Joni, Joonas, Jouni

Kotimaa

Valikko

8-vuotias poika raivostui keskisuomalaisessa koulussa – paikalle piti hälyttää poliisi

– Jopa 6–8 opettajaa ja muuta henkilökunnan jäsentä yritti saada poikaa rauhoittumaan, mutta mikään ei auttanut, erään koulun oppilaan isä kertoo IS:lle.
Opettajat voivat olla voimattomia pientenkin oppilaiden kanssa.

Tänä vuonna poliisi on käynyt jo ainakin parikymmentä kertaa rauhoittamassa alakoululaisia.

Näin kävi esimerkiksi syyskuun lopulla eräässä keskisuomalaisessa koulussa, jossa poliisin toimien kohteeksi joutui 8-vuotias poika.

– Poika halusi kesken päivän kotiin, mutta häntä ei päästetty. Poika alkoi riehua ja huitoi rikkaharjalla. Jopa 6–8 opettajaa ja muuta henkilökunnan jäsentä yritti saada poikaa rauhoittumaan, mutta mikään ei auttanut. Lopulta paikalle hälytettiin poliisi, erään koulun oppilaan isä kertoo IS:lle.

 

Raivokohtauksen saaneen henkilön voimat moninkertaistuvat, iästä ja koosta riippumatta. Yksi opettaja ei pysty pitämään tällaista oppilasta kiinni.

Koulun rehtori vahvistaa tiedon. Soitto 112:een oli ainoa vaihtoehto, sillä muiden oppilaiden, henkilökunnan eikä pojan itsensä turvallisuutta ei voitu taata.

– Opettajalla on oikeus vain pitää kiinni, jotta isommat vahingot voidaan estää, rehtori sanoo ja korostaa, että kyseinen tilanne oli vaativa.

– Raivokohtauksen saaneen henkilön voimat moninkertaistuvat, iästä ja koosta riippumatta. Yksi opettaja ei pysty pitämään tällaista oppilasta kiinni. Kiinnipitotilanteessa tarvittiin useampia henkilöitä.

Rehtori pitää henkilökunnan voimankäyttöoikeuksien rajaamista hyvänä asiana. Hän korostaa samalla koulutuksen tärkeyttä.

– Entisenkaltaisia opettajien toimintatapoja ei nykymaailmassa voi hyväksyä. Nykyisin väkivaltaa voi estää kohtuullista voimaa käyttämällä, mutta siitäkin voi jäädä oppilaaseen jälkiä, vaikka tarkoitusperä olisi oikea.

 

Kyllä opettajien mahdollisuudet kurinpitoon ovat nykyisin tosi rajalliset.

8-vuotias rauhoittui vasta poliisin saavuttua paikalle. Poika vietiin vanhempiensa luokse. Koulu tiedotti tapauksesta myös koteihin.

Välikohtauksesta IS:lle kertonut isä kiittää opettajia tapahtuneen asiallisesta käsittelystä oppilaiden kesken. Luokassa kävi muun muassa koulupsykologi. Myös henkilökunta sai ulkopuolista apua.

– Mutta kyllä opettajien mahdollisuudet kurinpitoon ovat nykyisin tosi rajalliset, omia kouluaikojaan muisteleva isä ihmettelee.

Sisä-Suomen poliisilaitos selvitti IS:n pyynnöstä tänä vuonna sattuneita tapauksia, joissa poliisi on hälytetty rauhoittamaan tilannetta alakoulussa. Alla 20 tapausta.

Poliisin 20 tehtävää alakouluissa:

1. Oppilas kuudesluokkalainen, raivoaa ja uhkaa hakata muita oppilaita. Pyytävät poliisia paikalle.

2. 11-vuotias poika riehuu, yrittänyt lyödä ja potkaista opettajia. Nyt kaksi miesopettajaa pitelee kiinni kansliassa. Myös ikkunan rikkonut.

3. Pääovella ollaan vastassa. Oppilas paiskoo tavaroita ja hajoittanut paikkoja, sermejä, pulpetteja yms. Kaksi opettajaa koettaa rauhoittaa tilannetta. 12-vuotias poika.

4. Oppilas käyttäytyy aggressiivisesti. Eivät saa rauhoitettua. Äiti paikalla ja istuu pojan päällä, ettei hakkaa häntä.

5. 10-vuotias tulee päälle, opettajat pitelee, opas kadulla.

6. 12-vuotias oppilas riehuu. Käynyt rehtoriin käsiksi. Tilanne päällä luokassa.

7. Opastus b-ovi, opettajien parkkipaikka. Oppilas saanut raivokohtauksen. Äiti on paikalla ja opettaja pitelee kiinni. Kuudesluokkalainen poika. Lanssi hälytetty jo.

