Hanna, Johanna, Jenni

Kotimaa

Valikko

Lentokenttien toiminnassa häiriöitä – taustalla erikoinen työriita, joka kärjistyi yhdestä pinssistä

Julkaistu:

Ilta-Sanomien haltuunsa saama IAU:n viestittely kertoo tulenarasta tilanteesta Airpron ja Ilmailualan unionin välillä.
Kiista työntekijän oikeudesta kantaa ammattiliiton pinssiä työasussa kärjisti ainutlaatuisella tavalla pitkään kyteneen työriidan, joka häiritsee tänään iltapäivällä lentokenttien toimintaa.

Kolme Ilmailualan unionin (IAU) ammattiosastoa pitää tänään vartin mielenilmauksen. Työnseisaus alkaa kello 14.40, eikä sen aikana tehdä turvatarkastus- eikä maapalvelutehtäviä.

– Työtaistelun vaikutukset jäänevät pieniksi, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto arvioi.

IAU:n ammattiosastot ovat ilmoittaneet järjestävänsä mielenilmauksen vastatyötaistelutoimena työnantajan pitkään jatkuneelle työntekijöiden ammatillista järjestäytymisvapautta loukkaavalle toiminnalle Airprossa.

Palvelualojen työnantajien Paltan ja maapalveluyhtiö Airpron mukaan väitteet ovat perusteettomia. Palta on vaatinut ammattiosastoja perumaan lakon ja IAU:ta puuttumaan tilanteeseen. Palta ja Airpo pitävät lakkoa laittomana, koska työehtosopimukset ovat voimassa.

Osapuolten välillä on ollut keväästä asti kiistaa työehtosopimuksesta ja sen tulkinnasta. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Airpon ja IAUn välejä tulehduttaa myös se, että IAUlla on ollut koko syksyn käynnissä aggressiivinen jäsenhankinta Airprossa, jonka työntekijät ovat perinteisesti olleet JHL:n tai Pardian jäseniä.

Kiivasta lakkolietsontaa

IAU:n jäsenet ovat Ilta-Sanomien tietojen mukaan vauhdittaneet jäsenkampanjaansa työasuun laitetuilla rintapinsseillä. Turvatarkastajien esimies puuttui asiaan alkuviikosta muistuttamalla kaikkia työntekijöitä työasuohjeesta sähköpostiviestillä.

"Liitteenä on kaikille tutustuttavaksi työasuohjeemme. Viime aikoina työasuissa on alkanut näkyä erilaisia rintaneuloja ja pinssejä. Muistutankin kaikkia työasuohjeen kohdasta, jossa viitataan korujen käyttöön: Korujen käyttö työasun kanssa on rajoitettu puvun asiallisen luonteen säilyttämiseksi. Hyvin suuret tai mielipidettä ilmaisevat korut eivät kuulu työasuun." Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa viestissä todetaan.

Tähän sähköpostiviestiin IAU:n vuoroesimiehenä toimiva alueluottamusmies Ville Kuusela reagoi voimakkaasti Airpron IAU-jäsenten suljetussa Facebook-ryhmässä. Ilta-Sanomien haltuunsa saama Kuuselan viestittely alkaa seuraavasti:

”Olen pitänyt pientä neuvonpitoa tänään (tiistaina) ja tullut seuraavaan päätökseen: Tehdään kollektiivinen päätös. Mikäli meiltä tullaan kieltämään IAU-pinssin pitäminen, vaikka se virallisen työasuohjeen mukaan on sallittu, niin äänestämme tämän postauksen yhteydessä seuraavasti,” viesti Kuuselan viesti alkaa.


Jäsenet äänestävät vastatoimen eli lakon puolesta, minkä jälkeen Kuusela antaa kirjallisen ohjeen, kuinka IAU:laisten tulee menetellä.

”Jokainen jäsen kiinnittää pinssin paitansa rintamukseen, ei takkiin tai muualle. Jos vuoroesimies tulee huomauttamaan, niin jokainen antaa seuraavan selityksen: ’Tämä oli ainoa puhdas paitani, ja kun kokeilin huvikseni kotona pinssiä juuri ennen töihin lähtöä, en saanut enää pinssiä irti. Pahoittelen tapahtunutta, voimmeko hakea minulle uuden paidan?’ Jos vieressä on muita IAUlaisia, niin heittäytykää tilanteeseen mukaan ja sanokaa, että ’onpa ihmeellistä, minullekin kävi niin! Saisinko minäkin uuden paidan?’ Tietysti vedoten haluunne säilyttää fyysinen koskemattomuutenne, ette anna vemmin (ay-slangia, tarkoittaa mm. turvamiesten esimiestä) yrittää sitä pinssiä irroittaa teidän paidastanne. Jos vemmillä on aikaa viedä teidät vaatevarastolle, niin te tietysti haluatte paidan vaihtaa pukuhuoneessa., ettekä vaatevarastolla. Ja jotta paita ja työvaatteet tulee huolitellusti puettua siellä pukuhuoneessa, niin mikään mahdoton kiire ei ole. Onhan työnantajan etu, että asukokonaisuus ei repsota.”


Kuuselan FB-viestittely jäsenille jatkuu keskiviikkoaamuna, päivä ennen suunniteltua lakkoa. Tässä vaiheessa, on kerrottu ammattiosastojen tehneen ennakkoilmoitukset mielenilmauksista järjestäytymisvapauden puolesta.

”NO NIIN! Tässä on nyt se paikka, mitä ollaan odotettu! Nyt hiljennetään kenttä kaiken kokemamme järjestäytymisvapautta vastustaneen toiminnan kuittaamiseksi. Työntekijöille ei enää vittuilla! Annetaan niille se luu kurkkuun, mitä ovat keränneet (kerjänneeet?). Pysäytetään kenttä ja syypää löytyy työnantajasta, joka on meidän päättäväisyyttä halveksinut. Tämä on ensimmäinen teko, jolla se kunnioitus otetaan. Sitä ei anella, vaan se vaaditaan ja otetaan.”


Kuuselan viimeinen Ilta-Sanomien haltuunsa saama viesti on seuraavanlainen:

”Soittakaa, jos joku vemmi yrittää estellä tai uhkailla, koska mä liikun tuolloin lähistöllä ja olen aika innokas antamaan verbaaliset tupenrapinat, jos yksikin esimies yrittää teitä estää. Laittakaa vaikka kaikki herätyskellot soimaan silloin klo 14.40. Jätetään turva kellojen soidessa. Voivat sitten miettiä, että kenelle kellot soivat.”

Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula sanoo, että ay-pinssin pitäminen työvaatteissa on yksiselitteisesti vastoin yhtiön sääntöjä.

– Meillä on ollut jo pitkään selkeä ohjeistus työvaatetuksen osalta. Se kieltää kaikki ylimääräiset merkit ja isot korut. Kyse ei ole mistään yksittäisestä kiellosta. Se koskee kaikki merkkejä tasapuolisesti ottamatta kantaa, mitä niissä sanotaan.

Hattula ei muutenkaan ymmärrä lakon perusteita.

– Emme ole saaneet pyynnöistä huolimatta perusteluja väitetyistä epäkohdista. On pyydetty tarkentamaan, mistä on kyse, jotta korjaavia toimia voitaisiin tehdä. Niitä ei ole saatu.

Hattulan mukaan Airpro on kohdellut IAUta samalla tavalla kuin muitakin ammattiliittoja.

– Emme millään tavalla rajoita järjestäytymisvapautta. Työehtosopimuksessa on mukana neljä ei työntekijäjärjestöä. Esimerkiksi kun järjestämme tilaisuuksia uusille työntekijäille, olemme antaneet kaikille työntekijäjärjestöille mahdollisuuden esittäytyä, ja sitä kautta luoneet pohjaa heidän toiminnalleen.

Hattula ei halua arvioida sitä, onko työriidassa kyse lopulta järjestöpoliittisista asioista.

– Heillä (IAUlla) voi olla oma näkemys asiaan.

IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari sanoo suoraan, että Airpro syrjii IAUta.

– Sellainen on tunnelma, että työnantaja pyrkii puuttumaan järjestäytymisvapauteen, Haapasaari kommentoi Ilta-Sanomille keskiviikkona. Se on jatkunut pitkään ja on toistuvaa.

Onko se nyt sitten tämä pinssiasia?

– Ei, ei, ei. Se on pienempi asia tässä. Sen jälkeen kun meidän pinssejä alkoi näkyä, se kiellettiin. On siinä paljon raskaampaa asiaa.

Minkä tyyppistä?

– Jos jotain paikkoja on ollut haussa ja työnantajalle on käynyt selväksi, että hakija on IAUn jäsen, niin on ilmoitettu, ettei hän olekaan se, mitä on haettu. Se näkyy myös henkilökohtaisissa palkanlisissä.

– On myös kaikenlaista pelottelua, eli sanotaan, että jos liityt IAUhun ja tulee yyteet, niin olet ensimmäisenä irtisanottavien joukossa.

Haapasaari perustelee myös IAUlaisten kokemaa syrjintää materiaalilla, jonka Ilta-Sanomat sai nähtäväkseen. Airpro ja RTG:n (Airpron tytäryhtiö) toimitusjohtaja Gun Näse toteaa eräässä viikkotiedotteessa, että RTG:laisten ”halukkuus liittyä Pardiaan ilahduttaa enemmän kuin paljon!”


Gun Näse jätti yhtiön 2011.

Haapasaari pahoittelee myös sitä, että Finavian (jonka tytäyhtriö Airpro on) henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen kiertää lentoasemia levittäen materiaalia, joka keskittyy IAUn mustamaalaamiseen. Materiaalissa kerrotaan esimerkiksi, miten lakkoherkkä liitto IAU on.

Haapasaari viittaa myös Finavia-konsernin päätöksen, että IAU:n jäsenten jäsenmaksuista ei enää tehdä työnantajaperintää. Perusteet ontuvat ja päätös perutaan myöhemmin.

Ilta-Sanomat sai nähdäkseen myös Airpron henkilöstöjohtajan Kaisa Kauppisen sähköpostin, jossa kehotetaan järjestämään JHL:lle hyvät onnistumisen edellytykset jäsenhankintaan sekä kehotetaan muuttamaan IAU:laisten työnkuvia taktisesti, jotta IAU ei voisi vaatia heihin noudatettavaksi yleissitovaa sopimusta.

On myös Kauppisen sähköposti, jossa päälliköitä pyydetään tukemaan JHL:n jäsenhankintakampanjaa sekä kiinnittämään sähköpostin mukana oleva JHL:n esite ilmoitustauluille.

Maapalveluyhtiö Airpro on valtion omistaman lentokenttäoperaattori Finavian täysin omistama tytäryhtiö.

Edit 24.11. kello 10.30: korjattu Airpron toimitusjohtajan sukunimi ja lisättu Kuuselan toiseen viestiin asiayhteys niin, viesti tullut sen jälkeen, kun on kerrottu ammattiosastojen tehneen ennakkoilmoitukset mielenilmauksista järjestäytymisvapauden puolesta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  2. 2

   Muistatko espanjalaisen Las Ketchup -yhtyeen kauniit siskokset? Suosio hiipui täysin, katosivat julkisuudesta – tältä he näyttävät nyt

  3. 3

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  4. 4

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  5. 5

   Juhani Tamminen ei väisty kaukalon laidalta: ”Syntyi ilmiö Don Tami, jota aion jatkaa tulevaisuudessakin”

  6. 6

   Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

  7. 7

   Jos hallitset nämä taidot, jokainen työnantaja haluaa palkata sinut

  8. 8

   Poliisi tehovalvoo mökkiteitä ja kesäpaikkakuntia koko ensi viikon

  9. 9

   Hyytävä raportti Pohjois-Koreasta: loikanneet kertovat kymmenistä joukkohaudoista – teloituspaikat merkittiin karttaan

  10. 10

   Näin O.J. Simpson tienasi vankilassa ollessaan – velkaa kymmeniä miljoonia, mutta rahoihin ei voi koskea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  3. 3

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  4. 4

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  5. 5

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  6. 6

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  7. 7

   Valtteri Bottas murjaisi vitsin Kimi Räikkösestä, kertoi myös ketä F1-kuskia ei haluaisi seurakseen autiolle saarelle

  8. 8

   Urheilutoimittaja yritti syytteen mukaan tilata naisystävänsä yliajon – maksoi vangille 6 500 euroa etumaksuna

  9. 9

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  10. 10

   Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  6. 6

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  7. 7

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  8. 8

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  9. 9

   8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

  10. 10

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  2. 2

   Muistatko espanjalaisen Las Ketchup -yhtyeen kauniit siskokset? Suosio hiipui täysin, katosivat julkisuudesta – tältä he näyttävät nyt

  3. 3

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  4. 4

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  5. 5

   Juhani Tamminen ei väisty kaukalon laidalta: ”Syntyi ilmiö Don Tami, jota aion jatkaa tulevaisuudessakin”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  3. 3

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  4. 4

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  5. 5

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  6. Näytä lisää