Verneri

Kotimaa

Puna-armeijan T-26 oli talvisodan yleisin tankki – ja varsin ikävä paikka panssarimiehille

Julkaistu:

Suomen panssariase toisessa maailmansodassa nojasi valtaosaltaan neuvostojoukoilta kaapattuihin sotasaalisvaunuihin. Näistä tärkein oli T-26, kevyt panssarivaunu, jonka tarina on värikäs, niin Suomessa kuin kauempanakin.
Sodan oikut voivat olla kummallisia. Yksi niistä johti tilanteeseen, jossa brittiläiset ja neuvostoliittolaiset veljet taistelivat sekä toisiaan vastaan että rinta rinnan. Pannssarivaunuilta kun ei kyselty valmistus- tai kotimaata.

Suomalainen panssariase oli 1930-luvulla surkeassa jamassa, kunnes vuosina 1938-1939 hankittiin 32 kappaletta brittiläisiä Vickers-Armstrongs 6 Ton Tank Type B:tä. Brittitankit soveltuivat hyvin suomalaiseen käyttöön ja olivat verrattain ajanmukaisiakin. Tosin niiden taistelutehoa olisi saattanut auttaa, jos vaunut olisi varustettu vaikkapa tähtäimillä, viestintävälineillä tai tykeillä.

Jostain oli kuitenkin pihisteltävä, ja kun vaunut lopulta päätettiin aseistaa, pääaseeksi valittiin ensimmäisen maailmansodan aikainen 37 mm:n tykki. Se, ettei tämä kyennyt läpäisemään neuvostopanssareita millään etäisyydellä ei päättäjiä tuntunut haittaavan. Kun brittivaunuihin päätettiin lopulta asentaa tehokas Boforsin tykki, veivät muutostyöt niin paljon aikaa, etteivät vaunut ehtineet kunnolla talvisotaan.
 • ISTV vieraili Panssarimuseossa tutustumassa T-26-panssareihin ja niiden historiaan. Jutun pääkuvana olevalta videolta voit katsella T-26:tta niin ulkoa kuin sisältä nähtynä. Vaunua esittelee Panssarimuseon museomestari Jukka Lehtimäki.


  Brittipanssari oli kuitenkin hyvä konstruktio, joka oli herättänyt myös Neuvostoliiton mielenkiinnon. Neuvostoliittoon ostettiinkin jo vuonna 1930 samoja Vickers-Armstrongin kuusitonnisia tankkeja, jotka lisensoitiin ja laitettiin massatuotantoon lähes sellaisenaan.

  T-26-nimisestä vaunusta tehtiin pian parannettuna useita malleja, joista ensimmäinen varustettiin kahdella pikakivääritornilla ja seuraavat yhdellä tornilla, jossa oli 45 mm:n tykki ja pikakivääri. T-26:t saivat tulikasteensa Kiinan Mantsuriassa Japania vastaan käydyssä rajasodassa 1934, ja Neuvostoliitto toimitti vaunuja avokätisesti Espanjan sisällissodan tasavaltalaisille. Molemmissa sodissa neuvostovaunut osoittautuivat tehokkaiksi, jopa ylivoimaisiksi vastustajiinsa verrattuna.

  Suomen suunnalla talvisodan ja jatkosodan aikana rintaman molemmin puolin käytettiinkin panssareita, joilla oli samat brittiläiset juuret - toinen aito, toinen kopio. Talvisodassa T-26 oli yleisin neuvostovaunu, joka aiheutti suomalaisille monia harmaita hiuksia. Niitä oli Suomen rintamalla satoja.

  Tosin vaunu oli rakenteensa takia poikkeuksellisen kiitollinen maali polttopulloille, niin sanotuille Molotovin cocktaileille.

  Talvisodassa Summan taisteluihin joutui 17-vuotias Antti Henttonen. Kuuntele hänen kertomuksensa talvisodan puolustustaisteluista ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjassa alla olevalta videolta.


  Talvisodassa panssarit vyöryivät myös Ilomantsiin, jota oli puolustamassa myös kiväärimies Veikko Määttänen. Kuuntele hänen tarinansa talvisodasta alla olevalta videolta.


  Talviset taistelut olivat ankaria myös tankkimiehistöille, sillä vaunuissa ei ollut minkäänlaista lämmitystä ja moottori imi ilmaa myös miehistötiloista. Sisällä oli hyytävän kylmää ja vetoista, eikä miehistöllä ollut käytännössä lainkaan tilaa itsensä lämmittelyyn.

  Vaunujen optiikka ja näkyvyys ulos olivatkin nekin kehnoja, joten neuvostosotilaiden taistelukyky kovalla pakkasella oli väkisinkin huono, etenkin metsäisemmässä maastossa.

  Talvisodan taisteluissa vallattujen neuvostovaunujen myötä Suomen panssarijoukkojen kalusto moninkertaistui, ja välirauhan myötä Panssaripataljoonan käytössä oli sekä aitoja brittiläisiä Vickersejä että sen neuvostoversioita, T-26:a.


  Kesällä 1941 Vickers ja T-26 muodostivat pääosan suomalaisista panssarijoukoista. 116 kunnossa olevasta panssarivaunusta 68 oli Vickers/T-26:a. Jatkosodan alussa T-26 oli käyttökelpoinen vaunu suomalaisissa olosuhteissa, vaikka panssarointi ei ollut kummoinen.

  T-26 kesti jalkaväen tulen, mutta kevytkin panssarintorjuntatykit läpäisivät vaunun helposti. Liikkuvuus oli kuitenkin hyvä. Siinä missä keskiraskaat ja raskaat vaunut juuttuivat Suomen ja Karjalan huonokuntoisille teille ja maastoon, kevyet T-26:t pystyivät etenemään ja siinä sivussa auttamaan kurjille teille juuttuneita kuormastojakin.  Jos T-26-vaunun 3D-malli ei näy yllä olevassa kuvassa, avaa se täältä.

  T-26:n radiolaitteistot olivat alkujaankin epäluotettavat, ja tähän saatiin parannusta vasta vuoden 1943 paikkeilla. Valtaosa T-26:sta jäi silti ilman radioita, eikä suuressa osassa vaunuja ollut myöskään minkäänlaista sisäpuhelinta, joten miehistön välinen viestintä oli usein ongelmallista.

  Aikalaisekseen, kevyeksi panssariksi T-26:ssa oli kuitenkin poikkeuksellisen hyvä aseistus, toisin kuin suomalaisten Vickerseissä. 45-millimetrin tykki oli tarkka ja tehokas, ja siinä oli hyvä läpäisykyky. Vasta T-34:n ja KV-1:n kaltaiset raskaamman sarjan hirviöt tuottivat vaikeuksia, mutta niihin eivät tehonneet kunnolla muutkaan suomalaisten panssari- ja panssarintorjunta-aseet.

  Esimerkiksi 2.10.1941 suomalaiset T-26-vaunut kohtasivat neljä neuvostoliittolaista T-34:ää, ja ampuivat näitä kohti noin 40 laukausta, ilman tulosta.

  Panssarivaunut pääsivät ensimmäisen kerran tositoimiin jatkosodan hyökkäysvaiheessa, kun osasto Lagukselle annettiin 3.9.1941 käsky edetä Syvärille. Panssaripataljoona sai tulikasteensa Tuulosjoella 4.9.1941 5.Divisioonan hyökkäystä tukiessaan. Matka jatkui taistelujen myötä kohti Petroskoita, Karhumäkeä ja Poventsaa kohtaan.

  Karhumäki-Poventsa-operaation aikana panssaripataljoona toimi ensimmäistä kertaa suurempana yksikkönä, yhdessä jalkaväen kanssa. Tehokas yhteistoiminta säästi ratkaisevalla tavalla sotilaiden verta.

  Kesällä 1942 panssaripataljoonan kalusto koostui noin 90 Vickersistä ja T-26:sta sekä yhteensä 12 muuntyyppisestä vaunusta. Vaunut todettiin 1942 vanhentuneiksi ja tehottomiksi, ja T-26 oli niin sanotusti tykinruokaa.

  Panssariprikaatin komentaja everstiluutnantti Björkman totesikin, että ”olisi suorastaan rikollista lähettää miehiä taisteluun näin heikon panssarikaluston kanssa.” Tästä huolimatta T-26:t olivat mukana taistelutoiminnassa vielä kesän 1944 torjuntataisteluissa että Lapin sodassa. Niitä korvaavaa kalustoa ei saatu sen enempää valtaamalla kuin Saksasta, vaikka ostoslistalla oli jopa sata T-34-sotasaalisvaunua.

  Katso T-34-panssarin esittely alla olevalta videolta.


  Kesällä 1944 suomalaisten parasta panssarikalustoa olivat saksalaiset rynnäkkötykit. Katso Sturmi-rynnäkkötykin esittely alla olevalta videolta.


  Mutta myös veli venäläinen käytti omia T-26-vaunujaan loppuun saakka, sillä niitä osallistui myös 1944 suurhyökkäykseen. Niinpä jatkosodan lopputaisteluissa nähtiin sama asetelma kuin talvisodan alussa - brittipanssarit neuvostoveljineen taistelivat molemmin puolin rintamaa.

  Puna-armeijan riveissä T-26 osallistui vielä sodan vihoviimeiseen rynnistykseen, kun Neuvostoliitto julisti sodan Japanille ja murskasi Japanin armeijan Kiinan Mantsuriassa.

  Kaiken kaikkiaan T-26-panssarivaunuja valmistettiin Neuvostoliitossa 1931–1941 välisenä aikana noin 10 300. Panssareita käytettiin toisen maailmansodan jälkeen Espanjassa aina vuoteen 1953 saakka. Suomessa T-26 poistettiin palveluksesta vasta 1961.

  Suomen käyttämiin ja valtaamiin T-26-panssarivaunuihin voi tutustua muun muassa Parolassa sijaitsevassa Panssarimuseossa. Museon ajokuntoista T-26:tta voi usein ihailla liikkeessä museon tapahtumapäivillä.

  Museon tavoitteena suojakatos

  Panssarimuseo jatkaa edelleen tankkikatos-keräystään, jonka tavoite on rakentaa museon rinteessä ulkoilmassa olevien panssarien suojaksi valaistu sääsuojakatos.

  Maailmanluokan mitassakin harvinaisen ja ainutlaatuisen kokoelman suojaamiseksi on avattu kansalaiskeräys, josta löytää lisätietoja museon verkkosivuilta.

  Kommentit

   Näytä lisää
   Kommentointi on päättynyt
   Näitä luetaan!
   1. 1

    Yhdysvaltojen liittolaiset järkyttyivät Trumpin kommenteista – jopa Ranskan äärioikeisto tuomitsee

   2. 2

    Nainen hukkasi timanttisormuksensa – 13 vuoden päästä kasvimaalla odotti uskomaton yllätys

   3. 3

    Tom Cruisen epäonnistuneella stuntilla karmeat seuraukset: vammat luultua pahemmat, elokuvan kuvaukset jäissä

   4. 4

    Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

   5. 5

    Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

   6. 6

    Dopingtuomio ei ole Therese Johaugin ainoa huoli: miljoonahuvilan osto toi mukanaan ongelman

   7. 7

    Palvottu plusmalli julkaisi kuvan, jollaisia mallit harvoin someen laittavat – esittelee uhkeat luomukurvinsa

   8. 8

    Dinosaurusten evoluutiossa ratkaistiin jättiarvoitus – mysteerin puuttunut palanen on omituinen ”Frankenstein dinosaurus”

   9. 9

    Tällainen on Trumpin uusi viestintäpäällikkö: Entinen malli ja näyttelijä

   10. 10

    Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

   11. Näytä lisää
   1. 1

    Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

   2. 2

    Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

   3. 3

    Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

   4. 4

    Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

   5. 5

    Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

   6. 6

    Jessi, 33, ahdistui suomalaistyttöjen nettivideoista: ”Miten on mahdollista, että tuollaista saa tapahtua”

   7. 7

    Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

   8. 8

    Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

   9. 9

    Tutkijat uskovat: Mysteerikone MH370:n putoamispaikka selvisi vihdoin – koordinaatit 35,6°S, 92,8°E julki

   10. 10

    Turun Ruissalosta löytyi kaksi ruumista – poliisi tutkii

   11. Näytä lisää
   1. 1

    Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

   2. 2

    25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

   3. 3

    Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

   4. 4

    Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

   5. 5

    Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

   6. 6

    Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

   7. 7

    Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

   8. 8

    ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

   9. 9

    Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

   10. 10

    Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

   11. Näytä lisää
   Näitä luetaan!
   1. 1

    Yhdysvaltojen liittolaiset järkyttyivät Trumpin kommenteista – jopa Ranskan äärioikeisto tuomitsee

   2. 2

    Nainen hukkasi timanttisormuksensa – 13 vuoden päästä kasvimaalla odotti uskomaton yllätys

   3. 3

    Tom Cruisen epäonnistuneella stuntilla karmeat seuraukset: vammat luultua pahemmat, elokuvan kuvaukset jäissä

   4. 4

    Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

   5. 5

    Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

   6. Näytä lisää
   1. 1

    Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

   2. 2

    Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

   3. 3

    Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

   4. 4

    Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

   5. 5

    Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

   6. Näytä lisää
   1. 1

    Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

   2. 2

    25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

   3. 3

    Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

   4. 4

    Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

   5. 5

    Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

   6. Näytä lisää