Signe, Varma

Kotimaa

Lassen huimat merimiesjutut vuosikymmenten takaa: rommia, rosvoavia poliiseja ja kuolemaa

Julkaistu:

Korppoolainen Lasse Törnblom, 92, kiersi Kap Hornin nelimastoparkki Vikingin timpurina.
Merimiesjuttuja… Onhan niitä, pienen punaisen korppoolaistalon isännällä Lasse Törnblomilla.

– Kaikkea ei enää muista eikä kaikkea voi kertoakaan, sanoo tämä vanha puuseppä, merenkävijä, kyläkauppias ja veneentekijä kotonaan Kyrklandetin saarella.

Törnblom on viimeisiä suomalaisia kaphoornareita: merimiehiä, jotka ovat kiertäneet Etelä-Amerikan eteläkärjen suurella purjekauppalaivalla (jossa ei ole apukonetta). Hänen kotinsa ulkoseinällä liehuu kaphoornareiden kansainvälisen seuran A.I.C.H:n tunnusviiri.


Maailmalle Törnblom lähti jo nuorena.

– Enoni oli merikapteeni. Lähdin itse ensimmäistä kertaa merille 15-vuotiaana, vuonna 1939.

Sitten tuli sota. Osan sotavuosistakin Törnblom vietti merillä, kauppalaivastossa.

– Vuonna 1942 veimme malmia Ruotsista Bremeniin. Kerran sinne tuli yöllä suuri ilmahyökkäys. Laiva oli s/s Navigator.

Kolme kuukautta päällikkönä

Jatkosodan loppuajan Törnblom palveli varusmiehenä Ahvenanmaalla. Kun sota päättyi, Suomi veti joukkonsa pois Ahvenanmaalta välirauhansopimuksen mukaisesti.

– Minulla kävi hieman huono tuuri. Meitä oli neljä aliupseeria, joiden piti jäädä sinne sen jälkeen kun muut kotiutettiin.

Reservin alikersantti Törnblomin tehtävänä oli valvoa tyhjäksi jäänyttä rannikkolinnaketta.

– Minusta tuli linnakkeen päällikkö kolmeksi kuukaudeksi.

Asepalveluksesta puusepäksi

Hieman yliajalle menneen asepalveluksen jälkeen Törnblom jäi Ahvenanmaalle puusepän hommiin. Maailma muuttui ympärillä, mutta maarianhaminalainen laivanvarustaja Gustaf Erikson pitäytyi sitkeästi vanhassa: hänen purjelaivansa seilasivat merillä vielä vuosia.

Törnblom pestautui Eriksonin palvelukseen ja sai paikan kirvesmiehenä nelimastoparkki Vikingillä. Uljas, valkokylkinen ja lähes reilut 92 metriä pitkä Viking rakennettiin koululaivaksi Tanskassa vuosina 1906–1907. Kauppalaivana sen kantavuus oli 4 000 tonnia kuollutta painoa, vehnäsäkkeinä mitattuna noin 50 000.


– Olin Vikingillä timpurina kaksi vuotta, Törnblom kertoo.

Toisen maailmansodan jälkeen Eriksonin suurista valtameripurjelaivoista oli Suomessa jäljellä enää kolme: Passat, Pommern ja Viking. Passatin sisarlaiva Pamir oli sodan aikana takavarikoitu ja siirretty Uuden-Seelannin lipun alle. Erikson sai sen vielä takaisin vuonna 1948.

Vikingin päällikkönä oli silloin merikapteeni Karl Broman. Lasse Törnblom ei osaa kuvailla ylintä esimiestään kovin tarkasti.

– No jaa, häntä näki niin vähän. Hän taisi olla hieman alkoholisti. Kun hän lähestyi minua, hänellä oli aina mukanaan pullo rommia.

Satamissa odoteltiin pitkään

Syksyllä 1946 Viking lähti merelle ja haki puutavaralastin Oulusta ja Vaasasta. Määränpää oli Etelä-Afrikka, mutta aluksen piti ensin käydä Karlshamnissa poistamassa rungostaan magneettisuus. Laivareiteillä oli sodan jäljiltä vielä runsaasti herätemiinoja, jotka reagoivat teräsrunkoisten laivojen aiheuttamiin muutoksiin magneettikentässä. Laiva runko voitiin demagnetoida merenpohjaan rakennetulla erikoislaitteistolla.

Viking ja samaan aikaan merelle lähtenyt Passat saapuivat pääsiäiseksi 1947 Etelä-Afrikkaan. Viking purki lastinsa East Londonin satamassa ja purjehti Durbaniin, jossa se sai uuden pohjamaalin.

– Olin Etelä-Afrikassa kaksi ja puoli kuukautta. Odotimme siellä lastia, Törnblom kertoo.

– Saimme koksilastin ja veimme sen Santosiin, Brasiliaan. Siellä vietin kaksi ja puoli kuukautta.

Satama-ajat olivat siihen aikaan pitkiä. Lastin purku kesti kauan, samoin uuden lastin odottelu ja lastaus. Ruumat piti usein välillä puhdistaa.

Rahat piiloon sisätaskuun

Nyt Törnblom kertoo merimiesjutun.

 

Santosin satamaan ei uskaltanut mennä yksin, sillä siellä oli paljon rosvoja, ja poliisit olivat heistä pahimpia.

– Santosin satamaan ei uskaltanut mennä yksin, sillä siellä oli paljon rosvoja, ja poliisit olivat heistä pahimpia. He tulivat aina tarkistamaan taskut siltä varalta, että meillä oli mukana veitsiä. Ja jos taskussa oli rahaa, ne katosivat siinä samalla.

– Meillä oli vanhanmalliset puvut, joissa oli taskukelloa varten sisätasku. Sitä he eivät tienneet, ja laitoimme rahat aina sinne piiloon.

Santosista Viking lähti painolastissa kohti Australiaa. Se saapui Port Lincolniin joulukuussa 1947. Perille ei kuitenkaan päästy ongelmitta.

– Matkalla sattui onnettomuus, kun eräs poika putosi takilasta alas ja kuoli.

Australiassa Viking oli kolme ja puoli kuukautta.

– Puhuin siihen aikaan sujuvaa englantia, mutta nyt osaan enää vain äidinkieltäni ruotsia. Miehistö oli ulkomaalainen, laivalla puhuttiin vain englantia. Meitä suomalaisia oli vain muutama.

Kap Hornin kierto kesti viikon

Talvella 1948 Viking lähti vehnälastissa paluumatkalle kohti Eurooppaa. Helmikuun puolivälissä alus lähestyi luovien Kap Hornia, joka on navigoinnin kannalta vaarallinen merialue – erityisesti purjealuksille.

Kap Hornilla on tarunomainen ja pelottava maine; siellä moni purjelaiva on menettänyt mastonsa ja haaksirikkoutunut. Sää on usein myrskyisä, varsinkin talvikaudella toukokuusta heinäkuuhun. Tyynen valtameren länsituulet kääntyvät Andien rinteillä etelään ja puhaltavat jatkuvana puhurina kohti mantereen eteläkärkeä. Alueella on usein myös jäävuoria. Merenkäynti on jatkuvasti kova, vaikka ei olisi myrskyä: vanhat mainingit ovat aina läsnä.

 

Kap Hornin alueella oli aika kaunis sää, satoi hieman lunta ja rakeita. Ajoimme kahden suuren jäävuoren läheltä

Vikingillä ja sen miehistöllä oli sillä kertaa onnea. Kuuluisan kärjen kiertäminen kesti kokonaisen viikon, mutta ylimääräistä dramatiikkaa ei ollut.

– Kap Hornin alueella oli aika kaunis sää, satoi hieman lunta ja rakeita. Ajoimme kahden suuren jäävuoren läheltä, Törn­blom muistelee.

Azoreilla, matkalla kohti Englantia, Viking joutui hirmumyrskyyn. Ylös sijoitetut pasaatipurjeet repeytyivät. Kun raa’at oli vihdoin saatu käännettyä tuulessa, oli mastoissa jäljellä vain puolitoista purjetta. Silti nopeudeksi mitattiin myötäisessä 11 solmua.

Lopulta Viking saapui Falmouthiin 140 päivän purjehduksen jälkeen. Lastinsa se purki Lontoossa.

Purjehdusten jälkeen valintamyymälä

Vikingin purjehdukset alkoivat olla ohi. Alus teki vielä yhden vehnänhakumatkan, jonka jälkeen Erikson myi sen vuonna 1950 merenkulkuoppilaitokselle Göteborgiin. Samana vuonna Lasse Törnblom meni naimisiin.

Törnblom perusti vaimonsa kanssa Korppooseen saaren ensimmäisen valintamyymälän. Afäärien lisäksi hän rakensi veneitä korppoolaisille.

Nelimastoparkki Viking on nykyisin hotelli- ja ravintolalaivana Göteborgin satamassa. Silti se on yhä läsnä Maarianhaminassa, pikkutarkkana pienoismallina. Malli on Lasse Törnblomin rakentama. Kenen muunkaan?

Lasse Törnblomin haastattelun lisäksi artikkelin lähteenä on käytetty Topi T. Järäisen kirjaa Viimeinen satama (TS-Yhtymä 2006).Lue lisää! Lasse Törnblomin kertomus Korppoon pirtukuninkaasta Ilta-Sanomien uudessa Kieltolaki-erikoislehdessä.

Parkki oli merten työjuhta

1. Purjealuksia alettiin tyypittää takilan perusteella 1800-luvun alussa. Fregattilaivan kaikki mastot on raakatakiloitu eli purjeet on levitetty poikittaisiin raakapuihin. Koululaiva Suomen Joutsen on fregatti.

2. Parkkilaivan etummaiset mastot on raakatakiloitu, mutta takimmaisessa mastossa on helposti käsiteltävä kahvelipurje ja latvapurje. Alustyyppi oli suunniteltu kuljettamaan mahdollisimman paljon lastia mahdollisimman pienellä miehistöllä.

3. Gustaf Eriksonin tunnetuin nelimastoparkki oli Herzogin Cecilie. Se ajoi tuhoutui 1936.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  2. 2

   Pansion vastaanottokeskus sai varoituksen Turun terroriepäillystä – johtaja: Huolestuttava tieto

  3. 3

   Olympiastadionilta löytyi vuonna 1990 kadonneeksi arvioitu lompakko – omistaja löytyi tunneissa: ” Mietin, että ei voi olla todellista”

  4. 4

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  5. 5

   Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

  6. 6

   Suomi luopui omasta järjestelmästä: eroaminen eurosta vaikeutui huomattavasti – kaikki maksut kulkevat EKP:n kautta

  7. 7

   Pääepäillyn kielletyt tatuoinnit herättivät huomiota moskeijassa – ”Hän ei vaikuttanut kovin uskonnolliselta”

  8. 8

   Sisältöjohtaja Maria Veitola joutui myrskyn silmään – päivitys ”pomon arjesta” oli liikaa: Rajua arvostelua sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Dagens Nyheter ja HS: Turun iskun tutkinnassa vangittu oli hakenut turvapaikkaa Ruotsista

  10. 10

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

  2. 2

   Karu löydös: Puhelin tai kaiutin voi paljastaa, milloin asunnossa harrastetaan seksiä

  3. 3

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  4. 4

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  5. 5

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  6. 6

   Nainen sairastui parantumattomaan syöpään – Johnson & Johnson määrättiin jättikorvauksiin

  7. 7

   Prinsessa Diana käytti vihki- ja kihlasormuksiaan vielä neljä vuotta eronsa jälkeen – taustalla sydäntäsärkevä syy

  8. 8

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  9. 9

   Turun puukotusiskun pääepäilty vangittiin – myönsi aiheuttamansa kuolemat

  10. 10

   Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  2. 2

   Pansion vastaanottokeskus sai varoituksen Turun terroriepäillystä – johtaja: Huolestuttava tieto

  3. 3

   Olympiastadionilta löytyi vuonna 1990 kadonneeksi arvioitu lompakko – omistaja löytyi tunneissa: ” Mietin, että ei voi olla todellista”

  4. 4

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  5. 5

   Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

  2. 2

   Karu löydös: Puhelin tai kaiutin voi paljastaa, milloin asunnossa harrastetaan seksiä

  3. 3

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  4. 4

   Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

  5. 5

   Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää