Leo

Kotimaa

Valikko

Kansanedustaja ihmeissään: Miksi tätä 600 isotuloisen eliittiä suojellaan? ”Ei voi olla kuluttajan etu”

Julkaistu:

”Jos joku haluaa hankkia kilpailuetua sillä, että myy sen Burana-paketin halvemmalla, niin eihän se voi olla kuluttajan edun mukaista, että se kielletään,” Antero Vartia (vihr) sanoo.
Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus vannoo kilpailun nimiin. Lähes ensi työnään se vapautti kauppojen aukioloajat. Taksien määräsääntelystä luovutaan. Sote-uudistuksessa yksityiset palveluntuottajat saavat oikeuden myydä palvelujaan kunnille, kuntayhtymille tai suoraan asiakkaille.

Apteekit ovat kuitenkin poikkeus. Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia ei voi käsittää miksi.

– Meillä on Suomessa enää yksi ainut ala, jossa viranomainen päättää, että kuinka monta toimijaa tarvitaan, keitä he ovat ja missä he saavat toimia. Saat perustaa vaikka sairaalan, kunhan täytät ne tiukat kriteerit, mutta apteekkia et, Vartia ihmettelee.

Vartialla itsellään on yrittäjätausta. Helsinkiläiset tietävät Kaivopuiston Mattolaituri-merenrantaravintolan. Hernesaaren sauna–ravintola-kompleksi Löylystä tuli nopeasti jopa turistinähtävyys.

Apteekkialan vapauttamista Vartia sanoo miettineensä asiaa paljon. Hän piirtää kokonaiskuvan hahmottamalla terveydenhuollon ketjua laajemmin.

– Lääkeyhtiöt kilpailevat keskenään ja kehittävät lääkkeet, tekevät sen vaativan työn. Tukut kilpailevat keskenään ja varastoivat lääkkeet ja pitävät huolen siitä, että saatavuutta riittää. Lääkärit kilpailevat keskenään ja päättävät, mitä lääkettä potilas syö. Mutta se ehkä yksinkertaisin elementti tätä kaikkea, rasian antaminen tiskiltä, että tämä elementti ei voisi kilpailla, se on hassua.

Vartia on varma, että apteekkien vapauttaminen kilpailulle toisi suuret säästöt lääkekuluihin. Hänen mukaansa asiasta on riittävästi evidenssiä. Hän kehottaa katsomaan, ketkä ovat puhuneet alan kilpailun puolesta.

– Siellä on kilpailu- ja kuluttajavirasto, THL:n tutkijoita, taloustieteen professoreita ja ehkä merkittävimpänä Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä, joka on aiemmin toiminut sosiaali- ja terveysministerinä. Kela on se, joka käyttää ylivoimaisesti eniten rahaa. Vuosittain se käyttää lähes 1,4 miljardia euroa vuosittain lääkkeiden Kela-korvauksiin. Hyssälä jos kuka tietää, kuinka näitä rahoja käytetään tehottomasti.

Vartia korostaa, että hän ei ole esittämässä lääkkeiden myynnin siirtämistä päivittäistavarakauppaan.

– Lääkkeitä myisivät edelleen ainoastaan apteekit ja niitä saisivat pyörittää pelkästään kriteerit täyttävät proviisorit. Luovuttaisiin vaan siitä määräsääntelystä ja sallittaisiin kiinteä kattohinta. Jos joku haluaa hankkia kilpailuetua sillä, että myy sen Burana-paketin halvemmalla, niin eihän se voi olla kuluttajan edun mukaista, että se kielletään.

Hän muistuttaa, että nykytilanteessa esimerkiksi Yliopiston Apteekki ei voi avata uutta toimipistettä vaikka se haluaisi.

– Ei sekään voi olla kuluttajan etu. Meillä on apteekkareita, jotka tekevät työnsä erinomaisen hyvin. He osaisivat avata uusia apteekkeja, mutta niiltä kielletään se.

Norja hyvä esimerkki

Vartian mukaan kilpailun vapauttamisen puolesta puhuvat myös kansainväliset kokemukset. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Norjan.

– Siellä oli samanlainen järjestelmä kuin Suomessa vuoteen 2001. Kilpailun avaamisen jälkeen apteekkien määrä Norjassa on tuplaantunut, yhdeltäkään paikkakunnalta ei ole hävinnyt apteekkia, seitsemälle pikkupaikkakunnalle muistaakseni on avattu apteekki ja lääkkeiden hinnat ovat siellä nyt huomattavasti Suomen hintoja alhaisemmat, Vartia sanoo.

– Vertailu ei ole ihan yksiselitteistä. Mutta joka tapauksessa Norjassa, jossa yleinen hintataso on huomattavasti Suomea korkeampia, lääkkeet, samat lääkkeet, joita me Suomessakin käytetään, ovat edullisempia, hän lisää.

Vartian mukaan on vieläpä niin, että Norjassa lääkkeiden tukkuhinnat ovat korkeammat kuin Suomessa.

– Ja sehän tarkoittaa sitä, että apteekki ottaa Suomessa paksumman marginaalin kuin Norjassa.

Vartia kertoo selvittäneensä, miten kilpailun avaaminen on vaikuttanut muualla.

– Maissa, joissa kilpailu on avattu, apteekkien määrä on lisääntynyt, myös maakunnissa, hän huomauttaa.

Poliittisesti kiintoisa asetelma

Poliittisesi asetelma on mielenkiintoinen.

– Istun punavihreässä oppositiossa ja arvostelen porvarihallitusta siitä, että ne eivät halua avata tätä kilpailua. Se on hassu tilanne, Vartia naurahtaa.

Hallituksessa istuvat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.

Miksi porvarihallitus ei halua edistää kilpailu tässä asiassa?– Voin vain spekuloida. Perinteisesti kokoomuksen ja apteekkarien linkit ovat olleet vahvoja. Mutta nykyinen tilannehan on täysin kokoomuksen arvomaailmaa vastaan. Siksi on erikoista, ettei kokoomus aja tätä voimallisesti, kun he niin voimakkaasti ovat lisäämässä kilpailua terveydenhuollon puolelle.

– Onneksi asiassa on tapahtunut viime aikoina muutosta. Siitä olen todella iloinen.

Entä sitten keskusta?– He pelkäävät harvaan asuttujen alueiden ja maakuntien apteekkien puolesta. Mutta esimerkit maailmalta kertovat, ettei ole mitään syytä pelätä sitä, että kilpailu jostain syystä vähentäisi apteekkien määrää.

Perussuomalaisten osalta Vartia sanoo ihmettelevänsä sitä, miksi puolue haluaa puolustaa ”vajaan 600 apteekkarin eliittiä, joka on erittäin korkeilla ansiolla viranomaisten turvaamana.”

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Ari Hyytinen kirjoitti heinäkuussa Akateemisessa talousblogissa, että tyypillisen apteekkarin apteekista saama verojen jälkeinen tulo on noin 120 000–140 000 euroa vuodessa. Asiasta kertoi Talouselämä-lehti.

”Itsestään selvä asia”

Vartia kertoo jo puhuneensa apteekkien kilpailun vapauttamisesta alustavasti demareiden kanssa ja hyvin alustavasti vasemmistoliiton kanssa.

– Molemmat tuntuvat olevan kiinnostuneita siitä, mikä tämä tilanne tässä on. Olisi varsin poikkeuksellista, että porvarihallitus vastustaa kilpailun lisäämistä, jota vaatii punavihreä oppositio.

Vartia uskoo, että apteekkien kilpailu tullaan avaamaan joka tapauksessa jossain vaiheessa.

– Se on ihan vissi. Jos ei nykyinen hallitus sitä tee, niin hyvin suurella todennäköisyydellä seuraavassa hallitusohjelmassa se on joka tapauksessa. Vihreät esittää tätä jo puolueena.

Vartia kannustaa hallitusta korjaamaan epäkohdan.

– Tämä on no-brainer (itsestään selvä asia) hallituksen kannalta. Yleensä kun haetaan säästöjä ja joudutaan tekemään vaikeita arvovalintoja, niin tässä ei tarvitse tehdä edes arvovalintaa. On kaikkien peruslainalaisuuksien mukaista, että jos täyttää kriteerit, niin pitää saada toimia.

Ota kantaa

Pitäisikö apteekkiala vapauttaa kilpailulle?

Kyllä 93% Ei 7%
Ääniä yhteensä 27380

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pikkulapsi putosi neljästä metristä suoraan kivilattialle Tampereella – kaiteessa vakavia puutteita

  2. 2

   ”Legioonalainen Peters” on poissa: Kyösti Pietiläisen uskomaton elämä – merimiehestä palkkasoturiksi

  3. 3

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  4. 4

   ”Pelkäsin että lapseni ihonväri olisi eri kuin miehelläni” – Vauva.fi:ssä paljastetaan nyt salaisuudet, joita kukaan ei tiedä

  5. 5

   Helsingin Linnanmäen kupeeseen ilmestyi taas telttaleiri – poliisille töitä lieveilmiöistä

  6. 6

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  7. 7

   Lähtisitkö tässä mekossa juhlimaan? Susanna Penttilän todella rohkea asuvalinta hämmentää: ”Eikö tuohon kuulu pikkupöksyjä lainkaan?”

  8. 8

   Millennium-trilogiasta tunnettu ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  9. 9

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  10. 10

   Raskaana oleva Serena Williams lähes alasti lehden kannessa – rohkeassa kuvasarjassa vain kädet rintojen peittona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  2. 2

   Lähtisitkö tässä mekossa juhlimaan? Susanna Penttilän todella rohkea asuvalinta hämmentää: ”Eikö tuohon kuulu pikkupöksyjä lainkaan?”

  3. 3

   Joka neljäs suomalainen on nautiskellut maksansa sairaaksi – kuulutko sinä tietämättäsi heihin?

  4. 4

   ”Pelkäsin että lapseni ihonväri olisi eri kuin miehelläni” – Vauva.fi:ssä paljastetaan nyt salaisuudet, joita kukaan ei tiedä

  5. 5

   Vaikea synnytys päättyi vauvan kuolemaan Hyksin alueella – Valvira: Hoito ei kaikilta osin asianmukaista

  6. 6

   Hausjärveltä löytyi neljän vainajan metsähauta – KRP kaipaa tietoa kummulla vierailleista

  7. 7

   Hankintapaperit paljastavat: Peltipoliisien tekniikkaa muutetaan – satsaus miljoonia euroja

  8. 8

   Mika Salolla selvä mielipide Räikkösen ja Bottaksen kolarista – ”Oli vähän väärässä paikassa”

  9. 9

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  10. 10

   Kyösti Pietiläinen on kuollut – palveli muukalaislegioonassa yli 28 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  4. 4

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  5. 5

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  6. 6

   Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

  7. 7

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  8. 8

   Livelähetys Prisman kassahihnasta nousi megahitiksi – erityisesti eräs ostohetki synnytti villejäkin teorioita

  9. 9

   Onko sinullakin viinanaama? Vertaa tätä kuvaa peilikuvaasi

  10. 10

   Lentoemäntä Martinalla on Euroopan suurimmat rinnat – haaveilee nyt yhtä äärimmäisestä pepusta: kirurgeilta täystyrmäys

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pikkulapsi putosi neljästä metristä suoraan kivilattialle Tampereella – kaiteessa vakavia puutteita

  2. 2

   ”Legioonalainen Peters” on poissa: Kyösti Pietiläisen uskomaton elämä – merimiehestä palkkasoturiksi

  3. 3

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  4. 4

   ”Pelkäsin että lapseni ihonväri olisi eri kuin miehelläni” – Vauva.fi:ssä paljastetaan nyt salaisuudet, joita kukaan ei tiedä

  5. 5

   Helsingin Linnanmäen kupeeseen ilmestyi taas telttaleiri – poliisille töitä lieveilmiöistä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Eevi Teittisen bikinikuva nostatti raivon – seuraajat ärähtivät tähden tökerölle lausunnolle: ”Niin kaukana totuudesta kuin voi olla”

  2. 2

   Lähtisitkö tässä mekossa juhlimaan? Susanna Penttilän todella rohkea asuvalinta hämmentää: ”Eikö tuohon kuulu pikkupöksyjä lainkaan?”

  3. 3

   Joka neljäs suomalainen on nautiskellut maksansa sairaaksi – kuulutko sinä tietämättäsi heihin?

  4. 4

   ”Pelkäsin että lapseni ihonväri olisi eri kuin miehelläni” – Vauva.fi:ssä paljastetaan nyt salaisuudet, joita kukaan ei tiedä

  5. 5

   Vaikea synnytys päättyi vauvan kuolemaan Hyksin alueella – Valvira: Hoito ei kaikilta osin asianmukaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

  2. 2

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  3. 3

   Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

  4. 4

   Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

  5. 5

   Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

  6. Näytä lisää