Armas

Kotimaa

Valikko

Kansanedustaja ihmeissään: Miksi tätä 600 isotuloisen eliittiä suojellaan? ”Ei voi olla kuluttajan etu”

”Jos joku haluaa hankkia kilpailuetua sillä, että myy sen Burana-paketin halvemmalla, niin eihän se voi olla kuluttajan edun mukaista, että se kielletään,” Antero Vartia (vihr) sanoo.
Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus vannoo kilpailun nimiin. Lähes ensi työnään se vapautti kauppojen aukioloajat. Taksien määräsääntelystä luovutaan. Sote-uudistuksessa yksityiset palveluntuottajat saavat oikeuden myydä palvelujaan kunnille, kuntayhtymille tai suoraan asiakkaille.

Apteekit ovat kuitenkin poikkeus. Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia ei voi käsittää miksi.

– Meillä on Suomessa enää yksi ainut ala, jossa viranomainen päättää, että kuinka monta toimijaa tarvitaan, keitä he ovat ja missä he saavat toimia. Saat perustaa vaikka sairaalan, kunhan täytät ne tiukat kriteerit, mutta apteekkia et, Vartia ihmettelee.

Vartialla itsellään on yrittäjätausta. Helsinkiläiset tietävät Kaivopuiston Mattolaituri-merenrantaravintolan. Hernesaaren sauna–ravintola-kompleksi Löylystä tuli nopeasti jopa turistinähtävyys.

Apteekkialan vapauttamista Vartia sanoo miettineensä asiaa paljon. Hän piirtää kokonaiskuvan hahmottamalla terveydenhuollon ketjua laajemmin.

– Lääkeyhtiöt kilpailevat keskenään ja kehittävät lääkkeet, tekevät sen vaativan työn. Tukut kilpailevat keskenään ja varastoivat lääkkeet ja pitävät huolen siitä, että saatavuutta riittää. Lääkärit kilpailevat keskenään ja päättävät, mitä lääkettä potilas syö. Mutta se ehkä yksinkertaisin elementti tätä kaikkea, rasian antaminen tiskiltä, että tämä elementti ei voisi kilpailla, se on hassua.

Vartia on varma, että apteekkien vapauttaminen kilpailulle toisi suuret säästöt lääkekuluihin. Hänen mukaansa asiasta on riittävästi evidenssiä. Hän kehottaa katsomaan, ketkä ovat puhuneet alan kilpailun puolesta.

– Siellä on kilpailu- ja kuluttajavirasto, THL:n tutkijoita, taloustieteen professoreita ja ehkä merkittävimpänä Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä, joka on aiemmin toiminut sosiaali- ja terveysministerinä. Kela on se, joka käyttää ylivoimaisesti eniten rahaa. Vuosittain se käyttää lähes 1,4 miljardia euroa vuosittain lääkkeiden Kela-korvauksiin. Hyssälä jos kuka tietää, kuinka näitä rahoja käytetään tehottomasti.

Vartia korostaa, että hän ei ole esittämässä lääkkeiden myynnin siirtämistä päivittäistavarakauppaan.

– Lääkkeitä myisivät edelleen ainoastaan apteekit ja niitä saisivat pyörittää pelkästään kriteerit täyttävät proviisorit. Luovuttaisiin vaan siitä määräsääntelystä ja sallittaisiin kiinteä kattohinta. Jos joku haluaa hankkia kilpailuetua sillä, että myy sen Burana-paketin halvemmalla, niin eihän se voi olla kuluttajan edun mukaista, että se kielletään.

Hän muistuttaa, että nykytilanteessa esimerkiksi Yliopiston Apteekki ei voi avata uutta toimipistettä vaikka se haluaisi.

– Ei sekään voi olla kuluttajan etu. Meillä on apteekkareita, jotka tekevät työnsä erinomaisen hyvin. He osaisivat avata uusia apteekkeja, mutta niiltä kielletään se.

Norja hyvä esimerkki

Vartian mukaan kilpailun vapauttamisen puolesta puhuvat myös kansainväliset kokemukset. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Norjan.

– Siellä oli samanlainen järjestelmä kuin Suomessa vuoteen 2001. Kilpailun avaamisen jälkeen apteekkien määrä Norjassa on tuplaantunut, yhdeltäkään paikkakunnalta ei ole hävinnyt apteekkia, seitsemälle pikkupaikkakunnalle muistaakseni on avattu apteekki ja lääkkeiden hinnat ovat siellä nyt huomattavasti Suomen hintoja alhaisemmat, Vartia sanoo.

– Vertailu ei ole ihan yksiselitteistä. Mutta joka tapauksessa Norjassa, jossa yleinen hintataso on huomattavasti Suomea korkeampia, lääkkeet, samat lääkkeet, joita me Suomessakin käytetään, ovat edullisempia, hän lisää.

Vartian mukaan on vieläpä niin, että Norjassa lääkkeiden tukkuhinnat ovat korkeammat kuin Suomessa.

– Ja sehän tarkoittaa sitä, että apteekki ottaa Suomessa paksumman marginaalin kuin Norjassa.

Vartia kertoo selvittäneensä, miten kilpailun avaaminen on vaikuttanut muualla.

– Maissa, joissa kilpailu on avattu, apteekkien määrä on lisääntynyt, myös maakunnissa, hän huomauttaa.

Poliittisesti kiintoisa asetelma

Poliittisesi asetelma on mielenkiintoinen.

– Istun punavihreässä oppositiossa ja arvostelen porvarihallitusta siitä, että ne eivät halua avata tätä kilpailua. Se on hassu tilanne, Vartia naurahtaa.

Hallituksessa istuvat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.

Miksi porvarihallitus ei halua edistää kilpailu tässä asiassa?– Voin vain spekuloida. Perinteisesti kokoomuksen ja apteekkarien linkit ovat olleet vahvoja. Mutta nykyinen tilannehan on täysin kokoomuksen arvomaailmaa vastaan. Siksi on erikoista, ettei kokoomus aja tätä voimallisesti, kun he niin voimakkaasti ovat lisäämässä kilpailua terveydenhuollon puolelle.

– Onneksi asiassa on tapahtunut viime aikoina muutosta. Siitä olen todella iloinen.

Entä sitten keskusta?– He pelkäävät harvaan asuttujen alueiden ja maakuntien apteekkien puolesta. Mutta esimerkit maailmalta kertovat, ettei ole mitään syytä pelätä sitä, että kilpailu jostain syystä vähentäisi apteekkien määrää.

Perussuomalaisten osalta Vartia sanoo ihmettelevänsä sitä, miksi puolue haluaa puolustaa ”vajaan 600 apteekkarin eliittiä, joka on erittäin korkeilla ansiolla viranomaisten turvaamana.”

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Ari Hyytinen kirjoitti heinäkuussa Akateemisessa talousblogissa, että tyypillisen apteekkarin apteekista saama verojen jälkeinen tulo on noin 120 000–140 000 euroa vuodessa. Asiasta kertoi Talouselämä-lehti.

”Itsestään selvä asia”

Vartia kertoo jo puhuneensa apteekkien kilpailun vapauttamisesta alustavasti demareiden kanssa ja hyvin alustavasti vasemmistoliiton kanssa.

– Molemmat tuntuvat olevan kiinnostuneita siitä, mikä tämä tilanne tässä on. Olisi varsin poikkeuksellista, että porvarihallitus vastustaa kilpailun lisäämistä, jota vaatii punavihreä oppositio.

Vartia uskoo, että apteekkien kilpailu tullaan avaamaan joka tapauksessa jossain vaiheessa.

– Se on ihan vissi. Jos ei nykyinen hallitus sitä tee, niin hyvin suurella todennäköisyydellä seuraavassa hallitusohjelmassa se on joka tapauksessa. Vihreät esittää tätä jo puolueena.

Vartia kannustaa hallitusta korjaamaan epäkohdan.

– Tämä on no-brainer (itsestään selvä asia) hallituksen kannalta. Yleensä kun haetaan säästöjä ja joudutaan tekemään vaikeita arvovalintoja, niin tässä ei tarvitse tehdä edes arvovalintaa. On kaikkien peruslainalaisuuksien mukaista, että jos täyttää kriteerit, niin pitää saada toimia.

Ota kantaa

Pitäisikö apteekkiala vapauttaa kilpailulle?

Kyllä 93% Ei 7%
Ääniä yhteensä 27106

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Jari Sarasvuolle tehty operaatio epäonnistui: syöminen sietämätöntä ja puhe epäselvää – ”SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani”

  2. 2

   Tosi-tv-parin 30 vuoden liitto päättyi eroon, mies iski heti vaimonsa ystävän – fanit raivona: ”Mautonta ja halpamaista”

  3. 3

   Palkka duunissa 5300 e/kk – miksi tämä koulutus ei kiinnosta?

  4. 4

   Pyssy vaihtui biksuihin – Playboy-kuviin kosiskeltu ampumahiihtokaunotar poseeraa kauden päätteeksi pikkuisissa bikineissä

  5. 5

   Yksi varomaton lause Dr. Phil -ohjelmassa teki Daniellesta, 14, megajulkkiksen – ”Hän on varmasti miljonääri vuoden lopussa”

  6. 6

   Osaatko ratkaista japanilaisinsinöörien ”helpon” matematiikkapähkinän? Alle 60 prosenttia vastasi oikein

  7. 7

   Miksi vatsa turpoaa? Sisätautilääkäri kertoo, milloin vatsakipuisen pitää mennä lääkäriin

  8. 8

   Lewis Hamilton kunnioitti syksyllä kuollutta Aki Hintsaa upealla tavalla – tässä on ”pikku-Aki”

  9. 9

   Suomessa tehty jo 600 kansalais­aloitetta, yksi hyväksytty – ”Ihmiset näyttävät, että he ovat tympääntyneitä”

  10. 10

   Video: Naamioitunut joukko ilmestyi Sipilän vaalitilaisuuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  2. 2

   Raisa Räisäsen mysteeristä ja Pasi Aaltosen murhasta paljastui erikoinen yhteys – keskiössä tamperelainen pubi

  3. 3

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  4. 4

   Yksi varomaton lause Dr. Phil -ohjelmassa teki Daniellesta, 14, megajulkkiksen – ”Hän on varmasti miljonääri vuoden lopussa”

  5. 5

   HS: Kahvi uhkaa loppua maailmasta, tilanne dramaattisen vakava – myös Suomen Paulig on huolissaan

  6. 6

   Leo Komarov teki kiistanalaisen sopimuksen – ura Leijonissa vaakalaudalla

  7. 7

   Vastanäyttelijän ulkonäkö ei kelvannut Emmerdale-kaunottarelle: Uhkasi lähteä sarjasta – ”Ei tarpeeksi komea”

  8. 8

   Teinitytöt legginseissä käännytettiin lähtöportilla, somemyrsky nousi USA:ssa – huippumalli Chrissy Teigen: ”Olen lentänyt ilman housuja”

  9. 9

   Janni Hussilta rankka avautuminen saamastaan arvostelusta eron jälkeen: ”Olen kuullut, kuinka olen lihonut”

  10. 10

   Karu kuva rannalta kertoo, miksi sukeltaja etsi kahville lähteneitä pilkkijöitä – hoksaatko, mikä sitten herätti pelastajien huomion?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  2. 2

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  3. 3

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  4. 4

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  5. 5

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  6. 6

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  7. 7

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  8. 8

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  9. 9

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  10. 10

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Jari Sarasvuolle tehty operaatio epäonnistui: syöminen sietämätöntä ja puhe epäselvää – ”SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani”

  2. 2

   Tosi-tv-parin 30 vuoden liitto päättyi eroon, mies iski heti vaimonsa ystävän – fanit raivona: ”Mautonta ja halpamaista”

  3. 3

   Palkka duunissa 5300 e/kk – miksi tämä koulutus ei kiinnosta?

  4. 4

   Pyssy vaihtui biksuihin – Playboy-kuviin kosiskeltu ampumahiihtokaunotar poseeraa kauden päätteeksi pikkuisissa bikineissä

  5. 5

   Yksi varomaton lause Dr. Phil -ohjelmassa teki Daniellesta, 14, megajulkkiksen – ”Hän on varmasti miljonääri vuoden lopussa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  2. 2

   Raisa Räisäsen mysteeristä ja Pasi Aaltosen murhasta paljastui erikoinen yhteys – keskiössä tamperelainen pubi

  3. 3

   Autotehtaan 30 000 euron vuosipalkka herätti ihmetystä – näin Valmet Automotive vastaa

  4. 4

   Yksi varomaton lause Dr. Phil -ohjelmassa teki Daniellesta, 14, megajulkkiksen – ”Hän on varmasti miljonääri vuoden lopussa”

  5. 5

   HS: Kahvi uhkaa loppua maailmasta, tilanne dramaattisen vakava – myös Suomen Paulig on huolissaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  2. 2

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  3. 3

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  4. 4

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  5. 5

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  6. Näytä lisää