8. P-paikalta opastus, ulkona, alaoven pääty, 11-vuotias riehuu, viisi ihmistä pitelee.

9. Rehtori soittaa: oppilas riehunut, potkinut ja lyönyt toista oppilasta, ei lähde äidin mukaan, joka jo paikalla, viidennen luokan oppilas. Ilmoitushetkellä poika rauhoittunut, mököttää omissa oloissaan, ei ambulanssin tarvetta.

10. Opettajat pitää kiinni riehuvaa, 8-vuotiasta poikaa, heti kun otteesta päästää poika potkii rajusti. Sillalta oleva koulu, jälkimmäinen rakennus. Äitikin paikalla. Ensihoidolle tehtävänä. Sosiaalipäivystys saa tiedon.

11. Aggressiivinen oppilas, käy myös opettajien kimppuun. 11-vuotias. Nyt käytävällä.

12. Kakkosluokkalainen raivoaa, heittelee tarvaroita, itkee ja istuu pöydän alla. Voinut jo kauan pahoin. Ovat yhteydessä vanhempiin. Soitettu kohteeseen. Poika juoksee ympäri taloa ja hakkaa päätänsä seinään. Uhkaa tappaa itsensä.

13. C-rakennus, 12-vuotias oppilas ei rauhoitu, ilmoitus ohjaajalle, myös sosiaalitoimelle.

14. Viidesluokkalainen. riehuu ja hakkaa ovea, eivät saa kuriin.

15. Uusi ilmoitus samaan asiaan liittyen. Tilanne tällä hetkellä rauhallinen, mutta opettajat ei voi tehdä mitään. Viidesluokkalainen riehuu ja pyrkii vahingoittamaan muita ja itseään. Sairauksista ei tietoa. Opettajat eivät saa pideltyä aisoissa. Lastensuojeluilmoitus tehty.

16. 11-vuotias, mt-ongelmia, ambulanssi paikalla, lapsi hysteerinen, puree ja potkii, koettavat pitää kiinni.

17. Neljäsluokkalainen, raivokohtaus, neljä pitää kiinni maassa, pihalta opastellaan, sairaankuljetusta myös paikalle.

18. Mahdollisesti aggre oppilas, 12-vuotias. Tuntomerkit: pitkä 170 cm, pitkät vaaleat hiukset, ei ole kenkiä jalassa, varastojen välissä, sakset käsissä, viiltelee itseään?

19. Oppilas, 10-vuotias. Karannut koulun pihasta, tuli takaisin. Riehuu, raivoaa, heittää kiviä kaikkien päälle. Uhkaa tappaa itsensä.

20. Kuudesluokkalainen. Heittelee muita oppilaita ja ohikulkijoita kivillä. Opettajat ei saa rauhoittumaan.

Opettajien oikeus voimankäyttöön


HÄIRITSEVÄN OPPILAAN POISTAMINEN

Opettajalla on oikeus poistaa luokasta oppilas, joka ei noudata suullista määräystä. Vastarintaa tekevä oppilas voidaan poistaa käyttäen sellaisia välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.


VAARALLISEN ESINEEN TAI AINEEN POISTAMINEN

Tehtävä mahdollimman turvallisesti ja hienotunteisesti. Ei saa puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen enempää kuin on välttämätöntä opiskelurauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Jos oppilas tekee vastarintaa, opettajalla on oikeus käyttää sellaisia esineen tai aineen haltuun ottamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Ei saa käyttää voimankäyttövälineitä.


OPPILAAN TARKASTAMINEN

Jos on ilmeistä, että oppilaalla on mukanaan vaarallinen esine tai aine, tarkastus on tehtävä mahdollimman turvallisesti ja hienotunteisesti. Ei saa puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen enempää kuin on välttämätöntä opiskelurauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Oppilaalle ilmoitettava ennen tarkastusta sen syy.

Tarkastajan oltava oppilaan kanssa samaa sukupuolta ja lisäksi läsnä on oltava toinen täysi-ikäinen koulun henkilökuntaan kuuluva, joka oppilaan pyynnöstä on hänen valitsemansa, jos tämä on saapuvilla. Tästä voidaan kuitenkin poiketa, jos se on asian kiireellinen luonne huomioon ottaen turvallisuuden kannalta ehdottoman välttämätöntä.

Lähde: OAJ

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   25-vuotias mies piinasi naapurin naista kuukausien ajan – kunnes oven takana odotti yllätys

  2. 2

   Einin keikka keskeytyi äkillisesti Saariselällä – vietti yön vessan lattialla: ”Silloin mua vietiin... ”

  3. 3

   Arjen kuluttama yksinhuoltajaäiti Ronja, 41, purskahti itkuun katsottuaan peiliin tv-ohjelman muutoksen jälkeen – katso kuvat!

