Elviira, Elvi

Linnan juhlat

Valikko

Näin Linnan juhlat ovat muuttuneet - katso kuvat vuosien varrelta

Julkaistu:

ITSENÄISYYSPÄIVÄ
Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1919.
Presidentti K. J. Ståhlbergin isännöimää juhlaa vietettiin iltapäivällä vain tunnin ajan. Vieraita paikalla oli 150: diplomaatit, yliopistomaailman ja oikeuslaitoksen edustajat, kenraaleita ja kansliapäälliköt sekä kolmihenkinen työväen lähetystö. Vastaanotolla tarjottiin vaatimattomasti kahvia ja virvokkeita Linnan Goottilaisessa salissa Valkoisen Kaartin soittokunnan soittaessa isänmaallista taustamusiikkia.

Koska Ståhlbergin Hedvig-vaimo oli kuollut muutama vuosi aiemmin, emäntänä juhlissa oli 23-vuotias esikoistytär Aino.

Vuonna 1922, itsenäisyyden 5-vuotispäivänä, juhlittiin jo illalla, ja vieraita oli yli tuhat. Juhla alkoi tasan kello 21. Valkoisen Kaartin Soittokunta kajautti Valtiosalin parvekkeelta Porilaisten marssin ensi tahdit, ja uusiin naimisiin mennyt presidentti ja rouva Ståhlberg astelivat kättelemään vieraat.

Kahvit oli katettu kello 22, ja pian alkoi iltamaohjelma Valtiosalissa: Ylioppilaskunnan Laulajat ja Anna Hagelstam lauloivat. Tanssi alkoi hieman yhdentoista jälkeen Valtiosalissa. Presidenttipari poistui puolenyön aikaan, mutta tyttäret jatkoivat juhlien emännöimistä. Kello 1.15 soittokunta soitti Kolmikymmenvuotisen sodan, ja vieraat tiesivät lähteä – Suomen ensimmäiset itsenäisyyspäivätanssiaiset olivat päättyneet.

Iltajuhla tanssiaisineen vakiintui käytännöksi kuitenkin vasta kolme vuotta myöhemmin, kun isäntänä toimi ensimmäistä kertaa presidentti Lauri Kristian Relander. Hän avasi Linnan ovet itsenäisyyspäivänä myös lehdistölle. Suomen Kuvalehti esittelikin lähinnä lehteriltä otettuja kuvia jo vuoden 1925 iltapuvuista.

Vieraslista laajeni koskemaan myös näyttelijöitä, tiedemiehiä, seurapiiriä, liikemiehiä, kirjailijoita ja taiteilijoita, ja kaikkiaan vieraita oli noin 1 600.

Juhlat olivat Relanderin aikaan pääpiirteissään samanlaiset kuin nykyäänkin: presidenttipari kätteli jonona saapuvat vieraansa Valtiosalissa, josta nämä hajaantuivat juhlakerroksen eri saleihin. Pitkät pöydät oli lastattu kahvilla, teellä, mehulla, voileivillä, leivoksilla, hedelmillä ja makeisilla. Perähuoneiden pöydillä oli tarjolla savukkeita.

Alkoholia ei Linnassa kuitenkaan tarjottu, sillä maassa oli kieltolaki. Kello 21 alkaneet kutsut päättyivät kello kahden maissa.

1931 presidentiksi noussut P.E. Svinhufvud karsi vuorollaan Linnan juhlista turhia muodollisuuksia. Svinhufvudit eivät esimerkiksi kätelleet parituhatpäistä vierasjoukkoaan vaan ilmestyivät saliin tervehtimään vieraita Porilaisten marssin soidessa. Presidenttipari kuljeskeli saleissa ja pysähtyi rennosti juttelemaan vieraiden kanssa. Alkoholi kuului jälleen juhlajuomiin kieltolain mentyä nurin 1932.Svinhufvudit järjestivät vain kolme itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Vuonna 1931 juhlittiin presidentin 70-vuotispäiviä sen verran suureellisesti, että itsenäisyyspäivän juhla Linnassa jätettiin väliin. Itsenäisyyspäivän vastaanotto 1932 jätettiin puolestaan väliin valtiovierailun takia. Seuraavanakin vuonna juhlat jäivät tiettävästi järjestämättä mutta nyt talouslaman takia, sillä tarjottavien raaka-aineita oli kovin niukasti saatavilla – eikä herrasväen juhlintaakaan olisi katsottu hyvällä.

