Manu, Manne, Immo

Maastohiihto

Valikko

Muistatko ”Susi-Kalle” Oikaraisen? Merkkipäivää viettävän legendan lempinimen taustalla on hurja tarina

JUHLAPÄIVÄ
Tänään keskiviikkona 80 vuotta täyttävä hiihtäjä Kalevi Oikarainen on yksi suomalaisen urheiluhistorian suuria persoonia.
Suomalaisten hiihtokunnia oli koetuksella helmikuussa 1970 Tatran MM-kisoissa. Yksikään sinivalkoinen mieshiihtäjä ei ollut yltänyt kymmenen parhaan joukkoon, kun päätösmatkan aika koitti. Korkeassa ilmanalassa käyty 50 kilometrin kisa muuttui odotettua raskaammaksi, koska yöllä oli satanut 20 senttiä lunta.

Neuvostoliiton Vjatsheslav Vedeniniä huono keli ei näyttänyt haittaavan, sillä hän johti kisaa minuutilla 15 kilometrin kohdalla. Vedenin hiihti edellään lähteneen Kalevi Oikaraisen kiinni ja ehti mennä edellekin. Koillismaan kasvatti oli valmistautunut Tatran kuninkuusmatkaan vuosia, eikä hän aikonut tällä kertaa luovuttaa. Niin oli käynyt muutaman kerran aikaisemmin Oikaraisen lyötyä sauvat hankeen pystyyn kesken arvokisan.

– Kestävyysurheilussa oma pää ratkaisee, mutta fyysisille rajoille ei voi mitään, tänään 80 vuotta täyttävä Oikarainen kuittaa menneiden vuosien nousut ja laskut.

Usein hiihtäjän voimat jäävät vaaran rinteille.

– Silloin on turha jossitella sekunnillakaan suoritusta.


Tatralla Oikaraiselle osui päivä, jolloin pohjatyö kantoi loppuun asti. 40 kilometrin kohdalla DDR:n Gerhard Grimmer oli siirtynyt kärkeen: Vedenin oli jäänyt 13 sekuntia ja Oikarainen 54 sekuntia. Ratkaisu tapahtui lopun raskaissa nousuissa.

– Viimeiset kolme kilometriä minä hiihdin lujempaa kuin missään koskaan ennen, Oikarainen muisteli vuonna 1979 Kultaa, kunniaa, kyyneleitä -teoksessa.

Rukan mäkisissä maastoissa tehdyt harjoitukset tuottivat vihdoin sen suuren palkinnon.

Paavo Noposen ystävä

Suomalaisen suksiessa voittajana maaliin, olo oli helpottunut ja äimistynyt.

– Maalissa en ollut edes kummemmin väsynyt.

Ajatuksissa pyöri monta asiaa ja ihmistä. Yksi heistä oli radioselostaja Paavo Noponen, joka oli hiihtäjän hyvä ystävä ja luottomies.

– Noponen ymmärsi minua ja kävi usein luonani Kuusamossa, päivänsankari kertoo.

Yleisradion pääjohtaja Eino S. Repo ei pitänyt Noposen yltiöisänmaallisesta selostustyylistä, vaan hyllytti tämän 1960-luvun lopulla. Niinpä suosittu radioääni ei päässyt selostamaan hiihtäjäystävänsä suurta päivää. Oikarainen oli itsetietoinen persoona, joka ei pitänyt määräilystä. Voiton hetkellä hän tuki kaltoin kohdeltua Noposta.

– En halunnut antaa Yleisradiolle yhtään haastattelua, koska he kohtelivat huonosti Paavoa.

Episodin takia kaksikon ystävyys tiivistyi entisestään. Vuosien keskustelujen tuloksena ilmestyi vuonna 1971 kirja Susi-Kalle Koillismaa.


Sairaalloinen lapsi

Ennen Susi-Kalle lempinimen saamista Oikarisen elämässä oli ehtinyt tapahtua paljon. Oikarainen syntyi Kuusamon Kuontijärvellä pian Garmisch-Partenkirchenin olympiakisojen jälkeen 27. huhtikuuta 1936. Vaatimattomissa oloissa varttunut poika oli varsin sairaalloinen.