  4. 4

   Tunnistaisitko? David Beckham julkaisi rujon kuvan naamastaan – fanit kauhistuivat näystä: ”Mitä sinulle on tapahtunut?”

  5. 5

   Teemu Selänne harmissaan parhaan tutkaparinsa puolesta: ”Surullista, että hän on erittäin katkera jääkiekolle”

  6. 6

   Patrik Laine nousi ratkaisijaksi – Joel Armia taiteili huiman maalin

  7. 7

   Siepattu ruotsalainen YK-työntekijä löydettiin kuolleena

  8. 8

   Yön uutiset: Katso mitä tapahtui, kun nukuit

  9. 9

   Jari Sarasvuolle tehty operaatio epäonnistui: syöminen sietämätöntä ja puhe epäselvää – ”SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani”

  10. 10

   Alastomuutta saunassa vaativille suomalaisille löytyi yllättävä sukulaiskansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi varomaton lause Dr. Phil -ohjelmassa teki Daniellesta, 14, megajulkkiksen – ”Hän on varmasti miljonääri vuoden lopussa”

  2. 2

   Raisa Räisäsen mysteeristä ja Pasi Aaltosen murhasta paljastui erikoinen yhteys – keskiössä tamperelainen pubi

  3. 3

   Jari Sarasvuolle tehty operaatio epäonnistui: syöminen sietämätöntä ja puhe epäselvää – ”SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani”

  4. 4

   HS: Kahvi uhkaa loppua maailmasta, tilanne dramaattisen vakava – myös Suomen Paulig on huolissaan

  5. 5

   Osaatko ratkaista japanilaisinsinöörien ”helpon” matematiikkapähkinän? Alle 60 prosenttia vastasi oikein

  6. 6

   Janni Hussilta rankka avautuminen saamastaan arvostelusta eron jälkeen: ”Olen kuullut, kuinka olen lihonut”

  7. 7

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  8. 8

   Jopa kolmannes syövistä voitaisiin välttää – 15 ruokaa, jotka ehkäisevät syöpää

  9. 9

   Ferrarin entinen tallipomo vaatii Kimi Räikköstä ulos tallista – ”On aika päättää hänen seikkailunsa”

  10. 10

   Kirsi-Kaisa Sinisalo hakee eroa Eppu-kitaristi Pantse Syrjästä: ”Uusi elämä on nyt aluillaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  2. 2

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  3. 3

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  4. 4

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  5. 5

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  6. 6

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  7. 7

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  8. 8

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  9. 9

   Albinismia sairastavat kaksostytöt ihastuttavat malleina – poseeraavat nyt yhdessä tumman isosiskonsa kanssa

  10. 10

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   25-vuotias mies piinasi naapurin naista kuukausien ajan – kunnes oven takana odotti yllätys

  2. 2

   Einin keikka keskeytyi äkillisesti Saariselällä – vietti yön vessan lattialla: ”Silloin mua vietiin... ”

  3. 3

   Arjen kuluttama yksinhuoltajaäiti Ronja, 41, purskahti itkuun katsottuaan peiliin tv-ohjelman muutoksen jälkeen – katso kuvat!

  4. 4

   Tunnistaisitko? David Beckham julkaisi rujon kuvan naamastaan – fanit kauhistuivat näystä: ”Mitä sinulle on tapahtunut?”

  5. 5

   Teemu Selänne harmissaan parhaan tutkaparinsa puolesta: ”Surullista, että hän on erittäin katkera jääkiekolle”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi varomaton lause Dr. Phil -ohjelmassa teki Daniellesta, 14, megajulkkiksen – ”Hän on varmasti miljonääri vuoden lopussa”

  2. 2

   Raisa Räisäsen mysteeristä ja Pasi Aaltosen murhasta paljastui erikoinen yhteys – keskiössä tamperelainen pubi

  3. 3

   Jari Sarasvuolle tehty operaatio epäonnistui: syöminen sietämätöntä ja puhe epäselvää – ”SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani”

  4. 4

   HS: Kahvi uhkaa loppua maailmasta, tilanne dramaattisen vakava – myös Suomen Paulig on huolissaan

  5. 5

   Osaatko ratkaista japanilaisinsinöörien ”helpon” matematiikkapähkinän? Alle 60 prosenttia vastasi oikein

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  2. 2

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  3. 3

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  4. 4

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  5. 5

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  6. Näytä lisää