Triathlon vie äärirajoille - nämä vammat vaanivat kestävyysurheilijaa

Julkaistu:

Kohti triathlonia
Tavallisten kuntoliikkujien keskuudessa yhä suositummaksi tullut triathlon on todellinen rääkki keholle. Onko näin kova treeni enää lainkaan terveellistä?
Triathlonia eli uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmää sanotaan kestävyysurheilun kuninkuuslajiksi. Sitä se on myös lukujen valossa: maailman huipputriathlonistimiehet käyttävät täysmatkaan eli 3,8 kilometrin uintiin, 180 kilometrin pyöräilyyn ja 42 kilometrin juoksuun hieman reitistä riippuen vain noin kahdeksan tuntia. Keskinopeus lähentelee siis melkein 30 kilometriä tunnissa.

Vähintään kahdeksan tuntia yhtenäistä kovaa rasitusta koko keholle – koko kroppaa kuormittavaa uintia, jalkoja polttavaa pyöräilyä ja vielä luuston ja elimistön päälle käyvää hakkaavaa juoksua. Kuulostaa hurjalta.

– Triathlonistit ovat tavallista parempikuntoisia ihmisiä, jotka käyvät äärirajoilla sekä harjoitellessaan että itse kilpailun aikana, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kertoo.

Triathlonkisoja on eripituisia. Täysmatka on kuormitukseltaan kovin, sprinttimatka eli noin kahdeksasosa täysmatkasta lievin. Perusmatka eli niin sanottu olympiamatka on neljäsosa täysmatkasta ja puolimatka nimensä mukaisesti puolet täysmatkasta.

– Yhden kisan aikana triathlonisti hikoilee ämpärillisen verran ja kuluttaa noin 6000 kilokaloria, mikä on noin kolme kertaa sen verran, mitä 70-kiloinen kevyttä toimistotyötä tekevä ihminen kuluttaa koko päivän aikana – eli onhan se kovaa. Triathlonisti saapuu maaliin useita kiloja kevyempänä, hänen kehonsa painosta on saattanut lähteä täyden matkan kisan aikana viitisen prosenttia.

Ihmisen fysiikka joutuu suorituksessa äärimmäisen koville, joten luonteva kysymys onkin, onko triathlon tai muu pitkäkestoinen urheilusuoritus vaarallista ihmiskeholle.

– Vaarat triathlonissa ovat samoja kuin missä tahansa kestävyysurheilussa, jossa on suuret harjoitusmäärät sekä -tehot ja jossa harjoitellaan paljon, joskus jopa liikaa tai väärin.

Lihastasapainosta huolehdittava

Kuten muutkin kestävyysurheilijat, myös triathlonisti kohtaa lihaksiin, jänteisiin ja luihin kohdistuvia rasituksia. Ne voivat aiheuttaa vammoja, palautumisongelmia sekä infektioherkkyyttä. Myös joidenkin sydänperäisten rytmihäiriöiden riski kasvaa harjoittelun aikana.

Laukan mukaan riskit sairastua kasvavat, kun treenataan yli 10 tuntia viikossa. Myös harjoitusten teho sekä sisältö ratkaisevat riskialttiutta arvioitaessa, ja kovaa treenaavilla on suurempi riski sairastua. Triathlonistienkin harjoittelun täytyy olla monipuolista ja suoritustekniikoiden kunnossa. Kun myös lihastasapainosta huolehditaan, ovat riskit saada vammoja tai sairastua pienemmät.

– Riski on ilmeinen silloin, jos treenataan kovaa ja elintapoja ei ole optimoitu. Triathlonistin täytyy pitää huolta harjoittelun sisällöstä ja sen rytmittämisestä, levosta, unesta, ravitsemuksesta, nesteytyksestä sekä lihashuollosta. Varsinaisen triathlonin kuormittavuuteen vaikuttaa myös suorituksen kesto. Mitä pidempikestoinen suoritus, sitä kokonaisvaltaisempi on koko elimistön kuormitusaste. Kuormittavuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten kisaympäristön ilmasto, lämpötila, kuumuus sekä kosteus, Laukka listaa.


Tähän asti on puhuttu vain triathlonin terveyshaitoista. Onko kestävyysurheilu yhtä terveellistä kuin muukin urheilu?

– Kovakin kestävyysurheilu parantaa yleiskuntoa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa, vähentää elimistön rasvamäärää ja erityisesti haitallista viskeraalirasvaa vatsaontelossa, parantaa kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaa ja ylläpitää kehon hormonitasapainoa, Laukka luettelee.

Lepo on kaikille urheilua harrastaville tärkeää palautumisen ja kehittymisen kannalta. Kovaa treenatessa myös levon määrän tarve kasvaa, unen tarve ja määrä ovat puolestaan yksilöllistä.

– Erityisesti unen laadun merkitys, kuten unirytmi ja -syklit, sekä syvän unen määrä, korostuu ammattimaisemman harjoittelun myötä.

Laukan mukaan juuri riittävä lepo voi muodostua monelle amatööritriathlonistille ongelmaksi, sillä työ, perhe ja harjoittelu vaativat kaikki veronsa.

Se on vaativa kokonaisuus myös psyykkisesti fyysisen kokonaisuuden ohella. Esimerkiksi perheen pienet lapset, kiireinen työ ja kova treeni sopivat harvoin yhteen. Vaikeus on taata riittävä määrä lepoa ja unta palautumiseen.

Triathlon on elänyt viimeisten vuosien aikana uutta nousukauttaan. Monet keski-ikäiset haluavat vielä lajin kautta kokeilla omia rajojaan.

Onko keski-iän kriisin pyörteissä pyöriskelevän myöhäistä aloittaa triathlonharrastus?

– Fyysistä ikää olennaisempi seikka on harjoittelu- ja urheilutausta. Nelikymppisellä entisellä kestävyysurheilijalla voi lähtökohtaisesti olla parempi tilanne aloittaa harjoittelu kuin kaksikymppisellä vähemmän urheilleella henkilöllä. Iän myötä palautuminen hidastuu ja lihashuollon merkitys kasvaa, Laukka muistuttaa.Muista terveystarkastus

Pippa Laukka korostaa, että kun harjoitusmäärät nousevat korkeiksi, riski vammautumiseen kasvaa. Jokaisen yli 10 tuntia viikossa harjoittelevan täytyisikin käydä terveystarkastuksessa. Urheilijan terveystarkastuksen pitäisi sisältää kliinisen tutkimuksen ohella perusverikokeet, sydänfilmin sekä sydämen ultraäänitutkimuksen, mikäli sitä ei ole aiemmin tehty.

– Perusterveellä kestävyysurheilijalla, jolla on poissuljettu synnynnäiset ja perinnölliset sydänsairaudet, ei ole vaaraa saada haitallisia sydänmuutoksia rasituksen myötä, Laukka sanoo.

Laukan mukaan sydämen rakenne voi muuttua kestävyysharjoittelun myötä, mutta nämä muutokset ovat normaaleja ja fysiologisia positiivisia muutoksia.

Eri tilanne on luonnollisesti silloin, jos treenataan esimerkiksi flunssaan sairastuneena. Tuolloin riski saada hyvinkin äkillinen ja vaarallinen sydäntapahtuma on merkittävästi suurentunut.

Onko vaarana rabdomyolyysi?

Rankan ja pitkäkestoisen urheilun yhteydessä voi joskus törmätä sanaan rabdomyolyysi. Rabdomyolyysi on lihassairaus, joka voi kehittyä poikkeavan runsaan rasituksen yhteydessä esimerkiksi maratoonareille tai varusmiehille marsseilla.

Sen voi aiheuttaa myös pitkä paikallaanolo, esimerkiksi tajuttomilla alkoholisteilla, Pippa Laukka kertoo.

Rabdomyolyysin syynä on yleensä pitkäaikainen painevaikutus. Poikkijuovainen eli tahdonalainen luurankolihaskudos alkaa tuhoutua painevaikutuksen myötä. Lihakset turpoavat ja niihin tulee särkyä. Verestä voidaan mitata kohonneita kreatiinikinaasi- (CK) ja myoglobiinipitoisuuksia. Hoitamattomana rabdomyolyysi voi johtaa munuaisvaurioihin ja tehohoitoon.

Taudinkuva vaihtelee lievästä vakavaan. Keskeinen hoito on nesteytys, vakavissa tapauksissa nestettä on annettava suonensisäisesti.

Laukka sanoo, että sekään ei ole tavatonta, että triathon vie hengen. Tilastonen mukaan pari triathonistia menehtyy sataa tuhatta kilpailusuoritusta kohti. Maratonilla vastaava luku on yksi ja puolimaratonilla 0,3. Syöpä tappaa 200 ja tieliikenne 6 ihmistä sataa tuhatta ihmistä kohti.

Maratonin kuolemantapaukset tapahtuvat yleensä suorituken loppupuolella, triathonissa vastaavasti alkupuolella.

Pippa Laukka toteaa, että yksi selitys uintiosuuden vaaralle on ollut se, että yhteislähdössä veteen rynnistäminen on stressavaa – kilpailijat kisaavat elintilasta vedessä, hengitysrytmi häiriintyy ja aiheuttaa hermostollisia haittatekijöitä, joka voi laukaista rytmihäiriön. Lisäksi elimistö joutuu sopeutumaan viileään veteen. Jonkun näkemyksen mukaan poikkeava hengitystekniikka ja kova rasitus on voinut kehittää triathlonistille keuhkopöhön. Kuolemantapausten lisääntynyttä määrää selitetään myös triathonin harrastajamäärien kasvulla.


Nyt tai ei koskaan!

Pari kuukautta sitten tein päätöksen, jota olen hautonut pitkään: alan harjoitella elämäni ensimmäistä triathlonia varten.

Unelma oman triathlonin vetämisestä on elänyt mielessäni oikeastaan viimeiset 31 vuotta –siitä asti kun Joroisissa kisoja vuodesta 1983 asti on pidetty. Itse olen elänyt ja kasvanut Joroisten naapurikunnassa, Rantasalmella, triathlonkuumeen suoranaisessa vaikutuspiirissä.

Päätökseni sai lopullisen vahvistuksen, kun valmentajakseni tarjoutui Tiina Boman, Joroisten oman teräsnainen. Hän on yksi maailman huipuista, arvokisamitalisti sekä ainoa suomalainen, joka on voittanut Lanzaroten Ironman-kisan - täyden matkan triathlonin, jota pidetään Euroopan kovimpana kisana.

Kun valmentajakseen saa tuollaisen maailman huipun, puhutaan ainutlaatuisesta tilaisuudesta, jota ei jätetä käyttämättä.

Elän varmasti samalla tavalla kuin moni muukin keski-ikää lähestyvä; ilmassa on pientä ikäkriisiä. Haluan näyttää itselleni ja läheisilleni, että ei tässä vielä vanhoja olla.

Omalla kohdallani aloitus ei kuitenkaan mennyt ihan kuin oppikirjoissa. Kuten urheilulääkäri Pippa Laukka korostaa, suuren harjoittelumäärän vuoksi myös perusteellinen terveystarkastus olisi tarpeen, varsinkin kun ikää alkaa olla. Menin terveystarkastukseen, ja kuinka ollakaan, sydämestäni löytyi lisälyöntejä sekä kammiopyrähdyksiä, jotka oli lääkärin mukaan syytä tutkia. Parin viikon henkisen piinan jälkeen sain onneksi terveen paperit ja pystyin jatkamaan harjoittelua.

Kysymys tässä projektissa on myös siitä, pystyykö tällainen tavallinen peruskuntoinen tallukka vetämään puolimatkan triathlonin läpi runsaan puolen vuoden harjoittelulla. Monet ovat minulle vakuutelleet, että pystyy. Heidän mukaansa pystyisin jo tällä kunnolla suoriutumaan puolimatkan urakasta ja oikeanlainen harjoittelu luonnollisesti parantaa suoritusta. Jos Suomen kiireisin mies, pääministerimme

Aleksander Stubb pystyy siihen kaikkien muiden velvoitteiden ohella, pystyt sinäkin, minulle vakuuteltiin.

Tästä alkaa triathlonurakkani virallinen osuus. Sen edistymistä on mahdollista seurata Ilta-Sanomien verkkosivuilla joka toinen viikko. Samalla toivon, että mahdollisimman moni teistä saisi kipinän liikuntaan ja vaikka triathlonin harrastamiseen.

Ota kantaa

Oletko koskaan osallistunut triathlonille?

Kyllä 15% En 85%
Ääniä yhteensä 4710
 • Kohti triathlonia

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Laria, 18, kutsutaan Paratiisihotellissa nimellä Mr Too Big – lempinimi osoittautui osuvaksi: ”Olisi pitänyt varautua niillä isommilla”

  2. 2

   Linja-auto törmäsi rekan perään Länsiväylällä – liikenne Helsingin suuntaan poikki

  3. 3

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  4. 4

   Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

  5. 5

   Norjalaisjulkkis raivostui: vaatii olympiaboikottia Johaugin dopingtuomion takia!

  6. 6

   Kommentti: Räikkösen ryöpyttäminen ei unohdu – herra pääjohtaja, eikö Kimi olekaan nahjus?

  7. 7

   Turun puukotusiskun pääepäilty vangittiin – myönsi aiheuttamansa kuolemat

  8. 8

   Uudistus kiukutti ensin Facebookissa – nyt se tulee WhatsAppiin

  9. 9

   Kommentti: Norjan urheilu sai rajun selkäsaunan Johaugin dopingtapauksessa

  10. 10

   ”Maailman kaunein pilotti” – Evan, 31, henkeäsalpaavat kuvat nousivat yllättäen somehitiksi – vaalea kaunotar työskentelee lentäjänä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  2. 2

   Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

  3. 3

   Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

  4. 4

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  5. 5

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  6. 6

   80-luvun seksisymboli palasi parrasvaloihin – vietti 24 vuotta erämaassa ilman tv:tä: ”Halusin kasvattaa vauvani poissa julkisuudesta”

  7. 7

   Karu löydös: Puhelin tai kaiutin voi paljastaa, milloin asunnossa harrastetaan seksiä

  8. 8

   Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

  9. 9

   Silminnäkijät: Seinäjoella iso poliisioperaatio – mukana koirapartioita

  10. 10

   Nainen sairastui parantumattomaan syöpään – Johnson & Johnson määrättiin jättikorvauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Laria, 18, kutsutaan Paratiisihotellissa nimellä Mr Too Big – lempinimi osoittautui osuvaksi: ”Olisi pitänyt varautua niillä isommilla”

  2. 2

   Linja-auto törmäsi rekan perään Länsiväylällä – liikenne Helsingin suuntaan poikki

  3. 3

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  4. 4

   Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

  5. 5

   Norjalaisjulkkis raivostui: vaatii olympiaboikottia Johaugin dopingtuomion takia!

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  2. 2

   Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

  3. 3

   Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

  4. 4

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  5. 5

   Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää