Martta

Kotimaa

Valikko

Näin Tuomiojan ja Lipposen epäluottamus kukoisti: ”Saneluöykkäröintiä”, ”rähistelyä” ja ”militaristista crescendoa”

Julkaistu:

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan päiväkirjojen toinen osa kuvaa Tuomiojan tuntoja, kun hän väänsi Paavo Lipposen kanssa säästöistä, Iiro Viinasen tulosta hallitukseen, talous- ja rahaliitosta ja oikeastaan vähän kaikesta.
Kansanedustaja Erkki Tuomioajan (sd) muistelmien toinen osa Luulin olevani aika piruileva – Poliittiset päiväkirjat 1995-1997 osuvat kuohuvaan ajanjaksoon. Suomi toipuu jo hyvää vauhtia 90-luvun alun lamasta. Mutta lama on ollut niin syvä, että maassa vallitsee edelleen jättityöttömyys ja valtion velkaantuminen jatkuu. Sdp saa Paavo Lipposen johdolla suurvoiton vuoden 1995 eduskuntavaaleissa. Lipposesta tulee pääministeri. Lipposeen ja tuleviin säästöihin kriittisesti suhtautuvalle Tuomiojalle ei löydy sijaa hallituksesta.


Demareissa muhii laajempikin kapina hallituksen leikkauksia vastaan. Edellisen, Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen kiistellyn valtiovarainministerin Iiro Viinasen (kok) nostaminen uuden hallituksen valtiovarainministeriksi on Lipposelle tärkeää, mutta muille demareille Tuomioja mukaan lukien Viinanen on punainen vaate.

Eletään lisäksi aikaa, jolloin Suomea viedään Lipposen johdolla kohti Euroopan ydintä. Kaavailtu talous- ja rahaliitto (EMU) epäilyttää Tuomiojaa. Se on kuitenkin vain yksi osa Tuomiojan ja Lipposen raastavaa keskinäistä poliittista painia ja epäluottamusta.

Eduskuntavaalien aikaan Tuomioja toimi Sdp:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana. 1996 hänestä tuli demareiden ryhmäjohtaja. Päähallituspuolueen ”ryhmyrin” ja pääministerin yhteydenpito oli siten kiinteää.

Erkki Tuomioja (1946) oli tapahtumien aikaan viisikymppinen mies. Kirjansa esipuheessa hän toteaa, että merkinnät välittävät sen kuvan, jonka hän on tuoreeltaan tapahtumista ja tilanteista saanut, ja sen, millaisia tuntemuksia ja arvioita ne hänessä muistiinpanojen tekohetkellä synnyttivät.

– Kaikki merkinnöistä löytyvät kommentit ja arviot ovat siten täysin ajankohtaan sidottuja, Tuomioja kirjoittaa.

Ilta-Sanomat kävi läpi Tuomiojan muistelmat. Niissä korostuvat Tuomiojan ja Lipposen poliittiset erimielisyydet ja huono henkilökemia.

Perjantai, 7. huhtikuuta 1995

”(Matti) Puhakka päivittelee minullekin Lipposen Viinas-ihailua ja käy kehotuksestani sanomassa suoraan Paavolle, että luopuisi ajoissa ajatuksesta Viinasesta myös uuden hallituksen valtiovarainministerinä. Paavon puhuttaminen on aiheellista, sillä Antti (Kalliomäki) käy kertomassa, että hän oli tänään jo eilistä kovempaan sävyyn puhumassa asiasta Paavolle, joka edelleen haluaa Viinasen tuolle paikalle sen vuoksi, että se olisi niin loistava ratkaisu markkinavoimien suuntaan.”

”Talousryhmä pusertaa kovalla työllä kokoon 20 mrd mk:n säästölistaa. Ryhmien läpikäynnin jälkeen Kari Laitinen (Sdp:n puoluesihteeri) kertoo kaavailluista ryhmän informoimista – – Lipponen ottaa tästä nokkiinsa ja huomauttaa ärtyneenä, että tämä neuvotteluryhmä on saanut täyden valtakirjan käydä neuvottelut ja ettei siitä mitään tule, jos kaikenlaiset sotamiesneuvostot ryhtyvät sotkeutumaan asioihin – – Varoitan seurauksista, jos tämän huoneen ulkopuolella tulisi tietoon että ek-ryhmää pidetään sotamiesneuvostona.”

