Leena, Matleena

Kotimaa

Valikko

Marja teki 56 vuotta sitten perunapellolta ”hirmuisen” löydön – luupalan mysteeri selvisi vasta nyt

Julkaistu:

Fossiililöytö
Syksyllä 1960 nuori biologian ylioppilas Marja Simonsuuri oli töissä perheensä kesäkodin perunapellolla Salon Suomusjärvellä kun hänen lapionsa osui yllättäen johonkin kovaan.
Savisen pellon uumenista, noin puolen metrin syvyydestä, löytyi suuri luunpalanen. Sen poikkeuksellinen paino sai löytäjänsä otaksumaan, että kysymyksessä saattaisi olla jonkinlainen harvinaisuus - mahdollisesti jopa mammutinluu.

Vaikka luulöytö sai Salon Suomusjärvellä sittemmin aikaiseksi pienimuotoisen hysterian ja paikallinen huoltoasema alkoi myydä asiakkaille mammuttihodareita sekä -piirakoita, ei arvio mammutinluusta vakuuttanut löytäjän lähipiiriä. Samaisella pellolla kun oli käytetty työjuhtina härkiä.

– Äiti sanoi, että älä nyt höpötä. Ei se mikään mammutinluu voi olla. Ja äitiähän pitää aina uskoa, Marja Simonsuuri-Sorsa muistelee Ilta-Sanomille lähes 56 vuotta myöhemmin.

Löytö unohtui autotalliin vuosikymmeniksi

Biologian ylioppilas kuitenkin kääräisi ällöttävänä pitämänsä luunpalan sanomalehteen ja sulloi löydön ulkovarastoon. Myöhemmin tila Suomusjärvellä myytiin ja sanomalehtikäärö päätyi Espooseen, jossa se unohtui autotallin uumeniin lähes 40 vuodeksi.

”Mammutin luu” näki päivänvalon vasta kun perhe oli vaihtamassa asuinpaikkaa ja Simonsuuri-Sorsan aviomies törmäsi autotallissa kummalliseen mötikkään.


– Mikäs piru se tuo on, tutkijaprofessoriksi urallaan edennyt Simonsuuri-Sorsa muistelee miehensä kummastelleen.

 

Äiti sanoi, että älä nyt höpötä. Ei se mikään mammutinluu voi olla.

Vastaus mammutinluusta sai jälleen epäuskoisen vastaanoton, minkä vuoksi Simonsuuri-Sorsa päätti viedä löytönsä tunnetun paleontologin, professori Mikael Forteliuksen arvioitavaksi.

– Kun hän aukaisi matkalaukun, jossa luu oli, hänen silmänsä oikein rävähtivät. Hän pystyi heti sanomaan, ettei kysymyksessä ole häränluu, Simonsuuri-Sorsa muistelee.


Simonsuuri-Sorsa lahjoitti luun Helsingin yliopiston luonnontieteelliselle keskusmuseolle, jossa se asetettiin esille Suomen 11. mammutinluuna radiohiiliajoituksen perusteella.

 

Hän pystyi heti sanomaan, ettei kysymyksessä ole häränluu.

Luu onkin huomattavasti mammutteja vanhempi

Hiljattain julkaistu tutkimus osoittaa hypoteesin mammutinluusta vääräksi.

– Luun sisältä otettiin maanäytteitä, joista löytyi trooppisen meren leviä ja saniaispuiden itiöitä, joiden perusteella luun iäksi on määritetty vähintään viisi miljoonaa vuotta, Simonsuuri-Sorsa kertoo.

Uusien ajanmääritystietojen ja luusta tehtyjen muotoanalyysien perusteella tutkijat arvelevat sen kuuluneen jo ennen mammutteja sukupuuttoon kuolleelle Deinotherium-suvun norsueläimelle. Suomeksi Deinotherium tarkoittaa ”hirmuista eläintä”.


Hurjimpien arvioiden mukaan luu saattaa olla jopa 19 miljoonan vuoden takaa. Aikaisempi Suomen vanhin tunnettu nisäkkään luu on noin 120 000 vuoden takaa. Titteli kuului Vuosaaren satamarakennustöiden yhteydessä löytyneelle luulle, joka on todistettavasti kuulunut mammutille.

 

Ravinnokseen se käytti todennäköisesti pääasiassa puiden lehtiä ja muuta metsäisen ympäristön kasvillisuutta.

Tutkija Juha Saarinen Lontoon Luonnonhistoriallisesta museosta kertoo Ilta-Sanomille, että nimestään huolimatta Deinotherium ei ollut mikään erityisen hurja peto.

– Ravinnokseen se käytti todennäköisesti pääasiassa puiden lehtiä ja muuta metsäisen ympäristön kasvillisuutta.

Nykynorsuista poiketen sen syöksyhampaat kasvoivat alaleuasta ja kaartuivat alaspäin. Aseiksi niistä ei ollut. Myös kallonmuoto poikkesi nykynorsuista.

– Vakuuttavin hypoteesi lienee se, että syöksyhampaat muodostivat vastakappaleen kärsälle, jolla eläin keräsi ravintoa suuhunsa. Ne kaartuivat alaspäin jotteivät olisi tiellä eläimen tarttuessa puiden oksiin ja lehtiin.

Pohjoisen tunnettu Deinotheriumin fossiili

Saarisen tietojen mukaan Suomusjärven löytö on selvästi pohjoisin Deinotherium -norsueläimen fossiili, joka on tähän saakka löydetty. Mitä todennäköisimmin eläin on elänyt Luoteis-Siperiassa, mistä sen luunkappale on kulkeutunut Suomusjärven saveen jäätiköiden sekä mannerjäätikön sulamisvesien mukana.

Saarinen ei kuitenkaan pidä mahdottomana sitä, etteikö näillä leveysasteilla olisi voinut elää Deinotherium-norsueläimiä miljoonia vuosia sitten.

– Deinotherium -suvun norsueläinten elinaikana mioseeniajalla Suomen leveysasteilla oli samankaltainen subtrooppinen ilmasto kuin nykyään esimerkiksi eteläisimmässä Euroopassa. Näin ollen täällä oli hyvät edellytykset monipuolisen eläimistön esiintymiselle. Siitä ei vain ole säilynyt paljoakaan todistusaineistoa.

Luun alkuperäinen löytäjä kuvailee tuoreita tutkimustietoja lähes uskomattomiksi.

– Vaikea tätä on käsittää. Siihen aikaan on maisema mahtanut olla Suomusjärvellä aika erilainen kuin nykyisin.

 

Täällä oli hyvät edellytykset monipuolisen eläimistön esiintymiselle. Siitä ei vain ole säilynyt paljoakaan todistusaineistoa.

Perimävaurioiden tutkimuksesta Collegium Ramazzini-palkinnonkin urallaan saavuttanut Simonsuuri-Sorsa kannustaa suomalaisia pitämään silmät ulkoilmassa auki.

– Aivan varmasti Suomessa on muitakin mammutin tai Deinotheriumin luita. Ainakin muinaisen Yoldia-meren rantaviivalta voi löytyä jotakin.

Samoilla linjoilla on tutkijatohtori evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselta. Hänen mielestään vuosikymmenten jälkeen tehtyyn tieteelliseen läpimurtoon liittyy merkittäviä opetuksia.

– Ensinnäkin opimme, ettei pidä uskoa, etteikö Suomesta voisi löytyä tärkeitä fossiileja. Toiseksi opimme, että vaikka löytö jäisi pitkäksi aikaa odottamaan tutkimusta, sen tieteellinen arvo ei vähene, kunhan löytöpaikka pysyy tiedossa, Fortelius totesi Helsingin yliopiston julkaisemassa tiedotteessa tiistaina.

Ota kantaa

Oletko löytänyt Suomesta fossiileja?

Kyllä 16% En 84%
Ääniä yhteensä 15416

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  2. 2

   Pasasen perhe kuvasi hätkähdyttävän videon venematkalla – karhu ui vastaan: ”Uskomaton, ainutlaatuinen ja jännittävä tilanne”

  3. 3

   ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

  4. 4

   Kuvat Suomen kesästä: Festarivieraat kahlasivat tulvivalla kadulla, tennarit upposivat rakeisiin ja salama halkaisi koivun – ”Aika tälli tuli”

  5. 5

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  6. 6

   Pete Parkkosen keikka Tikkurilassa sai huvittavia piirteitä: ”Ei tässä ole mitään järkeä enää!”

  7. 7

   Australialaisnaisen ampumisen Minneapolisissa nähnyt avaintodistaja löytyi – poliisi kuulusteli tapahtumien kulusta

  8. 8

   Samuel Purola otti jälleen mitalin – EM-pronssi 200 metrillä!

  9. 9

   Jätskikassalla saatetaan tarvita henkkareita! Mojito-mehujää hämmentää: ”Siinä tuli mukava nousuhumala”

  10. 10

   Mies hukkui lampeen, teinit kuvasivat videolle ja nauroivat – Floridan lainsäädännön mukaan pojat eivät välttämättä rikkoneet lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  3. 3

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  4. 4

   Kuva: Voiko tämän suomalaisempaa näkyä enää olla – taivas piiskasi rakeita, mutta tuoppi oli saatava

  5. 5

   Kiukkukohtaus sai prinsessa Charlotten, 2, valtaansa: polki jalkaa ja heittäytyi maahan kesken valtiovierailun – Catherine-äidillä varmat keinot käytössä

  6. 6

   Cheek menetti etuhampaansa – edes hammaslääkäri ei kyennyt paikkaamaan ennen keikkaa: Elastinen julkaisi kuvan seuraamuksista

  7. 7

   Outo haju kellarissa paljasti – rakennusmestarin virityksistä 120 000 euron jättilasku

  8. 8

   Astrid Swanin, 35, rintasyöpä uusiutui ja levisi – sairaus on parantumaton: ”Jätän lapseni taakseni, kun hän vielä tarvitsee minua”

  9. 9

   Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat

  10. 10

   Oletko vanhus nuoressa ruumiissa? 24 paljastavaa merkkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. 6

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  7. 7

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  8. 8

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  9. 9

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  10. 10

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Naisen lentomatka muuttui ”painajaiseksi” – kuva erikoisesta tapahtumasarjasta villitsee somessa

  2. 2

   Pasasen perhe kuvasi hätkähdyttävän videon venematkalla – karhu ui vastaan: ”Uskomaton, ainutlaatuinen ja jännittävä tilanne”

  3. 3

   ”Turha yrittää kesyttää” – julkkisnaiset kertovat, miksi eivät aja häpykarvojaan

  4. 4

   Kuvat Suomen kesästä: Festarivieraat kahlasivat tulvivalla kadulla, tennarit upposivat rakeisiin ja salama halkaisi koivun – ”Aika tälli tuli”

  5. 5

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  2. 2

   Elina Tervo tahtoi hemmotella miehiä Instagramissa – kuvakulma korostaa kurveja: ”Koska 83 prosenttia seuraajistani on miehiä”

  3. 3

   Kohta rytisee! Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista ja ukkosesta: ”Voi tulla vähän reippaammin”

  4. 4

   Kuva: Voiko tämän suomalaisempaa näkyä enää olla – taivas piiskasi rakeita, mutta tuoppi oli saatava

  5. 5

   Kiukkukohtaus sai prinsessa Charlotten, 2, valtaansa: polki jalkaa ja heittäytyi maahan kesken valtiovierailun – Catherine-äidillä varmat keinot käytössä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  6. Näytä lisää