Soini, Veini

Kuninkaalliset

Somettava kuningatar Elisabet täyttää tänään 90

Julkaistu:

Päivänsankari
Kuningatar Elisabet on viime vuosina pehmentänyt suhtautumistaan julkisuuteen, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Rita Tainola
On 1980-luvun alku. Bucking­hamin palatsin liveree-pukuiset palvelijat tuuppivat kuningatar Elisabetin corgi-koiria nurmikolle. On ulkoiluaika ja koirien on suotavampaa tehdä tarpeensa ulos kuin satoja vuosia vanhoille matoille.


Katselen huvittuneena näkyä ikkunasta eräästä palatsin huoneesta. Mietin olevani etuoikeutettu. Toimittajan työni ansiosta olen päässyt palatsiin muutaman kerran ja ihmetellyt sen kauniita huoneita, jylhiä saleja, upeata taidetta sekä huonekaluja.

Olen ollut myös palatsin taakse aukeavalla nurmella kuningattaren teekutsuilla. Mukana ovat olleet myös kuningataräiti ja koko kuninkaallinen perhe. Heidän näkemisensä yhdessä on yksi urani kohokohtia. Kuningatar Elisabet ja hänen äitinsä olivat vaikuttava kaksikko, joista huokui arvovaltaa – mutta myös lämpöä.

Tosin aina ei ollut niin. Kuningataräiti nimittäin joutui, ainakin palvelijoiden ja yleisön edessä, kutsumaan nuorena valtaistuimelle noussutta tytärtään kuningattareksi. Joskus palvelijoiden oli varmasti vaikea pidätellä hymyä, kun kuningataräiti lähetti huoneistostaan jonkun heistä pyytämään kuningattaren luokseen.

”Hänen Majesteettinsa kyselee, jos Teidän Majesteettinne voisi saapua teelle Hänen Majesteettinsa luo.”

Kun istuva kuningatar sitten saapui äitinsä luo, hän kutsui tätä äidiksi; niin kerrotaan. Kuningataräiti kutsui tytärtään Lilibetiksi ja opetti tämän jo pienenä siivoamaan huoneensa, petaamaan sänkynsä ja pitämään tavarat järjestyksessä.

Sanotaan, että prinsessana Elizabeth (sittemmin kuningatar Elisabet) tunsi itsensä joskus yksinäiseksi; hänellä oli kotiopettaja, eikä hän saanut kosketusta ikäisiinsä kuten hänen lapsenlapsensa ovat saaneet.


Hän asui nuorena vaimona miehensä kanssa Maltalla 1940-luvun lopussa ja on kuvaillut tuota aikaa yhdeksi elämänsä onnellisimmista. Prinssi Philip toimi laivaston upseerina ja Elizabeth sai olla ”vain” vaimo. Pari oli avioitunut 1947.


Nuoresta prinsessasta tuli kuningatar Elisabet 1953, kun hänen isänsä, kuningas Yrjö VI kuoli. Yhtäkkiä hänen elämänsä muuttui, mutta niin muuttui myös hänen äitinsä elämä.

Elisabet joutui ottamaan harteilleen lukemattoman määrän velvollisuuksia, mutta hänen oli tuettava myös äitiään, joka ei oikein ymmärtänyt leskeyttä 51-vuotiaana. Kuningataräiti ei myöskään heti oppinut sitä, että osat ovat tyttären kanssa vaihtuneet; nyt hallitsi Elisabet.

Kuningatar Elisabet ei koskaan vähätellyt äitiään, päinvastoin. Hän huolehti, että kuningataräitiä kohdellaan samalla arvokkuudella kuin häntä itseään. Kuningataräitiä alettiin kutsua myös kansakunnan isoäidiksi.

Elisabet jumaloi äitiään. Heilläkin oli erimielisyytensä ja tytär joutui muun muassa maksamaan äitinsä hevosurheilusta kertyneitä velkoja. Kuningattaren aviomies, Edinburghin herttua prinssi Philip ei aina tullut toimeen anopin kanssa. Tässäkin äiti ja tytär joutuivat ajoittain törmäyskurssille.

Hevosharrastus kuitenkin yhdisti. Hevosista he olisivat voineet puhua tuntikausia.

Kuningataräiti kuoli maaliskuussa 2002 101 vuoden iässä, kuusi viikkoa nuorimman tyttärensä, prinsessa Margaretin jälkeen. Äidin kuolema oli Elisabetille kova pala. Suruajaksi päätettiin kymmenen päivää, mutta velvollisuudentuntoinen nainen jatkoi tehtäviään jo kahden päivän jälkeen.

Huhtikuun 21. päivänä 90 vuotta täyttävä kuningatar Elisabet on työskennellyt tehtävässään jo yli 60 vuotta. Hallitsijakauden timanttijuhlia vietettiin 2012.

Hänet tunnetaan uutterana naisena, joka ei halua tuoda itseään liikaa esiin. Hänen asemansa luo jo sellaiset puitteet, että hän on muutenkin esillä. Elisabetin entistä miniää, edesmennyttä prinsessa Dianaa kutsuttiin aikanaan maailman kuvatuimmaksi naiseksi. Hän saattoi sitä ollakin, mutta mielestäni Dianan anoppi on maailman tunnetuin nainen. Siinä jäävät kimkardashianit ja muut instagram-tähdet kauas taakse.

Elisabetin suurin rakkaus on aina ollut aviomies, pian 95 vuotta täyttävä prinssi Philip. Parin neljä lasta, Charles, Andrew Edward ja Anne ovat rakkaita, mutta velvollisuudet kuningattarena ovat ajaneet usein äitiyden ohi. Lapset eivät paljon vanhempiaan pikkuisina ollessaan nähneet.


Vaikka Philipin väitetään heilastelleen parin avioliiton aikana myös muiden naisten kanssa, kuningatar ei ole koskaan olkaansa kohauttanut. Prinssi Philipin julkisuudessa heittämät letkautuksetkaan eivät ole kuningatarta häirinneet.

Prinssipuoliso on ollut kaikki vuosikymmenet ainoa ihminen, joka on saanut sanoa kuningattarelle, mitä on halunnut. Kotona hän on saanut olla pomo ja hän on myös aina ollut Elisabetin paras väittelykumppani sekä mielipidevaikuttaja.

Toisin on esimerkiksi Tanskassa, jossa prinssi Henrik ilmoitti julkisuudessa jäävänsä eläkkeelle. Hän sanoi, ettei ole hyväksynyt vaimonsa taustalla elämistä. Nykyisin Henrik juhlii kavereidensa kanssa maailmalla ja vaimo, kuningatar Margareeta hoitaa tehtäviään Tanskassa.

Kuningatar Elisabetin jälkeen kruunun perivä prinssi Charles ei ole ollut moksiskaan vanhempiensa saamasta huomiosta. Walesin prinssi on ollut mielissään, että on saanut elää omaa elämäänsä. Tosin hänen surullisen kuuluisa avioliittonsa prinsessa Dianan kanssa oli linnojen saleissa päätetty ja julkisuudessa tiiviisti raportoitu, mutta Dianan menehdyttyä 1997 Charles sai vapaasti elää elämänsä naisen, nykyisen vaimonsa Cornwallin herttuattaren Camillan kanssa. He avioituivat 2005 ja asian hyväksyi hyvillä mielin myös kuningatar.

Sen verran Charles on yhä varovainen Dianaa rakastaneiden ihmisten suhteen, ettei anna Camillan käyttää Walesin prinsessa -titteliä, vaikka se Camillalle kuuluukin.

Kuningatar Elisabet ei ole yleensä tunteitaan näyttänyt, mutta vuonna 1992 marraskuussa Guildhallissa pitämässään 40-vuotisjuhlapuheessaan hän kutsui vuotta kauhujen vuodeksi, annos horribles.

Windsorin linna paloi, Charlesin ja Dianan erosta ilmoitettiin ja Andrew ja Anne ero­sivat puolisoistaan. Andrew Mortonin paljastuskirja Dianasta ilmestyi ja Camilla Parker-Bowlesin ja Charlesin puhelinkes­kustelut vuotivat julki. Hallitus myös päätti, että kuningattaren on alettava maksaa veroja.

Kauimmin Britanniaa hallinnut kuningatar on aina vaalinut perinteitä, joita on jäl­kipolvillekin painottanut. Hänen nuoruudessaan ei olisi erottu; hänelle Windsor on kuninkaallisista asunnoista rakkain.

Elisabet on perinteistä huolimatta ollut jo vuosia sosiaalisessa mediassa. Kun hän ilmestyi valkokankaille James Bondin, näyttelijä Daniel Craigin, kanssa Lontoon olympialaisten mainoselokuvassa palatsin käytävillä monen kulmakarvat nousivat. Kuningatar suostui mukaan lastenlastensa Harryn ja Williamin kannustuksesta ja painostuksesta – moni vanhan polven kuninkaallinen on tosin sanonut, että jos kuningataräiti olisi ollut elossa, näin ei olisi tapahtunut.


Kuningatar onkin nähty pubeissa, junassa, metroasemalla ja monissa muissa kansanpaikoissa. Hänellä on palatsin Facebook-sivut ja hän on twitterissä @BritishMonarchy-tilillä. Hovin ihmiset päivittävät tilejä, mutta tuskin ilman suostumusta.

Kuningatarta kutsutaan julkisuudessa kuningattareksi, mutta kotona äidiksi tai isoäidiksi. Hän on viime vuosikymmeninä pehmentänyt esiintymistään julkisuudessa. Hän on kameroiden edessä osoittanut kiintymystään perheenjäseniinsä, varsinkin prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen lapsia kohtaan. Kuningatar rakastaa kaikkia lapsenlapsenlapsiaan, mutta prinssi George on erityisessä suosiossa.

Ehkäpä kuningatar on tyytyväinen siitä, että Charlesin pojan, prinssi Williamin, ensimmäinen lapsi on poika, vaikka olikin osoittanut uudistusmielisyytensä ja hyväksynyt lain, jossa Williamille ja Catherinelle syntyvä ensimmäinen lapsi perii kruunun, oli sitten poika tai tyttö.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  3. 3

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  4. 4

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  5. 5

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  6. 6

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  7. 7

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  8. 8

   Suomalaisten suosimalla kreikkalaissaarella riehuu taas tulipalo: ”Mietin jo laukkujen pakkaamista”

  9. 9

   Tulosmanipulaatioepäily jääkiekon MM-kisoissa – epäiltyjä uhkaa vuosien vankeus

  10. 10

   Suurhyökkäys Isisiä vastaan alkoi Tal Afarissa – äärijärjestölle uhkaava viesti: ”Antautukaa tai kuolkaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  6. 6

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  7. 7

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  8. 8

   Hassan, 45, asettui hengenvaaraan auttaessaan puukotettua: ”En voi kääntää katsettani ja antaa naisen maata maassa”

  9. 9

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  10. 10

   KRP: Turun puukkoiskusta epäiltyä päästy kuulemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  3. 3

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  4. 4

   Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on mennyt naimisiin – vaihtoi samalla sukunimensä?

  5. 5

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  2. 2

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  3. 3

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää