenkeäkin höyryää Kuusamon pakkasilmassa, kun hän sujahtaa Koillismaalla mäkikouruun tänä viikonloppuna.

- Annan lähiaikoina vastaukseni paluutani epäilleille tai sitä vitsinä pitäneille yrityksille. Kiitos heille siinä vaiheessa.

Haastattelupäivän jälkeen Ahosen tilannetta helpotti matkaviestintäalan yrityskaupoissa satumaisesti rikastunut teollisuusneuvos Jorma Terentjeff, jonka omistamasta Iso-Syötteen hiihtokeskuksesta tuli hollolalaisen päätukija. Vahvasti menestysbonuksiin nojautuva sopimus tuo Ahoselle jo suhteellisen maltillisellakin menestyksellä yli 50000 euroa vuodessa. Tällaisia sopimuksia solmii suomalaisessa yksilöurheilussa vain ylin rälssi, kuten Tero Pitkämäki, Kiira Korpi tai Jarkko Nieminen.

Ahonen on väsymykseen asti toistanut, ettei raha motivoinut häntä palaamaan mäkiin, vaikka paluupäätös ja miehen kiihdytysautoilutallin ART Racingin raskaisiin talousvaikeuksiin liittynyt uutisointi ajoittuivatkin kiusallisesti yksiin.

Tallin raskain tykki, Ahosen itsensä ohjastama Top Fuel -ohjus pysyi koko viime kauden pilttuussa. Toinen syy oli rahapula, mutta Ahosen valmentajaksi palannut Ari Arska Saukko edellytti myös täydellistä sitoutumista kesäharjoitteluun, jota mikään ei tällä kertaa saanut sotkea.

- Toistan taas, että mäkihyppy on aika väärä laji palata väärillä motiiveilla. Voi käydä huonosti, jos kantaa kaiken maailman murheet mäkeen mukanaan, Ahonen muistuttaa.


Mäkihypyn absoluuttinen huipputaso on Ahosen poissaolon aikana ottanut sellaisia harppauksia, että haasteita riittää ilmankin. K-pisteelle eli mäen kriittiseksi luokiteltuun metrimittaan ulottuva karsintahyppy ei nykyään läheskään aina riitä edes kilpailuun oikeuttavaan tikettiin.

- Jos lasketaan niin, että olen tähän asti hypännyt parhaimmillani kaudella 2004-05, se taso riittää nykyään satunnaiseen menestykseen. Jos haluan menestyä säännöllisesti, pitää hypätä paremmin. Joidenkin mielestä olen sellaiseen liian vanha, mutta harjoituskausi todisti ainakin minulle ja Arskalle, että ikä on ihan oikeasti vain numero. Sitoutuminen ja työn laatu ratkaisevat kaiken, onneksi.

Ahonen myöntää kuvitelleensa 20-25-vuotiaana, että tästä ei enää meininki, motivaatio ja työmoraali voi kovemmaksi tulla. Nyt hän myöntää tämän kaiken osittain illuusioksi.

- Ei se ihan niin ollutkaan. Luulin olevani hyvä treenaaja ja tekeväni kaiken viimeisen päälle. Olen nyt 36-vuotias ja tajuan kaiken rajallisuuden paljon paremmin kuin nuorempana. Tämä ei ole enää samanlaista, huoletonta touhua, nelihenkisen perheen pääelättäjä sanoo.

Kuluneen vuoden aikana Ahosella on riittänyt aikaa myös pohtia, miksei edellinen paluu 2009-11 onnistunut niin kuin piti - hänen mielestään. Olympiakisojen neljäs sija ja mäkiviikon toinen tila ovat toki epäonnistumisia vain harvoille.

- 2009 oli kova motivaatio palata, mutta kuvittelin liikaa vanhoista pohjistani ja niiden riittävyydestä, olin jollakin lailla kuitenkin takki auki. Olisi pitänyt tehdä vielä enemmän töitä.

Ahonen teki jo alkukesästä radikaaleja elämäntapojen korjausliikkeitä, jottei ainakaan niillä antaisi kenellekään tasoitusta. Alkoholi on jäänyt kokonaan, mihin osaltaan vaikutti jo viisi vuotta raitista elämää viettäneen valmentajan esimerkki. Ruuan laatu on erikoistarkkailussa. Ahonen on alkanut syödä jopa vastustuskykyä kohentavia vitamiinivalmisteita, joille nuorempana lähinnä naureskeli.


Ahonen pudotti painonsa jo hyvissä ajoin ennen kilpailukauden alkua 67 kiloon, josta matkaa kilpailupainoon jäi enää kilo, puolitoista. Nuorempana hän rysäytti luisevasta kropastaan juuri kisakauden alla brutaalilla dieetillä pois jopa seitsemän kiloa ja maksoi kovaa hintaa. Vastustuskyky romahti, ja mies sairastui kilpailu- ja matkustelurumban alettua.

- Nyt on ainakin tehty kaikki mahdollinen, jotta näin ei kävisi.

Keskustelua vierestä seurannut maajoukkuehyppääjä Olli Muotka on yhdessä kesässä Saukon ja Ahosen treeniryhmässä luonut totaalisesti urheilijannahkansa. Ahosen paluu pelasti hänen uransa, koska se palautti Saukon valmennustöihin. Muotkan harhaluulot huippu-urheilun vaatimuksista karisivat Saukon valvonnassa ja Ahosen näyttäessä esimerkkiä. Pian paluupäätöksensä jälkeen Ahonen saapui stadionille hyppimään aitoja, käytännössä kylmiltään vuosien tauon jälkeen. Hän kertoi viime keväänä hämmentyneenä, miten A-maajoukkueen vahvuuteen kuulunut Muotka ei pystynyt silloin edes samaan kuin ruosteinen veteraani.

- En muista tuota tapahtumaa, mutta en kyllä yhtään epäilekään. Nyt kun olemme treenanneet jo pidempään yhdessä, voin vakuuttaa, että monet kaksikymppiset palautuvat kovasta treenistä paljon hitaammin kuin Janne, Muotka kertoo.

Siirrytään ajassa tunti taaksepäin ja ravintolasta Lahden stadionin yleisurheilutilaan, jossa Ahonen on tehnyt valmistavia harjoituksiaan yli 20 vuotta. Täällä elementtiinsä pääsee Saukko, joka lounaspöydässä tutusti tyytyi kuuntelijan rooliin.

Saukko ei ole koskaan ollut urheilijansa tukena arvokilpailuissa, monestakin syystä. Osa niistä liittyy hänen erikoiseen persoonaansa, osa järjestelmän vastahakoisuuteen. Nyt Saukko ei salaile, että haluaisi Ahosen viimeisiin olympiakisoihin mukaan Suomen valmennustiimin vahvuudessa. Asia ratkeaa Olympiakomitean huippu-urheilukeskuksen johtajan, mäkihypystä ns. painopistelajina vastaavan Mika Kojonkosken pöydällä.

- Kaikki näyttää aivan äärimmäisen hyvältä. Janne teki Jyväskylässä ponnistustestissä ennätyksensä ja on fyysisesti paremmassa kunnossa kuin ikinä. Takana on myös selvästi kovempi ja pidempi treenikausi kuin koskaan ennen. Talon perustukset ovat siis valmiina, mutta vielä puuttuu se mökki siitä päältä, Saukko sanoo, kun Ahonen ja Muotka lämmittelevät lihaksiaan kuuloetäisyyden ulkopuolella.

Ahonen nousi tohtori Mikko Virmavirran jo vuosikymmeniä valvomissa mäkihyppääjien fysiikkatesteissä 70,9 senttiin lajinomaisimpana pidetyssä mittauksessa, staattisessa ponnistuksessa. Se on kansainvälisen tason huippulukema.

- Ihonmyötäiset hyppypuvut korostavat raa'an ponnistusvoiman merkitystä. Janne saa siitä kuitenkin parhaan hyödyn vain, jos samalla ehtii tehdä hänelle ominaisen, poikkeuksellisen pitkän ponnistuksen. Vauhtimäen nopeus on silloin haaste, se ei saa olla liian kova. Ihonmyötäinen puku nostaa nopeuksia, koska ilmanvastus vähenee. Ilmalento - sen kontrollointi ja aistiminen - taas ei ikinä ole ollut Jannelle ongelma.


Pukusääntöjen muutoksen takia Ahonen loppuvuodesta 2012 ylipäätään palasi testimielessä mäkeen. Havainnot muutoksen hänelle mahdollisesti myönteisistä vaikutuksista painoivat paljon, kun alkuvuodesta 2013 piti tehdä lopullisia päätöksiä.

Ahonen tiedetään lajinsa todelliseksi välinefriikiksi, jonka itseluottamus pitkälti rakentuu kristallinkirkkaaseen tietoisuuteen oman varustepaketin ylivertaisuudesta. Koska Saukko lähestyy asiaa hyvin samalla tavalla, Ahonen on pitkästä aikaa saanut tälle puolelle vertaisensa keskustelukumppanin, sparraajan ja tekijän. Tämän detaljin merkitystä ei voi liikaa korostaa.

- Kamat ovat meillä kunnossa, kun kausi alkaa. Jos jollakin on parempi tilanne, niin hyvin on siellä sitten asiat, Saukko myöntää.

Harjoitustapahtuman aikana Saukko ei juuri laatusanoja viljele, mihinkään suuntaan. Ohjeet tulevat rauhallisella, hiljaisella äänellä. Ahonen osaa tuhansien yhteisten sessioiden jäljiltä tulkita valmentajaansa jo tämän pienistä eleistä ja ilmeistä.

Urheilijat valmistautuvat ensimmäisiin lumihyppyihinsä ja niiden kautta maailmancupin avaukseen. Nyt haetaan jo lihaksistoa herkistelemällä viimeistä, räjähtävää voimantuottoa. Hyppääjät nousevat kyykkyraudat niskassa räjähtävästi ilmaan ja palauttavat tangon telineeseen. Kun Ahonen rysäyttää sarjan loppupäässä ylös 120 kiloa, tossun ja lattian väliin jää vielä tilaa ohuen kirjan verran.

- Kesällä hyppy ei kulkenut kertaakaan luokattomasti, vaikka Janne ei missään kohtaa ollut sillä lailla herkkänä. Voimaa on treenattu koko ajan paljon. Janne nostaa syväkyykystä 110 kiloa. Se ei kuulosta miltään, mutta kun mies on niin liikkuva, että nosto lähtee kirjaimellisesti perse kiinni kantapäissä, jokainen voi miettiä, onko se 67-kiloiselta kova suoritus. Polvet lajikulmassa Janne tulee ylös 180 kiloa niskassa.

Voimatasoja aiotaan ylläpitää säännöllisesti. Se oppi tuli viime talvena. Kova punttitreeni ei heikentänytkään hyppäämistä, kuten luultiin. Ahosen monille kausille tyypillinen hyytyminen loppua kohti on hyppääjän mukaan todennäköisesti liittynyt myös laiminlyötyjen voimatasojen putoamiseen.

Harjoitusryhmän yhteistyötä leimaa hyvä henki. Se ei ole ollut aina automaatio.

- Jokaikinen aamu kaikki ovat tulleet paikalle mielellään ja motivoituneina. Ollaan tehty sitä, mikä on kivaa, Saukko virnistää.

Se tarkoittaa käytännössä, että harjoitusohjelma on äärimmäisen karsittu, jokaisesta suoritteesta kulkee suora yhteys pihviin eli kilpailuhyppäämiseen.

Ahonen ja Muotka siirtyvät harjoituksen lopuksi hyppimään aitojen yli. Yhtäkkiä kuulostaa siltä kuin Ahonen tavoittelisi vielä yhtä lajivaltausta, nyrkkeilyssä. Niin autenttisesti hän matkii Barcelonan olympiavälierässä 1992 turhautumistaan purkanutta Jyri Kjälliä:

- Vee, ei pysty!

Ahoseen on iskenyt rimakauhu. Hänen pitäisi tuhansista toistoilla tutulla pudotushypyllä jatkaa 110 metrin aitajuoksusta tutun, 106,7 sentin korkeuteen viritetyn aidan yli päkiöillä kuin heinäsirkka. Yksi epäonnistunut suoritus vie homman tolaltaan. Saukkoa hieman naurattaa, Muotka symppaa treenikaveria ja käy antamassa mallisuorituksen tueksi.

Tuntuu hämmentävältä, että lentomäissä peloton Ahonen yhtäkkiä säikkyy yhtä aitaa.

- Tuttu tunne, pahempi pelko kuin ikinä mäkitornissa, Muotka toteaa, kun Ahonen taas kerran lähtee korokkeelta kokoilemaan itseään.

Seitsemäs yritys laukaisee tilanteen, tossujen ja aidan väliin jää reilu turvaväli.

Helmikuun 9. päivänä 106,7 olisi erittäin kova lukema. Olympiakisojen normaalimäen, Ahosen päätavoitteen, HS- eli Hill Size -piste on 105 metriä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  2. 2

   Mitä Mika Salon Ferrarille tapahtui Unkarissa 18 vuotta sitten? ”Olemme sopineet, ettei asiasta puhuta”

  3. 3

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  4. 4

   Poliisi loukkaantui kiinniottotilanteessa huoltamon pihalla Karkkilassa – joutui sairaalaan

  5. 5

   Poika lainasi isänsä Ferraria: poliisit takavarikoivat auton ja laittoivat varoittavat kuvat Twitteriin

  6. 6

   Luku julki ensi kertaa: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokran

  7. 7

   Me Naiset: Aira Samulinin ex-mies Ekku Peltomäki naimisiin – Samulin sivaltaa: ”Ekku vaihtoi sulavasti 50 vuotta nuorempaan”

  8. 8

   IS:n lukijoiden painajaismaiset mökkinaapurit: kamera kuvaa pihaamme, polttopuita hakataan toisen tontilta, mönkijärälläys ottaa hermoon...

  9. 9

   Haluatko ostaa huippupuhelimen? Nyt kannattaisi odottaa

  10. 10

   Miss Suomen kuumat tunnelmat narubikineissä – paljastava peppukuva ihastuttaa: ”En saa silmiäni irti teistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  2. 2

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  3. 3

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  4. 4

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  5. 5

   Muistatko kesähitin 2007 laulaneen Tea Hiillosteen? Vaihtoi alaa kertaheitolla – ”Tää on niin mun juttu”

  6. 6

   Muodoistaan tunnettu Instagram-suosikki Meri, 21, nauttii sinkkukesästä pikkubikineissä – ”Miehen pitää olla menestynyt”

  7. 7

   Me Naiset: Aira Samulinin ex-mies Ekku Peltomäki naimisiin – Samulin sivaltaa: ”Ekku vaihtoi sulavasti 50 vuotta nuorempaan”

  8. 8

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  9. 9

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  10. 10

   Tee se itse -rakentajan viemärivilppi paljastui – Ulosteita valui talon alle vuosikymmenien ajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. 6

   ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

  7. 7

   Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

  8. 8

   ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

  9. 9

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  10. 10

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  2. 2

   Mitä Mika Salon Ferrarille tapahtui Unkarissa 18 vuotta sitten? ”Olemme sopineet, ettei asiasta puhuta”

  3. 3

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  4. 4

   Poliisi loukkaantui kiinniottotilanteessa huoltamon pihalla Karkkilassa – joutui sairaalaan

  5. 5

   Poika lainasi isänsä Ferraria: poliisit takavarikoivat auton ja laittoivat varoittavat kuvat Twitteriin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  2. 2

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  3. 3

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  4. 4

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  5. 5

   Muistatko kesähitin 2007 laulaneen Tea Hiillosteen? Vaihtoi alaa kertaheitolla – ”Tää on niin mun juttu”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. Näytä lisää