Sami, Samuli

Kotimaa

Suomi 100 -hankkeen budjetti on 19 miljoonaa euroa – tällaisille projekteille rahaa on myönnetty

Julkaistu:

Suomi 100 -hallituksen jäsen professori Martti Häikiön mielestä vaikuttaa siltä, että itsenäistymisen ajan historia ei juuri näy rahoitetussa hankkeissa.
IS kirjoitti lauantaina valtioneuvoston kanslian asettaman Suomi 100 -hankkeen varainjaosta. Hankkeesta on myönnetty veromaksajien rahaa monenmoisiin tapahtumiin ja projekteihin Suomen valtiollisen itsenäisyyden suuren juhlavuoden kunniaksi.

Esimerkiksi Maskun kunta haki avustusta Mannerheim-ristin ritareiden muistoksi perustetun Askaisten Ritaripuiston 10-vuotisjuhlaan, joka järjestettiin viime kesäkuussa. Hankkeen hakemuksessa kerrotaan, että kaikille avoin yleisöjuhla oli suunniteltu erityisesti Mannerheim-ristin ritarien omaisille ja veteraaneille. 2 000 euron avustus jäi kuitenkin saamatta.

Ilman avustusta jäi myös Suomen itsenäistymiseen keskeisesti liittynyt hanke. Kotkaniemi-säätiö haki avustusta Luumäellä sijaitsevan presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseon kehittämiseen.

Suomi 100 -hallituksen jäsen professori Martti Häikiön mielestä vaikuttaa siltä, että itsenäistymisen ajan historia ei juuri näy rahoitetussa hankkeissa.

– Nyt juhlittava Suomen valtiollinen itsenäistyminen ansaitsisi enemmän huomiota.

Kielteisen tukipäätöksen Suomi 100 -hallitukselta sai myös joukko muita Suomen sotiin ja historiaan liittyviä hankkeita.

Suomen 100-vuotisjuhlavuodesta vastaavan pääsihteerin Pekka Timosen mukaan Suomi 100 -hankkeet saavat avustusrahat osissa toteutuneiden kulujen perusteella. Viimeinen erä maksetaan, kun hanke on ohi.

– Emme ole koskaan minkään hankkeen ainoa rahoittaja. Avustuksemme ei ole koskaan sataa prosenttia rahoituksesta, Timonen sanoi.

Päätöksen avustusten myöntämisestä hankkeille tekee valtioneuvoston kanslia Suomi 100 -hankehallituksen tekemän suosituksen pohjalta.

Yksi edellytys valtioneuvoston kanslian avustuksille on, että hanke toteutuu maantieteellisesti vähintään kahdessa maakunnassa tai on muuten sisällöltään tai merkitykseltään kansallinen tai kansainvälinen hanke. Timonen myöntää, ettei ole yksiselitteistä, milloin hanke on ”kansallisesti merkittävä”.

Valtionavustuksen myöntäminen perustuu myös kokonaisharkintaan juhlavuoden ohjelmakokonaisuuden näkökulmasta

Hankkeille on kanavoitu tukea myös Suomi 100 -alueverkoston kautta. Kaikkiaan Suomi 100 -hankkeita on tässä vaiheessa noin 4 700. Vain 160 niistä on saanut valtioneuvoston kanslian Suomi 100 –valtionavustuksen ja noin 500 Suomi 100 -aluetukea.

Suomi 100 -hankkeen kokonaisbudjetti on 19 miljoonaa euroa, ja se jakautuu vuosille 2013–2018. Rahaa menee avustusten lisäksi järjestämiseen, hallintoon ja viestintään.

Näihin hankkeisiin rahaa järjestyi

Koodibussi Afrikassa

Avustusta myönnetty: 30 000 euroa

Avustuksen saaja: Aalto-yliopisto

Suomalaiset ja paikalliset koodaajat järjestävät Afrikassa koodaustyöpajoja nuorille ja lapsille. Avustuspäätöksen mukaan koodibussi kiertää Afrikassa kahdeksassa maassa 100 päivän ajan. Hankkeen tavoitteena on muun muassa luoda tulevaisuuteen kantavia yhteistyösuhteita teknologiasta ja digitalisaatiosta kiinnostuneiden nuorten afrikkalaisten osaajien kanssa.

Startup Refugees

Avustusta myönnetty: 150 000 euroa

Avustuksen saaja: Phoenix ry


Madventures-ohjelmasta tuttujen Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin koolle kutsuman Startup Refugeesin hankesuunnitelman mukaan kyseessä on 500 yrityksen ja yhteisön verkosto, joka tukee turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja yrittäjyyttä. Hankkeeseen kuuluu muun muassa turvapaikanhakijoiden osaamiskartoitusta ja koulutusta sekä rahoitusta näiden yritysideoihin.

WOW – Woman of the World

Avustusta myönnetty: 60 000 euroa

Avustuksen saaja: Tampere-talo


Ex-kansanedustaja Rosa Meriläisen, tohtori Saara Särmän ja toimittaja Johanna Vehkoon johtama Feministinen ajatushautomo Hattu ry ja Suomen Lontoon instituutti jättivät hakemuksen feministisen kulttuuritapahtuma WOW – Woman of the Worldin järjestämiseksi. Sittemmin hankkeen päävastuutahoksi tuli Tampere-talo. Hankkeeseen kuului viime keväänä Tampere-talossa järjestetty festivaali ja sitä edeltänyt puolentoista vuoden ”Think in -prosessi”, jossa luotiin tapahtuman pääsisällöt. Festivaaliin kuului esityksiä, konsertteja, komiikkaa, tanssia ja keskusteluja. Suomi 100 -hankkeen ja Opetushallituksen kouluihin ja päiväkoteihin laatimassa oppaassa mainostetaan, että WOW-festivaaliohjelmaan kuului myös työpajoja eri-ikäisille feministeille, kuten alle 10-vuotiaille tytöille.

Fintiaanit

Avustusta myönnetty: 12 000 euroa

Avustuksen saaja: Kettutuotanto Oy

Kirjailija Katja Ketun yhtiö sai avustusta Fintiaanit-dokumenttielokuvaan. Kettu ja yhteistyökumppanit pyrkivät kuvaamaan henkilötarinoiden kautta suomalaisten ja intiaanien jälkeläisiä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Suomalaisuuden uudelleenmäärittely

Avustusta myönnetty: 50 000 euroa

Avustuksen saaja: Edit Station Oy

Kolmen Helsingin Sanomien ex-päällikön Ville Blåfieldin, Paula Salovaaran ja Reetta Rädyn yhtiö haki avustusta hankkeeseen, jossa tehdään Youtube-videoita. Videoissa haetaan vastausta siihen, mitä on suomalaisuus vuonna 2017. Hankkeessa käydään myös lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa, joissa oppilaat hankkeen projektikuvauksen mukaan ottavat kantaa väitteisiin suomalaisuudesta ja uudelleenmäärittävät aiheeseen liittyviä käsitteitä. Hakemuksen mukaan hankkeen yleisönä on ”koko Suomi” ja hanke on tarpeen, koska suomalaisten kuva itsestään ei vastaa todellisuutta.

Tulevaisuuden Valtiopäivät Porvoossa

Avustusta myönnetty: 120 000 euroa

Avustuksen saaja: Tulevaisuuden Valtiopäivät ry

Blåfield, Salovaara ja Räty olivat mukana myös toisessa avustusta saaneessa hankkeessa. Hankkeen toteuttamisesta oli vastuussa Blåfieldin lisäksi myös kokoomuksen ex-puoluesihteeri, viestintätoimisto Ellun kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen. 4. toukokuuta Porvoon Taidetehtaalla järjestetty keskustelutilaisuus oli avustushakemuksen mukaan ”politiikan Slush” ja ”edustuksellisen demokratian käyttöjärjestelmän päivitys”. Keskustelutilaisuuden yleisöksi Taidetehtaalle odotettiin noin 600:aa yhteiskunnallisen vaikuttamisen asiantuntijaa.

Helsingin Sanomien mukaan myös Porvoon kaupunki rahoitti tapahtumaa 30 000 eurolla.

Tiedot pohjautuvat Suomi 100 -hankkeen hakemuksiin, avustuspäätöksiin ja muihin asiakirjoihin. Suomi 100 -sihteeristön mukaan kaikissa valtioneuvoston kanslian avustamista hankkeissa on mukana muutakin rahoitusta.

Suomi 100 -juhlavuosihankkeen hallitus

 • piispa Irja Askola
 • taiteilija Manuela Bosco
 • professori Martti Häikiö
 • johtaja Leif Jakobsson
 • yliasiamies Mikko Kosonen
 • muusikko Karri Miettinen
 • päällikkö Riitta Pihlajamäki
 • muotoilija, yrittäjä Paola Suhonen
 • kunnanjohtaja Asta Tolonen
 • emerituspäätoimittaja, varapuheenjohtaja Janne Virkkunen
 • toimitusjohtaja Antti Zitting

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  2. 2

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  3. 3

   Turun iskusta pidätetyn pakettiautomiehen naapuri: ”He olivat yöeläjiä”

  4. 4

   Tankotanssija Oona Kivelän käsittämätön taidonnäyte: venyttää jalkansa ääriäsentoon naisen avustamana – tämän täytyy tehdä kipeää!

  5. 5

   El Mundo: Barcelonan terrori-iskussa kadonnut Julian, 7, on löytynyt

  6. 6

   Grafiikka: Näin Turun isku tapahtui – silminnäkijät kertovat

  7. 7

   Ruotsalaistutkija: Marokkolainen terroristiverkosto ulottuu Barcelonasta Turkuun

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   Presidentti Niinistö antoi lausunnon Turun iskusta – lue koko lausunto sanasta sanaan

  10. 10

   Kuvat: Turun Kirjastosilta valaistiin Suomen lipun väreihin Turun puukotusuhrien kunnioittamiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  2. 2

   Turkulainen Petsi näki puukkomiehen lyyhistyvän katuun – ammuttu epäilty vain hymyili ja tuijotti eteensä tyhjin silmin

  3. 3

   Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina – epäilty 18-vuotias Marokon kansalainen

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  6. 6

   Tämä kaikki tiedetään epäillystä puukottajasta nyt: 18-vuotias marokkolainen, tuli Suomeen viime vuonna, haki turvapaikkaa

  7. 7

   Supo: Tästä syystä Turun puukotuksia epäillään terroriteoksi

  8. 8

   Uudet tiedot kootusti: Tässä kaikki, mitä tiedämme nyt Turun sarjapuukotuksesta

  9. 9

   Kommentti: On hyvä, jos Turun puukotuksesta epäilty jää henkiin

  10. 10

   Poliisi: Turun puukottajan henkilöllisyys selviämässä, terrorismia ei suljeta pois – useita otettu kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  8. 8

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  9. 9

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  10. 10

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  2. 2

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  3. 3

   Turun iskusta pidätetyn pakettiautomiehen naapuri: ”He olivat yöeläjiä”

  4. 4

   Tankotanssija Oona Kivelän käsittämätön taidonnäyte: venyttää jalkansa ääriäsentoon naisen avustamana – tämän täytyy tehdä kipeää!

  5. 5

   El Mundo: Barcelonan terrori-iskussa kadonnut Julian, 7, on löytynyt

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  2. 2

   Turkulainen Petsi näki puukkomiehen lyyhistyvän katuun – ammuttu epäilty vain hymyili ja tuijotti eteensä tyhjin silmin

  3. 3

   Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina – epäilty 18-vuotias Marokon kansalainen

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää