Tuukka, Touko

Kotimaa

Valikko

IS-vertailussa 17 asiaa: Nykyhetki vs. ”Ennen oli kaikki paremmin”

Julkaistu:

ISTV
Sanonta ennen oli kaikki paremmin pitää voimakkaasti pintansa, vaikka todellisuudessa viesti ei pidä monessakaan asiassa paikkaansa.
Menneitä aikoja haikaillaan usein kaiholla. Oli yhteisöllisyyttä ja käpylehmiä. Aikatauluista pidettiin kiinni, koska kaverille ei noin vain laitettu viestiä myöhästymisestä. Valinnanvaikeus ei iskenyt kaljahyllyllä, joka tarjosi pelkkää suomalaista keskiolutta.

Mielipiteistä ei kannata kiistellä, mutta joissain asioissa voidaan varmuudella todeta, että asiat ovat nykyään paremmin.

Elämän ja kuoleman kysymyksiä


1. Yksi elämänlaatua kiistatta parantava seikka on se, että tänä päivänä suurin osa lapsista saa elää ja kasvaa aikuisiksi. Aina näin ei ole ollut. Vielä 1940-luvulla imeväisyyskuolleisuusluku oli 88,3. Se tarkoittaa ennen ensimmäistä ikävuottaan kuolleiden pienokaisten määrää 1 000 lasta kohden. Vuonna 2007 sama luku oli 2,7.

2. Myös eliniänodote on noussut kohisten. 1970-luvulla syntyneiden poikavauvojen eliniänodote oli 65,9 vuotta ja tyttöjen 73,7. Vuonna 2015 syntyneiden poikien odotettiin elävän keskimäärin 78,5-vuotiaiksi ja tyttöjen 84,1-vuotiaiksi. 1940-luvulla kummankaan sukupuolen ei odotettu näkevän edes 60-vuotispäiväänsä.

3. Oluthyllyllä ja viinakaupoissa valikoima kasvoi ja alkoholin kulutus on lisääntynyt menneistä ajoista. Alkoholikuolleisuus nousi tasaisesti 80-luvulta lähtien, mutta vuodesta 2008 asti se on ollut laskussa.

4. Itsemurhat ovat edelleen yksi nuorten miesten yleisimmistä kuolinsyistä, sillä nuorissa ikäluokissa kuolleisuus on muuten vähäistä. Yleisesti itsemurhat ovat kuitenkin vähentyneet Suomessa viimeisen 15 vuoden aikana 40 prosenttia.

5. Vaikka autokanta on lisääntynyt huimasti, tapahtuu tieliikennekuolemia yhä vähemmän. 1960-luvulla kuoli keskimäärin 900 ihmistä vuosittain. Vuonna 2016 sama luku oli 240 henkilöä. Yksi syy tähän on turvallisuuden parantuminen. Viisikymmentä vuotta sitten autoissa ei turvavyön käyttöä juuri tunnettu.

Suuri valinnanvapaus

6. Vielä 1970-luvulla kasviksia syötiin harvakseltaan. Aamupalalla maistui ranskanleipä ja lauantaimakkara, lounaalla uunilenkki ja illallisella makkarakastike. Kasvisyöjän ruokavalio uhkasi jäädä yksipuoliseksi vielä 1990-luvullakin, jolloin kaupasta löytyi lähinnä soijarouhetta. Tänä päivänä valinnanvaraa on niin vegaaneilla, laktoosi-intolerantikoilla kuin keliaakikoillakin.


7. Globalisaation myötä asiat joita ennen nähtiin vain mustavalkotelevisiossa, ovat nyt kaikkien saatavilla. Nettikaupoista voi tilata tavaroita maapallon toiselta puolelta ja jos sikaa ei halua ostaa säkissä, voi jokainen varata halpalennot ja singahtaa itse ostoksille minne huvittaa.

8. Vuonna 2017 palvelut ovat samaan aikaan lähempänä kuin koskaan ja toisaalta kauempana kuin ikinä. Netin välityksellä ihmiset pääsevät käsiksi lähes kaikkeen, mitä universumilla on tarjottavana, mutta toisaalta lähipankki, -kauppa tai -kirjasto on saatettu lakkauttaa. Ainakin, jos asutus löytyy kaupunkien ulkopuolelta. Yhä useampi lapsi syntyy tien päällä, sillä synnytyssairaaloita on lakkautettu.

Töitä tuhkakupissa


9. Vielä vuonna 1985 48 prosenttia aikuisista miehistä altistui passiiviselle tupakoinnille työpaikallaan. Muuttuneen tupakkalainsäädännön ansiosta sama luku oli vuonna 2014 enää 6 prosenttia.

Tupakkaa myös poltetaan yhä vähemmän. Viimeisen 10 vuoden aikana tupakointi on vähentynyt kaikissa muissa ikäryhmissä, paitsi eläkeikäisten naisten keskuudessa, jossa se on hieman lisääntynyt. Vuonna 2015 enää 11 prosenttia 14–20-vuotiaista tupakoi. 2005 sama luku oli tytöillä 27 prosenttia ja pojilla 23 prosenttia. Tutkimusten mukaan ammattikoulussa opiskelevat tupakoivat suuremmalla todennäköisyydellä kuin lukiolaiset.

Mustavalkotelevisiosta netin suoratoistopalveluihin

10. Netfix, Youtube, maksukanavapaketit, kymmenet ilmaiskanavat, Spotify, nettivideovuokraamot... Viihteellinen tarjonta on loputonta ja siitä voi nauttia mihin vuorokauden aikaan haluaa. Näin ei aina ole ollut. Yleisradio aloitti säännölliset tv-lähetyksen vuonna 1958. 1970-luvulta lähtien lähes jokaisessa taloudessa on ollut televisiovastaanotin. Väritelevisiot yleistyivät 1980-luvulla. Vielä 1990-luvulla tv-kanavia oli vain muutama.


11. Työelämässä kiirettä pidetään nykypäivän vitsauksena. Asioihin ei ole aikaa keskittyä enää yhtä suurella intensiteetillä, kuin menneinä päivinä. Toisaalta tekniikan kehitys on tehnyt monen alan työpäivistä entistä jouhevampia. Itseään voi ilmaista puhelimitse tai sähköpostilla fyysisestä paikasta riippumatta. Tieto liikkuu välittömästi pitkiäkin matkoja. Maailman menoa seuratakseen ei enää tarvitse odottaa illan uutislähetystä tai seuraavan päivän lehteä. Tavallista kirjepostia juuri kukaan ei edes saa. Ja vaikka haluaisikin, ei pitkälle karsittu posti välttämättä tuo sitä perille.

12. Puhelimella pääsee pankkiin, se toimii navigaattorina, televisiona ja kamerana. Edes talojen sähköpistokkeet eivät enää riitä teknologiavyörylle, jota jokaisesta kotitaloudesta löytyy. Vaikka teknologia helpottaa jokapäiväistä elämää, liittyy siihen myös ristiriitoja. Koneistetut tuotantoprosessit ovat aiheuttaneet lukemattomia yt-neuvotteluja ja läsnäolo on entistä haastavampaa, kun huomio on jatkuvasti kiinnittynyt puhelimen näyttöön.

Tasa-arvoa ja terveyttä

13. Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista. Naisilla on samat oikeudet kuin miehillä. Suomessa on lukuisiin muihin maihin verrattuna pitkät ja taloudellisesti tuetut äitiyslomat. Tasa-arvon eteen on tehty valtavasti töitä, eikä ennen ainakaan tässä suhteessa ollut paremmin.

14. Aborttioikeus kirjattiin Suomen lakiin vasta 1970. Ehkäisypalvelut tulivat vuoden myöhemmin. Laki tasa-arvosta säädettiin vuonna 1986. Raiskaus avioliitossa kriminalisoitiin vasta vuonna 1994. Nämä ovat vain tuoreimpia esimerkkejä. Vielä 1800-luvulla naiset olivat isänsä tai naittajansa holhouksessa. Naisesta tuli miehensä kanssa tasavertainen vuonna 1929.

15. Vaikka tasa-arvo on edennyt pitkälle, on sen suhteen tekemistä – edelleen naiset ansaitsevat samasta työstä vain 97 prosenttia miesten palkoista.

16. Seksuaaliterveyden ja ehkäisytiedon parempi saatavuus on vaikuttanut aborttien määrään laskevasti. Vuonna 2015 abortteja tehtiin vähemmän kuin kertaakaan 1970 voimaan tulleen lain aikana. Toisaalta myös syntyvyys on laskenut ja ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut.


17. Syöpään sairastuneiden määrä on viimeisen 50 vuoden aikana lisääntynyt. Yhä harvempi kuitenkaan kuolee syöpään. Kohdunkaulansyöpää aiheuttavaa HPV-virusta vastaan on jopa rokote. Suomalaislasten rokottaminen aloitettiin 1940-luvulla. Sen ansiosta Suomesta on kadonnut muun muassa polio, kurkkumätä ja tuhkarokko. Vuonna 2015 kolmoisrokotteen kattavuus oli 99 prosenttia, kun OECD-maiden keskiarvo on 96 prosenttia.

Esimerkkejä puolesta vastaan riittää loputtomiin. Pieni pintaraapaisu menneen ja nykypäivän vertailuun jättää valtavasti isojakin muutoksia pois. Monia asioita ei myöskään voi varsinaisesti asettaa paremmuusjärjestykseen. Onko parempi, että nykypäivänä lapsella on enemmän teknisiä edellytyksiä kuin koskaan ennen, mutta käpylehmää hän ei välttämättä osaa rakentaa? Se lienee mielipideasia, johon on yhtä monta vastausta kuin vastaajaakin.

Ehkä turvallisempaa on sanoa, että ennen oli kaikki erillailla.

Lähteet: Tilastokeskus, THL, Kela, Puolustusvoimat, IS-toimitus.

Ota kantaa

Oliko ennen kaikki paremmin?

Kyllä 48% Ei 52%
Ääniä yhteensä 4428

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Myyntimies pyöritti kahdeksaa tyttöystävää vaimon selän takana – yksityisetsivä paljasti touhut

  2. 2

   Tutkijaryhmä rantautui asumattomalle saarelle – rannalla odotti ikävä yllätys

  3. 3

   Kieltäytyikö Melania Trump jo toistamiseen miehensä tarjoamasta kädestä valtiovierailulla?

  4. 4

   KP: Toimitusjohtaja Aimo Korte on kuollut – menehtyi auto-onnettomuudessa Venäjällä

  5. 5

   Lehti: Tällainen oli Manchesterin terroristin pirullinen pommi: ”Kuin sata luotia kerralla”

  6. 6

   Kätilön sanat jäivät mieleen: ”On se sisäänkin mahtunut samasta reiästä, että rouva ponnistaa vaan”

  7. 7

   Lehdet: Tällainen on Manchesterin iskusta epäilty Salman Abedi

  8. 8

   NHL:n kevään tuhkimotarina on elossa – jättipaukku voiton päässä

  9. 9

   Kuvat: Kaunis olympiakultamitalisti keimaili ilkosen alasti tosi-tv:ssä – vaihtoi urheilun mallintöihin

  10. 10

   Bachelor-Tuomaksen ja Ninjan rakkaus ei kestänyt – päätyivät eroon: ”Meille tuli vahvoja erimielisyyksiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

  3. 3

   Tästä kuvasta tuli hetkessä Manchesterin tragedian symboli

  4. 4

   Sky News: Konsertissa ollut nainen ihmetteli vierellään olleen henkilön epäilyttävää käytöstä ennen räjähdystä

  5. 5

   Kuvat: Kaunis olympiakultamitalisti keimaili ilkosen alasti tosi-tv:ssä – vaihtoi urheilun mallintöihin

  6. 6

   Kätilön sanat jäivät mieleen: ”On se sisäänkin mahtunut samasta reiästä, että rouva ponnistaa vaan”

  7. 7

   Älä usko näitä tietoja – 6 huijausta Manchesterin iskusta

  8. 8

   Koskettava kuva pientä tyttöä lohduttavasta poliisista leviää – Manchesterin pelastajien työn symboli

  9. 9

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  10. 10

   Joen kojelautakamera tallensi räjähdyksen – mies odotti autossa rakkaitaan keikalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  3. 3

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  4. 4

   Elastisen 220 neliön merenrantatalosta repesi oikeusriita – kovia syytöksiä Lauri Ylösen firmalta

  5. 5

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  6. 6

   Kätilöt paljastavat hulluimmat synnytyksensä: ”Äiti yritti saada orgasmin joka supistuksella”

  7. 7

   Yksinäinen 12-vuotias tyttö etsi ystävää Facebookista – ensitapaamisesta tuli kauhukokemus

  8. 8

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  9. 9

   Juontaja Katja Ståhl avautui yllättäen sairaudestaan – ”Kohtalotovereita Suomi pullollaan”

  10. 10

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Myyntimies pyöritti kahdeksaa tyttöystävää vaimon selän takana – yksityisetsivä paljasti touhut

  2. 2

   Tutkijaryhmä rantautui asumattomalle saarelle – rannalla odotti ikävä yllätys

  3. 3

   Kieltäytyikö Melania Trump jo toistamiseen miehensä tarjoamasta kädestä valtiovierailulla?

  4. 4

   KP: Toimitusjohtaja Aimo Korte on kuollut – menehtyi auto-onnettomuudessa Venäjällä

  5. 5

   Lehti: Tällainen oli Manchesterin terroristin pirullinen pommi: ”Kuin sata luotia kerralla”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

  3. 3

   Tästä kuvasta tuli hetkessä Manchesterin tragedian symboli

  4. 4

   Sky News: Konsertissa ollut nainen ihmetteli vierellään olleen henkilön epäilyttävää käytöstä ennen räjähdystä

  5. 5

   Kuvat: Kaunis olympiakultamitalisti keimaili ilkosen alasti tosi-tv:ssä – vaihtoi urheilun mallintöihin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  3. 3

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  4. 4

   Elastisen 220 neliön merenrantatalosta repesi oikeusriita – kovia syytöksiä Lauri Ylösen firmalta

  5. 5

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  6. Näytä lisää