Heidi

Kotimaa

Tunnettu suomalainen poliisipomo: ”Jos en olisi poliisi, minusta olisi tullut varmaan rosvo”

Julkaistu:

Pienenä poikana rikoskomisario Jari Kinnusen oli pakko käydä lain väärällä puolella. Koulu, urheilu ja kehä auttoivat lain toiselle, oikealle puolelle.
Ihan pienenä poikana minun piti tehdä muutakin kuin käydä ongella saadakseni ruokaa. Se oli pakkorako, hoitaa asioita harmaalla alueella, jos meinasi syödä, rikoskomisario Jari Kinnunen sanoo.

Kasvot ovat suurelle yleisölle tutut monen ison uutisen takaa. Työ on kuljettanut Kotkassa kasvaneen Kinnusen Pirkanmaalle.

Hän on nyt Pirkanmaan keskitetyn ja paljastavan yksikön päällikkö. Takana on 34 vuotta poliisina. Asiat voisivat olla toisinkin.

– Jos en olisi poliisi, minusta olisi tullut varmaan rosvo. Hevosenpään kokoisena tuli tehtyä kaikki kolttoset. En ole sitä hirveästi mainostanut, mutta en minä sitä salaakaan. Kun olin pieni poika, ei meidän perheemme ollut mitään yhteiskunnan kermaa.


POLIISIKOULUUN hakiessaan Kinnunen kirjoitti, että ”sosiaalihuollollisesta taustasta huolimatta katsoisin, että minulla olisi annettavaa poliisille”.

Ja sitä Kinnunen on tehnyt, välillä yötä myöten, kun tilanne on ollut päällä. Järjestyspoliisivuosien ja ajoneuvo- ja varkausryhmien jälkeen Kinnunen on siinä roolissa, mistä pitää eniten, tutkimassa vakavaa väkivaltarikollisuutta.


– Olen nähnyt, mitä väkivalta saa aikaiseksi. Sieltä se kumpuaa. On lähellä sydäntäni saada nalkkiin semmoiset, jotka sitä tekevät tapanaan tai työkseen.

Jos ajattelet, että lapsuutensa vuoksi Kinnunen ymmärtäisi erityisesti samanlaisesta taustasta lähteviä rikoksentekijöitä, erehdyt. Oman kokemuksensa takia Kinnunen tietää, että puolensa voi valita. Kenenkään tie ei ole sementoitu rikolliseksi.

 

Olin 11-vuotiaasta asti nyrkkeilysalilla. Nyrkkeilysalista muodostui tukikohta ja perhe, erityisesti valmentajasta. Elämässä on aina muita vaihtoehtoja kuin valita lain väärä puoli.– Ei lapsuuteni minun ymmärrystäni rikollisia kohtaan ole lisännyt. Minulla on kohtuullisen tiukka asenne. Olen tiukka varsinkin pakkokeinojen suhteen. Kaikki pakkokeinot, jotka laki sallii, käytetään rikoksen selvittämiseksi. Asiakkaiden kanssa ei ole ollut kahnauksia. Asiakas valitsee, miten kommunikoidaan. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.


KINNUNEN jäi äidistään orvoksi 12-vuotiaana ja isästään 14-vuotiaana.

– Silloin kun meillä oli vielä ydinperhe, niin meitä oli viisi. Se oli sellaista on–off-elämää. En kokenut sitä turvattomana, se oli sitä elämää, johon olin tottunut. Muusta en tiennyt. Äiti oli kuollessaan 30-vuotias. Ei kummankaan vanhemman kuolema ihan luonnollinen ollut.

Huolehtivia aikuisia elämästä ei kuitenkaan puuttunut.


– Ennen kouluikää olin mummon ja papan luona enemmän kuin kotona, silloin kun heidän elämäntilanteensa sen salli, ja kaikki kesät. Murrosiässä olin sijoitettuna tädin perheeseen ja serkusten luona sai käydä niin usein kuin tahtoi.

– Jokainen pystyy tekemään valintoja myöskin lapsena, kun on saanut nähdä edes vähän niin sanottua normaalia elämää. Minulle kävi hyvin. Halusin pärjätä koulussa. Urheilin koko ajan, olin seitsemän vanhasta yleisurheilukentällä ja 11-vuotiaasta asti nyrkkeilysalilla. Nyrkkeilysalista muodostui tukikohta ja perhe, erityisesti valmentajasta. Elämässä on aina muita vaihtoehtoja kuin valita lain väärä puoli, Kinnunen sanoo.

Kehää hän ei ole jättänyt koskaan. Hän on ollut useamman vuoden Boxing Club Nokian puheenjohtaja.

– Olen nyrkkeillyt 11 vuotta. Lajissa kiinnostaa urheilullisuus ja se, että siinä kamppaillaan mies miestä vastaan.


TÄNÄ KEVÄÄNÄ Kinnunen ja hänen tutkijaryhmänsä taistelivat viime minuuteille aikaa vastaan tutkiessaan nokialaisen kunnallispoliitikon Markku Mallatin tappoa. Huhtikuun 4:nnen ja 5:nnen päivän välisenä yönä kello 24 oli pakko luovuttaa. Tappo vanheni käsiin.

Kinnunen uskoo, että Mallatin tappaja on elossa.

– Voihan meillä olla oma käsityksemme tekijästä, mutta kun teko on vanhentunut, niin ne käsitykset ovat vain poliisin kahvipöytäkeskustelua. Odotetaan, että henkilö tekee uuden virheen. Asioilla on tapana järjestyä jollakin tavalla, Kinnunen murjaisee.

Omaisten kannalta Kinnunen on pahoillaan siitä, ettei Markku Mallatin tappajaa saatu koskaan kiinni. Nyt kukaan ei siitä enää voi saada rangaistusta, vaikka tunnustaisikin teon.


– Tapon ei pitäisi vanheta koskaan. On käsittämätöntä, että se vanhenee rikoksena 20 vuodessa. Tutkijaporukan suhteen on kuitenkin sillä lailla hyvä mieli, että kaikki perattiin, mitä Mallatin tapauksesta tiedettiin, kaikki vanhat ja uudet vihjeet.

Vuonna 2011 Kinnunen onnistui tutkijaryhmänsä kanssa selvittämään 18 vuotta pimeänä olleen Raija Juutilan tapon. Seuranhakuilmoitukset emännättömästä talosta johtivat avomiehen jäljille ja Raija Juutilan ruumis löytyi aviomiehen ulkovarastosta.

– Jokainen juttu, joka saadaan selväksi, tuntuu hyvältä. Se on meidän tarkoituksemme ja tämän työn suola.


NYT TYÖTÄ teettää kaikkien muiden juttujen lisäksi yhä pimeänä oleva 40-vuotiaan tamperelaismiehen murha kevyen liikenteen väylälle joulukuussa 2014. Viikko on tuonut tutkittavaksi visaisen katoamisen, epäiltyjä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä, törkeitä pahoinpitelyitä, ryöstöjä.

Juttuja on auki kahdella tutkintaryhmällä Kinnusen laskujen mukaan 500.

– Paikallispoliisissa emme voi valita juttuja. Vakavia juttuja tulee viikoittain. Henkeen ja terveyteen kohdistuneet teot on pakko priorisoida etusijalle, samoin lapsiin kohdistuneet. Se tarkoittaa sitä, että muiden juttujen, kuten petosten, tutkinta venyy. Tämä kevät on ollut aika kaoottinen. Juttuja on tullut ovista ja ikkunoista.

Myös päivät ovat venyneet.

– Ei meistä kukaan varmaan jätä töitään taakseen, kun poliisiaseman oven sulkee. Kyllä ne alitajunnassa mukana kulkevat ja joskus herättävät keskellä yötä. Silloin on noustava ja kirjoitettava asia ylös. Perheeltä se kysyy venymistä, että ymmärtää tämän työn luonteen.

Ulkomaankomennuksella Kinnunen on ollut useampaan kertaan, rauhanturvaajana Golanilla, sotilastarkkailijana Lähi-idässä, poliisina Kosovossa, Bosniassa ja Palestiinassa.

– Täällä aina maristaan, että pitäisi olla läppärit ja muut vehkeet. Ulkomaanreissulta olen oppinut, ettei rikoksen selvittämiseksi tarvita kuin lehtiö ja kynä, mutta kentälle pitää mennä. Ei kukaan meille tule tänne tietoa tarjoamaan, kentältä se pitää kerätä.KINNUNEN on välillä yhä itsekin kentällä. Hän keräsi muiden poliisien ja poliisiammattikorkeakoululaisten kanssa DNA-näytteitä Tesomalla. Murhapaikan läheisyydestä löytyi veitsi, josta saatiin taltioitua todennäköisen tekijän sekä uhrin DNA:ta.

759 näytettä on jo otettu. Vielä ei ole hittiä tullut. Näytteiden ottoja aiotaan jatkaa muun muassa Ikurin alueella. Kinnunen uskoo, että tekijä jää ennen pitkää kiinni.

Sitten on jälleen yksi nalkissa.

Kuka?

Jari Kinnunen
 • Ikä: 56
 • Ammatti: Rikoskomisario. Valmistui poliisiksi 1982. Varanotaari 1991. Poliisipäällystötutkinto 2000. Hallintotieteen maisteri 2008.
 • Perhe: Vaimo, kuusi aikuista lasta ja kolme lastenlasta.
 • Plus: Ensimmäinen työpaikka Helsingin poliisilaitoksen ”jalkapassissa”. Jalkaisin kulkeva partio keräili juopuneet säilöön ja katsoi, ettei nuoriso riehaantunut Rautatie­asemalla ja liikekeskuksissa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Putinin turvamieheltä yllättävä veto Punkaharjulla – Saimi Hoyer: ”Tarjoilijamme toimi, kuten oli kehotettu”

  2. 2

   Putinilta sympaattinen ele tv-kameroiden edessä – huomasitko mitä tapahtui?

  3. 3

   Keltamekkoinen nainen varasti huomion Olavinlinnan laiturilla – Putinin vieressä myös illallisella

  4. 4

   Maailman halvin remonttikikka – Jutta uudisti keittiönsä 18 eurolla Lidlin materiaaleilla

  5. 5

   Jasmin Mäntylä erosi – suhde 15 vuotta vanhempaan liikemieheen päättyi: ”Olen ainoastaan iloinen ja helpottunut”

  6. 6

   Uskomattoman huonoa tuuria: Tuliterät kodinkoneet paloivat peräkärryllä pariskunnan ajaessa kotiin

  7. 7

   IS seuraa hetki hetkeltä – Putin ja Niinistö seuraavat Olavinlinnassa oopperaa

  8. 8

   Povekas Mailis Penttilä julkaisi uhkeita bikinikuvia legendaarisesta ökyhotellista Las Vegasista – valtaisa tulipalo raivosi paikassa vain kuukausia sitten

  9. 9

   Yle: Tallink kokeilee risteilyä Suomesta Latviaan – taustalla Viron alkoholiverotus?

  10. 10

   Nainen teki 3 muutosta aamupalaan, ja paino alkoi pudota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  2. 2

   Järkyttävä huvipuisto-onnettomuus tallentui videolle USA:ssa: Laite irtosi ja ihmiset sinkoutuivat kyydistä – yksi kuoli, 7 loukkaantui

  3. 3

   IS seuraa hetki hetkeltä – Putin ja Niinistö seuraavat Olavinlinnassa oopperaa

  4. 4

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  5. 5

   Suomessa viisi tapausta: Harvinaisessa Lasarus-ilmiössä potilaan elintoiminnot palautuvat ”kuoleman” jälkeen

  6. 6

   Android-puhelimista löytyi uusi vakoiluohjelma – tarkista tämä asetus

  7. 7

   Poika lainasi isänsä Ferraria: poliisit takavarikoivat auton ja laittoivat varoittavat kuvat Twitteriin

  8. 8

   Me Naiset: Aira Samulinin ex-mies Ekku Peltomäki naimisiin – Samulin sivaltaa: ”Ekku vaihtoi sulavasti 50 vuotta nuorempaan”

  9. 9

   Nainen teki 3 muutosta aamupalaan, ja paino alkoi pudota

  10. 10

   Miss Suomen kuumat tunnelmat narubikineissä – paljastava peppukuva ihastuttaa: ”En saa silmiäni irti teistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. 6

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  7. 7

   ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

  8. 8

   Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

  9. 9

   ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

  10. 10

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Putinin turvamieheltä yllättävä veto Punkaharjulla – Saimi Hoyer: ”Tarjoilijamme toimi, kuten oli kehotettu”

  2. 2

   Putinilta sympaattinen ele tv-kameroiden edessä – huomasitko mitä tapahtui?

  3. 3

   Keltamekkoinen nainen varasti huomion Olavinlinnan laiturilla – Putinin vieressä myös illallisella

  4. 4

   Maailman halvin remonttikikka – Jutta uudisti keittiönsä 18 eurolla Lidlin materiaaleilla

  5. 5

   Jasmin Mäntylä erosi – suhde 15 vuotta vanhempaan liikemieheen päättyi: ”Olen ainoastaan iloinen ja helpottunut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  2. 2

   Järkyttävä huvipuisto-onnettomuus tallentui videolle USA:ssa: Laite irtosi ja ihmiset sinkoutuivat kyydistä – yksi kuoli, 7 loukkaantui

  3. 3

   IS seuraa hetki hetkeltä – Putin ja Niinistö seuraavat Olavinlinnassa oopperaa

  4. 4

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  5. 5

   Suomessa viisi tapausta: Harvinaisessa Lasarus-ilmiössä potilaan elintoiminnot palautuvat ”kuoleman” jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. Näytä lisää