Alvar, Auno

Lemmikit

Tuore koiranomistaja, älä tee näitä 10 virhettä

Julkaistu:

Koirat
Satu Tuomisto arvelee, että hänen Leo-koiransa kärsi eroahdistuksesta, koska se tuhosi asunnon irtaimistoa. Tuomiston mukaan koira olisi pitänyt totuttaa yksinoloon aikaisemmin. Asiantuntija listasi muut yleiset kasvatusvirheet.
Neljävuotias rhodesiankoira Leo on omistajansa malli-juontaja
Satu Tuomiston mukaan maailman leppoisin kaveri. Koira on ollut emäntänsä rinnalla koiramaisiin aiheisiin keskittyvässä
ShowHau-ohjelmassa ensimmäisistä jaksoista lähtien.

Rodun piirteiden mukaisesti koira ottaa yhden omistajan itselleen, jota se kunnioittaa. Se ei pahemmin muista ihmisistä välitä, vaikka on toki innokas tapaamaan uusia tuttavuuksia eikä ärhentele juuri lainkaan.

Tuomisto on touhunnut koirien kanssa lapsuudestaan saakka. Hän myöntää silti, että kaikki ei mennyt aivan oppikirjojen mukaisesti, kun pikkuinen karvaturri saapui uuteen kotiinsa 2010.

Tuomisto oli ottanut töistä vapaata siksi aikaa, kun Leo-koira totutteli rauhassa uuteen ympäristöönsä. Alkuun Tuomisto nukkui Leon vieressä, jotta se kiintyi omistajaansa. Kun Leo oli pentu, minun oli hirveän vaikea jättää sitä yksin. Olisi pitänyt olla yksinolon totuttelun suhteen paljon rohkeampi ja varmempi.

Tuomisto arvelee, että hän oli Leon kanssa alkuun ehkä liikaakin kotona. Myöhemmin Leolle ilmaantui pahoja tuhoamisjaksoja, kun se jäi päivisin yksin kotiin.

Osalla koirista eroahdistus ilmenee juuri kyseisellä tavalla. Lenkkeilyn tai virikkeiden puutteesta käytös ei Tuomiston mukaan voinut johtua.

- Minun olisi pitänyt järjestelmällisemmin ja aikaisemmin totuttaa Leo siihen, kuinka ollaan yksin kotona, Tuomisto miettii.

Tuhoamisjaksojen aikana kyytiä sai esimerkiksi Tuomiston sänky. Käyttäytyminen tasaantui, kun Leolle pantiin hormonikapseli niskaan. Leoa ei ole leikattu.

- Eläinlääkäri suositteli kapselia, kun mikään muu ei auttanut. Tuntui, että koirallakin on ollut sen jälkeen paljon parempi olla.

Muilta osin Leo-koiran kasvatus on sujunut hyvin. Koira oppi jo pienestä pitäen paljon perusasioita, kuten käskyt ja oikeaoppisen hihnassa kävelyn.

- Leo kävelee kaupungissakin ihan vieressäni siten, että se on aina kytkettävissä. Leon kanssa on helppo toimia.

Koira tarvitsee Tuomiston mukaan vielä opettelua siinä, miten muut koirat ohitetaan. Myös kynsienleikkuu on viime aikoina aiheuttanut vastarintaa. Muuten Leo antaa emäntänsä käsitellä itseään varauksetta. Tuomisto pitää tietyistä säännöistä ja rutiineista kiinni joka päivä.

- Hihnassa ei esimerkiksi vedetä, kun suunnataan koirapuistoon. Leo on niin itsepäinen, että jos antaisin piiruakaan periksi, kaiken saisi aloittaa alusta.


10 x älä tee näin!

 

1. ÄLÄ jätä pentua yksin kotiin

Varaa vähintään parin viikon pituinen loma siksi ajaksi, kun koira totuttelee uuteen kotiinsa. Koiranpentua pitää ruokkia aluksi neljä kertaa päivässä. Pienellä koiralla on myös tarve käydä tarpeillaan useammin. Vie pentu ulos aina heräämisen, leikkimisen, syömisen ja juomisen jälkeen.

2. ÄLÄ venytä yksinoloon totuttelua

Totuta koira yksinoloon jo ensimmäisten viikkojen aikana. Voit mennä aluksi esimerkiksi toiseen huoneeseen. Harjoitus kannattaa tehdä, kun koira on valmiiksi väsynyt.

Jätä koiralle makupala, sano "Odota!" ja lähde hetkeksi pois. Monesti makupala rauhoittaa ja koira käy syömisen jälkeen nukkumaan. Kun palaat takaisin, palaa normaaleiden askareidesi pariin. Tärkeintä on, ettei erosta ja saapumisesta muodostu isoa numeroa.

Jos koira pitää meteliä yksin ollessaan, käy kieltämässä ja toista harjoitus niin monta kertaa, että yksinolo alkaa sujua.

3. ÄLÄ luule, että sisäsiistiksi oppiminen käy kädenkäänteessä
 
Harva koira oppii sisäsiistiksi heti. Koira ei pysty pidättämään hädän iskiessä, joten sitä ei saa rangaista siitä, että pissaa on lirahtanut lattialle.

Älä kiinnitä vahinkoon huomiota, vaan siivoa se vähäeleisesti pois. Koira tykkää huomiosta, oli se sitten positiivista tai negatiivista. Koira ei myöskään muista tunti sitten tehtyä vahinkoa. Se näyttää katuvaiselta, koska lukee omistajansa toruvaa käytöstä.4. ÄLÄ laita koiraa heti hihnaan

Koira ei heti ymmärrä, että sen täytyy hihnassa ollessaan tallustella tottelevaisesti omistajansa rinnalla. Opeta koira ensin pitämään sinua silmällä ja kulkemaan lähelläsi, vasta sen jälkeen on hihnan vuoro. Opeta koira myös kulkemaan lajitovereidensa ja ihmisten ohi meteliä nostamatta. Muita koiria tavataan turvallisessa paikassa ilman hihnaa.

5. ÄLÄ anna pennun vierastaa syliä


Ihmisen syliin totutteleminen ja siinä rauhoittuminen helpottaa vastaisuudessa esimerkiksi eläinlääkärikäyntejä. Opeta pentu siihen, että sylistä pääsee pois vasta, kun rimpuilu on lakannut. Kun pentu on sylissä rauhallinen, ote on lempeän mukava. Jos pentu rimpuilee, tiukenna otetta.

Älä kuitenkaan satuta tai litistä koiraa. Päästä pentu alas, kun se on ollut rimpuilematta kymmenen sekuntia. Usein pentu tarvitsee tähän kymmeniä harjoituskertoja.

6. ÄLÄ unohda selvittää terveysasioita hyvissä ajoin

Kun koira on jo kotona, on myöhäistä alkaa selvittää terveysasioita. Ota etukäteen selvää rokotteista, joita koiralle pitää antaa.

Koiralle annetaan ensimmäiset rokotukset kolmen kuukauden iässä ja tehosterokotukset kuukausi ensimmäisten rokotusten jälkeen. Vuoden päästä annetaan vielä tehosterokotukset, ja sen jälkeen noudatetaan eläinlääkärin ohjeistusta.

7. ÄLÄ jätä arvoesineitä näkyville

Piilota kaikki sellaiset tavarat, jotka koira riehuessaan saattaa rikkoa. Ota pois myös vaaralliset tavarat, kuten johdot, joita koira ei saa pureskella. Pidä ympäristö koiralle turvallisena.

8. ÄLÄ anna koiran mellastaa ilman rajoja

Koiralle täytyy asettaa selkeät rajat, mitä se saa tehdä ja mitä ei. Yhdessä sovittuja sääntöjä täytyy kaikkien perheenjäsenten noudattaa. Jos on sovittu, että koira ei saa hypätä sohvalle, kukaan ei anna koiran hypätä sohvalle.Koira menee sekaisin, jos yksi perheenjäsen antaa mennä ja toinen toruu. Koiraa toruessa käytössä täytyy olla myös yksi sana. Jos yksi sanoo "Ei!" ja toinen "Lopeta!", koira ei tiedä, mitä ajatella.

