Pertti, Albert

Kotimaa

Valikko

Kommentti: Olipa kerran professori, säveltäjä, näyttelijä ja bensapomo – kuka oli sivistynein?

Ovatko kovimmalla äänellä sivistyksen perään huutavat unohtaneet, mitä sivistys on, kysyy Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.
Suomessa on viime aikoina keskusteltu paljon sivistyksestä. Tuoreimman puheenvuoron aiheesta käytti säveltäjä Kalevi Aho, jonka mukaan nykyisin monelta puuttuu sivistyksen ja kulttuuriperinnön merkityksen taju kokonaan. Aho on lähtenyt ristiretkelle eritoten kulttuurisektoria – eli omaa alaansa – koskevia leikkauksia vastaan. Aho ei ole yksin: harva se päivä joku kulttuuri- ja opetusalan ammattilainen paheksuu, kuinka Suomi unohti sivistyksen, jos paheksujan omalta tontilta uhataan vähentää senttiäkään.

Sivistyskeskustelu on sinänsä relevantti keskustelunaihe. On päivänselvää, että omaa kulttuuriperintöä on vaalittava ja leikkausten kohdistamisestakin on syytä keskustella. Mutta välillä näyttää siltä, että kaikkein kovimmalla äänellä sivistyksen perään huutavat ovat itse unohtaneet sivistyksen merkityksen. Mietitäänpä hetki, mitä sivistykseen kuuluu.

Sivistynyt ihminen ymmärtää rauhan arvon

Ensinnäkin sivistynyt ihminen ymmärtää rauhan suuren arvon. Sivistynyt ihminen ei siten koskaan sorru lietsomaan poliittista väkivaltaa Suomen kaltaisessa turvallisessa demokratiassa. Se turvallisuus tosin on viime aikoina rakoillut, koska päättäjiin kohdistuvasta väkivallasta on valitettavasti nähty merkkejä meilläkin. Esimerkiksi valtiovarainministeri Alexander Stubbin kodin ikkunoita on ammuttu rikki keskellä yötä lasten nukkuessa.

Maailmassa on paljon maita, joissa vaikeita yhteiskunnallisia kysymyksiä yritetään ratkoa väkivalloin. Toivottavasti kukaan ei halua Suomesta (enää) sellaista. Siksi olisi jokaisen fiksun ihmisen velvollisuus tuomita tällaiset tapahtumat, mutta sitä säveltäjä Aho ei tee. Päinvastoin. Sen sijaan hän tuntuu pitävän tätä jollain lailla oikeutettuna, jopa luonnollisena kehityskulkuna. ”Ennen pitkää voi hyvin käydä niin, että polttopullot voivat ruveta lentelemään vastaanottokeskusten sijasta poliitikkoja ja muita yhteiskunnallisia päättäjiä kohti”, vasemmistolaiseksi julistautuva Aho totesi toiverikkaan kuuloisena Helsingin Sanomien haastattelussa.

Ahon lausunto on paitsi tyrmistyttävä, myös vaarallinen. Hallitusta saa, ja joistain asioista jopa pitääkin arvostella. Mutta sivistynyt ihminen ymmärtää, että demokratiassa päättäjät vaihdetaan vaaleissa – ei väkivallalla. Suomenkin sisällissota opetti, miten hirvittävää kärsimystä syntyy, kun tartutaan aseisiin ja käydään veli veljeä vastaan. Ahon kaltaisilta oppineilta, jos keiltä, odottaisi kommentteja, joissa kaikkinainen poliittinen väkivalta tuomitaan jo etukäteen jyrkästi – sen sijaan, että sitä kohtaan osoitetaan ymmärrystä.

Sivistynyt ihminen välttää tarpeettomia vastakkainasetteluja

Sivistys on myös avarakatseisuutta. Sivistynyt ihminen välttää tarpeettomia vastakkainasetteluja. Aho itse toimii päinvastoin. Hän esimerkiksi kummallisella tavalla paheksuu urheilua:”Nyt muotia on kertoa mieluummin miten paljon on juossut kuin mitä on lukenut tai mitä kuuli sinfoniakonsertissa.”

Mens sana in corpore sano, uskoivat jo roomalaiset. Kun meilläkin terveysongelmat lisääntyvät, ei liene mitään pahaa siinä, että osa kansalaisista juoksee. Juoskoot. Juokseminen ei sulje pois lukuharrastusta, vaikka juoksija ei lukemiaan kirjoja julkisesti luettelisikaan. Sitä paitsi: tuskin Ahon sävellysten kuuntelu siitä lisääntyisi, vaikka juokseminen Suomessa kiellettäisiin.

