Uuno

Kotimaa

Valikko

8-vuotias poika raivostui keskisuomalaisessa koulussa – paikalle piti hälyttää poliisi

Julkaistu:

– Jopa 6–8 opettajaa ja muuta henkilökunnan jäsentä yritti saada poikaa rauhoittumaan, mutta mikään ei auttanut, erään koulun oppilaan isä kertoo IS:lle.
Opettajat voivat olla voimattomia pientenkin oppilaiden kanssa.

Tänä vuonna poliisi on käynyt jo ainakin parikymmentä kertaa rauhoittamassa alakoululaisia.

Näin kävi esimerkiksi syyskuun lopulla eräässä keskisuomalaisessa koulussa, jossa poliisin toimien kohteeksi joutui 8-vuotias poika.

– Poika halusi kesken päivän kotiin, mutta häntä ei päästetty. Poika alkoi riehua ja huitoi rikkaharjalla. Jopa 6–8 opettajaa ja muuta henkilökunnan jäsentä yritti saada poikaa rauhoittumaan, mutta mikään ei auttanut. Lopulta paikalle hälytettiin poliisi, erään koulun oppilaan isä kertoo IS:lle.

 

Raivokohtauksen saaneen henkilön voimat moninkertaistuvat, iästä ja koosta riippumatta. Yksi opettaja ei pysty pitämään tällaista oppilasta kiinni.

Koulun rehtori vahvistaa tiedon. Soitto 112:een oli ainoa vaihtoehto, sillä muiden oppilaiden, henkilökunnan eikä pojan itsensä turvallisuutta ei voitu taata.

– Opettajalla on oikeus vain pitää kiinni, jotta isommat vahingot voidaan estää, rehtori sanoo ja korostaa, että kyseinen tilanne oli vaativa.

– Raivokohtauksen saaneen henkilön voimat moninkertaistuvat, iästä ja koosta riippumatta. Yksi opettaja ei pysty pitämään tällaista oppilasta kiinni. Kiinnipitotilanteessa tarvittiin useampia henkilöitä.

Rehtori pitää henkilökunnan voimankäyttöoikeuksien rajaamista hyvänä asiana. Hän korostaa samalla koulutuksen tärkeyttä.

– Entisenkaltaisia opettajien toimintatapoja ei nykymaailmassa voi hyväksyä. Nykyisin väkivaltaa voi estää kohtuullista voimaa käyttämällä, mutta siitäkin voi jäädä oppilaaseen jälkiä, vaikka tarkoitusperä olisi oikea.

 

Kyllä opettajien mahdollisuudet kurinpitoon ovat nykyisin tosi rajalliset.

8-vuotias rauhoittui vasta poliisin saavuttua paikalle. Poika vietiin vanhempiensa luokse. Koulu tiedotti tapauksesta myös koteihin.

Välikohtauksesta IS:lle kertonut isä kiittää opettajia tapahtuneen asiallisesta käsittelystä oppilaiden kesken. Luokassa kävi muun muassa koulupsykologi. Myös henkilökunta sai ulkopuolista apua.

– Mutta kyllä opettajien mahdollisuudet kurinpitoon ovat nykyisin tosi rajalliset, omia kouluaikojaan muisteleva isä ihmettelee.

Sisä-Suomen poliisilaitos selvitti IS:n pyynnöstä tänä vuonna sattuneita tapauksia, joissa poliisi on hälytetty rauhoittamaan tilannetta alakoulussa. Alla 20 tapausta.

Poliisin 20 tehtävää alakouluissa:

1. Oppilas kuudesluokkalainen, raivoaa ja uhkaa hakata muita oppilaita. Pyytävät poliisia paikalle.

2. 11-vuotias poika riehuu, yrittänyt lyödä ja potkaista opettajia. Nyt kaksi miesopettajaa pitelee kiinni kansliassa. Myös ikkunan rikkonut.

3. Pääovella ollaan vastassa. Oppilas paiskoo tavaroita ja hajoittanut paikkoja, sermejä, pulpetteja yms. Kaksi opettajaa koettaa rauhoittaa tilannetta. 12-vuotias poika.

4. Oppilas käyttäytyy aggressiivisesti. Eivät saa rauhoitettua. Äiti paikalla ja istuu pojan päällä, ettei hakkaa häntä.

5. 10-vuotias tulee päälle, opettajat pitelee, opas kadulla.

6. 12-vuotias oppilas riehuu. Käynyt rehtoriin käsiksi. Tilanne päällä luokassa.

7. Opastus b-ovi, opettajien parkkipaikka. Oppilas saanut raivokohtauksen. Äiti on paikalla ja opettaja pitelee kiinni. Kuudesluokkalainen poika. Lanssi hälytetty jo.

8. P-paikalta opastus, ulkona, alaoven pääty, 11-vuotias riehuu, viisi ihmistä pitelee.

9. Rehtori soittaa: oppilas riehunut, potkinut ja lyönyt toista oppilasta, ei lähde äidin mukaan, joka jo paikalla, viidennen luokan oppilas. Ilmoitushetkellä poika rauhoittunut, mököttää omissa oloissaan, ei ambulanssin tarvetta.

10. Opettajat pitää kiinni riehuvaa, 8-vuotiasta poikaa, heti kun otteesta päästää poika potkii rajusti. Sillalta oleva koulu, jälkimmäinen rakennus. Äitikin paikalla. Ensihoidolle tehtävänä. Sosiaalipäivystys saa tiedon.

11. Aggressiivinen oppilas, käy myös opettajien kimppuun. 11-vuotias. Nyt käytävällä.

12. Kakkosluokkalainen raivoaa, heittelee tarvaroita, itkee ja istuu pöydän alla. Voinut jo kauan pahoin. Ovat yhteydessä vanhempiin. Soitettu kohteeseen. Poika juoksee ympäri taloa ja hakkaa päätänsä seinään. Uhkaa tappaa itsensä.

13. C-rakennus, 12-vuotias oppilas ei rauhoitu, ilmoitus ohjaajalle, myös sosiaalitoimelle.

14. Viidesluokkalainen. riehuu ja hakkaa ovea, eivät saa kuriin.

15. Uusi ilmoitus samaan asiaan liittyen. Tilanne tällä hetkellä rauhallinen, mutta opettajat ei voi tehdä mitään. Viidesluokkalainen riehuu ja pyrkii vahingoittamaan muita ja itseään. Sairauksista ei tietoa. Opettajat eivät saa pideltyä aisoissa. Lastensuojeluilmoitus tehty.

16. 11-vuotias, mt-ongelmia, ambulanssi paikalla, lapsi hysteerinen, puree ja potkii, koettavat pitää kiinni.

17. Neljäsluokkalainen, raivokohtaus, neljä pitää kiinni maassa, pihalta opastellaan, sairaankuljetusta myös paikalle.

18. Mahdollisesti aggre oppilas, 12-vuotias. Tuntomerkit: pitkä 170 cm, pitkät vaaleat hiukset, ei ole kenkiä jalassa, varastojen välissä, sakset käsissä, viiltelee itseään?

19. Oppilas, 10-vuotias. Karannut koulun pihasta, tuli takaisin. Riehuu, raivoaa, heittää kiviä kaikkien päälle. Uhkaa tappaa itsensä.

20. Kuudesluokkalainen. Heittelee muita oppilaita ja ohikulkijoita kivillä. Opettajat ei saa rauhoittumaan.

Opettajien oikeus voimankäyttöön


HÄIRITSEVÄN OPPILAAN POISTAMINEN

Opettajalla on oikeus poistaa luokasta oppilas, joka ei noudata suullista määräystä. Vastarintaa tekevä oppilas voidaan poistaa käyttäen sellaisia välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.


VAARALLISEN ESINEEN TAI AINEEN POISTAMINEN

Tehtävä mahdollimman turvallisesti ja hienotunteisesti. Ei saa puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen enempää kuin on välttämätöntä opiskelurauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Jos oppilas tekee vastarintaa, opettajalla on oikeus käyttää sellaisia esineen tai aineen haltuun ottamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Ei saa käyttää voimankäyttövälineitä.