9. ÄLÄ unohda opettaa hyviä tervehtimistapoja

Jos koira pomppii ja riehuu, kun saavut paikalle, olet itse opettanut sille tervehtimistavan. Jos et halua koiran hyppivän itseäsi vasten, älä anna koiralle huomiota.

Käännä selkäsi ja katsele kattoon. Kun koira on aloillaan, huomaa koira. Se oppii vähitellen, ettei pomppinen kannata.

10. ÄLÄ karsasta asiantuntija-apua

Kasvattajilta ja rodun harrastajilta saa usein hyviä neuvoja siitä, miten juuri omaa koiraa kannattaa kouluttaa. Eri koirarotujen asiantuntijoita löytyy esimerkiksi Suomen Kennelliiton verkkosivuilta.

Lähteet: Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola, koiranomistajanperuskurssi.fi.
ShowHaun seitsemännen kauden jaksot alkoivat FOX-kanavalla 17.5.

Jos se on kiinnostavaa, se on Ilta-Sanomien sosiaalisessa mediassa.
IS
Facebookissa
IS Twitterissä

IS Instagramissa

IS
Pinterestissä
Tervetuloa mukaan!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  3. 3

   Varo piilokuluja, asunnon myyntihinta ei kerro kaikkea – Kuluttajaliitto: Kun ilmiö kasvaa, ongelmia syntyy

  4. 4

   Kulkukoiralauma yllätti turistin Kreikassa: Soitti hädissään perheelleen – löytyi seuraavana aamuna raadeltuna

  5. 5

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  6. 6

   Valepoliisi iski taas uudella kikalla Kuopiossa – pyysi ottamaan kaikki rahat esille

  7. 7

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  8. 8

   Entinen tv-kuuluttaja: ”Ei ollut oma ratkaisuni, etten ole enää ruudussa”

  9. 9

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  10. 10

   Prinssi Harry ei saanut silmiään irti Meghan Marklesta – vilkuili jatkuvasti 18 penkin päässä istunutta näyttelijärakastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  2. 2

   ”Instagramin vihatuin mies” esitteli ökykartanonsa – silmitöntä pröystäilyä: yksityiskokki ja 45000 euron puku

  3. 3

   Äärimmäisen kiusallinen tilanne hääjuhlassa: kuusi naista saapui paikalle identtisissä asuissa – hämmentävä kuva leviää

  4. 4

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  5. 5

   Kuolleen tyttöystävänsä muistoksi jo 12 000 km pyöräilleen miehen matka oli katketa Suomeen – iloinen yllätys pelasti

  6. 6

   Nainen koki järkyttävän yllätyksen tv:tä katsellessa: oma mies kilpaili Napakympissä – Kari Salmelainen kertoo mykistävästä puhelusta

  7. 7

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  8. 8

   Tilanne kärjistynyt Alahärmän yläkoululla tappelujen jälkeen – jatkuva vartiointi päällä

  9. 9

   Sara Sieppi yltä päältä vihreässä limassa MTV:n suorassa lähetyksessä: tyrmistynyt ilme kertoo kaiken – katso kuvat!

  10. 10

   Trump suuttui NBA:n tähtipelaajalle, epäsi Valkoisen talon kutsun koko joukkueelta – seuralta viileä kuitti presidentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  8. 8

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  9. 9

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  10. 10

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  3. 3

   Varo piilokuluja, asunnon myyntihinta ei kerro kaikkea – Kuluttajaliitto: Kun ilmiö kasvaa, ongelmia syntyy

  4. 4

   Kulkukoiralauma yllätti turistin Kreikassa: Soitti hädissään perheelleen – löytyi seuraavana aamuna raadeltuna

  5. 5

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  2. 2

   ”Instagramin vihatuin mies” esitteli ökykartanonsa – silmitöntä pröystäilyä: yksityiskokki ja 45000 euron puku

  3. 3

   Äärimmäisen kiusallinen tilanne hääjuhlassa: kuusi naista saapui paikalle identtisissä asuissa – hämmentävä kuva leviää

  4. 4

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  5. 5

   Kuolleen tyttöystävänsä muistoksi jo 12 000 km pyöräilleen miehen matka oli katketa Suomeen – iloinen yllätys pelasti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. Näytä lisää