Verneri

Maastohiihto

Muistatko ”Susi-Kalle” Oikaraisen? Merkkipäivää viettävän legendan lempinimen taustalla on hurja tarina

Julkaistu:

JUHLAPÄIVÄ
Tänään keskiviikkona 80 vuotta täyttävä hiihtäjä Kalevi Oikarainen on yksi suomalaisen urheiluhistorian suuria persoonia.
Suomalaisten hiihtokunnia oli koetuksella helmikuussa 1970 Tatran MM-kisoissa. Yksikään sinivalkoinen mieshiihtäjä ei ollut yltänyt kymmenen parhaan joukkoon, kun päätösmatkan aika koitti. Korkeassa ilmanalassa käyty 50 kilometrin kisa muuttui odotettua raskaammaksi, koska yöllä oli satanut 20 senttiä lunta.

Neuvostoliiton Vjatsheslav Vedeniniä huono keli ei näyttänyt haittaavan, sillä hän johti kisaa minuutilla 15 kilometrin kohdalla. Vedenin hiihti edellään lähteneen Kalevi Oikaraisen kiinni ja ehti mennä edellekin. Koillismaan kasvatti oli valmistautunut Tatran kuninkuusmatkaan vuosia, eikä hän aikonut tällä kertaa luovuttaa. Niin oli käynyt muutaman kerran aikaisemmin Oikaraisen lyötyä sauvat hankeen pystyyn kesken arvokisan.

– Kestävyysurheilussa oma pää ratkaisee, mutta fyysisille rajoille ei voi mitään, tänään 80 vuotta täyttävä Oikarainen kuittaa menneiden vuosien nousut ja laskut.

Usein hiihtäjän voimat jäävät vaaran rinteille.

– Silloin on turha jossitella sekunnillakaan suoritusta.


Tatralla Oikaraiselle osui päivä, jolloin pohjatyö kantoi loppuun asti. 40 kilometrin kohdalla DDR:n Gerhard Grimmer oli siirtynyt kärkeen: Vedenin oli jäänyt 13 sekuntia ja Oikarainen 54 sekuntia. Ratkaisu tapahtui lopun raskaissa nousuissa.

– Viimeiset kolme kilometriä minä hiihdin lujempaa kuin missään koskaan ennen, Oikarainen muisteli vuonna 1979 Kultaa, kunniaa, kyyneleitä -teoksessa.

Rukan mäkisissä maastoissa tehdyt harjoitukset tuottivat vihdoin sen suuren palkinnon.

Paavo Noposen ystävä

Suomalaisen suksiessa voittajana maaliin, olo oli helpottunut ja äimistynyt.

– Maalissa en ollut edes kummemmin väsynyt.

Ajatuksissa pyöri monta asiaa ja ihmistä. Yksi heistä oli radioselostaja Paavo Noponen, joka oli hiihtäjän hyvä ystävä ja luottomies.

– Noponen ymmärsi minua ja kävi usein luonani Kuusamossa, päivänsankari kertoo.

Yleisradion pääjohtaja Eino S. Repo ei pitänyt Noposen yltiöisänmaallisesta selostustyylistä, vaan hyllytti tämän 1960-luvun lopulla. Niinpä suosittu radioääni ei päässyt selostamaan hiihtäjäystävänsä suurta päivää. Oikarainen oli itsetietoinen persoona, joka ei pitänyt määräilystä. Voiton hetkellä hän tuki kaltoin kohdeltua Noposta.

– En halunnut antaa Yleisradiolle yhtään haastattelua, koska he kohtelivat huonosti Paavoa.

Episodin takia kaksikon ystävyys tiivistyi entisestään. Vuosien keskustelujen tuloksena ilmestyi vuonna 1971 kirja Susi-Kalle Koillismaa.


Sairaalloinen lapsi

Ennen Susi-Kalle lempinimen saamista Oikarisen elämässä oli ehtinyt tapahtua paljon. Oikarainen syntyi Kuusamon Kuontijärvellä pian Garmisch-Partenkirchenin olympiakisojen jälkeen 27. huhtikuuta 1936. Vaatimattomissa oloissa varttunut poika oli varsin sairaalloinen.

– Talvella 1947 sain vatsakalvontulehduksen. Sitten kaaduin suksimäessä niskoilleni. Suolisolmuhan siitä lopulta tuli. Kunnanlääkäri Ali Ervasti leikkasi, mutta revin nukkuessani tikit auki, Oikarainen on muistellut.

Lääkäri käski sitoa pojan kädet kiinni yöksi.

Sairaslista jatkuu: poika iski kerran puukolla nilkkaansa ja kirves puolestaan kajahti ranteeseen. Yhden sormensa hän ”tasoitteli” silppukoneella. Kaiken päälle tuli vielä keuhkokuume vuonna 1950.