Suomi on kovin pieni maa. Tällaisen pienen maan itsetunnolle ovat historiassa olleet tärkeitä paitsi mestarilliset sävellysteokset, maalaukset ja kirjat, myös suuret urheilusaavutukset. Ovat ne tärkeitä edelleen, kuten Pikkuleijonien huikea menestys osoitti. Aho tietää tämän varmasti. Miksi siis asettaa urheilu ja kulttuuri turhaan vastakkain?

”Tuppukylissäkin” soitetaan, lauletaan ja kuunnellaan musiikkia

Sivistynyt ihminen ei katso asioita vain omasta näkökulmastaan. Aho leimaa halveksuvasti ”tuppukyliksi” ne, joissa ei ole kulttuurielämää. Kulttuurin määrittely tuntuu olevan säveltäjällä hämmentävän suppea. Kulttuurista ei Ahon lausuntojen perusteella voi ilmeisesti nauttia kotonaan tai vapaaehtoispohjalta, koska Aho nostaa esiin vain verovaroin tuettua kulttuuria kuten kaupunginorkestereita. Orkesterit ovat ilman muuta hieno juttu, mutta ei musiikillinen sivistys rajoitu niihin: ”tuppukylissäkin” soitetaan, lauletaan ja kuunnellaan musiikkia.

On muuten sinänsä silmiinpistävää, että Aho huolestuu pääkaupunkiseudun ulkopuolisesta elämästä vasta nyt. Aika vähäistä on ollut helsinkiläisten kulttuuripiirien meteli silloin, kun "tuppukylistä" on viety pankkeja, apteekkeja tai terveyskeskuksia. Monessa kylässä saatetaan orkesteria paljon kipeämmin kaivata sitä viimeistä kauppaa, joka lakkautettiin. Tai viimeistä bussivuoroa, joka ei enää kulje. Tai koulua, jonka ovet lopullisesti suljettiin. Kun ei ole enää edes sitä yhtä myymälää, jossa vaihtaa kyläläisten kanssa kuulumisia, hiljaisuus voi sattua korviin paljon kipeämmin kuin sen satunnaisen konsertin puute.

Sivistyneistön edustajia lähtee Suomesta

Sivistynyt ihminen näkee muunkin kuin oman etunsa, eikä heittele syytöksiä miten sattuu. Lyhyen ajan sisällä kaksi korkeakoulutettua sivistyneistön edustajaa eli tunnettu professori Jaakko Hämeen-Anttila ja näyttelijä Antti Holma ovat ilmoittaneet jättävänsä Suomen. Sekä Hämeen-Anttila että Holma ovat perustelleet muuttoaan negaation kautta: he lähtevät, koska hallitus ja/tai Suomi tai suomalaiset ovat niin syvältä. Ehkä näin. Tai sitten asia ei ole ihan näin.

Hämeen-Anttila on kertonut saaneensa viime juhannuksena yllättäen imartelevan tarjouksen työpaikasta skotlantilaisessa yliopistossa. Hän lipsautti medialle, että Edinburghin yliopisto on Helsingin yliopistoa tasokkaampi, mikä lisäsi tarjouksen houkuttelevuutta. Eli: arvostettu tutkija headhuntataan, hänelle tarjotaan hienoa paikkaa ja vieläpä yliopistosta, joka on maineeltaan nykyistä työpaikkaa kovempi. Upea mahdollisuus, josta ei voi kuin onnitella. Harva taitaisi sanoa tuossa tilanteessa ei. Ei sanonut Hämeen-Anttilakaan.

 

Elokuussa Hämeen-Anttila alkoi yhtäkkiä tehdä lähdöllään politiikkaa.

Mutta elokuussa Hämeen-Anttila alkoi yhtäkkiä tehdä lähdöllään politiikkaa. Lähtö olikin hallituksen syy: tarkemmin sanottuna syynä olivat ”järkyttävän isot koulutusleikkaukset”, jotka kohdistuvat ”pahiten” professorin omaan työpaikkaan. Sen sijaan, että Hämeen-Anttila olisi keskittynyt iloitsemaan harvinaisesta tilaisuudesta ja kannustanut muitakin toteuttamaan haaveitaan, hän käyttää nyt media-aikaansa valittamiseen ja syyttelyyn. Kun seuraa Hämeen-Anttilan Twitter-tiliä, hänellä on varsin vähän asiaa tieteestä. Sen sijaan hän muun muassa paheksuu voittoa tuottavia yrityksiä ja tuntuu twiiteistään päätellen haaveilevan jonkinlaisesta uuskommunismista.

Twiitti toisensa perään Hämeen-Anttila julistaa myös oikeudenmukaisuudesta. Oikeudenmukaisuuteen professori kuitenkin heräsi vasta sitten, kun Hämeen-Anttilan oman yhteisön rahoitukseen puututtiin. Muualta on kyllä saanut vuosia leikata ilman, että professori olisi asiaa hirveästi julkisesti harmitellut. Vai näkikö joku Hämeen-Anttilan nousevan barrikadeille esimerkiksi silloin, kun varuskuntia lakkautettiin tai liikkuva poliisi lopetettiin?

Holmakin kompasteli omissa selityksissään. Hän aikoo muuttaa Lontooseen. Päätöstään Holma on perustellut muun muassa sillä, että Suomessa ”vastaan tulevat joka päivä ja joka puolelta lapsille vittuilevat rohtuneet mummot”.

Meillä toki on ”rohtuneita mummoja”, kovan työn kuluttamia ja sodan jälkeisen niukkuuden kokeneita naisia keskuudessamme. Nuo mummot ovat eläneet aikoja, jolloin Suomi on ollut erittäin köyhä. He ovat olleet mukana rakentamassa Suomesta hyvinvointivaltiota: sellaista maata, jossa anttiholmienkin on ollut hyvä käydä maailmalla kehuttua peruskoulua, syödä maksutonta kouluruokaa ja saada maksutonta terveydenhuoltoa. Nämä elämän ahavoimat mummot Holma nyt lyttää ihmisiksi, jotka ”joka päivä ja joka puolelta vittuilevat lapsille”.

Viime vuonna Holma kertoi Me Naisten haastattelussa, kuinka hän on suunnitellut muuttoa Lontooseen ja kyseessä on pitkäaikainen haave. Siinähän ei ole tietenkään mitään pahaa, päinvastoin: haaveita saa olla ja aina parempi, jos niitä onnistuu kukin omassa elämässään toteuttamaan.


Mutta tänä vuonna ääni olikin muuttunut kellossa. Yhtäkkiä muuton pääsyynä ei enää ollutkaan oma unelma vaan ne rohtuneet mummot ja ”terhikiemungit”: ”Terhikiemungit voittivat, minä hävisin ja siksi kerään kimpsuni”.

 

Haaveita saa olla ja aina parempi, jos niitä onnistuu kukin omassa elämässään toteuttamaan.

Holma kertoi haaveistaan julkisesti viime elokuussa, Terhi Kiemungin maahanmuuttajalapsia koskevasta (sinänsä tyrmistyttävästä) lausunnosta kohuttiin maaliskuussa. Joku tässä yhtälössä ei nyt ihan toimi: miten yhden tuntemattoman poliitikon suusta pääsiäisenä 2016 päässyt sammakko on voinut vaikuttaa Holman vuoden 2015 elokuun muuttoajatuksiin?

Ongelmiin voi suhtautua monella tavalla

Suomessa on kiistatta monenlaisia ongelmia: talousvaikeuksia, erilaisia ääriryhmiä, asiatonta kirjoittelua, kyvyttömyyttä sopia asioista jne. Ei ongelmilta voi sulkea silmiä, mutta niihin voi suhtautua monella tavalla. Niihin voi reagoida hämeenanttilalais-holmalais-aholaismentaliteetilla: keskittyä valittamiseen ja vastakkainasettelun rakentamiseen. Harvassa kuitenkin taitavat olla ne ongelmat, jotka ovat riidanlietsonnalla ratkenneet? Jotenkin sivistyneistön tunnetuilta ja älykkäiltä edustajilta odottaisi kypsempää ja rakentavampaa lähestymistapaa.

Sitten ongelmiin voi asennoitua myös niin, että katsoo pimeän sijaan valoon päin ja yrittää itse omalla sektorillaan etsiä aktiivisesti ratkaisuja. Sellaisiakin esimerkkejä on olemassa. Otetaan vaikkapa energiayhtiö St1:n johtaja Mika Anttonen.

 

Toisin kuin professorit, Anttonen ei ole keskittynyt huutamaan, miten huonosti asiat ovat.

Anttonen huomasi, että kaikkien suomalaisperheiden lapsilla ei ole enää mahdollisuutta harrastaa esimerkiksi jääkiekkoa, koska seuramaksut ja muut kustannukset ovat nousseet niin paljon. Niinpä miljonääri päätti, että hän lahjoittaa omista rahoistaan miljoona euroa vähävaraisten suomalaislasten urheiluun. Siis miljoona euroa. Eikä vain kerran vaan tarvittaessa joka vuosi!

Ele on jo yksistään arvostettava. Mutta rahaakin enemmän kannattaisi kiinnittää huomiota Anttosen asenteeseen. Toisin kuin professorit, Anttonen ei ole keskittynyt huutamaan, miten huonosti asiat ovat. Hän ei ylipäänsä ole halunnut pitää meteliä teostaan, mutta suostui silti lyhyesti kysyttäessä vastaamaan. Näin Anttonen perusteli: ”Suomi on niin helkkarin hieno maa, että sen arvoja pitää puolustaa. Minua on onni potkaissut omassa bisneksessäni, joten katson velvollisuudekseni auttaa apua tarvitsevia.”

Kuka näistä henkilöistä antaa sivistyneimmän vaikutelman? Ja millainen asenne vie eniten Suomea eteenpäin?

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  2. 2

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  3. 3

   Näin maailma reagoi vaalitulokseen – ”Viimeinkin mahdollisuus johtajuuteen, jota Ranska tarvitsee”

  4. 4

   AFP: Näin kansainvälinen media reagoi vaaleihin – ”Ranska on rikki”, ”järisyttävät nuhteet valtavirralle”

  5. 5

   Euro syöksähti Ranskan presidentinvaalituloksen myötä

  6. 6

   Ilmatieteen laitokselta lohduton ennuste: Lisää lunta luvassa

  7. 7

   Koskettava hetki Pikkuleijonien pukukopissa MM-finaalitappion jälkeen – päävalmentaja herkistyi kyyneliin

  8. 8

   Kommentti: Macron voittaa, ehkä

  9. 9

   Kasmir esiintyi ensi kertaa salakatselukohun jälkeen: Unohteli sanoja jännittyneenä – TTK-yleisöltä uskomaton reaktio

  10. 10

   Katso kohokohdat: Lionel Messi upotti Real Madridin lisäajalla – törkytaklauksen tehnyt Sergio Ramos ajettiin ulos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnen päivät -näyttelijä kuoli 56-vuotiaana – aikoinaan tv:n suurimpiin tähtiin lukeutunut Erin Moran eli rankan elämän

  2. 2

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  3. 3

   Poliisi: Mopoilukulttuuri karkaa käsistä Nivalassa – ”On vain ajan kysymys, milloin tapahtuu isompi vahinko”

  4. 4

   Eevi Teittinen avoimena rankasta erostaan – suunnitteli häitä parisuhteen päättyessä: ”Tosi kova paikka”

  5. 5

   Fuengirola-lehti: Poliisi keskeytti Antero Mertarannan keikan Espanjassa – kahdesti

  6. 6

   Näitä ennen ihan normaaleja asioita nykylapset eivät enää saa tehdä

  7. 7

   Tukku NHL-pelaajia vapautui Leijonien käyttöön – ”Lähden innolla messiin”

  8. 8

   Rokkimimmistä tuli huippunäyttelijä: ”Alkoholismini alkoi jo 25-vuotiaana”

  9. 9

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  10. 10

   Auto nökötti Suomen suurimmassa liikenneympyrässä – ovet lukossa ja matkustajat huumepäissään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  2. 2

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  3. 3

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Ulla Appelsinin kommentti: Tragedia, josta arkkipiispa ei twiitannut

  7. 7

   Noloimmat tilanteet seksin aikana – onko itsellesi käynyt näin?

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Synkkiä väitteitä: Michael Jacksonin unohdettu poika Blanket, 15, elää onnetonta elämää yksin miljoonakartanossa – ”Hän on itse kasvattanut itsensä”

  10. 10

   Radiojuontaja Kim Sainio kilahti täysin kesken juonnon – raivosi ja kirosi: Haastattelu Matti Nykäsen kanssa meni pieleen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  2. 2

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  3. 3

   Näin maailma reagoi vaalitulokseen – ”Viimeinkin mahdollisuus johtajuuteen, jota Ranska tarvitsee”

  4. 4

   AFP: Näin kansainvälinen media reagoi vaaleihin – ”Ranska on rikki”, ”järisyttävät nuhteet valtavirralle”

  5. 5

   Euro syöksähti Ranskan presidentinvaalituloksen myötä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onnen päivät -näyttelijä kuoli 56-vuotiaana – aikoinaan tv:n suurimpiin tähtiin lukeutunut Erin Moran eli rankan elämän

  2. 2

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  3. 3

   Poliisi: Mopoilukulttuuri karkaa käsistä Nivalassa – ”On vain ajan kysymys, milloin tapahtuu isompi vahinko”

  4. 4

   Eevi Teittinen avoimena rankasta erostaan – suunnitteli häitä parisuhteen päättyessä: ”Tosi kova paikka”

  5. 5

   Fuengirola-lehti: Poliisi keskeytti Antero Mertarannan keikan Espanjassa – kahdesti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  2. 2

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  3. 3

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää