Varpu, Vaula

Kotimaa

Venäläisten kytkökset lähellä strategisesti tärkeitä paikkoja – IS selvitti

Julkaistu:

Venäjä
Kehä III:n liittymän viereisten tonttien omistus johtaa kyproslaiseen yhtiöön, joka on ollut venäläisperheen omistuksessa.
Venäjän valtiolla ja venäläistaustaisilla yrityksillä on omistuksessa ja vuokralla lukuisia maa-alueita ja rakennuksia ympäri Helsingin seutua ja sen lähitienoilla.

Osa niistä sijaitsee strategisesti merkittävissä paikoissa, kuten suurten autoteiden, raideliikenteen ja viestinnän avainkohdissa sekä satamien ja sotilasalueiden läheisyydessä.

Tärkeässä pääkaupunkiseudun liikenteen solmukohdassa sijaitsee vierekkäisillä tonteilla kaksi kiinteistöosakeyhtiötä, Keskinäinen Kiinteistö Oy Vantaan Kuninkaanmylly ja Keskinäinen Kiinteistö Oy Holiday Park. Kiinteistöosakeyhtiöiden omistamat tontit ovat aivan Kehä III:n Hämeenlinnantien liittymän vieressä.

Yhtiöillä on tonteilla rakennukset, joissa vuokrataan toimitilaa. Tonttien koko yhteensä yli 23 000 neliömetriä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
 • Uutiseen liitetyllä HSTV:n videolla esitellään Venäjän valtavaa suurlähetystöaluetta Helsingin Tehtaankadulla. Alue on yksi uutisessa käsiteltävästä yhdestätoista kohteesta.
Molemmat yhtiöt omistaa suomalaisyhtiö Nordentry Oy, jonka hallituksessa on yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen. Varsinainen jäsen Suomen kansalainen, jonka asuinmaa on kaupparekisterin mukaan Venäjä. Varajäsen on venäläinen ja asuu Venäjällä.

Nordentryn yhtiökokousasiakirjat vuodelta 2008 osoittavat, että sen koko osakekannan omisti Aledium Limited -yhtiö. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Kyprokseen rekisteröity Aledium Limited omistaa yhä Nordentryn ja Aledium Limited on ollut venäläisen perheen omistuksessa.

Nordentryn liikevaihto oli vuonna 2015 reilut kaksi miljoonaa euroa ja sen taseen loppusumma oli 44 miljoonaa euroa. Ilta-Sanomat ei tavoittanut Nordentryn hallituksen jäsentä kommentoimaan asiaa.

Helsingin kaupunginhallituksen jäsenen ja valtuutetun Arja Karhuvaaran (kok) mukaan joihinkin IS:n selvityksen kiinteistöihin voisi liittyä uhkia.

Karhuvaara arvioi, että niistä olisi mahdollista vaikuttaa merkittävästi muun muassa liikenteeseen, tv- ja radioviestintään sekä tietoliikenteeseen.

– Strategiset kohteet ovat ennen kaikkea liikenneväyliä ja tietoliikenneväyliä, Karhuvaara sanoi.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti viime kesänä jatkaa telakkayhtiö Arctech Helsinki Shipyards Oy:n Hietalahden telakan vuokra-aikaa kymmenellä vuodella vuoteen 2035 saakka. Arctechin omistaa sataprosenttisesti Venäjän valtionyhtiö United Shipbuilding Corporation (USC). USC on Yhdysvaltain pakotelistalla.

Karhuvaara kyseenalaistaa alueiden vuokraamisen Arctechille.

– Mielestäni tällaisessa maailmantilanteessa sotaa käyvän maan hallussa ei voi olla maa-ala ja syvävesiväylä keskellä Suomen pääkaupunkia, Karhuvaara sanoi.

 

Sotaa käyvän maan hallussa ei voi olla maa-ala ja syvävesiväylä keskellä Suomen pääkaupunkia.Näissä paikoissa Venäjä-yhteyksiä: 1. Vuosaaren satama

Vuosaaren ja Kotkan satamissa toimiva Multi-Link Terminals Ltd Oy on satamaoperaattori, joka tarjoaa laivojen ahtausta sekä terminaalipalveluita ja konttivarikkopalveluita. Vuosaaressa yhtiöllä on oman ilmoituksen mukaan käytössä konttilaituria noin 400 metriä.

Yhtiöstä omistaa 75 prosenttia Global Ports Investments Plc -yhtiö. Talouslehti Forbesin miljardöörilistalla olleet kolme venäläistä liikemiestä hallitsevat yhtiönsä kautta Global Portsista 30,75:tä prosenttia.

Kaksi Kyprokseen rekisteröityä yritystä omistavat kumpikin Global Portsista yhdeksän prosentin osuuden. Global Portsin antamien tietojen mukaan kyproslaisyhtiöt ovat venäläisessä omistuksessa.

Global Portsin omistajiin kuuluu myös alankomaalainen APM Terminals 30,75 prosentin osuudella. Yhtiön osakkeista 20,5 prosenttia on listattu Lontoon pörssissä.


2. Sipoo

Noin 1 100 metrin päässä Vuosaaren sataman laiturista Mölandetin saaressa on Kiinteistö Oy Villa Augustin omistama tontti.

Villa Augustin hallituksen puheenjohtaja on venäläinen liikemies, jonka tekemät kiinteistökaupat ovat nousseet aiemmin Suomessa otsikoihin. Villa Augustin hallituksessa istuu myös toinen Venäjän kansalainen ja myös yksi suomalainen.

3. Lauttasaari

Lauttasaaressa Vattuniemenkadulla sijaitseva toimistorakennus siirtyi Venäjän valtiolle vuonna 2012. Keva omisti aiemmin kiinteistön, joka siirtyi Venäjän omistukseen suomalaisen yrityksen kautta.

Osakasluettelon mukaan kiinteistöosakeyhtiön osakekannan omistaa Venäjän valtio. Kiinteistöosakeyhtiö omistaa 2 650 neliön tontin.

4. Tehtaankatu

Helsingin Ullanlinnassa sijaitsee Venäjän suurlähetystöalue, johon kuuluu useita rakennuksia. Venäjän federaation omistaman kolmen tontin alueella on kokoa yhteensä 26 000 neliömetriä.


Venäjän valtavaa suurlähetystöaluetta esitellään artikkeliin liitetyllä HSTV:n videolla.

5. Kaivopuisto

Venäjän federaatio omistaa lainhuutotodistuksen mukaan vajaan 2 400 neliömetrin tontin Kaivopuistossa Itäisellä Puistotiellä.

Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2014, että tontin rakennuksessa toimii Venäjän suurlähetystön koulu.

6. Taka-Töölö

Taka-Töölössä Nordenskiöldinkadulla sijaitsee Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus. Venäjän federaatio omistaa keskuksen 3 326 neliön tontin.

7. Hietalahti

Helsingissä on toiminut vuodesta 2011 telakkayhtiö Arctech Helsinki Shipyard Oy, jonka omistaa nykyisin sataprosenttisesti Venäjän valtionyhtiö United Shipbuilding Corporation. USC on Yhdysvaltain pakotelistalla. Yhtiöllä on Hietalahdessa ja Hernesaaressa vuokralla yli 160 000 neliömetriä maa-aluetta ja yli 50 000 neliömetriä vesialuetta.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti viime kesänä jatkaa Hietalahden telakan vuokra-aikaa kymmenellä vuodella vuoteen 2035 saakka. Vuodesta 2021 eteenpäin vuokratun maa-alueen koko on reilut 105 000 neliömetriä.


8. Pasila

Kesällä 2013 Hartwall-areenan omistus siirtyi venäläis-suomalaisille miljardööreille Gennadi Timtshenkolle sekä Arkadi ja Boris Rotenbergille. Sittemmin Rotenbergit siirsivät omistuksensa Boris Rotenbergin pojalle Roman Rotenbergille. Kaikki neljä ovat Yhdysvaltain pakotelistalla. Arkadi Rotenberg on Venäjän kansalainen. Gennadi Timtshenkolla ja Boris ja Roman Rotenbergilla on Venäjän kansalaisuuden lisäksi myös Suomen kansalaisuus.

9. Kehä III

Kehä III:n Hämeenlinnantien liittymän vieressä on kahden kiinteistöosakeyhtiön tontit. Kiinteistöosakeyhtiöiden omistaja on suomalainen Nordentry Oy, jonka hallituksen jäsen on kaupparekisterin mukaan Venäjällä asuva suomalainen ja varajäsen venäläinen. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Nordentryn omistava kyproslainen yritys on ollut venäläisen perheen omistuksessa.

