Mauno, Maunu

Kotimaa

Olli Rehn, menetkö Suomen Pankkiin kasvamaan korkoa presidentiksi? ”Logiikka ontuu, sillä elämme negatiivisten korkojen maailmassa”

Julkaistu:

Henkilö
Elinkeinoministeri Olli Rehn siirtyy Suomen hallituksesta Suomen Pankkiin. – Olen yksityisesti vähemmän harmaa kuin julkisuudessa, hän sanoo.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) nauttii lounasta Pariisin legendaarisessa Le Fouquet’s -ravintolassa. Yli sata vuotta vanha ravintola on maailmalla tunnettujen ihmisten suosiossa. Ravintolaan johtavalle kadunpätkälle on pultattu laattoja, joissa on kuuluisien näyttelijöiden, maailman johtajien ja artistien sekä kirjailijoiden nimiä.

Maailmankansalainen Rehn, 54, tilaa tartarpihvin täydellisellä ranskalla. Hänen seuraava siirtonsa tapahtuu kuitenkin synnyinmaan sisällä, kun hän siirtyy helmikuun alussa työ- ja elinkeinoministeriöstä Suomen Pankkiin.

Kun edellisen kerran teimme haastattelua, Rehnin eloisa Merja-vaimo oli samassa huoneessa ja vastaili miehensä puolesta. Tuolloin Rehn huomautti ystävällisesti, että haastateltavana on hän.

Rehn sanoo, että vaikka elämä jatkuu kiireisenä, vaimon kanssa ei ole ongelmia.

– Kun nyt asumme Merjan kanssa samassa maassa, meillä on enemmän yhteistä aikaa. Emme varmastikaan ole toistemme kurkuissa kiinni, päinvastoin paremminkin kaulakkain, hän naurahtaa.

 

Arkenakin koetimme syödä perheen kanssa yhteisen iltapalan ja heitimme läppää.”

Pariskunnan 18-vuotias Silva-tytär lähti syksyllä opiskelemaan. Tyttärestä on kasvanut kansainvälinen nainen, sillä hän on elänyt suurimman osan elämästään isänsä työn takia Brysselissä.

– Työni oli aika tiivistä rynkytystä, mutta pidin huolen, että olin yleensä lauantaisin kotona enkä osallistunut viikollakaan illallisille tai cocktailtilaisuuksiin. Arkenakin koetimme syödä perheen kanssa yhteisen iltapalan ja heitimme läppää, Rehn kertoo ja painottaa pystyvänsä elämään jopa ilman puhelinta – ainakin tovin.

– En ole myöskään mikään nörtti, pikemminkin liiankin lunki, hän naurahtaa.

Rehn sanoo, ettei aio aktiivisesti muuttaa julkisuuskuvaansa.

– Ei stressiä eikä haittaa; olen yksityisesti vähemmän harmaa kuin julkisuudessa.

Rehn pitää elokuvista: suosikki on edelleen A Good Year – Mainio vuosi (2006), jonka pääosassa on Russell Crowe. Sitä hän katsoo vaimonsa kanssa, kun pari nauttii romanttista iltaa hyvän viinin seurassa.

Nuoruuden suosikkisarja oli Pyhimys. Sen tähti oli Roger Moore, joka lounastaa Le Fouquet'sissa aina Pariisissa käydessään.

– Siinä selvittiin mahdottomista tilanteista, oli kauniita naisia ja vauhdikkaita autoja. Oma vaimoni on kyllä vauhdikas, Rehn velmuilee.

 

Tasan kolme vuotta sitten päätin lähteä eurovaaleihin liberaalien kärkiehdokkaana, jotta Eurooppa ja Suomi saadaan kuntoon.”

Nopeista autoista puhe kääntyy Nico Rosbergin F1-sarjan maailmanmestaruuteen.

– Nyt Seppo Kääriäinen voi sanoa, että hän tuntee maailmanmestarin isän, entisen luokkakaverinsa Keke Rosbergin. Sepon ja Keken jumppamaikka oli muuten ex-valmentaja Immo Kuutsa, Rehn valaisee ja kannustaa katsomaan hiihtoaiheesta tehdyn elokuvan Isänmaallinen mies (2013).

Suomi on Rehnille rakas. Hän halusikin muutama vuosi sitten palata takaisin.

– Tasan kolme vuotta sitten päätin lähteä eurovaaleihin liberaalien kärkiehdokkaana, jotta Eurooppa ja Suomi saadaan kuntoon, hän kertoo.

Ääniä Rehn sai yli 70 398, kolmanneksi eniten koko maassa ja noin tuhat enemmän kuin Paavo Väyrynen. Sitten Rehn kuitenkin palaveerasi Juha Sipilän kanssa ja päätti siirtyä Brysselistä kotimaan haasteiden pariin. Eduskuntavaaleissa Rehn meni heittämällä läpi ja hänestä tuli 19 kuukautta sitten elinkeinoministeri.

– Maamme talouden kääntäminen uuteen nousuun on ollut useamman vuoden projekti ja on edelleen. Kun nyt vaihdan työpaikkaa, siirryn mikro- ja energiataloudesta makrotalouteen, intohimoni pariin.

– Taloustieteet ja taloushistoria ovat pysyvä rakkauteni, tohtoriksi alasta Oxfordin yliopistosta väitellyt Rehn huomauttaa.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä Rehnin työkenttä sijoittuu niin kotimaahan kuin ulkomaille.

– Suomen Pankilla on laaja kansainvälinen verkosto ja vahva uskottavuus Euroopan keskuspankkijärjestelmässä, hän sanoo.

– Maailman talousfoorumissa olen osallistunut kansainvälisen rahoitusjärjestelmän tulevaisuutta funtsivaan työryhmään. Tällä on vahva yhteys kestävään kasvuun ja parempan työllisyyteen, joka on päämäärä.

Moni on uumoillut, että Rehn menee kasvamaan pankkiin korkoa ja pyrkii jossain vaiheessa maamme presidentiksi.

– Logiikka ontuu, sillä elämme negatiivisten korkojen maailmassa, hän kuittaa.

 

Kun neuvottelut kilpailukykysopimuksesta vuosi sitten katkesivat lopullisen tuntuisesti, moni ajatteli sen olleen siinä.”

Pariisissa Rehn tapasi Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapinin, joka oli kutsunut suomalaisen puhumaan ranskalais-pohjoismaiseen konferenssiin.

Puheessaan Rehn käsitteli Pohjoismaiden vahvuuksia, cleantechia eli puhdasta teknologiaa, energiataloutta ja talousuudistuksia. OECD:n pääsihteeri Angel Gurrian kanssa Rehn keskusteli maailmantalouden näkymistä ja rahapolitiikasta.

Mutta mikä on ollut 19 kuukauden ministeripestin kovin paikka?

– Kun neuvottelut kilpailukykysopimuksesta vuosi sitten katkesivat lopullisen tuntuisesti, moni ajatteli sen olleen siinä. Tuo oli synkkää aikaa, sillä talous laahasi yhä ja kasvun käänne olisi karahtanut kiville, hän sanoo.

Ministerikautenaan Rehn ehti vetää kiky-sopimuksen neljännen ja viidennen kierroksen, uudistaa energia- ja ilmastostrategian ja käynnistää Team Finland -verkoston remontin.

– Team Finland pitää lähteä asiakkaan eli suomalaisyritysten näkökulmasta ja sen tulee tehdä työtä etenkin kasvuhakuisten pk-yritysten vientipalveluiden parantamiseksi, Rehn sanoo.


Rehnin ministeripestin aikana on vapautettu kauppojen aukioloajat, ajettu uusiutuvaa energiaa ja päätetty lopettaa kivihiilen poltto sekä käynnistetty Baltic Connector -kaasuputken rakentaminen Suomen ja Viron välillä.

Erityisen innokkaasti Rehn puhuu innovaatiosetelistä, joka edesauttaa yritystä palkkaamaan asiantuntijan esimerkiksi tuotekehittelyyn tai digipalveluihin.

– Seteleitä on mennyt satoja ja anomusten käsittelyaika on vain viisi päivää. Pian lanseerataan palveluseteli suomalaisyritysten kansainvälistymispalveluihin, hän kertoo ja huomauttaa kaikkien aikaansaannosten olleen tiimityön tulos.

– Suomen taloudessa on valoa näkyvissä, mutta lisätoimia tarvitaan. Meidän tulee tehdä työnteko aina kannattavaksi.

Viime aikoina on puhuttu Terrafamesta ja pääministerin sukulaisten kytköksistä firmaan.

– Hard times for an honest man, kovia aikoja rehelliselle miehelle, kuten John Cougar Mellencamp laulaa, Rehn sanoo.

Rehn voisikin puhua musiikista vaikka koko päivän. Hän kuuntelee vinyylilevyjä: Juice Leskistä, Neil Youngia, Talking Headsia, Bruce Springsteeniä.

– Olen ollut Neil Youngin fani 40 vuotta. Rust Never Sleeps on suosikkini. Ei pidä ruostua paikalleen, mutta jos jostain pitää, mitä sitä vaihtamaan. Tätä toistan myös rakkaalle vaimolleni.

Rehn hoitaa henkistä ja fyysistä kuntoaan pelaamalla jalkapalloa kavereidensa kanssa. Joukkueessa on kaikenikäisiä miehiä eri aloilta. Kun Rehn puhuu jalkapallosta, hänen kasvonsa loistavat ja lauseissa vilahtaa ajoittain stadin slangia.

– Futiksen jälkeen tsitataan ja bamlataan. Saan kasikymppiseltä Nipalta Tsillari-lehtiä ja 33 vuotta stadissa asuneena taidan osata stadin slangia enemmän kuin monet paljasjalkaiset. Aika hyvin stamulta eli stadiinmuuttajalta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tämä kaikki tiedetään epäillystä puukottajasta nyt: 18-vuotias marokkolainen, tuli Suomeen viime vuonna, haki turvapaikkaa

  2. 2

   SUORA LÄHETYS: Supo kertoo – näin Turun tapahtumat liittyvät terrorismiuhkaan

  3. 3

   Radiojuontaja avautuu suhdetragediastaan: avomies petti parin yhteisessä vuoteessa – ”Sain kirjeen nuoremmalta naiselta”

  4. 4

   Italialaislehti: Turussa haavoittui 30-vuotias nainen – toimii tutkijana Turussa

  5. 5

   KRP: Uhreiksi valikoitui naisia – molemmat kuolleet suomalaisia naisia, loukkaantuneista kuusi naista ja kaksi miestä

  6. 6

   IS seuraa: Turun puukotuksesta epäilty turvapaikkahakuprosessissa

  7. 7

   MTV: Turun puukotuksista epäilty sai kielteisen turvapaikkapäätöksen

  8. 8

   KRP: Yhdestä mahdolllisesti vaarallisesta henkilöstä kansainvälinen etsintäkuulutus

  9. 9

   Aftonbladet: Poliisi pelkää iskuja Turun pakolaiskeskuksiin

  10. 10

   Venäjällä sarjapuukotus Siperiassa, kahdeksan haavoittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  5. 5

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  6. 6

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  7. 7

   Poliisi vahvistaa: Sivulliset ajoivat epäiltyä takaa

  8. 8

   Silminnäkijä huomasi Turun hyökkääjän autostaan: mies juoksi verinen teräase kädessä ja puukotti naista selkään

  9. 9

   Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina – epäilty 18-vuotias Marokon kansalainen

  10. 10

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukotuksesta epäillystä: ulkomaalaistaustainen, nuorehko mies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  8. 8

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  9. 9

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  10. 10

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tämä kaikki tiedetään epäillystä puukottajasta nyt: 18-vuotias marokkolainen, tuli Suomeen viime vuonna, haki turvapaikkaa

  2. 2

   SUORA LÄHETYS: Supo kertoo – näin Turun tapahtumat liittyvät terrorismiuhkaan

  3. 3

   Radiojuontaja avautuu suhdetragediastaan: avomies petti parin yhteisessä vuoteessa – ”Sain kirjeen nuoremmalta naiselta”

  4. 4

   Italialaislehti: Turussa haavoittui 30-vuotias nainen – toimii tutkijana Turussa

  5. 5

   KRP: Uhreiksi valikoitui naisia – molemmat kuolleet suomalaisia naisia, loukkaantuneista kuusi naista ja kaksi miestä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  5. 5

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  6. Näytä lisää