– Talvella 1947 sain vatsakalvontulehduksen. Sitten kaaduin suksimäessä niskoilleni. Suolisolmuhan siitä lopulta tuli. Kunnanlääkäri Ali Ervasti leikkasi, mutta revin nukkuessani tikit auki, Oikarainen on muistellut.

Lääkäri käski sitoa pojan kädet kiinni yöksi.

Sairaslista jatkuu: poika iski kerran puukolla nilkkaansa ja kirves puolestaan kajahti ranteeseen. Yhden sormensa hän ”tasoitteli” silppukoneella. Kaiken päälle tuli vielä keuhkokuume vuonna 1950.

Kun ”lastentaudit” oli sairastettu, oli aika siirtyä työelämään 14-vuotiaana. Korvessa hän kaivoi ojaa, kynsi peltoa ja niitti heinää.

Sitten oli urheilun vuoro. Luonnossa viihtyvälle eränkävijälle hiihto oli luonteva valinta. Ensioppinsa hän haki Aaro Elorannan ja Veli Saarisen kirjoittamasta valmennusoppaasta Hiihtotaito.

– Oma laji täytyy tuntea, joten luin nuorena hiihtokirjoja.


Oikarainen osoitti lahjakkuutensa talvella 1955 voittamalla 15 kilometrillä nuorten Suomen mestaruuden 27 asteen pakkasessa Sotkamossa. Menestys tuli yllättäen, sillä kuntopohja oli pitkälti ruumiillisen työn ansiota. Koillismaan yksinäisyydessä hän ei ollut juurikaan tehnyt lajiharjoittelua.

– Vähäisetkin lenkit piti tehdä salaa ihmisten katseilta suojassa, koska uskonnolliset hurmosliikkeet pitivät urheilemista syntinä.

Läpimurto Holmenkollenin sumussa

Aikuisten sarjassa Oikaraisen läpimurto tapahtui talvella 1959, jolloin hän voitti SM-hopeaa ja yllätti Pohjolan hiihtopiirit voittamalla Holmenkollenin 15 kilometriä. Norjan-matka oli kaikin puolin unohtumaton. Huonon näkyvyyden takia Fornebun kentälle ei ollut laskeutunut kahteen päivään yhtään konetta, kun suomalaisurheilijoita kuljettanut Kar-Air saapui vuonojen maahan.

– Kippari Olli Mäkinen ei varmasti nähnyt yhtään mitään, mutta niin vain sai koneen turvallisesti maahan.

Samanlaisessa sumussa joutuivat hiihtäjät taivaltamaan 15 kilometrin kisan.

– Näkyvyyttä oli metri, korkeintaan kaksi ja latu läpimärkä.


Oikarainen hiihti ensimmäistä kertaa elämässään liisterivoiteilla. Aluksi suksi tökki, mutta kun lankku alkoi luistaa, kuusamolaisen potku oli kuin Posion karhulla porovarkaissa – Paavo Noposen kuvakieltä lainaten.

Kollenin rinteillä ”Murron-Kalle”, kuten hänet vielä tuolloin tunnettiin, hankki elämänsä ensimmäisen suurvoiton ja pääsi tervehdyskäynnille kuninkaalliseen aitioon.

– Aika harvoin meidän kulmilta käydään kuningasta tervehtimässä, Oikarainen muistelee tapaamistaan Olavi V:n kanssa maaliskuussa 1959.

Susi väsyi, Kalle ei

Vuoden 1960 olympiakisat jäivät Oikaraiselta väliin.

– En mennyt katsastuskisaan, koska olin jo lupautunut hiihtämään muualla. Tuskin olisin kisoissa pärjännyt, sillä olin vielä oppipoika.

Neljä vuotta myöhemmin hän pääsi kisajoukkueeseen, mutta jäi varamieheksi, eikä startannut kertaakaan.

Ennen Innsbruckin kisoja Oikarainen oli saanut uuden kutsumanimen. Hiihtäjä oli päässyt heinäkuussa 1963 rajavartiolaitoksen palvelukseen. Työnkuvaan kuului partiointi itärajan läheisyydessä. Joulukuussa 1963 Kuusamossa liikkui poromiesten viikkoja jahtaama häirikkösusi. Rajamies Oikarinen sai vinkin eläimen liikkeistä ja lähti jahtaamaan sutta.