Kun ”lastentaudit” oli sairastettu, oli aika siirtyä työelämään 14-vuotiaana. Korvessa hän kaivoi ojaa, kynsi peltoa ja niitti heinää.

Sitten oli urheilun vuoro. Luonnossa viihtyvälle eränkävijälle hiihto oli luonteva valinta. Ensioppinsa hän haki Aaro Elorannan ja Veli Saarisen kirjoittamasta valmennusoppaasta Hiihtotaito.

– Oma laji täytyy tuntea, joten luin nuorena hiihtokirjoja.


Oikarainen osoitti lahjakkuutensa talvella 1955 voittamalla 15 kilometrillä nuorten Suomen mestaruuden 27 asteen pakkasessa Sotkamossa. Menestys tuli yllättäen, sillä kuntopohja oli pitkälti ruumiillisen työn ansiota. Koillismaan yksinäisyydessä hän ei ollut juurikaan tehnyt lajiharjoittelua.

– Vähäisetkin lenkit piti tehdä salaa ihmisten katseilta suojassa, koska uskonnolliset hurmosliikkeet pitivät urheilemista syntinä.

Läpimurto Holmenkollenin sumussa

Aikuisten sarjassa Oikaraisen läpimurto tapahtui talvella 1959, jolloin hän voitti SM-hopeaa ja yllätti Pohjolan hiihtopiirit voittamalla Holmenkollenin 15 kilometriä. Norjan-matka oli kaikin puolin unohtumaton. Huonon näkyvyyden takia Fornebun kentälle ei ollut laskeutunut kahteen päivään yhtään konetta, kun suomalaisurheilijoita kuljettanut Kar-Air saapui vuonojen maahan.

– Kippari Olli Mäkinen ei varmasti nähnyt yhtään mitään, mutta niin vain sai koneen turvallisesti maahan.

Samanlaisessa sumussa joutuivat hiihtäjät taivaltamaan 15 kilometrin kisan.

– Näkyvyyttä oli metri, korkeintaan kaksi ja latu läpimärkä.


Oikarainen hiihti ensimmäistä kertaa elämässään liisterivoiteilla. Aluksi suksi tökki, mutta kun lankku alkoi luistaa, kuusamolaisen potku oli kuin Posion karhulla porovarkaissa – Paavo Noposen kuvakieltä lainaten.

Kollenin rinteillä ”Murron-Kalle”, kuten hänet vielä tuolloin tunnettiin, hankki elämänsä ensimmäisen suurvoiton ja pääsi tervehdyskäynnille kuninkaalliseen aitioon.

– Aika harvoin meidän kulmilta käydään kuningasta tervehtimässä, Oikarainen muistelee tapaamistaan Olavi V:n kanssa maaliskuussa 1959.

Susi väsyi, Kalle ei

Vuoden 1960 olympiakisat jäivät Oikaraiselta väliin.

– En mennyt katsastuskisaan, koska olin jo lupautunut hiihtämään muualla. Tuskin olisin kisoissa pärjännyt, sillä olin vielä oppipoika.

Neljä vuotta myöhemmin hän pääsi kisajoukkueeseen, mutta jäi varamieheksi, eikä startannut kertaakaan.

Ennen Innsbruckin kisoja Oikarainen oli saanut uuden kutsumanimen. Hiihtäjä oli päässyt heinäkuussa 1963 rajavartiolaitoksen palvelukseen. Työnkuvaan kuului partiointi itärajan läheisyydessä. Joulukuussa 1963 Kuusamossa liikkui poromiesten viikkoja jahtaama häirikkösusi. Rajamies Oikarinen sai vinkin eläimen liikkeistä ja lähti jahtaamaan sutta.


– Se oli hämärästä hämärään jahti 60-senttisessä lumessa Koillismaan lyhyessä päivässä. Hiihdin sutta kiinni koko joulukuisen päivän, oli aikamoista rämpimistä. Päivän päätteeksi ammuin sen viimeisessä valossa 60–70 metristä lintuluodikolla, Oikarainen muisteli Ilta-Sanomien haastattelussa 2014.

Se jäi Oikaraisen ensimmäiseksi ja viimeiseksi sudenkaadoksi, mutta lempinimi jäi elämään. Susi nostettiin kaiken kansan nähtäville Rukahovin aulaan.

Ainoa olympiamitali viestistä

1960-luvun puolivälissä Oikaraisen hiihtovauhti vaihteli laidasta laitaan. Omapäinen hiihtäjä kokeili rajojaan löytääkseen suorituskykynsä rajat.

– Urheilijan täytyy oppia tuntemaan itsensä.

Niitä hän etsi 30 kilometrin kisassa Kärsämäellä 1965.

– Viisi kilometriä ennen maalia johdin 42 sekunnilla ja meno tuntui mukavalta. Vain kilometriä myöhemmin sammuin kunnolla. Tuli yhtäkkiä niin kamala jano, että näin näkyjä: kirkkaina helmeileviä olutpulloja hyppi silmien edessä, Oikarainen muisteli värikkääseen tyyliinsä Matti Hannuksen haastattelussa vuonna 1979.

Tuossa kisassa pervitiini olisi auttanut.

– Siitä kyllä puhuttiin, mutta minä en ottanut mitään, Oikarainen sanoo suhteestaan 1940–60-luvuilla suosittuun ihmeaineeseen.

Ensimmäiset arvokisamitalinsa Oikarainen sai viestissä 1966 suomalaisnelikon sivakoidessa hopealle Oslon MM-hiihdoissa. Kaksi vuotta myöhemmin Grenoblessa sinivalkoinen joukkue saavutti olympiapronssia. Henkilökohtaisilla matkoilla Oikarainen ei onnistunut viiden renkaan kisoissa: Sapporossa 1972 ainoa matka (50 km) päättyi keskeyttämiseen.

”Turhat luulot karisevat”

Susi-Kalle jatkoi kilpailemista vuoteen 1975, jolloin hän oli voittamassa yhdeksättä viestin Suomen mestaruutta Kuusamon Erä-Veikkojen joukkueessa. Siihen päättyi 20 vuotta kestänyt ura.

Mikä oli pitkän siivun salaisuus?

– Hiihto on niin kova laji, että siinä turhat luulot karisevat ja vain sitkeimmät jaksavat huipulle asti, kuuluu 80-vuotiaan ohje nykyisille aktiiveille.


Ilman kunnon pohjatyötä menestyksestä on turha haaveilla.

– Luin nuorena jutun, jossa kerrottiin, kuinka Oulun hiihdossa oli nuoria miehiä haettu pulkalla jäältä, kun he olivat uuvahtaneet kesken pitkän kilpailun.

Nykyäänkin moni hiihtäjä väsähtää kesken taipaleen. Vanhan mestarin mielestä heidän valmennus ei ole riittävän laadukasta.

– Kun minä menin Veli Saarisen harjoitusleirille, kokeneet hiihtäjät näyttivät mallia ja opastivat meitä nuorempia. Jos heidän vauhdissaan kesti, pärjäsi sitten muuallakin.

Jos ei ole itse hiihtänyt huipputasolla, on vaikea valmentaa, kuuluu ex-hiihtäjän mantra.

– Laji pitää itse tuntea, sitä ei voi sivusta oppia, Oikarainen sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tom Cruisen epäonnistuneella stuntilla karmeat seuraukset: vammat luultua pahemmat, elokuvan kuvaukset jäissä

  2. 2

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  3. 3

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  4. 4

   Natsit tappoivat newyorkilaisen Nancyn sukulaiset – ”Soihtujen kantamien tuo minulle kylmät väreet”

  5. 5

   Dopingtuomio ei ole Therese Johaugin ainoa huoli: miljoonahuvilan osto toi mukanaan ongelman

  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan lasten vaarallisesta temppuilusta – ”Emme halua, että ainuttakaan vahinkoa tapahtuu”

  7. 7

   Palvottu plusmalli julkaisi kuvan, jollaisia mallit harvoin someen laittavat – esittelee uhkeat luomukurvinsa

  8. 8

   Näyttelijä joutui järkyttävän hyökkäyksen kohteeksi keskellä Lontoota – ohikulkija viilsi saksilla päähän: ”Verta oli kaikkialla”

  9. 9

   Tällainen on Trumpin uusi viestintäpäällikkö: Entinen malli ja näyttelijä

  10. 10

   Jukka söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä keskellä Afrikkaa – 1600 euron ”ripulireissu” oli unohtumaton kokemus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

  2. 2

   Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

  3. 3

   Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

  4. 4

   Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

  5. 5

   Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

  6. 6

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  7. 7

   Jessi, 33, ahdistui suomalaistyttöjen nettivideoista: ”Miten on mahdollista, että tuollaista saa tapahtua”

  8. 8

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  9. 9

   Tutkijat uskovat: Mysteerikone MH370:n putoamispaikka selvisi vihdoin – koordinaatit 35,6°S, 92,8°E julki

  10. 10

   Turun Ruissalosta löytyi kaksi ruumista – poliisi tutkii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. 6

   Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  10. 10

   Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tom Cruisen epäonnistuneella stuntilla karmeat seuraukset: vammat luultua pahemmat, elokuvan kuvaukset jäissä

  2. 2

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  3. 3

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  4. 4

   Natsit tappoivat newyorkilaisen Nancyn sukulaiset – ”Soihtujen kantamien tuo minulle kylmät väreet”

  5. 5

   Dopingtuomio ei ole Therese Johaugin ainoa huoli: miljoonahuvilan osto toi mukanaan ongelman

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

  2. 2

   Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

  3. 3

   Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

  4. 4

   Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

  5. 5

   Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. Näytä lisää