10. Kirkkonummi

Långvikin kylpylähotelli kuului aiemmin Suomen ja Venäjän kansalaisen Roman Rotenbergin omistuksiin, mutta hän myi sen vuonna 2015 suomalaiselle yhtiölle Ryokan Oy:lle.

Långvikin kylpylähotellin tontin omistaa Tanskarlan Centrum Oy, jonka puheenjohtaja Rotenberg on. Kun kylpylähotellin liiketoiminta myytiin, Roman Rotenberg omisti Tanskarlan Centrum Oy:n suoraan ja yhtiönsä kautta 92,5-prosenttisesti. Loput omisti hänen veljensä Boris Rotenberg Junior.

Kylpylähotellin liiketoiminnan ostaneesta Ryokan Oy:stä korostetaan, että se on kokonaan suomalaisomisteinen ja ettei se ole pakotelistalla.

11. Porkkala

Venäjän federaation omistuksiin kuuluu myös suuri merenrantatontti Kirkkonummen Porkkalassa aivan Upinniemen varuskunnan läheisyydessä. Tonttiin kuuluu rakennuksia, yli 17 hehtaaria maata ja reilut 3 hehtaaria vesipinta-alaa. Tontti on vain vajaan neljän kilometrin päässä Suomen merivoimien suoja-alueesta.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

 2. 2

  Entinen Ensitreffit alttarilla -vaimo kauhistui uuden Ensitreffit-parin meiningistä: ”Huolestuttaa kyllä”

 3. 3

  Oletko ihmetellyt, miksi lentokoneen ikkunassa on reikä? Pienellä yksityiskohdalla on iso tehtävä

 4. 4

  Karhu hyökkäsi ihmisen kimppuun – jahtasi yksinäistä miestä lintumetsällä

 5. 5

  Kommentti: Cicciolinan kuuluisa rinta vilahti Suomessa 4 kertaa – ja kerran pyynnöstä: Todella härski kuva pääsi IS:n lööppiin vuonna -88

 6. 6

  Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

 7. 7

  AP: Suomalaismiestä syytetään Tanskassa terrorismilakien rikkomisesta – epäillään liittyneen Syyriassa Isisin riveihin

 8. 8

  Ota superliike lankusta kaikki tehot irti – jo yhden minuutin treeni riittää

 9. 9

  Presidentit tapasivat YK:ssa: Trump ja Niinistö rouvineen virallisessa kuvassa

 10. 10

  SUORA LÄHETYS: Presidentti Sauli Niinistö puhuu YK:n yleiskokouksessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

 2. 2

  Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

 3. 3

  Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

 4. 4

  15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

 5. 5

  Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

 6. 6

  Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

 7. 7

  Säteilevä morsian! Juontaja Ellen Jokikunnas meni naimisiin – häät järjestettiin pikavauhtia

 8. 8

  Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

 9. 9

  Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

 10. 10

  Helsingissä etsitty 15-vuotias tyttö löytyi terveenä Turusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

 2. 2

  Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

 3. 3

  Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

 4. 4

  Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

 5. 5

  Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

 6. 6

  Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

 7. 7

  Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

 8. 8

  Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

 9. 9

  Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

 10. 10

  Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

 2. 2

  Entinen Ensitreffit alttarilla -vaimo kauhistui uuden Ensitreffit-parin meiningistä: ”Huolestuttaa kyllä”

 3. 3

  Oletko ihmetellyt, miksi lentokoneen ikkunassa on reikä? Pienellä yksityiskohdalla on iso tehtävä

 4. 4

  Karhu hyökkäsi ihmisen kimppuun – jahtasi yksinäistä miestä lintumetsällä

 5. 5

  Kommentti: Cicciolinan kuuluisa rinta vilahti Suomessa 4 kertaa – ja kerran pyynnöstä: Todella härski kuva pääsi IS:n lööppiin vuonna -88

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

 2. 2

  Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

 3. 3

  Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

 4. 4

  15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

 5. 5

  Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

 2. 2

  Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

 3. 3

  Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

 4. 4

  Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

 5. 5

  Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

 6. Näytä lisää