Maanantai, 10. huhtikuuta 1995

”(Antero) Kekkonen nostaa esiin Viinasen ongelman ja kentän sitä koskevat viestit. Asiasta ei enempi puhuta, Paavon tiedossa on porukan kanta.”

Tuomioja mukaan Lipponen myöntää, että Viinanen vaikea tapaus.


”Kun nyt eletään tällaisessa reaalimaailmassa, niin vaikeaa kuin se onkin niin ei se kauhean hyvä ole, jos me sanomme että Viinanen ei käy,” Lipponen toteaa Tuomiojan mukaan.

Omasta puolestaan Tuomioja toteaa, että ”kyse ei vain siitä, miten Viinaseen reagoidaan ja miltä asia näyttää,

vaan siitä mitä hän on – – Se kuinka sitoutunut Paavo Viinaseen on ja kuinka kovasti tämä on koskenut ennen muuta Antti

Kalliomäkeen selviää minullekin kunnolla vasta nyt.”

Keskiviikko, 12. huhtikuuta

Päivä on täynnä dramatiikkaa. Lipponen paljastaa ministerilistansa. Tuomioja on kirjannut seuraavanlaisen vuoropuhelun.

Lipponen: ”Olen pahoillani, olisin halunnut Sinut tähän hallitukseen, mutta en saa tätä millään kaikki nais- ym. tahot huomioon ottaen menemään yhteen. Tulen esittämään Tarja Halosta ulkoministeriksi. Olisitko valmis ryhtymään uav:n tai suuren vk:n pj:ksi?

Tuomioja: ”Olen tähän varautunut jo vaaleista alkaen. Uav:n paikasta olen kiinnostunut, muutoin olen ajatellut ryhtyä itsekkääksi ja luopua ryhmän varapuheenjohtajuudesta, koittaa keskittyä kirjallisiin töihin ja katsoa, mitä vaalien jälkeen tekisin.”


Tuomiojan mukaan Lipposen ministerilista herättää pahennusta Sdp:n puoluehallituksessa.

”Paavo lausui kauniita sanoja, mutta jos edes hetken halusin niitä uskoa niin se loppuu nopeasti kun hän klo 17.30 laskeutuu alas, avaa phs:n kokouksen ja ilmoittaa ministerilistansa: Halonen, Kalliomäki, Backman, Jaakonsaari, Mönkäre, Alho. Vastaanotto phs:ssa on aika tyrmistynyt, eikä vain siksi että heidät on yllätetty.”

”Käyn aamulla ek:ssa ja ilmoitan Kari Laitiselle, että ainoa vapautuva tehtävä josta voisin olla kiinnostunut on EN:n Suomen valtuuskunnan jäsenyys. Kaikesta muusta – – kieltäydyn ehdottomasti – – Lisään, ettei se ole protesti vaan jo vaalien jälkeen harkitsemani asia jolla raivaan itselleni aikaa sellaisiin omiin töihin joita välillä haluan tehdä. Toisaalta eilisen jälkeen siihen voisi avoimesti liittää jo protestielementinkin, eli en tunne enää mitään halua toimia sellaisena Lipposen–Viinasen hallituksen työrauhapoliisina, jota ryhmän johdossa oleminen väkisinkin paljolti merkitsee.”

Torstai, 15. kesäkuuta 1995

Aamulla Lipponen esittelee hallituksen kaavailuja rahaliiton suhteen, mistä on valmisteilla hallituksen kanta.

”Linja on rahaliiton suhteen kritiikitön ja toistaa jo hallitusohjelmassa olevan pyrkimyksen liittää Suomi rahaliittoon ensimmäisten maiden joukossa – – Totean mm., että siihen miten rahaliitto todellisuudessa toimisi olisi kiinnitettävä paljon enemmän huomiota ja että työllisyyden huomioimisesta puhuminen rahaliiton yhteydessä on pelkkää puhetta ellei konvergenssikriteereitä tarkisteta ja ennen muuta varmisteta, että EU:lla on riittävät mahdollisuudet suhdanteita tasaavaan ja työllisyyttä tukevaan finanssipolitiikkaan – – Yhteenvedossaan Paavo tulee verbaalisesti vastaan argumenttejani, mutta vain näennäisesti.

Torstai, 7. maaliskuuta 1996

”Menen (eduskunta-) ryhmän tvk:aan ja ryhmään – – Mielenkiintoista, miten ryhmässä hallituksen arvostelu ja ministerien haukunta vaihtelee hymistelyn ja nuoleskelun kanssa niin, että tasapainoista keskustelua harvoin syntyy. Tänään enemmän hymistellään ja nuoleskellaan.”

Torstai, 7. marraskuuta 2016

”EMU-kantani on ollut pari päivää isosti esillä lehdissä, myös kolumneissa ja pääkirjoituksissa, ja etupäässä Lipponen–Tuomioja-vastakkaisuutena – – Kaikkien ei tarvitse olla edes EMU-kritiikistäni samaa mieltä pitääkseen hyvänä sitä, että Lipposen saneluöykkäröinnille on vihdoin jotain avointakin vastapainoa.”

Keskiviikko, 11. joulukuuta 1996

Illalla on hallitusryhmien pikkujoulu Smolnassa.

”Demarien ollessa tällä viikolla hallituspuolueiden pj-vuorossa ek:ssa lankeaa tehtäväkseni esittää pääministerille kiitos ja joululahjan luovutuspuhe. Ilmeisesti puhe sitaatteineen Kommunistisesta manifestista onnistuu hyvin päätellen runsaista kiitoksista, joita saan illan mittaan. Claes Andersson analysoi sen liikkuneen Lipposen suuntaan sopivasti hellävaraisen vittuilun rajamailla.”

Torstai, 12. joulukuuta 1996

”Olen aamulla vielä lievän euforisissa tunnelmissa puheeni saamasta vastaanotosta, mutta se haihtuu äkkiä phs:n tympeässä ilmapiirissä. Oikeastaan keskustelussa ei ole mitään erityistä, onhan tavanomaista että Lipponen kehuu EU-politiikkaansa ja torjuu kaiken kritiikin vääränä.”

Perjantai, 10. tammikuuta 1997

Tuomioja tapaa Lipposen Lipposen kutsusta lounaan merkeissä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

”Paavo pyytää aluksi anteeksi turhaa rähistelyään eilen phs:ssa (puoluehallitus). Jatkamme asiasta sen verran, että kerron hänelle mitä tarkoitan aloitteen palauttamisella sosialidemokratialle eikä Paavo nyt sitä kummemmin polemisoi, paremminkin myötäilee.”

Lauantai, 11. tammikuuta 1997

Vaikka kahden johtavat demarin välit olivat jännitteiset, Lipponen tarjoaa Tuomiojalle ministerin salkkua.

”Ironista on, että melkein milloin tahansa aiemmin (ml. hallitusta kaksi vuotta sitten muodostettaessa) olisin epäröimättä vastannut heti myöntävästi jos joku minua hallitukseen olisi pyytänyt, ja nyt kun näin käy olen torjuva – – Tarjouksen hyväksyminen merkitsisi lopullista antautumista. Mahdollisuuteni vaikuttaa ovat ryhmäjohtajanakin vähäiset, mutta vielä vähäisemmät ne olisivat hallintoministerinä, joka on hallituksen vähäpätöisin ja kannaltani mielenkiinnottomin tehtävä, ja jossa lisäksi (Jouni) Backman on jo tehnyt isoimmat työt lääniuudistuksineen – – Ryhmäjohtajana – jos minut siksi yhä valitaan – minulla kuitenkin on varalla parempi lähtö ja loitsu -optio, jos ja kun Lipponen ajaa EMU:a päätökseen tavalla jota en hyväksyisi lähestyä.”

Torstai, 11. syyskuuta 1997

”Eilinen Hymy-Lipponen on yön aikana muuttunut Yrmy-Lipposeksi phs:ssa. Keskustelu vielä alkaa melko asiallisena ja hyviä puheita kuullaan – mm. Alho kritisoi hallituksen työskentelytapoja ja talouspolitiikkaa – mutta Lipponen muuttuu vain synkemmäksi ja murisee ärtyneitä kommentteja väliin – – VVM:n (valtiovarainministeri) arvostelu on hänestä huonon itsetunnon osoitus, EMU-keskustelussa asiattomuuden huippua edustaa kun joku keputaho on nimitellyt häntä ’diktaattoriksi’, Alho puhuu löysiä jne. Eniten häntä kuitenkin ärsyttää puolustuspolitiikan ja kopterihankinnan arvostelu ja hän kiihdyttää itsensä oikein mahtavaan militaristiseen crescendoon, joka huipentuu miinanvastustajien moukaroimiseen ja Ottawa-prosessin nimittelyyn kummalliseksi ’jamboreeksi’.”

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuhannen tölkin tarinat eivät vakuuttaneet: suomalaismiesten viinaralli Latviaan tuli yllättävän kalliiksi

  2. 2

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  3. 3

   Kuvat ennen ja nyt: Povekas ex-missi Pia Lamberg koki muodonmuutoksen – näin hän loi huikean uran Amerikassa

  4. 4

   Muistatko 50 Centin häkellyttävän povekkaan ex-tyttöystävän? Bikinit olivat ratketa liitoksistaan – ”Luomukauneutta”

  5. 5

   Naiskaksikko tunkeutui kouluun Turussa: opettajaa lyötiin, alakouluikäistä poikaa pahoinpideltiin ja uhattiin sormien katkomisella

  6. 6

   Kolmikymppinen nainen testasi 7 erilaista bikiniyläosaa – katso, mitä eri mallit saavat aikaan

  7. 7

   Tosi-tv:stä tutut Kylie ja Kendall Jenner skandaalin keskellä – raivostunut Metallican James Hetfield sivalsi tähtösiä viiltävästi

  8. 8

   Asuntojen hintakehityksessä valtavat erot – onnekas omistaa hyvältä alueelta

  9. 9

   Jogurtin pakkausselosteessa ristiriitaista tietoa – ”Purkki todistaa, että ruotsalaiset saavat enemmän banaania”

  10. 10

   Missikaunotar Isabel Ljungdell julkaisi kuvan suihkusta – onko rohkea topless-kuva liikaa? Joutui aiemmin ongelmiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mökkinaapurin tontilta kantautui helteellä karmiva löyhkä – juristi kertoo uskomattomasta tapauksesta

  2. 2

   Nainen irrotti miehensä kajakista tulpan ja jätti tämän hukkumaan – käytös karaokebaarissa herätti poliisin epäilykset

  3. 3

   Naiskaksikko tunkeutui kouluun Turussa: opettajaa lyötiin, alakouluikäistä poikaa pahoinpideltiin ja uhattiin sormien katkomisella

  4. 4

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  5. 5

   Latinotähti Jennifer Lopez täytti 48 – alusvaatteet jäivät kotiin: Sensaatiomainen ”nakumekko” paljasti rinnat lähes kokonaan

  6. 6

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  7. 7

   Jumalaiset muodot! Salkkari-kaunotar julkaisi povekkaan bikinikuvan – vain ohuet narut pitelevät aloillaan

  8. 8

   Muistatko 50 Centin häkellyttävän povekkaan ex-tyttöystävän? Bikinit olivat ratketa liitoksistaan – ”Luomukauneutta”

  9. 9

   Tuhannen tölkin tarinat eivät vakuuttaneet: suomalaismiesten viinaralli Latviaan tuli yllättävän kalliiksi

  10. 10

   Uutisankkuri Heidi Suomi, 42, avautui yllättäen vaikeasta tabuaiheesta – ”Jos vaikka tapaisin miehen...”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  6. 6

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  7. 7

   ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

  8. 8

   Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

  9. 9

   ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

  10. 10

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tuhannen tölkin tarinat eivät vakuuttaneet: suomalaismiesten viinaralli Latviaan tuli yllättävän kalliiksi

  2. 2

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  3. 3

   Kuvat ennen ja nyt: Povekas ex-missi Pia Lamberg koki muodonmuutoksen – näin hän loi huikean uran Amerikassa

  4. 4

   Muistatko 50 Centin häkellyttävän povekkaan ex-tyttöystävän? Bikinit olivat ratketa liitoksistaan – ”Luomukauneutta”

  5. 5

   Naiskaksikko tunkeutui kouluun Turussa: opettajaa lyötiin, alakouluikäistä poikaa pahoinpideltiin ja uhattiin sormien katkomisella

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Mökkinaapurin tontilta kantautui helteellä karmiva löyhkä – juristi kertoo uskomattomasta tapauksesta

  2. 2

   Nainen irrotti miehensä kajakista tulpan ja jätti tämän hukkumaan – käytös karaokebaarissa herätti poliisin epäilykset

  3. 3

   Naiskaksikko tunkeutui kouluun Turussa: opettajaa lyötiin, alakouluikäistä poikaa pahoinpideltiin ja uhattiin sormien katkomisella

  4. 4

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  5. 5

   Latinotähti Jennifer Lopez täytti 48 – alusvaatteet jäivät kotiin: Sensaatiomainen ”nakumekko” paljasti rinnat lähes kokonaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  6. Näytä lisää