Hanna, Johanna, Jenni

Kotimaa

Valikko

”Äiti löytyi usein lattialta kaatuneena” – Omaisten epätoivoiset tarinat vanhusten kotihoidon ongelmista

Julkaistu:

IS keräsi omaisten kertomuksia vanhusten kotihoidon pahimmista ongelmista. Ne eivät tulleet asiantuntijoille yllätyksenä.
– Surullista luettavaa, kommentoi eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin luettuaan IS:n kokoaman listan kotihoidon ongelmakohdista.

– Näitä samoja asioita me kuulemme ja tämmöinenkin kuva meille välittyy kotihoidosta. Onnistumisia toki on myös paljon. Jos kaikki menee hyvin, hoito onnistuu ja se on laadukasta. Mutta näitä surullisia tarinoita ei saisi olla yhtään.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies tekee vanhusten kotihoidon puutteista valtakunnallisen laillisuustarkastusta, jonka tarkoituksena on valvoa, että toiminta on lainmukaista ja että perusoikeudet toteutuvat. Tällä hetkellä erityisesti vanhusten yksinäisyyteen yritetään puuttua.

– Seuraamme eristämistä kotiin. Perustuslaki ei salli, että täysin ulkopuolisen avusta riippuvainen henkilö, joka ei pysty edes soittamaan apua, on yksin, Sakslin sanoo.

1. Vanhusten yksinäisyys

Kotihoidon piirissä olevat vanhukset eivät välttämättä ole enää kykeneviä poistumaan kotoaan tai soittamaan puhelimella. Ainoat sosiaaliset kontaktit päivän aikana voivat olla vain kotipalvelun muutamien minuuttien vierailut.

– Yksin asuva 89-vuotias äitimme on liikuntakyvytön. Kotipalvelu käy kuusi kertaa vuorokaudessa, mikä on heidän mukaansa ehdoton maksimi. Päivisin äiti istuu pyörätuolissa television ääressä tai makaa päivä-unilla noin neljä tuntia kerrallaan odottamassa seuraavaa käyntiä.

– Äiti itki lähtiessäni, että älä mene pois. Hän pystyi vastaamaan puhelimeen, mutta ei muistanut enää, kuinka sillä soitetaan, sanoo eräs IS:n lukija.

2. Hygienian puute

Kaikki kotihoidossa olevat vanhukset eivät kykene itse vessaan tai peseytymään. Myöskään vaippoja ei vaihdettu omaisten mielestä aina tarpeeksi usein, eikä siisteydestä pidetty huolta.

– Äitini alkoi pissata housuihinsa ja sotkea ulosteellaan. Ulostetta löytyi ruoka-astioista ja vaikka mistä. Ruokakaapit olivat auki ja jääkaappi sisältöineen saattoi olla huoneenlämpöinen.

– Äitini ei pääse vessaan yksin, minkä vuoksi hänellä on hätävarana vaipat, vaikka hän ei kärsikään pidätyskyvyttömyydestä. Äiti on joskus soittanut turvapuhelimella apua, kun vessahätä on käynyt ylipääsemättömäksi, eikä hän haluaisi tehdä tarpeitaan vaippaan. Tästä tuli moitteet kotihoidon päälliköltä hänelle itselleen ja meille lapsille, eli turvapuhelimella ei ole lupa soittaa pelkän vessahädän takia.

3. Kommunikointi kotihoidon kanssa

Keskusteluissa toistui kotihoitajien vaikea tavoitettavuus. Omaiset eivät usein tiedä, ketkä vanhusten luona käyvät. Hoidosta saatettiin keskustella hoitajan kanssa, joka ei ollut tavannut vanhusta.

– Saatoin jutella äitini hoidosta puhelimessa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät olleet nähneetkään äitiäni. Asioita luvattiin laittaa vireille, mutta mitään ei tapahtunut.

– Pahinta on se, että kolme kuukautta ensimmäisestä kaatumisesta omaisilla ei ollut tietoa, kuka on äidistäni vastaava lääkäri tai hoitaja ja kuinka kauan kotihoitoa kokeillaan. Palvelutarpeen arvioinnin tekee kaupungin työntekijät, ja he myös tekevät tarvittavat anomukset ja päätökset.

4. Tekniset laitteet

Muistisairaille uudet tekniset laitteet eivät aina tuo turvaa tai lisäarvoa elämään. Turvapuhelimet ja -rannekkeet saattavat olla vain lisäkulu, eikä vanhus osaa käyttää niitä tarvittaessa.

– Pyysimme äidistä kirjattuja dokumentteja. Niissä luki, että äiti löytyi usein lattialta kaatuneena. Äitini ei osannut käyttää turvaranneketta ollenkaan, eräs omainen kertoo.

5. Hoitajien kiire

Omaisten mielestä hoitajien aika ei riitä vanhusten perustarpeiden tyydyttämiseen. Aikaa saattaa olla vain kymmenen minuuttia, jossa olisi huolehdittava vanhuksen lääkkeistä, hygieniasta ja ruokailusta. Yhden kotihoitajan vuorolla saattaa olla pitkälti yli kymmenen vanhusta, jopa yli kaksikymmentä, joten jokaista käyntiä leimaa kiire.

– Äitini jätettiin yksin ruoan ääreen istumaan, vaikka hän oli niin muistisairas, ettei muistanut syödä. Hän oli samalla paikalla seuraavan kotihoitajan tullessa ja oli sotkenut ruokaa ympäriinsä.

– Jos työvuoron aikana alkaa olla 15 asiakasta, niin siitä voi laskea kuinka paljon aikaa jää yhdelle vanhukselle, kun matkat ja tauot otetaan ajasta pois.

6. Hoitajien vaihtuvuus ja ammattitaito

Omaiset arvelevat, että kotihoidossa on paljon hoitajia, jotka haluaisivat tehdä työnsä paremmin, kuin mitä resurssit sallivat.

– Hoitajat vaihtuivat, eivätkä voineet sitoutua potilaisiin ja he olivat stressaantuneita. Äidin luona kävi kaikenlaisia keikkailijoita, jotka eivät käyttäneet maalaisjärkeä. He kysyivät muistisairaalta, että haluatko vessan tai haluatko syödä. Jos vastaus oli ei, niin mitään ei tapahtunut. Siellä on turha ravata, jos mitään ei tehdä, sanoo yksi omaisista.

Lyhyitä pätkätöitä tekevät kotihoitajien sijaiset saattavat olla täysin kouluttamattomia tehtäviinsä.

7. Käyntien ja kirjausten puute

Kotihoitajien pitäisi käydä vanhuksen luona hoitosuunnitelman mukaan. Erään omaisen äidin luona kotihoidon sovittiin käyvän 5–6 kertaa päivässä.

– Jäi semmoinen tunne, ettei kaikkia käyntejä toteutettu. Kerran käydessäni siivosin äidin asuntoa useita tunteja, eikä siellä silloin käynyt kukaan.

Käynneistä ei myöskään vaikuttanut jäävän aina kirjausta. Eli jos paikalla oli käyty, oli vaikea tietää, mitä siellä oli tehty.

8. Ei hinnalle vastinetta

Kotihoidossa vanhuksen tulisi saada apua syömiseen, peseytymiseen, pukeutumiseen, liikkumiseen ja WC-käynteihin. Lisämaksusta on mahdollisuus saada lisäpalveluja, kuten siivousta ja vaatehuoltoa tai kauppa- ja asiointipalveluja. Kotihoidon hinta riippuu tuloista.

Siivottomasta ja epähygienisestä asunnosta äitinsä usein löytänyt lukija koki, etteivät hänen äitinsä pienellä eläkkeellä ostetut palvelut olleet hintansa arvoisia.

– Hoidolla ei tuntunut olevan vaikuttavuutta äidin hyvinvointiin, päinvastoin. Tuntui, että lääkkeet annettiin, mutta esimerkiksi ravitsevan ruoan ja riittävästä nesteiden saannista ei huolehdittu.

9. Onnettomuudet

Jos vanhus kaatuu kotonaan kotihoidon juuri lähdettyä, hän saattaa joutua makaamaan maassa useita tunteja tai yön yli, jos hän ei kykene itse nousemaan ylös.

– Mietin joskus öisin valvoessani, että nukkuuko äitini sängyssä vai sängyn vieressä. Kaatumiset pelottivat äitiäni, sillä hänellä on diabetes. Entä jos hän ei pääse ylös ja verensokeri laskee liian alas?

Sama omainen osti äidilleen kaksi tukevaa nojatuolia kaatumisia silmällä pitäen. Äiti saattoi nojatuoleja apuna käyttäen hilautua takaisin ylös.

– Kotihoitajan tullessa äiti oli usein kaatuneena jossain päin asuntoa, kertoo toinen omainen.

10. Ruoan heikko laatu

Amsterdamissa asuva lukija kävi Hollannista käsin äitinsä luona noin kerran kuussa. Hän valmisti äitinsä pakastimeen kotiruokaa annosrasioissa ja täytti ruokakaapit, ettei äiti joutuisi syömään kotiin tuotavaa laitosruokaa.

Kauppa-asioiden hoitaminen itse tuli äidille myös halvemmaksi.

11. Vaikea päästä hoitokotiin

Lukijoiden äänestä kuuluu epätoivo, kun he puhuvat kamppailuistaan kunnan kanssa saadakseen omaiselleen hoitokotipaikan.

– Kaupungin palvelutaloon pääsy on tehty lähes mahdottomaksi. Vaikka paikkoja on, niitä on liian vähän. Siksi vanhuksia pidetään kotona.

Saadakseen äidille palvelusetelin ja paikan hoitokodista, yksi lukija yritti todistaa laskelmilla, kuinka hänen äitinsä kotihoito tuli yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin hoitokodissa asuminen.

– Äitini kotona asumisen kustannukset hipoivat intervallihoitojakson aikaan pahimmillaan yli 7 000 euroa kuussa, siltä osin kuin ne ylipäätään kyettiin selvittämään. Useimmilla palveluntarjoajilla ei ollut aavistustakaan, mitä palvelut maksoivat yhteiskunnalle. Kaikki palveluthan ovat tuettuja.

Yksi lukija joutui tekemään virallisen valituksen kaupungin vanhuspalveluista vastaavalle ylimmälle virkamiehelle ennen kuin paikka hoivakodista aukeni. Hänen äitinsä romahtanut paino nousi hoivakodissa 15 kiloa, nestemäiset lääkkeet voitiin vaihtaa takaisin kiinteisiin, ja hygienia ja elämänlaatu paranivat silmin nähden.

– Säälittää niiden vanhusten puolesta, joilla ei ole omaisia. Hoitokotipaikka oli kuin lottovoitto.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  2. 2

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  3. 3

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  4. 4

   MTV:lta kiekkokansaa säväyttävä päätös – Juhani Tamminen saa väistyä!

  5. 5

   Jos hallitset nämä taidot, jokainen työnantaja haluaa palkata sinut

  6. 6

   Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

  7. 7

   Muistatko espanjalaisen Las Ketchup -yhtyeen kauniit siskokset? Suosio hiipui täysin, katosivat julkisuudesta – tältä he näyttävät nyt

  8. 8

   Tunnetun hevikitaristin purkaus Chester Benningtonin kuolemasta hätkähdytti somessa – ”Huono aika moiselle kommentille”

  9. 9

   Hyytävä raportti Pohjois-Koreasta: loikanneet kertovat kymmenistä joukkohaudoista – teloituspaikat merkittiin karttaan

  10. 10

   Iäkäs mies kuoli kotipihallaan polttopuukatoksen romahdettua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  3. 3

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  4. 4

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  5. 5

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  6. 6

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  7. 7

   Valtteri Bottas murjaisi vitsin Kimi Räikkösestä, kertoi myös ketä F1-kuskia ei haluaisi seurakseen autiolle saarelle

  8. 8

   Urheilutoimittaja yritti syytteen mukaan tilata naisystävänsä yliajon – maksoi vangille 6 500 euroa etumaksuna

  9. 9

   Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

  10. 10

   Anna Abreu lomailee Los Angelesissa – helteinen bikinikuva villitsee Instagramissa: ”Lisää näitä, kaunis Anna!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  6. 6

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  7. 7

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  8. 8

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  9. 9

   8 asiaa, joita pariskunnat tekevät, mutta eivät myönnä sitä – montako kohtaa myönnät?

  10. 10

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  2. 2

   Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

  3. 3

   Palkittu toimittaja raiskasi väkivalloin ravintolaillan päätteeksi

  4. 4

   MTV:lta kiekkokansaa säväyttävä päätös – Juhani Tamminen saa väistyä!

  5. 5

   Jos hallitset nämä taidot, jokainen työnantaja haluaa palkata sinut

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  2. 2

   TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

  3. 3

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  4. 4

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  5. 5

   Instagram sensuroi Emilian, 25, rohkean bikinikuvan – kahden lapsen äiti pöyristyi: ”Kun muodokkaampi nainen laittaa kuvan, se poistetaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  5. 5

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  6. Näytä lisää