Kun syvästi uskonnollinen nivalalainen talonpoika Kyösti Kallio tuli Linnan isännäksi 1937, hänen vakaumuksensa näkyi itsenäisyyspäivän iltajuhlassa: alkoholitarjoilu lakkasi, samoin tanssiminen. Muuten juhla säilytti tutun muotonsa: Kalliot kättelivät vieraat, mitä seurasi yleistä seurustelua ja kahvipöydän runsaat antimet. Presidentinlinnassa ei järjestetty itsenäisyysjuhlia sotavuosina 1939–1945.

Juho Kusti Paasikiven osaksi tuli elvyttää Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlat, kun hänet vuonna 1946 valittiin presidentiksi Mannerheimin erottua terveyteensä vedoten. Kun Paasikivi järjesti ensimmäiset juhlansa, edellisistä juhlista oli kahdeksan vuotta ja välissä raskaat sotavuodet.

Paasikivi aikaisti juhlien aloituksen iltaseitsemään, ja juhlissa oli muutoinkin kaikki nykypäiviltä tutut elementit: vieraiden kättely, kahvipöytä, boolia, seurustelua, musiikkiesityksiä ja tanssiakin.

Paasikiven aikaan Linnassa kävi jo 1 800 juhlijaa, ja tungos oli uutisaihe jo tuolloin. Edustusjuhliin oli Venäjän hovin mallin mukaan tapana ottaa mukaan sekä vaimo että naimattomat, täysi-ikäiset tyttäret, sillä tanssiaiset olivat tärkeä tilaisuus etsiä sulhasta.

Juhlat päättyivät Paasikiven aikana puoliltaöin, ja niinpä jatkoista tuli olennainen osa itsenäisyyspäiväjuhlia. Jo 80 vuotta täyttäneen presidentin terveys vaikutti juhlintaan: olympiavuonna 1952 juhlat peruttiin, koska lääkäri määräsi Paasikiven viikoksi vuoteeseen. Juhlat korvasi iltapäivävastaanotto Eduskuntatalossa.

Urho Kekkosen ensikutsuilla oli ”vain” 1 500 vierasta, mutta jo seuraavana vuonna 1957 kutsuja sateli yli 2 000. Joukko kasvoi, kun presidentti kiersi milloin hiihtoporukoissa, milloin virallisissa riennoissa. Enimmillään vieraita oli yli 2 300, ja tungos oli kova. Eräskin kävijä valitti naapurin minkkistoolan häntien uiskennelleen kahvikupissaan koko ajan. Pyörtyneitä elvyteltiin usein. Uutena vierasryhmänä Kekkonen toi juhliin mukaan menestyneet urheilijat.1950-luku ja 60-luvun alku olivat klassisen muodin juhlaa. Rouvat kantoivat ryhdikkäästi Dioreita, Yves Saint-Laurenteja, Pierre Cardineja ja Nina Riccejä, eivätkä helsinkiläisten muotisalonkien taidonnäytteet jääneet kauas Hollywood-glamourista. Oli brokardeja, pitsiä, samettia, duchessea, minkkiä ja napakettua. Vuodesta 1962 lukien tyttäriä alkoi näkyä vähemmän juhlissa, kun Linnasta hienovaraisesti huomautettiin kutsun olevan henkilökohtainen.Tv-kamerat olivat juhlassa ensimmäisen kerran 1957, ja koteihin keräännyttiin seuraamaan pukuloistoa televisiosta. Vuosikymmenen lopulla televisioinnista luovuttiin, Linnan aloitteesta, mutta myös Yleisradiossa alettiin pitää herrojenjuhlienesittelyä poliittisesti epäkorrektina.

Vuonna 1972 itsenäisyyspäivää juhlittiin Presidentinlinnan remontin takia Finlandia-talossa, ja vuoden 1974 juhlat peruttiin Sylvi Kekkosen kuoltua sairaskohtaukseen vain muutama päivä aiemmin. Leivonnaiset lahjoitettiin SOS-lapsikylälle. Vuonna 1981 Linnan juhlia ei pidetty Kekkosen sairauden takia, vaan itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin Finlandia-talossa juhlakonsertin jälkeen.

Vuosittaiset suorat tv-lähetykset alkoivat Mauno Koiviston kaudella 1982. Vieraslistalta karsittiin Kekkosen hovi, eikä Koivisto halunnut luoda ympärilleen omaa seurapiiriä. Presidentti otti käytännöksi, että kolmasosa vieraista olisi ensikertalaisia. Kutsujoukkoa vähennettiin myös käytännön syistä: Koivistojen piti muuttaa Linnaan, koska sairas Kekkonen asui yhä Tamminiemessä, joten Linnan kolmas kerros muutettiin juhlatiloista asuinkerrokseksi.Glamour alkoi palata 80-luvun alussa kriittisen 70-luvun jälkeen. Kaupungilla kerrottiin, että monet rouvat olivat käyneet tekemässä Floridan second handeissa hyviä iltapukulöytöjä rikkaiden amerikkalaisten jäljiltä.

Veteraanit hankkivat Suomelle itsenäisyyden, mutta itsenäisyyspäiväjuhlien kunniavieraita heistä tuli vasta rintamatoverinsa Koiviston kaudella. Vuonna 1987 Koivisto kutsui juhliinsa kaikki elossa olevat 13 jääkäriä, joista vielä kuusi jaksoi paikalle. Vuonna 1989 Linnan saleihin pääsivät myös tavalliset sotilaat: Koivistolta lähti veteraanijärjestöjen kautta kutsuja talvisodan rivimiehille.

Presidentti Martti Ahtisaari jatkoi Koiviston linjalla ja aloitti vuonna 1994 perinteen, jonka mukaan kaikki elossa olevat Mannerheim-ristin ritarit kutsuttiin kunniavieraiksi Linnaan. Heitä johti Adolf Ehrnrooth, itsekin palkittu ritari. Ahtisaari toi tarjoilupöytään lisää suolaisia herkkuja, ja Kekkosen aikana karsitut musiikkiesitykset palasivat ohjelmaan.Työttömyyttä agendallaan koko kautensa pitänyt Ahtisaari kutsui heti ensimmäisenä presidenttivuotenaan juhliin nelisenkymmentä työtöntä sekä paljon ensikertalaisia, joita oli tavannut maakuntamatkoillaan. Myös pienten ja keskisuurten yritysten edustajat saivat kutsuja, samoin ensimmäisen suoralla kansanvaalilla valitun presidentin vaalikoneisto ja kampanjademarit ympäri maata.

Ahtisaaren kaudella juhlien liepeille pesiytyivät kuitenkin anarkistit, jotka osoittivat näkyvästi mieltään Linnassa juhlivaa eliittiä vastaan.

Myös vuonna 2000 presidentiksi valittu Tarja Halonen teki muutoksia niin vieras- kuin ruokalistaankin: vierasjoukko nuoreni reippaasti, ja mukaan kutsuttiin heti niin Marco Bjurström kuin Suomi-teknoa maailmalle vieneet Darude ja Bomfunk MC's.

Pöydässä tarjotaan enemmän luomua, kasvisruokaa ja reilun kaupan kahvia. Juhla tuli aikaisempaa lähemmäksi kansaa. Myös Halosen tausta Setassa näkyi juhlissa, kun tanssilattialla yhdessä pyörähdellyt miespari sai aikaan pienen kohun.

Presidentti Sauli Niinistö brändäsi itseään koko kansan presidenttinä, ja se näkyi myös hänen juhlissaan. Ensimmäisiin juhliinsa 2012 Niinistö kutsui ensisijaisesti arjen sankareita, ei suuryritysten isoja pomoja.

Kutsutuissa oli aiempaa vähemmän asemansa puolesta kutsuttuja, ja vahva painotus oli työntekijöissä, joita presidentti on tavannut matkoillaan ympäri Suomen ja jotka olivat tekojensa ja työnsä kautta edistäneet Suomen ja suomalaisten hyvinvointia: lasten ja nuorten parissa työskenteleviä henkilöitä, pienyrittäjiä, maatalousyrittäjiä, sosiaalityöntekijöitä, muurareita, erityisopettajia, ahtaajia, kirvesmiehiä ja metallityöntekijöitä. Linnan juhlissa koettiin myös ainutlaatuinen tilanne: Suomen itsenäisyyttä juhlisti Linnassa ensimmäistä kertaa peräti neljä presidenttiparia.2013 Presidentinlinnan remontin vuoksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat vieraat vastaan Tampere-talossa. Kaksi näkyvintä muutosta juhlapaikan lisäksi olivat itsenäisyyspäivän vastaanoton pukukoodi ja tanssiaisosuuden vaihtuminen kättelyn jälkeen alkaneeseen konserttiin.

Koska tansseja ei tällä kertaa järjestetty, pukukoodi salli naisille perinteisiä iltapukuja lyhyemmän helman. Miesten pukukoodi oli perinteisen frakin sijaan tumma puku ja kunniamerkit. Kuuluisaa boolia ei nautittu tällä kertaa, koska se kuuluu isäntäparin mukaan vain Linnaan.

Lähde: Linnan juhlat kautta aikain - Ilta-Sanomien erikoislehti 5.–6.12.2005. Sanomien Arkisto
Näitä luetaan!
 1. 1

  Poliisi yritti ampua kimppuun käyneen koiran – laukaukset päättyivät murhenäytelmään

 2. 2

  Harvinainen yhteiskuva: Vappu Pimiä poseeraa upeana miehensä rinnalla hääjuhlissa – ”Pussailuloma”

 3. 3

  Tuore elämäkerta paljastaa karuja yksityiskohtia prinsessa Dianan ja Camillan väleistä – raivokohtauksia ja pakkomielteistä mustasukkaisuutta

 4. 4

  Povipommi esitteli astetta härskimpää alastonkuvaansa 2-vuotiaalle tyttärelleen – raju raivo syttyi

 5. 5

  Kommentti: Kokoomus riitelee sotesta nyt kaikkien kanssa – onko ovella jo kolmas hallituskriisi?

 6. 6

  Suomi ensin -johtohahmo raudoissa maijaan, yleisö hurrasi poliisille – näin mielenosoitusleirin purkaminen eteni Helsingissä

 7. 7

  Selänne sai tutkaparinsa kaverikseen Hall of Fameen – kansa riemastui ja mukaan mahtui hauska paljastus

 8. 8

  Pizzerian omistaja kertoo hetkistä, kun kassan eteen räsähti polttopullo – ”Täällä kuolee kohta ihmisiä”

 9. 9

  Espoolainen Mia käveli aamulla bussipysäkille, kun huomion kiinnitti hautausmaalle kuuluva näky

 10. 10

  Tiesitkö ”salanappulasta”, jolla saat heti lisää tilaa lentokoneessa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

 2. 2

  Suomalaisnainen juoksi maratonin Pohjois-Koreassa – rajalla paljastuivat Auran, 26, ottamat kielletyt kuvat: ”Sellaisia ei saanut näkyä”

 3. 3

  Video: käsittämätön raekuuro pakotti autoilijat tien sivuun valtatiellä – ”En ole eläessäni nähnyt yhtä rankkaa”

 4. 4

  Espoolainen Mia käveli aamulla bussipysäkille, kun huomion kiinnitti hautausmaalle kuuluva näky

 5. 5

  Povipommi esitteli astetta härskimpää alastonkuvaansa 2-vuotiaalle tyttärelleen – raju raivo syttyi

 6. 6

  Onko sinullakin viinanaama? Vertaa tätä kuvaa peilikuvaasi

 7. 7

  Video: nyt tulee kunnon tulipunainen hellemassa kohti Suomea – kunnes se törmää ”helteidentorjunta­bunkkeriin”

 8. 8

  Siru, 47, työskenteli Prisman kassalla juhannusyön suorassa lähetyksessä – paljastaa nyt ikimuistoisimman ostohetken

 9. 9

  Sote repii taas hallitusta – Vanhaselta suorat sanat ministerille: ”Käsittämätön ehdotus”

 10. 10

  Gmailiin iso muutos: ”Teemme asiasta päivänselvän”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 2. 2

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 3. 3

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 4. 4

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 5. 5

  Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

 6. 6

  Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

 7. 7

  Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

 8. 8

  Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

 9. 9

  Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

 10. 10

  23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Poliisi yritti ampua kimppuun käyneen koiran – laukaukset päättyivät murhenäytelmään

 2. 2

  Harvinainen yhteiskuva: Vappu Pimiä poseeraa upeana miehensä rinnalla hääjuhlissa – ”Pussailuloma”

 3. 3

  Tuore elämäkerta paljastaa karuja yksityiskohtia prinsessa Dianan ja Camillan väleistä – raivokohtauksia ja pakkomielteistä mustasukkaisuutta

 4. 4

  Povipommi esitteli astetta härskimpää alastonkuvaansa 2-vuotiaalle tyttärelleen – raju raivo syttyi

 5. 5

  Kommentti: Kokoomus riitelee sotesta nyt kaikkien kanssa – onko ovella jo kolmas hallituskriisi?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

 2. 2

  Suomalaisnainen juoksi maratonin Pohjois-Koreassa – rajalla paljastuivat Auran, 26, ottamat kielletyt kuvat: ”Sellaisia ei saanut näkyä”

 3. 3

  Video: käsittämätön raekuuro pakotti autoilijat tien sivuun valtatiellä – ”En ole eläessäni nähnyt yhtä rankkaa”

 4. 4

  Espoolainen Mia käveli aamulla bussipysäkille, kun huomion kiinnitti hautausmaalle kuuluva näky

 5. 5

  Povipommi esitteli astetta härskimpää alastonkuvaansa 2-vuotiaalle tyttärelleen – raju raivo syttyi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 2. 2

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 3. 3

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 4. 4

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 5. 5

  Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

 6. Näytä lisää