Sauli, Saul

Lemmikit

Valikko

Englanninbulldoggi Pirkko pelasti tajuttoman isäntänsä hengen - lue 20 sankarikoiran koskettavat pelastustarinat

Sankarikoirat
Suomen Kennelliitto myönsi tänä vuonna 20 koiralle Sankarikoira-arvon ja lisäksi 17 koiraa sai urotöistään kunniamaininnan.
Sankarikoira-arvon voivat saada koirat, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Sankarikoira-arvon saavat tänä vuonna karjalankarhukoira Jere, labradorinnoutaja Ilpo, gordoninsetteri Pavel, saksanpaimenkoira Dingo, bichon frisé Luna, labradorinnoutaja Hinni, cavalier kingcharlesinspanieli Molly, englanninbulldoggi Pirkko, kääpiöpinseri Peppi, belgianpaimenkoira tervueren Nuga, itäsiperianlaika Laikku, monirotuinen Teri, venäjänajokoira Vinski ja jämtlanninpystykorva Raipe, schapendoesit Ransu ja Rölli, labradorinnoutaja Risle, suomenajokoira Jojo, saksanpaimenkoira Roima sekä saksanpaimenkoira Ara.

Kunniamaininnan uroteostaan saivat labradorinnoutaja Milo, shetlanninlammaskoira Jade, englanninkääpiöterrieri Remu, saksanpaimenkoira Cola, venäjänvinttikoirat Alexej ja Maceg, sileäkarvainen kettuterrieri Frank, rottweiler Cacru, valkoinen kääpiösnautseri Penni, saksanpaimenkoira Carlos, monirotuinen Valo, rottweiler Fanto, saksanpaimenkoira Udai, brasilianterrieri Osku, pyreneittenkoira Pena, isosveitsinpaimenkoira Roki sekä pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira Romeo.

Sankarikoirahakemuksia tuli Kennelliittoon tänä vuonna kaikkiaan 37 kappaletta. Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Vuoden 2014 sankarikoirista puolet eli 10 koiraa on löytänyt maastoon kadonneita ihmisiä, muut ovat havainneet ihmisen sairauskohtauksen ja hakeneet apua hätätilanteessa.

Tässä tarinat kaikkien palkittujen koirien urotöistä:


Karjalankarhukoira Jere pelasti 75-vuotiaan naisen, joka oli yöllä unissaan harhaillut ulos ja tuupertunut ojaan. Jere löysi kylmettyneen naisen ojasta seuraavana aamuna.

Labradorinnoutaja Ilpo pelasti iäkkään henkilön, joka oli yön aikana lähtenyt ulos kotoaan. Ilpo löysi kylmettyneen ja loukkaantuneen henkilön aamun tunteina.

Kääpiöpinseri Peppi pelasti kylmästä miehen. Peppi oli aamulenkillä emäntänsä kanssa, kun se pysähtyi lumikinoksen kohdalle ja alkoi haukkua. Ojasta löytyi pahoin kylmettynyt mies. Pakkasta tapahtumahetkellä oli noin 11 astetta. Ambulanssista kerrottiin, että mies olisi pian menehtynyt.

Belgianpaimenkoira tervueren Nuga pelasti iäkkään eksyneen henkilön. Nuga oli metsälenkillä saanut vainun ja lähtenyt polulta metsään. Koira ei suostunut palaamaan takaisin emäntänsä luokse, vaan alkoi haukkua. Emäntä meni katsomaan, mitä koira haukkui. Nuga oli löytänyt muistisairaan henkilön, joka oli kaatunut eikä ollut päässyt omin voimin ylös.

Schapendoesit Ransu ja Rölli pelastivat kylmettyneen ja eksyneen iäkkään henkilön. Perhe oli saapunut mökiltä kotiin illalla, kun koirat katosivat pihalta metsikköön ja aloittivat kovan haukunnan. Koirat eivät tulleet emäntänsä luo pyynnöstä, joten emäntä lähti katsomaan, miksi koirat haukkuivat. Korkeasta heinikosta löytyi puoliksi maassa makaava henkilö kylmissään. Hän ei jaksanut huutaa apua eikä pystynyt enää liikkumaan.

