Mauri

Kotimaa

Kaarinalaisen Samin hurja hanke: talo joka lämpiää täysin auringolla!

Julkaistu:

Rakentaminen
Voiko omakotitalon lämmitys Suomessa koko vuoden perustua kesällä saatavaan aurinkoenergiaan, joka varastoidaan rakennuksen alle? Kaarinassa työmaalla uskotaan niin.
Aurinko helottaa tähän aikaan vuodesta jo mukavasti. Routaantunut savi alkaa litistä jalkojen alla kaarinalaisen Sami Roihan omakotitalon työmaalla, vaikka on vielä pakkasta. Ihmekös tuo, aurinko maaliskuun lopulla puoliltapäivin Lounais-Suomessa lämpöä karkeasti 1 000 wattia eli pienen lämpöpatterin verran neliölle.

– Itse asiassa jo pari viikkoa minun taloni kaikki lämmitys ja lämmin käyttövesi on saatu suoraan auringosta. Eikä siinä talossa ole edes tuollaista aurinkolämpövarastoa, konsulttitoimisto NolleE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa osoittaa omakotitalon ryömintätilan alle.

Jossain siellä silmältä piilossa, varsinaissuomalaisen savikon puristuksessa seisoo vieri viereen juntattuna yhteensä 150 metriä teräspaaluja. Ne kannattelevat valmistuvan omakotitalon painoa, mutta tällä työmaalla paaluilla on erityinen tehtävä. Ne siirtävät lyhyen kesän lämmön säilöön talon alle. Sieltä noin kuuden metrin syvyydestä lattian alta lämpöä puretaan talon lämmitykseen niin paljon, että muuta lämmitystä ei välttämättä tarvita edes sydäntalven aikana.

Lämmityslaskujen kanssa tuskailevasta se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta; jopa uskomattomalta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Onko mahdollista rakentaa Suomessa talo, joka pysyy lämpimänä aurinkoenergialla?

– En usko vaan tiedän, että niin on. Eikä sellaisen talon tarvitse olla olla tavallista kalliimpi: se voi jopa olla halvempi, Salomaa sanoo.


Tässä vaiheessa moni tuhahtaa epäuskoisena. Eihän talvella edes paista aurinko ja Suomi on kylmä maa. Mutta kylmä ulkolämpötila ei vielä kerro paljonkaan auringosta saatavasta energiasta. Nytkin on ollut pakkaspäiviä, mutta aurinko lämmittää jo lähes samalla teholla kuin kesä­aikaan.

Täytyy istahtaa eps-muovista valmistetun seinäelementin päälle ja kuunnella, mihin energiakonsultti perustaa väitteensä auringolla lämpenevästä talosta. Kohta alkaa numeroiden vyörytys.

Noin 90 prosenttia vuoden aikana saatavasta aurinkoenergiasta lankeaa Suomessa maahan maalis-syyskuun välillä. Sitten alkaa pimeä ja kylmä sydäntalvi. Aurinko ei paista, mutta asuntojen lämmitystarve on huipussaan. Keskitalven neljä kuukautta imaisevat kaksi kolmasosaa asunnon vuosittaisesta lämmitystarpeesta.

Näistä lähtökohdista on vielä pitkä matka aurinkotaloon. Oli löydettävä tapa, jolla aurinkolämpö voitaisiin varastoida ja vieläpä niin, että järjestelmän hinta pysyisi kohtuuden rajoissa. Omakotitalossa lämmitysjärjestelmän hinta on merkittävä valintaa ohjaava tekijä.

Salomaa oli rakentanut itselleen hyvin eristetyn niin sanotun passiivitalon, johon hän asensi aurinkokeräimet. Hän huomasi, että aurinkolämpö riittää pitämään talon ja lämpimän käyttöveden lämpimänä kahdeksan kuukautta vuodessa.

Jos kesällä tulevan ylimääräisen auringonlämmön voisi varastoida, niin ehkä se riittäisi kattamaan omakotitalon vuosittaisen lämmöntarpeen. Hän mallinsi tilanteen simulointiohjelmalla. Perinteisissä aurinkolämpöjärjestelmissä lämpö säilötään vesivaraajiin. Sellaisen rajat tulevat kuitenkin pian vastaan. Koko talven lämmöntarpeen tallentava vesivaraaja tulisi niin suureksi, että talossa ei enää mahtuisi asumaan.

Oli löydettävä toinen tapa. Siinä Salomaa nojasi vanhaan kokemukseen. Hän oli suunnitellut lähelle Roihan taloa liikerakennuksen, jonka lämmitys nojaa lattian alle sijoitettuun lämpövarastoon.

 

Oli löydettävä vaihtoehtoinen, halvempi tapa ottaa talteen aurinkolämpö. Päädyimme ratkaisuun, joka vastaa 10 neliömetrin aurinkokerääjää mutta maksaa kymmenesosan sellaisen hinnasta.”

Vuonna 2016 valmistuneen 1 200 neliön liikerakennuksen lihakaupan jäähdytyskoneiden lämpö siirretään talon alle maaperään juntattujen 70 paalun kautta. Kesän aikana myös liiketilojen viilennyksestä otettu lämpö ajetaan rakennuksen alle. Ja kokemusta oli 300 pientalosta eri puolilta maata, joihin Salomaa on suunnitellut kesän ylijäämälämmön maavarastoinnin.

Liikerakennuksen alla olevien paalujen lämpö nousee loppukesästä noin 13 asteeseen.

–  Kun lämmityskausi alkaa, lämpöä aletaan purkaa pois niin, että keväällä maaperän lämpö laskee noin viiteen asteeseen.

Talon alta tuleva haalea vesi esilämmittää lämmöntalteenottokoneen läpi virtaavaa ulkoilmaa.

– 26-asteinen pakkasilma saadaan lämmitettyä nolla-asteiseksi.

Lattian alla vettä kierrätetään 400 watin pumpulla. Ilmastointilaitteen lämmönvaihtimessa siitä otetaan ulos lämpöä 200 kertaa enemmän eli 78 kilowattia.

Järjestelmän tukena on 17 kilowatin maalämpöpumppu, mutta sitä käytetään vain silloin kun kylmäkoneiden tuottama hukkalämpö ei riitä.Tuon liikerakennuksen maanalaisesta lämpövarastosta saadut kokemukset olivat takana, kun Salomaa lähti suunnittelemaan kaarinalaisen Roihan perheen talon lämmitysjärjestelmää. Aloite tuli Roihalta.

– Yritin blogeja ja erilaisia sivustoja lukemalla päättää, minkä lämmitysjärjestelmän valitsen. Melko pian huomasin, että niin en pääsisi eteenpäin, Sami Roiha sanoo.

Oli pyydettävä apua. Roiha otti yhteyttä Salomaan konsulttifirmaan. Salomaa näki etelään avautuvalla rinteellä sijaitsevalla tontilla olevan hyvät mahdollisuudet aurinkolämmitykseen, jos se yhdistetään tehokkaaksi suunniteltuun niin sanottuun passiivitaloon.

Määritelmän mukaan tehokkaasti eristetty ja tiivis passiivitalo kuluttaa noin viidesosan vähemmän energiaa kuin tavallinen talo. Etelä-Suomessa se tarkoittaa alle 20 kWh:n lämmitystarvetta neliömetriä kohti vuodessa. Roihan perhe halusi passiivitalon, asumismukavuudesta tinkimättä.

– Rakentamisesta en tiennyt mitään, mutta ekonomina laskeskelin investointia ja asumisen vuosikuluja 25 vuoden päähän. Pihinä ekonomina minua alkoi kovasti lämmittää ajatus aurinkoenergialla lämpenevästä talosta, Roiha sanoo.

Kun talo oli suunnitteluvaiheessa, niin sen energiatehokkuutta oli helppo alkaa virittää paremmaksi. Esimerkiksi käy autotalli, joka päätettiin muuttaa hukka­energialla lämpeneväksi. Toteutus vaikuttaa huokealta.

