Heidi

Kotimaa

Valikko

Suomalainen opiskelija söi sipsin Kaliforniassa – alku huikealle bisnestarinalle kotimaassa

Julkaistu:

IS-reportaasi
Ahvenanmaan teollisuuden kivijalka Taffel uhkaa hajota jättiläisen jalan alla pieniksi murusiksi. Perunalastutehtaan säilymisestä saarelaisten käsissä on taisteltu ennenkin. Nyt tappio on lähellä.
Hentoisen lumisateen peittämälle piha-alueelle jää kahdet jalanjäljet. Kulkijoiden askeleet lastauslaitureilta kohti tehtaan pääovea ovat hitaat ja hapuilevat. Hiljaisia herroja, miehiä mietteissään. Heillä olisi paljon sanottavaa, mutta lupaa puhua ei ole. Tehtaanjohtaja Christer Söderström ja henkilöstöpäällikkö Kjäll Weckström kantavat harteillaan valtavaa taakkaa, vaikka päätäntävaltaa heillä ei koko Ahvenanmaata askarruttavaan asiaan olekaan.

Ovi aukeaa ja sulkeutuu miesten perässä. Ahvenanmaalaisen teollisuuden kirkkaan helmen, 46-vuotiaan perunalastu- ja ranskanperunatehtaan tulevaisuuden yllä leijailee niin suuria kysymysmerkkejä, etteivät ulkopuoliset vieraat ole juuri nyt tervetulleita jykevien seinien sisäpuolelle.

Toisenlaista se on aiemmin ollut. Haraldsbyssä sijaitseva tehdas on ollut kauan luokkaretkeläisten suosikkikohde. Lämpimiä sipsejä suoraan hihnalta ja keltainen Taffelin lippis läksiäislahjaksi mukaan – ne ovat niitä pysyviä muistijälkiä aika monen koululaisen lapsuudesta.

Uusille sukupolville kokemuksia ei välttämättä enää suoda.


Taffelin ja Oolannin tuotteita valmistavan tehtaan omistava norjalainen Orkla-päivittäistavarajätti ilmoitti viime viikolla aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut. Voittoa se teki 2015 nelisensataa miljoonaa euroa, mutta kulurakenteessa on firman suurimpien päättäjien mielestä viilattavaa. Erityisesti tulilinjalla on tehdas Ahvenanmaalla. Yhtenä vaihtoehtona on, että sen ovet naulataan pysyvästi kiinni ja viimeinen sammuttaa valot.

– Konsernissa on laaja ja raskas tehdasverkosto. On liian paljon pienehköjä tehtaita ja päällekkäisyyksiä. Se johtaa tehottomuuteen, sanoo Orklan Suomen-toimitusjohtaja Pasi Flinkman.

– Tällä hetkellä iso osa rahoista, jotka yrityksemme haluaisi sijoittaa investointeihin, menee nykyisten toimintojen ylläpitoon. Korostan kuitenkin, että tehtaan lopettaminen on vain yksi vaihtoehto. Käymme läpi nyt kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja.

Mutta miksi juuri Ahvenanmaan-tehdas on saneerauspäätöksiä tekevien tähtäimessä? Orklan verkostoon kuuluu yli sata yksikköä, joista varsinkin Latvian Riikaan on viime aikoina panostettu paljon. Syy on pörssiyhtiön toimintalogiikan mukainen: kokonaiskustannusten ja tuotto-odotusten suhde on firman laskelmien mukaan siellä otollinen.

– Tehdas Ahvenanmaalla on tehokas, mutta onko siihen mielekästä ja kannattavaa investoida jatkossakin, Flinkman pyörittelee.

Kuutisenkymmentä vuotta sitten eräs toinen mietti vähän samanlaisia asioita. Hänen visiotaan epäiltiin ja sille jopa naureskeltiin. Liian modernia, sanottiin. Ei onnistu, väitettiin.

Pahasti olivat väärässä, nuo tuon ajan tuomaat.Ahvenanmaalla vuonna 1924 syntynyt Knut Mattsson, ahvenanmaalaisen rakennusmiehen ja kotiäidin poika, kävi koulunsa pitkän kaavan kautta. Ylioppilastutkinnon jälkeen opinnot jatkuivat ensin Turussa Åbo Akademissa ja sen jälkeen vielä Yhdysvalloissa, Kalifornian yliopistossa.

Siellä hän sai ensimmäisen kerran eteensä perunalastun, laittoi sen suuhunsa ja maistoi mahdollisuuden.

– Ne olivat siellä 50-luvun lopussa ihan uusi juttu. Perunalastuja syötiin joka puolella, nuoret varsinkin, 92-vuotias Mattsson muistelee.

Suomessa sipsejä ei tunnettu, mutta Ruotsista niitä jo vähän myöhemmin sai. Olisiko tässä vastaus Ahvenanmaata uhkaavaan maaltamuuttoon Ruotsiin? Teollisten työpaikkojen määrä oli tuolloin autonomisella alueella mitätön. Menestyvä tehdas voisi luoda vakautta ja työllistää samalla myös maanviljelijöitä, Mattsson mietti yhdessä Pehr-Olof Böckelmanin ja Lars Mattssonin kanssa.

Aikaa kului, ja idea kyti mielessä. Vihdoin, useiden vuosien kypsyttelyn ja etukäteisvalmistelun jälkeen kolmikko perusti toukokuussa 1969 Chips Ab:n. Seuraavana vuonna avautui tehdas.

– En minä ajatellut rahaa itselleni, vaan tarkoituksena oli luoda hyvinvointia tälle alueelle, Ahvenanmaalle, Mattsson alleviivaa kumartuen etukenoon tuolillaan.

Yksin maarianhaminalaisessa palvelutalossa asuvan patruunan muisti takavuosien tapahtumista on hämmästyttävän tarkka. Puheenparsi soljuu erilaisten aasinsiltojen kautta eteenpäin, ja siihen sekoittuu niin vakavoitumisia kuin pitkiä naurunremakoitakin.

– Kyllä ne olivat mielenkiintoisia aikoja, Mattsson huokaa.Huokaus on myös 36-vuotiaan Jonas Lundbergin ensimmäinen reaktio, kun häntä pyytää kuvailemaan tuntemuksiaan epävarmuuden keskellä. Ahvenanmaan perunanviljelijöiden puheenjohtaja rakentaa parhaillaan omakotitaloa samaan pihapiiriin, jossa asuvat hänen vanhempansa ja isoäitinsä, noin kymmenen kilometrin päähän tehtaasta. Ulkoa rakennus näyttää valmiilta, mutta sisällä on vielä viilattavaa. Kesäksi sinne pitäisi perheen päästä.

Lapset ovat pieniä, vanhempi viiden ja nuorempi yksivuotias.

– Olihan se Orklan tiedote valtava yllätys, todella ikävä yllätys, Lundberg luonnehtii viime viikolla julki tullutta viestiä, jossa kerrottiin tehtaaseen kohdistuvasta lakkautusuhasta.

Hän tuottaa yritykselle vuosittain lähes miljoona kiloa perunaa. Yhteensä Orkla ostaa ahvenanmaalaisilta viljelijöitä vuosittain 25 miljoonaa kiloa raaka-ainetta. Viljelijöitä on kuutisenkymmentä.

– Monet ovat viime vuosina investoineet paljon, koska näkymät ovat yrityksestä saatujen viestien mukaan olleet hyvät. Yhteistyö Orklan kanssa on toiminut, mitä nyt tietenkin hinnoista väännetty, mutta hyvin on mennyt, Lundberg sanoo.

Nyt ei mene hyvin. Nyt pelottaa. Myös Lundberg, vanhempiensa tilaa jatkava perheenisä, kuuluu isoja investointeja tehneisiin viljelijöihin.

– Sellaiset 150 000 euroa., hän laskee.

Hän opiskeli it-alaa Tukholmassa yliopistossa ja oli töissä Ålandsbankenissa sen jälkeen vuosina 2003–2008. Siitä saakka Lundberg on ollut maanviljelijä. Vaikka ajat ovat kovat, nuorta miestä ei kaduta.

– En ole it-hommiin palaamassa. Kyllä tästä selvitään, hän vakuuttelee.

– Tehtaalla on niin valtava merkitys koko Ahvenanmaalle, että varmasti ihan jokainen täällä on valmis tekemään kaikkensa, että se säilyy.

Mutta riittääkö sekään? Ei siihen ole vastauksia. Tai ehkä Norjan pääkonttorissa jo tietävät, mutta eivät vielä kerro.

– Aika vähän Orklalta on mitään tietoa tullut. Spekuloiminen on vaikeaa ja turhaa. Me viljelijät yritämme vaikuttaa poliitikkoihin, josko he sitten pystyisivät viemään tätä suotuisaan suuntaan.Ensimmäisen kauden kansanedustaja, Eckerössä syntynyt Mats Löfström, 32, on yksi heistä, joihin katseet kohdistuvat.

– Kaikki täällä pelkäävät nyt suurta katastrofia, joka tehtaan lakkauttaminen koko Ahvenanmaalle kieltämättä olisi. Tämä on iso taloudellinen kysymys, mutta sen lisäksi tehtaalla on valtava symbolinen arvo ja merkitys niin alueen ihmisille kuin ulkopuolisillekin, Löfström sanoo.

Hän on Ahvenanmaalla käymässä Helsingistä. Omalla kylällä on visiitin aikana yksi puheenaihe ylitse muiden.

– Täydellisenä yllätyksenä nämä tiedot ovat tulleet. Orkla on ollut vastuullinen omistaja tähän saakka, mutta on kylmä fakta, että mitä kauempana yrityksen johto istuu, sen vieraantuneemmaksi se tulee paikallisesta todellisuudesta.

Löfström kertoo kirjelmöineensä yrityksen pääkonttoriin Osloon asiasta. Myöhemmin hänen on tarkoitus myös matkustaa sinne muiden paikallisten poliittisten päättäjien kanssa tapaamaan yrityksen isoja johtajia.

Tehtaassa työskentelee tällä hetkellä 103 työntekijää. Noin kuudenkymmenen viljelijän lisäksi alihankinnasta saa tuloja satakunta ihmistä.

– 250 työpaikan menettäminen olisi tälle alueelle todella iso pommi, Löfström näkee ja vertaa tilannetta Helsinkiin.

– Sieltä kun lähtisi yhdessä rysäyksessä yhtäkkiä yli 5 000 työpaikkaa niin puhuttaisiin samasta suhteesta.Jossittelu on nykyisyyden muuttamisen kannalta ajanhukkaa, mutta asioiden ymmärtämisessä se voi olla toisinaan hyvä työkalu. Knut Mattsson sanoi kaksi vuotta sitten Nya Åland -lehden haastattelussa, että ”ei ole ihan riskitöntä Ahvenanmaan kannalta, että tehtaan omistaa iso kansainvälinen pörssiyritys.” Mattsson näki, että tilanteet voivat muuttua hyvin yllättäen ja nopeasti – niin kuin nyt on käynyt.

Pahin skenaario on, että tehtaan toiminta päättyy, eikä se ole pörssiyhtiöstä annettuja lausuntoja tulkiten edes se epätodennäköisin vaihtoehto.

Mattsson toimi Chips Ab:n hallituksen puheenjohtajana vuosina 1969–1992. Sinä aikana tehtiin paljon oikeita, ahvenanmaalaisten etua palvelevia ratkaisuja. Yksi tärkeimmistä oli vuoden 1987 valtataistelu. Tuolloin ahvenanmaalaisten yritysten rintama löi Fazerin.

Fazer vastasi yrityksen alkutaipaleella perunalastujen myynnistä ja markkinoinnista. Se hallinnoi myös isoa osaa firman osakepotista. Myös tanskalainen De Danske Spritfabrikker omisti siivun Chips Ab:sta.

– Sain kuulla eri reittejä pitkin, että Fazer on hankkimassa Spritfabrikkerin osakkeita itselleen. Jos kauppa olisi toteutunut, se olisi taannut Fazerille osake-enemmistön, Mattsson muistelee.

Niin ei saanut tapahtua, Mattsson päätti. Hän keräsi saarelaiset isot yritykset samaan koalitioon, ja lopulta ahvenanmaalaiset ostivat Spritfabrikkerin Chips-osakkeet.

– Sen jälkeen Fazerilta soitettiin ja kysyttiin, josko ostaisimme heidänkin osakkeensa. Me ostimme, ja koko osakekanta oli kauppojen jälkeen Ahvenanmaalla.

– Se oli kallis kauppa, mutta kannatti tehdä. Firmalla meni hyvin, suunta oli koko ajan ylöspäin. Johtaja Sture Carlson teki erinomaista työtä firmassa, samoin moni muu.

Vuotta myöhemmin Chips Ab listautui Helsingin pörssiin. Se oli Mattssonin mukaan iso virhe.

– Tarvitsimme rahaa investointeihin, Mattsson perustelee tuolloista ratkaisua.

– Jälkikäteen ajateltuna päätös oli tyhmä. Menetimme Ahvenanmaalla täyden kontrollin yrityksen asioihin.

Jos lähti osa kontrollista, niin liikevaihto kehittyi kovaa vauhtia. Chips myös laajeni useilla yritysostoilla. Vuonna 2000 liikevaihto oli lähes 250 miljoonaa euroa ja työntekijöitä Pohjoismaissa ja Baltiassa lähes tuhat.

Tuota menoa Mattsson tosin tarkkaili etäältä. Hän siirtyi viettämään eläkepäiviä Floridaan 1992.

– Sture (konsernijohtaja Carlson) otti vastuun myös hallituksen puheenjohtajuudesta, kun jättäydyin syrjään, Mattsson sanoo.

– Se oli sopiva aika jäädä pois. Olin luvannut vaimolle, että muutamme Yhdysvaltoihin, kun hän pääsee eläkkeelle. Rakensimme sinne talon ja vietimme Floridassa kuusi kuukautta vuodesta.Orkla alkoi hankkia vuosituhannen taitteessa Chipsin osakkeita. Sillä oli kannasta 20,4 prosenttia ja äänistä 14,2 prosenttia, kun vuoden 2004 lopussa jysähti kunnolla. Uutiset kertoivat, että Orkla tarjoutuu ostamaan koko Chipsin osakekannan. Arvopaperi”-lehti otsikoi, että ”Iso Orkla nielaisee Chipsin”.

Niin siinä sitten kävikin. Osakkeenomistajat hyväksyivät 402 miljoonan euron ostotarjouksen. Korollisia velkoja yhtiöllä oli kaupantekohetkellä noin 80 miljoonaa. Orklan markkina-arvo oli tuolloin yli kymmenkertainen Chipsiin verrattuna.

Orkla vannotti, että sipsien ja snacksien tuotanto Ahvenanmaalla säilyy. Chipsin konttorin Maarianhaminassa se tosin lopetti lähes heti kaupan varmistuttua. Myös Helsingin pörssistä Chips irtautettiin.

– Soitin Sturelle ja sanoin, että myyminen oli typerintä mitä voi tehdä. Ei hän niistä sanoistani silloin pitänyt, tuli vähän surulliseksikin, mutta olemme taas ystäviä, Mattsson sanoo ja naurahtaa lempeästi.

Suomen-toimitusjohtaja Pasi Flinkmanin mukaan päätös tehtaan kohtalosta tehdään huhtikuun alussa. Siihen saakka monet joutuvat riippumaan löysässä hirressä. Kansanedustaja Löfströmin mielestä juuri nyt voisi olla oikea aika perustaa saarelle uusi perunalastutehdas.

– Jos vanha loppuu, sieltä ruuvataan varmasti jokainen mutteri irti, ettei sinne voi perustaa kilpailevaa toimintaa. Suomalaiset haluavat kuitenkin ihan varmasti jatkossakin kotimaisia sipsejä, joten uusi alku – miksi ei? Löfström pohtii.

– Täällä on kuitenkin valmiina kaikki mahdollinen osaaminen, eikä kuitenkaan välttämättä haluta muuttaa työn perässä esimerkiksi Latviaan.

Jos on Löfström toiveikas, niin Mattsson ei uuteen, ison konsernin ulkopuoliseen ahvenanmaalaiseen tehtaaseen oikein usko.

– Ei olisi enää sitä vahvaa tavaramerkkiä, vaikeaa olisi, Mattsson hymähtää.

Päivittäisillä kävelylenkeillään Mattsson törmää säännöllisesti ihmisiin, jotka pysäyttävät hänet.

– Monet kysyvät edelleen, että miksi te myitte sen tehtaan. Vastaan, että minulta ei kannata kysyä, vastauksia ei ole antaa.

Ota kantaa

Pidätkö sipseistä?

Kyllä 85% Ei 15%
Ääniä yhteensä 20419

Virstanpylväitä

1969: Knut Matsson, Pehr-Olof Böckelman ja Lars Matsson perustavat Chips Ab:n.

1970: Tehdas Haraldsbyssä avataan. Myynti- ja markkinointioikeus Fazerilla.

1979: Chipsin kukoistukseen nostanut Sture Carlson töihin yhtiöön.

1986: Tuoteperhe laajenee. Yhtiö alkaa valmistaa mm. ranskanperunoita. Oolannin-tavaramerkki lanseerataan.

1987: Valtataistelu osakkeista päättyy ahvenanmaalaisen rintaman voittoon.

1988: Noteerataan Helsingin pörssissä.

1989: Puolet ruotsalaisen OLW:n osakekannasta siirtyy kaupassa Chips Ab:lle.

1992: Knut Mattsson siirtyy eläkkeelle. Sture Carlsonista tulee hallituksen puheenjohtaja ja konsernijohtaja.

1993: Yritys laajenee itään, muun muassa Venäjälle ja Baltiaan, sekä Ruotsiin.

1998: Chips ostaa loput 50 prosenttia OLW:n osakkeista.

2000: Pohjoismaiden ja Baltian markkinajohtaja snacks-tuotteissa. Liikevaihto n. 250 miljoonaa, henkilöstöä n. 1 000.

2005: Omistus norjalaiselle Orklalle. Osakkeet pois Helsingin pörssistä.

2016: Orkla ilmoittaa yt-neuvotteluista. Tehtaan toiminta uhkaa päättyä. Asia ratkeaa huhtikuun aikana.

Lähde: www.orkla.fi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Savonlinnalaisen Iinan postiluukusta kolahti Putin-tiedote: ”Pyydämme, että vältätte asuntonne parvekkeella oloa” – poliisi kertoo, mistä on kyse

  2. 2

   Järkyttävä huvipuisto-onnettomuus tallentui videolle USA:ssa: Laite irtosi ja ihmiset sinkoutuivat kyydistä – yksi kuoli, 7 loukkaantui

  3. 3

   Miss Suomen kuumat tunnelmat narubikineissä – paljastava peppukuva ihastuttaa: ”En saa silmiäni irti teistä”

  4. 4

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  5. 5

   Tästä kuvasta kuskilegenda Leo Kinnunen muistetaan: Jorma Pulkkinen roikkui hengenvaarallisesti takaluukussa

  6. 6

   58 lentokonetta ja 75 000 euron vessa vai Lada ja 77 neliön asunto? Vladimir Putinin todellinen omaisuus on täysi mysteeri

  7. 7

   Tarja Halonen jäi lääkärin neuvosta pois Helsingin-lennolta 1978 – kone putosi järveen ja räjähti

  8. 8

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  9. 9

   Mitä Mika Salon Ferrarille tapahtui Unkarissa 18 vuotta sitten? ”Olemme sopineet, ettei asiasta puhuta”

  10. 10

   Heti draamaa Jyväskylän MM-rallissa! Toyotan suomalaiskuljettaja romutti autonsa testierikoiskokeella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  2. 2

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  3. 3

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  4. 4

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  5. 5

   Me Naiset: Aira Samulinin ex-mies Ekku Peltomäki naimisiin – Samulin sivaltaa: ”Ekku vaihtoi sulavasti 50 vuotta nuorempaan”

  6. 6

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  7. 7

   Muodoistaan tunnettu Instagram-suosikki Meri, 21, nauttii sinkkukesästä pikkubikineissä – ”Miehen pitää olla menestynyt”

  8. 8

   Arman Alizad vitsaili seksuaalisesta häirinnästä helsinkiläisessä sekasaunassa – ihmiset raivostuivat: ”Oksettavaa”

  9. 9

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  10. 10

   Muistatko kesähitin 2007 laulaneen Tea Hiillosteen? Vaihtoi alaa kertaheitolla – ”Tää on niin mun juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. 6

   ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

  7. 7

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  8. 8

   Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

  9. 9

   ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

  10. 10

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Savonlinnalaisen Iinan postiluukusta kolahti Putin-tiedote: ”Pyydämme, että vältätte asuntonne parvekkeella oloa” – poliisi kertoo, mistä on kyse

  2. 2

   Järkyttävä huvipuisto-onnettomuus tallentui videolle USA:ssa: Laite irtosi ja ihmiset sinkoutuivat kyydistä – yksi kuoli, 7 loukkaantui

  3. 3

   Miss Suomen kuumat tunnelmat narubikineissä – paljastava peppukuva ihastuttaa: ”En saa silmiäni irti teistä”

  4. 4

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  5. 5

   Tästä kuvasta kuskilegenda Leo Kinnunen muistetaan: Jorma Pulkkinen roikkui hengenvaarallisesti takaluukussa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  2. 2

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  3. 3

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  4. 4

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  5. 5

   Me Naiset: Aira Samulinin ex-mies Ekku Peltomäki naimisiin – Samulin sivaltaa: ”Ekku vaihtoi sulavasti 50 vuotta nuorempaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. Näytä lisää