Mervi

Kotimaa

Keskimäärin 4300 € / henkilö – näin Kelalta huijataan rahaa

Julkaistu:

Sosiaalietuudet
Viime vuonna yli 2 000 henkilöä kärähti, mutta todellisuudessa huijareiden määrä on paljon suurempi.

30-VUOTIAS eteläsuomalaismies ilmoitti Kansaneläkelaitokselle kesällä 2013, että on ollut työttömänä tai työvoimakoulutuksessa kesä-elokuussa. Kela maksoi miehelle tuolta ajalta noin 1 700 euron korvauksen.

Todellisuudessa mies oli ollut tuon ajan ison ohjelmistopalveluyrityksen palkkalistoilla. Asiaa puitiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa helmikuussa 2016 ja tuomion mies sai maaliskuun puolivälissä. Hän joutui maksamaan kaikki väärin perustein saamansa tuet takaisin, ja lisäksi oikeus mätkäisi rikoksen tunnustaneelle petoksesta 50 päiväsakkoa, 350 euroa.

Vastaavia tapauksia käsitellään käräjäoikeuksissa ympäri maan joka viikko. Viime vuonna Kelassa tilastoitiin yhteensä 2 149 väärinkäytösepäilyä. Keskimääräinen yksittäinen huijaussumma oli noin 4 300 euroa.

– Yhteismäärä oli viime vuonna yli yhdeksän miljoonaa euroa. Tilastot kertovat, että huijausten euromääräinen keskiarvo näyttäisi olevan nousussa, kertoo Kelan hankinta- ja lakiyksikön päällikkö Suvi Onninen IS:lle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY


NOIN 70 prosenttia väärinkäytösepäilyistä etenee Kelalta poliisitutkintaan. Osasta poliisi kirjoittaa suoraan sakon, osa menee käräjille asti. Kaikki huijarit eivät kuitenkaan kärähdä, sen Onninen myöntää.

– Lienee todennäköistä, että vain osa väärinkäytöstapauksista tulee ilmi.

Mikä on sitten tietoista huijaamista ja mikä aitoa ymmärtämättömyyttä, johon monet kertovat tukiviidakkoa tutkiessaan törmänneensä? Tapaukset ovat aina yksittäisiä, mutta selkeää rajanvetoa Onninen ei halua tehdä.

– Jos henkilön tahallisesta menettelystä ei ole Kelan mielestä riittävää näyttöä, asia ei etene meiltä poliisille. Muuten se menee aina poliisille, Onninen linjaa.


YLEISIMMÄT huijaukset liittyvät työttömyysturva­etuuksiin ja yleiseen asumistukeen, sekä opintotukeen. Kerrotaan, että on ollut työttömänä, nostetaan tukea, vaikka todellisuudessa on töissä ollutkin – ihan kuten petostuomion saanut eteläsuomalaismies. Tai sitten nostetaan asumistukea, vaikka ei todellisuudessa maksetakaan mihinkään vuokraa.

– Yleensä väärinkäytökset johtuvat joko virheellisten tietojen antamisesta tai etuuteen vaikuttavien tietojen ilmoittamatta jättämisestä, Onninen toteaa.

Välillä huijatut summat voivat nousta todella suuriksi, jopa kymmeniintuhansiin euroihin.

– Tyypillisin tilanne on tulojen ilmoittamatta jättäminen, mikä vaikuttaa useampaan kyseessä olevan henkilön saamaan etuuteen. Se on joissain tilanteissa johtanut perusteetta saatujen etujen kokonaissumman nousemiseen hyvin suureksi, Onninen kertoo.

”Seuraukset alkoivat jännittää”


KELAN hankinta- ja lakiosaston päällikkö Suvi Onnisen mukaan kansalaisten yleinen oikeustaju ei hyväksy huijaamista. Silti sitä tapahtuu jatkuvasti.

–Kelan myöntämät etuudet rahoitetaan verovaroin, joten oikeudenmukainen, tasapuolinen ja yhdenmukainen kohtelu on äärimmäisen tärkeää, Onninen toteaa.

Alla olevat tarinat ovat yksittäisiä tapauksia, mutta vahvistavat Kelan kertoman siitä, että yleisimmät huijaukset liittyvät työttömyysturvaan, asumistukeen ja opintotukeen.

Tapaus 1

Eläkeikää lähestynyt nainen oli töissä touko-kesäkuussa 2014, mutta erehdytti Kelaa maksamaan hänelle vuorottelukorvausta. Nainen oli aiemmin, marraskuussa 2013 anonut samaista korvausta ja hänellä oli tiedossa, että työn tekemisestä pitää ilmoittaa Kelalle.

Tuota ilmoitusta nainen ei ollut kuitenkaan jättänyt ja Kela maksoi hänelle perusteettomasti yli tuhat euroa. Ne rahat nainen joutui palauttamaan, kun sai oikeudessa petostuomion ja sen päälle 180 euron sakon. Nettotuloikseen rikoksen tunnustanut nainen kertoi poliisitutkinnassa 520 euroa.

Tapaus 2

Mies XX asui 1980-luvulla opiskeluaikojensa alussa omassa, perityssä asunto-osakkeessa. Hän ei ollut sen vuoksi oikeutettu asumistukeen. XX:n ystävä kuitenkin tukea sai, vaikka rahat eivät olisi hänelle kuuluneetkaan.

–Kaverini muutti kirjansa luokseni, vaikka asui todellisuudessa kotona. Tällä tempulla hän oli sitten ”oikeutettu” nostamaan tukea, olisiko ollut siihen aikaan 250 markkaa kuukaudessa, XX kertoo.

–Itse en huijauksesta hyötynyt, koska en perinyt kaveriltani mitään ”vuokraa” tai ”välityspalkkiota”, mutta olihan se väärin toimittu myös omalta kohdaltani. Syynä oli palvelus kaverille, summahan ei ollut kovin suuri.

Käry ei tuolloin käynyt.

–En muistaakseni jännittänyt tuolloin, että olisin jäänyt kiinni. Itse asiassa olin jo vähän unohtanut asian, mutta vaimoni – silloinen tyttöystäväni – minua tästä taannoin muistutti.

Tapaus 3

Mies YY lähti 1990-luvun puolivälissä ulkomaille neljäksi kuukaudeksi töihin. Hän oli ollut sitä ennen työttömänä Suomessa. YY halusi pitää ulkomaille lähtemisestä huolimatta asuntonsa Suomessa. Hän suunnitteli maksattavansa vuokransa Kelalla ja päätti nostaa vielä työttömyyskorvaustakin. Kumpaankaan hän ei ollut ulkomailla asuessaan ja töitä tehdessään oikeutettu.

–Se oli suunniteltu juttu ja tiedostin riskit.

YY jäi kiinni vain pari kuukautta ulkomaille lähtemisensä jälkeen.

–Kelalle oli selvinnyt, että olen töissä ja pois maasta. He ottivat yhteyttä ja pyysivät selvitystä. Uhkailivat rikosilmoituksellakin ja asiasta mahdollisesti koituvat seuraukset alkoivat jännittää.

YY sai puhuttua itselleen maksuaikaa ja kuittasi petkutuksella saamansa tuet takaisin.

–Rikosilmoitusta Kela ei tehnyt, eikä minulle tullut asiasta mitään merkintöjä mihinkään. Kun tulin takaisin Suomeen, menin suoraan töihin, enkä ole sen jälkeen Kelan kanssa näissä jutuissa asioinut.

Tapaus 4

Mies ZZ kertoo olleensa kirjoilla toisessa asunnossa, vaikka todellisuudessa hän asuikin opiskeluaikanaan kotona. Samaan aikaan hän nosti Kelalta asumistukea.

–Parisataa markkaa kuukaudessa, parin vuoden ajan, mies tunnustaa.

Hän myöntää, että tiesi koko ajan tekevänsä väärin.

–Sitä ei silloin nuorena ottanut vakavasti. Kukapa meistä ei olisi opiskeluaikana kaivannut lisätuloja, ZZ perustelee tuolloista toimintaansa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Arkeologit avasivat keskiaikaisen haudan syrjäisellä saarella Englannissa – sisältö oli kaukana ihmisestä

  2. 2

   Playboy-mallin luomurinnat tuottavat hänelle suunnatonta tuskaa – avautui kivuistaan tv-ruudussa: Lääkäriltä simppeli neuvo

  3. 3

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  4. 4

   Tulipalot riehuivat Pohjanmaalla – liekit veivät kahdessa palossa auton, 2 puimuria, traktorin, 3 peräkärryä ja 2 kylvökonetta

  5. 5

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  6. 6

   Bussiyhtiö Nobinan työnseisaus alkoi, useita linja-autovuoroja peruttu – tieto seisauksesta tuli HSL:lle yllätyksenä

  7. 7

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  8. 8

   HS: Vuokralainen kaatoi pastakattilan vedet keittiön lattialle – taloyhtiö vaatii oikeudessa 30 000 euroa

  9. 9

   IL: Yö-yhtyeen alkuperäisjäsen Jussi Hakulinen sairastui syöpään – sai tietää kamalan uutisen kirjeen välityksellä

  10. 10

   Hollywood-tähti syyttää videolla Venäjää sodanjulistuksesta Yhdysvalloille – Kreml: ”Tunteikas ja itseään ylentävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  2. 2

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  3. 3

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  4. 4

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  5. 5

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  6. 6

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  7. 7

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  8. 8

   Gay-kommentti oli liikaa – Ensitreffit alttarilla -Petrin möläytykselle täystyrmäys tv-katsojilta: ”Se tuosta avioliitosta”

  9. 9

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  10. 10

   Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani lopetti vain 25-vuotiaana – kertoo nyt, mihin katosi viisi vuotta sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. 6

   Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Arkeologit avasivat keskiaikaisen haudan syrjäisellä saarella Englannissa – sisältö oli kaukana ihmisestä

  2. 2

   Playboy-mallin luomurinnat tuottavat hänelle suunnatonta tuskaa – avautui kivuistaan tv-ruudussa: Lääkäriltä simppeli neuvo

  3. 3

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  4. 4

   Tulipalot riehuivat Pohjanmaalla – liekit veivät kahdessa palossa auton, 2 puimuria, traktorin, 3 peräkärryä ja 2 kylvökonetta

  5. 5

   Anu jätti Suomen 5 vuotta sitten, kun matkalla töistä kotiin teki vain mieli itkeä – näin koko elämä muuttui

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  2. 2

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  3. 3

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  4. 4

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  5. 5

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. Näytä lisää