– Viemäriputki laitettiin kulkemaan autotallirakennuksen lattian läpi niin, että vesi jättää suurimman osan lämmöstään talliin, ennen kuin se liittyy kaupungin viemäriverkostoon. Yhdessä suuren auringonvaloa hyödyntävän ikkunapinnan kanssa se riittää pitämään lämpötilan plussan puolella ilman lämmitystä, Salomaa sanoo.

Koko rakennus käytiin läpi samalla tarkkuudella. Tähtäimessä ei ollut huipputekniikka, vaan kustannustehokkaat ratkaisut.


Aurinkosähkö putosi pois vaihtoehdoista, koska sähkön varastointi onnistuu huonosti. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä silloin, kun sitä ei lämmitykseen juuri tarvita, eli kesällä. Markkinat tunnistavat ongelman ja siksi sähköyhtiöt eivät ole innostuneita ostamaan pientalojen aurinkopaneeleiden tuottamaa ylijäämäsähköä.

– Asuntomessuilla on jo vuosia esitelty aurinkopaneeleilla varustettuja nollaenergiataloja, jotka täyttävät määritelmän eli myyvät ulos kesällä saman verran sähköä kuin mitä ne vuodessa ostavat. Mutta kun 30 000 euroa maksavan aurinkopaneelin sähköstä saa neljä senttiä kilowatilta ja ostosähkö maksaa 12 senttiä, niin investoinnin kannattavuus on kyseenalainen.

Jäljelle jäi aurinkolämpö. Maailmalla ja Suomessa valmistetaan tehokkaita aurinkoenergiakeräimiä. Sellaiseen ei kuitenkaan päädytty kustannussyistä. Koko lämmitysvuoden energian talteen ottavien keräinten hinta oli olisi ollut Salomaan mukaan noin 15 000 euroa, mikä olisi romuttanut lämmitysjärjestelmän kannattavuuslaskelmat.

– Oli löydettävä vaihtoehtoinen, halvempi tapa ottaa talteen aurinkolämpö. Päädyimme ratkaisuun, joka vastaa 10 neliömetrin aurinkokerääjää mutta maksaa kymmenesosan sellaisen hinnasta.

 

Oli löydettävä vaihtoehtoinen, halvempi tapa ottaa talteen aurinkolämpö. Päädyimme ratkaisuun, joka vastaa 10 neliömetrin aurinkokerääjää mutta maksaa kymmenesosan sellaisen hinnasta.”

Salomaan mukaan lämmönkeräämistavalle on haussa patentti, eikä siksi nyt puhuta yksityiskohdista. Hän joka tapauksessa vakuuttaa sen toimivan.

– Autotallin katolle osuu keskellä päivää 60 kW:n aurinkoteho. Tästä saadaan tällaisella low-cost-tekniikalla hyödynnettyä noin 20 kW. Olemme mallintaneet, että keräin nostaa talven kynnyksellä varmuudella paalukentän lämpötilan 30:een, muutaman vuoden kuluttua jopa 40:een asteeseen.

Se tarkoittaa, että vettä voidaan ottaa alkutalven aikana sellaisenaan lattialämmitykseen. Lopputalvesta on mahdollista, että veden lämpötilaa joudutaan kohottamaan maalämpöpumpulla. Keruupiirin vesi on tuolloinkin tuntuvasti lämpimämpää kuin pintamaa, noin viisiasteista. Se tarkoittaa, että toisena lämmitysmuotona oleva maalämpöpumppu toimii tavanomaista paremmalla hyötysuhteella.

Ensimmäisinä vuosina aurinkoenergia ei ehdi nostaa maaperän lämpötilaa vielä riittävästi koko vuoden lämmityskäyttöön. Talon alla sijaitsevan savienergiavaraajan massa on huima, noin 1,5 miljoonaa kiloa.

– Sen lämpötilan nostaminen asteella vaatii 870 kilowattituntia, Salomaa laskee.

Tilanne kuitenkin kohenee ajan kanssa.

– 5–7 vuoden jälkeen maa saavuttaa tasapainotilan.

Kun 1,5 miljoonan kilon savilämpövarasto on lämmennyt vaikkapa 35 asteeseen, niin sen jäähtyessä talven mittaan 15 asteeseen vapautuu 18 000 kilowattia lämpöenergiaa. Kysymys on esimerkkilaskelmasta, mutta se kertoo, miten paljon maaperään on mahdollista varastoida lämmitysenergiaa.

280 neliömetrin passiivitalon lämpimän veden ja lämmityksen kulutus on keskimäärin 10 000 kWh, joten pelivaraa pitäisi olla.

Kuinka lopulta maahan varastoituun aurinkolämpöön nojaava lämmitys toimii, sen vuodet näyttävät.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  2. 2

   Ohikulkija teki järkyttävän havainnon Hernesaarenrannassa: ”Toivoin, että tämä olisi jonkinlainen vitsi”

  3. 3

   Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

  4. 4

   Kuvat: Pariskunta remontoi 360 euron mörskästä upean miljoonakämpän

  5. 5

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Brittinainen murhattiin raa’asti kesken melontaretken Brasiliassa – kyläläinen kertoo järkyttävistä viimeisistä hetkistä

  8. 8

   Taas törkytemppu SM-liigassa – Ässien kultakypärä löi kyynärpäällä päähän

  9. 9

   Testaa, miten sinä pärjäisit Haluatko miljonääriksi -visassa – 18-vuotias teekkari jäi vain kahden kysymyksen päähän jättipotista

  10. 10

   Antti Holma lopetti yllättäen suositun some-tilinsä – taustalla surullinen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  2. 2

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  3. 3

   Jaakko aloitti aktiivisen työn välttelyn yli 15 vuotta sitten: ”En ole katunut hetkeäkään”

  4. 4

   Napakymppi palasi ruutuun: Kiivas some-keskustelu räjähti – Jaana Pelkosen kuittaus huvittaa

  5. 5

   5 tosieksperttien siivouskikkaa – puhdista rumat laattojen saumat ja pinttyneet kattilat hetkessä

  6. 6

   Kim Jong-un haukkui Trumpia ennen­kuulumattoman rajusti – lue sanasta sanaan: ”Taltutan höppänän tulella”

  7. 7

   Salaperäinen vinkki sai Nesteen varpailleen – kuka kuvasi säiliöautoja Kaakkois-Suomessa ja miksi?

  8. 8

   Uuden Tomb Raider -elokuvan juliste aiheutti skandaalin – kaunottaren vartalolle nauretaan: Huomaatko miksi?

  9. 9

   Napakympin kadoksissa ollut herra A löytyi myöhään torstai-iltana – neiti X:lle tehdyt oharit voivat johtaa sanktioihin

  10. 10

   Lentoemäntä Martina, 28, kohautti äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – aiheutti kaaoksen tv-ruudussa: Juontaja järkyttyi puheista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. 6

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  2. 2

   Ohikulkija teki järkyttävän havainnon Hernesaarenrannassa: ”Toivoin, että tämä olisi jonkinlainen vitsi”

  3. 3

   Ivanka Trump jäi kiinni nolosta mokasta vauvakuvassaan – kuvankaunis malli sivalsi ovelasti: Some räjähti

  4. 4

   Kuvat: Pariskunta remontoi 360 euron mörskästä upean miljoonakämpän

  5. 5

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  2. 2

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  3. 3

   Jaakko aloitti aktiivisen työn välttelyn yli 15 vuotta sitten: ”En ole katunut hetkeäkään”

  4. 4

   Napakymppi palasi ruutuun: Kiivas some-keskustelu räjähti – Jaana Pelkosen kuittaus huvittaa

  5. 5

   5 tosieksperttien siivouskikkaa – puhdista rumat laattojen saumat ja pinttyneet kattilat hetkessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  6. Näytä lisää