– Se oli hämärästä hämärään jahti 60-senttisessä lumessa Koillismaan lyhyessä päivässä. Hiihdin sutta kiinni koko joulukuisen päivän, oli aikamoista rämpimistä. Päivän päätteeksi ammuin sen viimeisessä valossa 60–70 metristä lintuluodikolla, Oikarainen muisteli Ilta-Sanomien haastattelussa 2014.

Se jäi Oikaraisen ensimmäiseksi ja viimeiseksi sudenkaadoksi, mutta lempinimi jäi elämään. Susi nostettiin kaiken kansan nähtäville Rukahovin aulaan.

Ainoa olympiamitali viestistä

1960-luvun puolivälissä Oikaraisen hiihtovauhti vaihteli laidasta laitaan. Omapäinen hiihtäjä kokeili rajojaan löytääkseen suorituskykynsä rajat.

– Urheilijan täytyy oppia tuntemaan itsensä.

Niitä hän etsi 30 kilometrin kisassa Kärsämäellä 1965.

– Viisi kilometriä ennen maalia johdin 42 sekunnilla ja meno tuntui mukavalta. Vain kilometriä myöhemmin sammuin kunnolla. Tuli yhtäkkiä niin kamala jano, että näin näkyjä: kirkkaina helmeileviä olutpulloja hyppi silmien edessä, Oikarainen muisteli värikkääseen tyyliinsä Matti Hannuksen haastattelussa vuonna 1979.

Tuossa kisassa pervitiini olisi auttanut.

– Siitä kyllä puhuttiin, mutta minä en ottanut mitään, Oikarainen sanoo suhteestaan 1940–60-luvuilla suosittuun ihmeaineeseen.

Ensimmäiset arvokisamitalinsa Oikarainen sai viestissä 1966 suomalaisnelikon sivakoidessa hopealle Oslon MM-hiihdoissa. Kaksi vuotta myöhemmin Grenoblessa sinivalkoinen joukkue saavutti olympiapronssia. Henkilökohtaisilla matkoilla Oikarainen ei onnistunut viiden renkaan kisoissa: Sapporossa 1972 ainoa matka (50 km) päättyi keskeyttämiseen.

”Turhat luulot karisevat”

Susi-Kalle jatkoi kilpailemista vuoteen 1975, jolloin hän oli voittamassa yhdeksättä viestin Suomen mestaruutta Kuusamon Erä-Veikkojen joukkueessa. Siihen päättyi 20 vuotta kestänyt ura.

Mikä oli pitkän siivun salaisuus?

– Hiihto on niin kova laji, että siinä turhat luulot karisevat ja vain sitkeimmät jaksavat huipulle asti, kuuluu 80-vuotiaan ohje nykyisille aktiiveille.


Ilman kunnon pohjatyötä menestyksestä on turha haaveilla.

– Luin nuorena jutun, jossa kerrottiin, kuinka Oulun hiihdossa oli nuoria miehiä haettu pulkalla jäältä, kun he olivat uuvahtaneet kesken pitkän kilpailun.

Nykyäänkin moni hiihtäjä väsähtää kesken taipaleen. Vanhan mestarin mielestä heidän valmennus ei ole riittävän laadukasta.

– Kun minä menin Veli Saarisen harjoitusleirille, kokeneet hiihtäjät näyttivät mallia ja opastivat meitä nuorempia. Jos heidän vauhdissaan kesti, pärjäsi sitten muuallakin.

Jos ei ole itse hiihtänyt huipputasolla, on vaikea valmentaa, kuuluu ex-hiihtäjän mantra.

– Laji pitää itse tuntea, sitä ei voi sivusta oppia, Oikarainen sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Neuvostoliiton peitelty säteilyturma paljastui – Tšernobyliakin tuhoisampi onnettomuus salattiin sairastuneilta

  2. 2

   Imatralaisen Pian mies suuntaa Samantha Foxin Nilsiän-keikalle – naiset näreissään: ”Olis hänellä kotonakin joku, joka voisi pitää show’n...”

  3. 3

   Ilveksen valmentaja luuli pelin ratkenneen – joutui kääntymään pukukopilta takaisin: ”En ymmärrä vieläkään”

  4. 4

   Artistit jäätyvät täysin kesken Bumtsibumin toisen jakson – ”Ei voi olla totta!”

  5. 5

   Suomen poliisi on helisemässä valeuutisten kanssa – poliisiylijohtaja: ”Pystymme puuttumaan vain jäävuoren huippuihin”

  6. 6

   Iso koira hyökkäsi Mynämäellä – kaatoi omistajan ja raateli Manu-koiran kuoliaaksi: ”Äiti huusi ihan shokissa”

  7. 7

   Sebastian Vettel murjaisi Suomi-vitsin – yleisö remahti nauruun

  8. 8

   Al-Qaida-johtaja kuoli Yhdysvaltain tekemässä ilmaiskussa

  9. 9

   6 asiaa, joita moni häpeää seksissä – aivan turhaan

  10. 10

   Jalokivikaupan ryöstö ja tulitaistelu Monte Carlossa: ryöstäjät järjestivät harhautuksen F1-kisoista tuttuun tunneliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tangokuningatar Heidi Pakarinen löysi vieraan naisen kotoaan – murtuu kyyneliin muistosta: ”Se oli kerrasta finito”

  2. 2

   Sebastian Vettel murjaisi Suomi-vitsin – yleisö remahti nauruun

  3. 3

   Narisija valitti 5 pennin virheestä – 44 vuotta taloyhtiöiden hallituksissa istunut Eila iski takaisin

  4. 4

   Teinityttö tahtoi tehdä poikaystävänsä mustasukkaiseksi – onko tämä jo liian huomionhakuista?

  5. 5

   Iso koira hyökkäsi Mynämäellä – kaatoi omistajan ja raateli Manu-koiran kuoliaaksi: ”Äiti huusi ihan shokissa”

  6. 6

   Nainen laittoi hulinaksi Prismassa – taltutettiin käsiraudoilla

  7. 7

   Teuvo Loman: Kihlat! Julkaisi kuvan onnenhetkestä

  8. 8

   Mikroaaltouuni on yksi keittiön pahimmista törkypesistä – Näin teet näppärän tehopesun

  9. 9

   Neuvostoliiton peitelty säteilyturma paljastui – Tšernobyliakin tuhoisampi onnettomuus salattiin sairastuneilta

  10. 10

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  3. 3

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  4. 4

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  5. 5

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  6. 6

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  7. 7

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  8. 8

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  9. 9

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  10. 10

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Neuvostoliiton peitelty säteilyturma paljastui – Tšernobyliakin tuhoisampi onnettomuus salattiin sairastuneilta

  2. 2

   Imatralaisen Pian mies suuntaa Samantha Foxin Nilsiän-keikalle – naiset näreissään: ”Olis hänellä kotonakin joku, joka voisi pitää show’n...”

  3. 3

   Ilveksen valmentaja luuli pelin ratkenneen – joutui kääntymään pukukopilta takaisin: ”En ymmärrä vieläkään”

  4. 4

   Artistit jäätyvät täysin kesken Bumtsibumin toisen jakson – ”Ei voi olla totta!”

  5. 5

   Suomen poliisi on helisemässä valeuutisten kanssa – poliisiylijohtaja: ”Pystymme puuttumaan vain jäävuoren huippuihin”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tangokuningatar Heidi Pakarinen löysi vieraan naisen kotoaan – murtuu kyyneliin muistosta: ”Se oli kerrasta finito”

  2. 2

   Sebastian Vettel murjaisi Suomi-vitsin – yleisö remahti nauruun

  3. 3

   Narisija valitti 5 pennin virheestä – 44 vuotta taloyhtiöiden hallituksissa istunut Eila iski takaisin

  4. 4

   Teinityttö tahtoi tehdä poikaystävänsä mustasukkaiseksi – onko tämä jo liian huomionhakuista?

  5. 5

   Iso koira hyökkäsi Mynämäellä – kaatoi omistajan ja raateli Manu-koiran kuoliaaksi: ”Äiti huusi ihan shokissa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  3. 3

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  4. 4

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  5. 5

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  6. Näytä lisää