OPPILAAN TARKASTAMINEN

Jos on ilmeistä, että oppilaalla on mukanaan vaarallinen esine tai aine, tarkastus on tehtävä mahdollimman turvallisesti ja hienotunteisesti. Ei saa puuttua oppilaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen enempää kuin on välttämätöntä opiskelurauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Oppilaalle ilmoitettava ennen tarkastusta sen syy.

Tarkastajan oltava oppilaan kanssa samaa sukupuolta ja lisäksi läsnä on oltava toinen täysi-ikäinen koulun henkilökuntaan kuuluva, joka oppilaan pyynnöstä on hänen valitsemansa, jos tämä on saapuvilla. Tästä voidaan kuitenkin poiketa, jos se on asian kiireellinen luonne huomioon ottaen turvallisuuden kannalta ehdottoman välttämätöntä.

Lähde: OAJ

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  2. 2

   Nuorisojengi piinaa Talent-sensaatiolaulajaa karmealla tavalla

  3. 3

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  4. 4

   CNN selvitti: Näin Pohjois-Korean johtaja rahoittaa luksuselämänsä

  5. 5

   Lehtiväite: Koko Venäjän MM-kisajoukkueen ylle laskeutui dopingvarjo

  6. 6

   Vesan mökkipihalla tapahtunut ”kylmäverinen rikos” tallentui videolle – pääepäilty on ketterä ja katala peto

  7. 7

   Onko tässä maailman seksikkäin pilotti? Susanna ohjaa suuria lentokoneita ja elää luksuselämää – ”Meidän täytyy antaa ammattimainen kuva”

  8. 8

   Maailman rumin koira on 56-kiloinen napolinmastiffi Martha – yleisölle esittäytyminen ei voisi vähempää kiinnostaa lempeää jättiä

  9. 9

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  10. 10

   Tyly muutos ensi viikon sääennusteeseen: +30 asteen helleaalto koukkaakin Venäjälle – Suomeen luvassa jotain ihan muuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  2. 2

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  3. 3

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  4. 4

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  5. 5

   Kouvolalainen Markku on käynyt Pohjois-Koreassa yli 30 kertaa auttamassa – Kuvat suljetusta diktatuurista kertovat paljon

  6. 6

   Lentoemäntä Martinalla on Euroopan suurimmat rinnat – haaveilee nyt yhtä äärimmäisestä pepusta: kirurgeilta täystyrmäys

  7. 7

   Onko tässä maailman seksikkäin pilotti? Susanna ohjaa suuria lentokoneita ja elää luksuselämää – ”Meidän täytyy antaa ammattimainen kuva”

  8. 8

   Ykköskierroksella varattu suomalaislupaus pettyi – ”Kaikki ei napsahtanut kohdilleen”

  9. 9

   Onko tässä Suomen komein halkopino? Kaikkien halkopinojen äitiin upposi 15 kuutiota pilkkeitä

  10. 10

   Leskiprinsessa ja 7 tytärtä pitivät orjia luksushotellissa – tuomittujen palvelusväkeä pidettiin epäinhimillisissä olosuhteissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  2. 2

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. 6

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  7. 7

   23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

  8. 8

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  9. 9

   Metsämustikoissa voi piillä vaarallinen loinen – onko syytä huoleen?

  10. 10

   Saako 15-vuotias olla yötä tyttöystävän luona? Psykologi: ”Vanhemmuuteen kuuluu estää yhdessä yöpymiset”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  2. 2

   Nuorisojengi piinaa Talent-sensaatiolaulajaa karmealla tavalla

  3. 3

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  4. 4

   CNN selvitti: Näin Pohjois-Korean johtaja rahoittaa luksuselämänsä

  5. 5

   Lehtiväite: Koko Venäjän MM-kisajoukkueen ylle laskeutui dopingvarjo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  2. 2

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  3. 3

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  4. 4

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  5. 5

   Kouvolalainen Markku on käynyt Pohjois-Koreassa yli 30 kertaa auttamassa – Kuvat suljetusta diktatuurista kertovat paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  2. 2

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. Näytä lisää