Virkakoirat onnistuivat etsinnöissä


Vapaaehtoisen pelastuspalvelun riveissä toimiva, kadonneita henkilöitä etsimään koulutettu koira, labradorinnoutaja Hinni johdatti emäntänsä kadonneen henkilön luo. Oli talvi ja kadonneen terveys oli vaarassa. Jos henkilöä ei olisi löydetty ajoissa, hän olisi menehtynyt.

Rajavartiolaitoksen rajavalvontakoira saksanpaimenkoira Dingo on löytänyt kesän 2014 aikana kolme kadonnutta henkilöä. Henkilöt olivat olleet kateissa useita tunteja. Kadonneiden terveys oli vaarassa.

Poliisikoiralaitoksen saksanpaimenkoira Roima pelasti kylmettyneen ja eksyneen 14-vuotiaan tytön. Tyttö oli ollut kadoksissa koko viikonlopun. Hän soitti itse hätäkeskukseen yöllä, mutta puhelimesta oli loppunut akun virta kesken puhelun. Apuun hälytettiin kaksi poliisipartiota, joiden mukana Roima oli. Roima päästettiin vapaaksi etsimään kadonnutta ja se sai vainun tytöstä. Roima löysi tytön hieman alle kahdessa tunnissa urheilukentän laidalta talviteloille laitetun paksun patjan sisältä. Lämpötila oli pakkasen puolella.

Rajavartiolaitoksen saksanpaimenkoira Ara pelasti pahoin kylmettyneen ja eksyneen. Hälytys kadonneesta henkilöstä annettiin rajavartiostolle myöhään talvisena iltana. Olosuhteet olivat liian hankalat etsinnän toteuttamiseksi ilman koiraa. Ara sai vainun miehestä ja löysi tämän yli 12 tuntia katoamisen jälkeen. Mies ei reagoinut ääneen eikä valoon. Hän ei liikkunut ja oli likomärkä. Ara löysi miehen ajoissa.

Koirat pelastivat onnettomuuksista


Hypokoira, englanninbulldoggi Pirkko pelasti perheen isännän, jolla on diabetes. Pirkko oli levoton ja pyrki koko ajan isännän luokse raapien tätä. Koira jatkoi temmellystä kunnes emäntä tutki tarkemmin nukkuvaa miestään. Isäntä oli tajuton, jolloin emäntä soitti ambulanssin. Verensokeri oli ollut alhaalla ja pian tilanne olisi ollut kohtalokas. Nykyisin Pirkko on nukkunut isännän vieressä ja pakottanut tämän hereille jos verensokeri on alhainen.

Kaverikoirana toimiva itäsiperianlaika Laikku pelasti emäntänsä hengen, kun tämä kotona pesuhuoneessa pyykkejä laittaessaan sai hengityslaman ja lyyhistyi lattialle. Laikku kiirehti isännän luokse toiseen huoneeseen. Se meni isäntänsä eteen, tuijotti, vinkui ja katsoi vähän väliä kohti pesuhuonetta. Sinnikkyytensä ansiosta Laikku sai johdatettua isännän tiedottomassa tilassa olevan puolison luo. Isäntä tilasi ambulanssin.

Invalidiliiton avustajakoira, labradorinnoutaja Risle pelasti isäntänsä hukkumiselta. Isäntä oli juoksuttamassa Risle-koiraansa sähköpyörätuolilla ajaen, kun hän menetti ajokykynsä kovan vauhdin myötä ja suistui kävelytieltä rantaveteen. Pyörätuoli kaatui ja isännän pää joutui veden alle. Risle nosti isäntänsä pään kuonollaan veden pinnan yläpuolelle. Tilanteen havainnut mies juoksi kävelytieltä apuun. Risle oli ollut käyttäjällään vasta yhdeksän päivää ennen onnettomuutta.

Gordoninsetteri Pavel pelasti perheensä kodin vaaratilanteesta, jossa iso kaasupullo olisi voinut räjähtää. Perheen lopetettua grillaamisen Pavel alkoi haukkua perheen grillin vieressä. Haukkumisen syyksi selvisi palamaan syttynyt kaasupullo. Kaasupullon räjähdettyä seuraukset olisivat voineet olla todella vakavat. Kaasupullon venttiili oli vuotanut ja imaissut tulta grillistä.

Bichon frisé Luna pelasti naapurin iäkkään rouvan vaaratilanteesta, jossa tämä oli pudonnut kolmen metrin matkan tikapuilta maahan. Luna kuuli naapurin vaimean avunhuudon sisälle ja hälytti apuun isäntänsä. Isäntä avasi Lunan haukunnan takia takapihan oven, huomasi rouvan joutuneen onnettomuuteen ja toimitti hänet sairaalaan pahasti loukkaantuneena.

Cavalier kingcharlesinspanielin pentu Molly pelasti perheen 4-vuotiaan pojan hengen. Poika oli ollut perheen kesälomalla saaressa leikkimässä Mollyn kanssa, kun perheen emäntä havahtui siihen, ettei leikkiääniä enää kuulunut. Aikuiset lähtivät etsimään poikaa, jota ei löytynyt. Molly juoksi emäntänsä luo yhä uudelleen, vinkui ja edestakaisin juosten ohjasi emäntänsä erään vanhan veneen suuntaan. Poika löytyi rantavedestä, sai ensiapua ja sairaalahoitoa ja pelastui koiran ansiosta.

Monirotuinen Teri pelasti paleltuneen, huonovointisen miehen. Teri oli iltalenkillä alkanut haukkua vanhan rakennuksen suuntaan. Emäntä päätti mennä katsomaan, miksi koira ei suostunut jatkamaan matkaa, vaan halusi innokkaasti mennä rakennusta kohden. Teri löysi maassa makaavan miehen rakennuksen takana olevasta risukosta. Mies oli huonovointinen, eikä päässyt maasta ylös. Terin emäntä hälytti paikalle ambulanssin ja mies vietiin sairaalaan.

Venäjänajokoira Vinski ja jämtlanninpystykorva Raipe pelastivat isäntänsä karhun kynsistä. Koirat isäntineen olivat talvella metsälenkillä, kun Raipe aloitti kiivaan haukunnan muutaman sadan metrin päässä tiestä. Miehet menivät Vinskin kanssa katsomaan, mitä Raipe haukkui. Samassa ojan pientareelta syöksyi aikuinen karhu miehiä kohden. Raipen isäntä ampui vaistomaisesti karhua. Karhu hyökkäsi Vinskin isännän kimppuun kaataen tämän maahan ja purren häntä päästä ja raajoista. Vinski puolusti isäntäänsä puremalla karhua. Karhu irrotti otteensa miehestä ja suuntasi hyökkäyksen Vinskiin. Samalla karhu kääntyi kohti Raipen isäntää. Tällöin Raipe hyökkäsi karhun suuntaan haukkuen tätä kiivaasti. Tässä yhteydessä Raipen isäntä onnistui lopettamaan karhun.

Suomenajokoira Jojo pelasti iäkkään isäntänsä ja emäntänsä paleltumiselta. Perhe oli joulun alla matkalla nuotioretkelle, kun auto juuttui lumeen ja alkoi olla pimeä. Jojo hävisi omille teilleen, vaikka yleensä koira pysytteli lähellä perhettään. Tuttu poromies soitti miehen kännykkään ja ilmoitti Jojon löytyneen heidän luotaan. Isäntä ehti sanomaan puhelimeen että he ovat avun tarpeessa, kun puhelimesta loppui akku. Jojon löytänyt poromies ymmärsi avuntarpeen ja lähti porukalla etsimään koiran omistavaa pariskuntaa. Sattuma johdatti heidät paikkaan, jossa pariskunta oli. Jojon ansiosta apu saapui ajoissa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  2. 2

   Suuri teollisuuskiinteistö palaa Vantaan Valimotiellä – liikenne häiriintyy

  3. 3

   6 vaaran merkkiä: Jos huomaat näitä, tietokoneellasi voi olla haittaohjelma

  4. 4

   Hyytävä väite: Murhasiko Hollywoodin seksisymboli Lana Turner rakastajansa? Puistattavia yksityiskohtia julki

  5. 5

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  6. 6

   Marco Bjurström arvioi Tanssii tähtien kanssa -parien esitykset – kaksi tähtitanssijaa ylitse muiden: ”Harkittu herkku!”

  7. 7

   Mitä Pamela Tolan päälle tapahtui? Julkaisi karun kuvan: ”Jäi juhlat väliin tällä kertaa”

  8. 8

   Sampoosääntö, joka kannattaa rikkoa – kikka voi mullistaa hiuksesi

  9. 9

   Albinismia sairastavat kaksostytöt ihastuttavat malleina – poseeraavat nyt yhdessä tumman isosiskonsa kanssa

  10. 10

   Vantaan tulipalosta liikennettä haittaavaa savua – jatkuu pitkälle aamuun asti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  2. 2

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  3. 3

   Vettel voitti Australiassa, Bottas parempi suomalainen – IS seurasi Australian GP:tä

  4. 4

   Kimi Räikköseltä mystinen kommentti

  5. 5

   Samantha Fox keikisteli Nilsiän-keikallaan pikkuruisissa pöksyissä – savolaisilta kaksijakoinen reaktio povipommin show’hun

  6. 6

   Sebastian Vettel upeaan voittoon F1-kauden avauksessa! Bottas palkintopallille vahvalla ajolla

  7. 7

   Albinismia sairastavat kaksostytöt ihastuttavat malleina – poseeraavat nyt yhdessä tumman isosiskonsa kanssa

  8. 8

   Iso koira hyökkäsi Mynämäellä – kaatoi omistajan ja raateli Manu-koiran kuoliaaksi: ”Äiti huusi ihan shokissa”

  9. 9

   Imatralaisen Pian mies suuntaa Samantha Foxin Nilsiän-keikalle – naiset näreissään: ”Olis hänellä kotonakin joku, joka voisi pitää show’n...”

  10. 10

   Neuvostoliiton peitelty säteilyturma paljastui – Tšernobyliakin tuhoisampi onnettomuus salattiin sairastuneilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  2. 2

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  3. 3

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  4. 4

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  5. 5

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  6. 6

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  7. 7

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  8. 8

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  9. 9

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  10. 10

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  2. 2

   Suuri teollisuuskiinteistö palaa Vantaan Valimotiellä – liikenne häiriintyy

  3. 3

   6 vaaran merkkiä: Jos huomaat näitä, tietokoneellasi voi olla haittaohjelma

  4. 4

   Hyytävä väite: Murhasiko Hollywoodin seksisymboli Lana Turner rakastajansa? Puistattavia yksityiskohtia julki

  5. 5

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  2. 2

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  3. 3

   Vettel voitti Australiassa, Bottas parempi suomalainen – IS seurasi Australian GP:tä

  4. 4

   Kimi Räikköseltä mystinen kommentti

  5. 5

   Samantha Fox keikisteli Nilsiän-keikallaan pikkuruisissa pöksyissä – savolaisilta kaksijakoinen reaktio povipommin show’hun

  6. Näytä lisää
  1. 1

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  2. 2

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  3. 3

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  4. 4

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  5. 5

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  6. Näytä lisää