Leena, Matleena

Maastohiihto

Valikko

Jari Isometsältä tylyä tekstiä Tour de Skin järjestäjille: ”Harvinaisen huono veto tähän paikkaan”

Julkaistu:

Maastohiihto
15 kilometrin yhteislähtökisa Sveitsin Lenzerheidessa ei ollut Jari Isometsän mieleen.
Voittoon hiihtänyt Norjan Therese Johaug repäisi ratkaisevan eron jo kilpailun ensimmäisellä kolmanneksella. Toiseksi sijoittunut maannainen Ingvild Flugstad Östberg jäi Johaugille lopulta 37,9 sekuntia.

Heidi Weng täydensi norjalaisten kolmoisvoiton. Eroa voittajaan kertyi jo peräti 1.16,2.

Suomalaisten joukkuepanos oli erittäin vahva, sillä kärkikymmenikköön mahtui peräti neljä sinivalkoista hiihtäjää. Anne Kyllönen oli parhaana neljäs (voittajasta 1.32,7) ennen Kerttu Niskasta ja Laura Monosta, joiden väliin kiilasi Ruotsin Charlotte Kalla. Krista Pärmäkoski oli kymmenes, 2.30,7 Johaugista.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntijan Jari Isometsän mukaan suomalaiset hiihtivät omalle tasolleen. Kritiikkiä sen sijaan saivat Johaugin taktinen osaaminen ja järjestäjien kisasuunnittelu.

Jari Isometsä, Therese Johaugin voitto ei tullut varmasti kenellekään yllätyksenä. Silti häneltä on nähty kauden aikana vielä ylivoimaisempia hiihtoja. Miten arvioisit hänen suoritustaan?

– Hän aloitti aivan liian lujaa. Järkevämmällä vauhdinjaolla hän tekisi suurempia eroja, mutta nyt hän on niin voimiensa tunnossa, että järki meinaa välillä kadota. Viiden kilometrin kohdalla ero oli kuitenkin käytännössä sama kuin maalissa, eikä tämä ollut ensimmäinen kerta tällä kaudella. Toki loppumatkasta eroa tuli lisää muihin paitsi Östbergiin. Johaug on niin paljon parempi kuin muut, että hän voi tehdä vähän virheitäkin.


Johaugin takana Östberg ja Weng taivalsivat yhtä matkaa ensimmäisen puolikkaan, mutta maalissa eroa oli Östbergin hyväksi lähes 40 sekuntia. Yllättikö Östbergin ylivoima?

– Hänen suorituksensa oli ihan mieletön. Vielä viime vuonna häntä pidettiin sprinttihiihtäjänä, vaikka muutamia väläytyksiä nähtiin normaalimatkoillakin. Yleishiihtäjänä hän on todella kova, minkä ansiosta Johaug saa tällä Tourilla jonkinlaisen vastuksen. Viimeisen osuuden loppunousussa Johaugille ei kukaan voi kuitenkaan mitään.

Kyllönen ja Niskanen jäivät lopulta vain reilun 15 sekunnin päähän palkintopallista. Oliko ero mielestäsi suomalaisten hyvyyttä vai Wengin huonoutta?

– Suomalaiset hiihtivät koko ajan sen mitä rahkeissa oli varaa. Weng roikkui Östbergin mukana pikkaisen liian pitkään ja maksoi siitä kovaa hintaa. On kuitenkin muistettava, että ero voittajaan oli yli puolitoista minuuttia, kakkossijaankin vielä minuutti. Se on hirvittävän paljon. Naisissa kärki on tällä hetkellä todella suppea. Esimerkkinä käy se, että 15 kilometrin kisassa kympin sakkiin hiihdetään häviämällä keulaan kaksi ja puoli minuuttia. Pelin kuva on Norja vastaan Suomi ja Ruotsi plus joitakin muita yksittäisten maiden hiihtäjiä.

Voittivatko suomalaiset tänään välinepuolella?

– Radalla oli televisiokuvan perusteella lyhyitä mutta jyrkkäpiirteisiä nousuja. Suksen piti kyllä pelata. Suomen neljä hiihtäjää kymmenen sakissa oli osoitus siitä, että huoltotiimi onnistui täydellisesti.

Kyllönen ja Niskanen hiihtivät koko kisan käytännössä Kallan kanssa. Katsojat saattoivat ihmetellä, kun Kalla putosi muutaman kerran suomalaisten kyydistä. Oliko tämä puhdasta taktiikkaa?

– Kallalla on voinut olla vähän liukkaampi suksi. Hän on voinut tuntea, että raskaammilla osuuksilla suomalaisten kannattaa antaa suosiolla mennä ja helpommilla pätkillä kiristää vauhtia. Yhteislähdöissä kisa muovautuu alkukierroksilla, jolloin hiihtäjät pystyvät vertaamaan omaa sukseaan suhteessa muihin.


Kuka suomalaisista onnistui mielestäsi parhaiten?

– Omaan lähtötasoon nähden Mononen hiihti parhaiten, hän oli tosi hyvä. Kyllönen hiihti myös hyvin, Niskanen taas jotakuinkin omalle tasolleen. Pärmäkoskella meni ehkä vähän alakanttiin, mutta hänen kohdallaan Touria edeltänyt sairastelu vaikutti asiaan. Sen takia hän pääsi Suomesta korkeaan ilmanalaan vain päivää ennen kisojen alkua, joten tämänpäiväisestä kilpailusta oli odotettavissa vaikea.

Kymmenenneksi hiihtänyt Pärmäkoski jäi Johaugista lopulta kaksi ja puoli minuuttia. Muistatko, että vastaavalla erolla olisi yhteislähdössä yltänyt kärkikymmenikköön?

– Ei tällaista tule ihan heti mieleen. Jos miehissä 15:llä häviää keulaan saman verran, olet sadas. Ei se kerro välttämättä muiden naisten huonoudesta. Johaug on vain niin hyvä.

Naisten hiihdossa on ollut lukuisia valovoimaisia tähtiä. Mihin sijoittaisit Johaugin?

– Johaugin ylivoima perustuu Björgenin (Marit) poissaoloon. Ensi vuonna Tourilla on kaksi norjalaista, jotka ovat tuon verran erossa muista. Mielestäni Johaug ei ole yhtään parempi hiihtäjä kuin Björgen. Kun heidät laitetaan huippukuntoisina yhtä aikaa viivalle, he tulevat myös yhtä aikaa maaliin. Jompikumpi vain hoitelee loppukirin, ja yleensä se on ollut Björgen.


Wengin sippaamisen ansiosta kokonaiskilpailussa viidentenä oleva Kyllönen on jäänyt hänestä noin puoli minuuttia. Onko kolmossijasta haaveileminen vielä realistista?

– Jos kaikki menee normaalisti eikä tule mitään karmeita voitelukelejä, niin ei ole. On muistettava, että Weng ottaa enemmän pisteitä sprinteissä kuin suomalaiset. Sinällään tämänpäiväinen kisa oli Tourin järjestäjiltä harvinaisen huono veto tähän paikkaan. Nyt tavallaan toinen kisa ratkaisi jo pelin, koska erot kasvoivat niin isoiksi. Kokonaiskilpailussa kymmenentenä oleva Pärmäkoski on Johaugia jäljessä ihan älyttömästi, yli kolme minuuttia! Naisilla näin kova kilpailu pilasi Tourin jännityksen. Alkuun olisi pitänyt hiihtää vähän lyhyempiä matkoja.

Kisassa oli useita ”välikirejä”, joissa jaettiin kokonaiskilpailussa huomioitavia hyvityssekunteja. Sopiiko tämä systeemi mielestäsi maastohiihtoon?

– Kyllä se sopisi, mikäli porukka pysyisi kasassa. Miehissä ei ole samaa ongelmaa, sillä heillä on hirveä lössi äijiä tappelemassa bonussekunneista. Nyt ei nähty kirin kiriä, vaan bonukset olivat Johaugille ilmaista kauraa ja omiaan kasvattamaan eroja entistä enemmän. Tosin lähtöviivalla peli oli kaikille tiedossa, sinällään ihan reilu peli.

Tour de Skin 15 km (p) yhteislähtökisa, Lenzerheide:

1) Therese Johaug Norja 41.26,4
2) Ingvild Flugstad Östberg Norja 37,9 sekuntia jäljessä
3) Heidi Weng Norja +1.16,2
4) Anne Kyllönen Suomi +1.32,7
5) Kerttu Niskanen Suomi +1.32,9
6) Charlotte Kalla Ruotsi +1.33,6
7) Laura Mononen Suomi +2.19,3
8) Teresa Stadlober Itävalta +2.21,6
9) Ragnhild Haga Norja +2.23,9
10) Krista Pärmäkoski Suomi +2.30,7
...
50) Susanna Saapunki Suomi +5.41,4

Tour de Skin kokonaistilanne 2/8 kilpailun jälkeen: 1) Johaug 43.38,3, 2) Östberg +4,5, 3) Weng +1.45,2, 4) Kalla +2.12,0, 5) Kyllönen +2.17,8, 6) Niskanen +2.21,5...10) Pärmäkoski +3.08,7...13) Mononen +3.18,8...53) Saapunki +6.46,2.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kiukkukohtaus sai prinsessa Charlotten, 2, valtaansa: polki jalkaa ja heittäytyi maahan kesken valtiovierailun – Catherine-äidillä varmat keinot käytössä

  2. 2

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  3. 3

   Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

  4. 4

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  5. 5

   HS: Hittiruoka Nyhtökauran menekki notkahti – löytyy jo kaupan alealtaasta

  6. 6

   MM-finaalin kuvat herättivät epäilyksen: olisiko Suomen paraurheilutähden lyönyt vastustaja pitänyt hylätä?

  7. 7

   Kansanedustaja rajussa ulosajossa – auto pyöri ja liukui raesateessa vastaan tulevien kaistalla

  8. 8

   Kuva: Voiko tämän suomalaisempaa näkyä enää olla – taivas piiskasi rakeita, mutta tuoppi oli saatava

  9. 9

   Oletko vanhus nuoressa ruumiissa? 24 paljastavaa merkkiä

  10. 10

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  2. 2

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  3. 3

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  4. 4

   Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

  5. 5

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  6. 6

   Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

  7. 7

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  8. 8

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  9. 9

   Itsemurhan tehneen Linkin Park -laulajan viimeinen haastattelu julki – synkkää luettavaa: ”Voin joko luovuttaa ja kuolla tai taistella”

  10. 10

   Muistatko espanjalaisen Las Ketchup -yhtyeen kauniit siskokset? Suosio hiipui täysin, katosivat julkisuudesta – tältä he näyttävät nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. 6

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  7. 7

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  8. 8

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  9. 9

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  10. 10

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kiukkukohtaus sai prinsessa Charlotten, 2, valtaansa: polki jalkaa ja heittäytyi maahan kesken valtiovierailun – Catherine-äidillä varmat keinot käytössä

  2. 2

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  3. 3

   Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

  4. 4

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  5. 5

   HS: Hittiruoka Nyhtökauran menekki notkahti – löytyy jo kaupan alealtaasta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  2. 2

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  3. 3

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  4. 4

   Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

  5. 5

   Markukselle annettiin vain pieni mahdollisuus selvitä leikkauksesta hengissä: ”Pyysin lääkäriä tekemään parhaansa, koska kotona odottavat vaimo ja tyttäret”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. Näytä lisää