Mauno, Maunu

Kotimaa

60 vuotta Porkkalan palauttamisesta Suomelle – ”Vain perunakellari oli jäljellä”

Julkaistu:

Historia
Suuri päivä koitti 26.1.1956. Sotilastukikohdaksi vuokratun Porkkalan yllättävä palautus osui kylmän sodan lyhyeen suojakauteen. Se oli ilonaihe tuhansille sieltä lähteneille.
Suku oli kokoontunut maanviljelijä Hannes Bergmanin 70-vuotissyntymäpäiville Pernajan Malminkartanoon lauantaina 17. syyskuuta 1955. Juhlat saivat pian odottamattoman käänteen.

– Joku kertoi kuulleensa radiosta, että Porkkala palautetaan Suomelle. Siitä alkoivat aivan uudet juhlat, sukulaiset nousivat pöydälle tanssimaan, pojanpoika Henry Bergman,65, muistelee kotonaan Degerbyssä.


Talo on entisellä Porkkalan vuokra-alueella sen länsilaidalla. Matkaa lähimmille Neuvostoliiton sotilaiden Suomen-vastaiselle rajalle rakentamille bunkkereille on pari kilometriä. Ne muistuttavat yhä 12 vuoden ajanjaksosta, jolloin Suomen alueella aivan pääkaupungin kyljessä oli vieraan valtion vahva sotilastukikohta, kuin pistooli osoittamassa maan sydämeen, 20 kilometrin päässä olevaan Helsinkiin.

Osoitus rauhantahdosta

Evakkona itäiselle Uudellemaalle siirtynyt Hannes Bergman oli jo heittänyt toivon, että näkisi kotinsa Degerbyssä. Välirauhansopimuksessa syksyllä 1944 Neuvostoliitto oli ilmoittanut vuokraavansa noin 1 000 neliökilometrin alueen Porkkalanniemen vaiheilta sotilastukikohdaksi 50 vuodeksi. Jos hän mielisi nähdä kotinsa 1994, pitäisi elää 108-vuotiaaksi. Ei vaikuttanut kovin todennäköiseltä. Hänen pojallaan Nils Bergmannilla, 32, oli sentään jotain toivoa.


Jossain etäällä maailmanpolitikan kulisseissa palaset alkoivat vähä vähältä loksahdella Porkkalan asukkaiden kannalta edullisiin asemiin.

Heinäkuussa 1955 maailmansodan voittajavaltiot kokoontuivat Geneveen.

Suurvaltakonferenssin tarkoituksena oli liennyttää kylmään sotaan ajautuneen idän ja lännen välejä. Kokous ajautui nopeasti umpikujaan. Se oli päättymässä umpikujaan, kun neljäntenä päivänä asialistalle nousivat sotilastukikohdat ja niiden sulkeminen.

Neuvostoliitolla oli tuoda neuvotteluihin hyvä valtti – Porkkala. Leningradin turvaksi haluttu tukikohta oli sotilastekniikan kehittymisen vuoksi käymässä Neuvostoliitolle tarpeettomaksi. Siitä luopuminen oli mahdollista.

Porkkalan hylkäämisen puolesta puhuivat myös säästösyyt. Suomessa olevien 20 000 sotilaan ja siviilin huoltaminen tulivat Neuvostoliitolle kalliiksi tukikohdan tarjoamaan turvallisuushyötyyn nähden.

Myös poliittinen puoli painoi vaakakupissa. Antamalla Porkkalan Suomelle Neuvostoliitto saattoi osoittaa rauhantahtoisuuttaan. Suomelta Porkkalan palauttamisesta pyydetty hinta oli YYA-sopimuksen jatkaminen 20 vuodella. Siihen oli helppo suostua.

Syyskuussa presidentti Juho Kusti Paasikivi matkusti Moskovaan kuulemaan uutisen Porkkalan palauttamisesta. Tapaus herätti suurta mielenkiintoa myös kansainvälisesti, koska se heijasti suurvaltojen lähentymistä. Porkkalaan virtasi satoja lehtimiehiä eri puolilta maailmaa.

”Vain perunakellari oli jäljellä”

Suuri päivä oli 26. tammikuuta 1956. Porkkalan luovutusasiakirja kirjoitettiin Neuvostoliiton suurlähetystössä klo 13. Iltapäivällä kello 15 rajapuomit nousivat ja uudet varusteet saanut rajakoulu marssi ensimmäisenä Porkkalaan. Siviileillä ei ollut vielä asiaa alueelle, jonka turvallisuus miinoitteiden ja räjähtämättömien ammusten varalta piti ensin tarkistaa.

Helmikuun alussa Porkkala avautui sen entisille asukkaille. Itäiselle Uudellemaalle Myrskylään ja Pernajaan siirtynyt Bergmannin perhe oli yksi paluuretkelle lähteneistä perheistä. Hannes Bergman lähti suurin toivein etsimään kotiaan.


– Hän lähti degerbyläisten ensijoukon kanssa hiihtämään kylään. Perillä selvisi, että hänen kotiaan ei enää ollut. Kaikki tilan 19 rakennusta olivat poissa, vain perunakellari oli jäljellä, Henry Bergman kertoo.

Venäläiset olivat siirtäneet rakennukset ties minne. Lehtikuvaaja otti kuvan Hannes Bergmanista, kun hän oli tulossa kotinsa raunioilta. Kasvoilta kuvastuu pettymys.

”Äiti itki koko ajomatkan”

Henry Bergmanin isä Nils Bergman oli ehtinyt Myrskylän-evakkovuosillaan mennä naimisiin ja saada kaksi lasta. Nyt hän halusi palata takaisin synnyinseudulle Degerbyhyn.

– Äiti vastusti ajatusta kovasti. Mutta isä halusi takaisin.

Syksyllä perhe lähti paluumuuttomatkalle. Bergmannin perheellä oli DAF-merkkinen kuorma-auto. Sen ahtaaseen ohjaamoon istuivat isä, äiti, kaksi lasta ja kissa.

– Äiti itki koko ajomatkan Myrskylästä Degerbyhyn. Hän sanoi, että ei sinne surkeuteen voi muuttaa.

Surkeaahan se oli. Perhe oli saanut väliaikaiseksi asunnoksi pikkumökin, jossa oli huone ja keittiö. Ei sähköä, ei WC:tä, ei juoksevaa vettä.

Mutta 8-vuotiaalle pojalle kyse oli seikkailusta.

– Minulle ensipäivistä Degerbyssä jäi mieleen kaikkien rakennusten sininen väri. Ja se kaikissa rakennuksissa leijunut haju.

Tuoksun arveltiin olevan muheva sekoitus venäläistä neilikkasaippuaa, mahorkkaa, valkosipulia ja hapankaalia.

Venäläisten jälkeensä jättämiä kulkukoiria ja kissoja oli yritetty lopettaa jo ennen asukkaiden päästämistä alueelle, mutta silti niitä oli vielä runsaasti jäljellä.

”Tänne minä kuulun”

Kevät 1956 oli toivoa täynnä. Bergmannit kävivät toukotöihin. Pellot olivat surkeassa kunnossa, vesakoituneet, ojat ummessa. Mutta niin vain 70 hehtaaria saatiin kylvettyä. Seuraavana vuonna vanhan talon paikalle kohosi uusi ja elämä asettui uomiinsa. Vastahakoisesti palautetulle vuokra-alueelle muuttanut Henry Bergmanin äiti kotoutui myös vähä vähältä hänelle outoon Degerbyhyn.

– Tämä on minun ja sukuni kotiseutu. Tänne minä kuulun, Harry Bergman sanoo.

”Porkkalan palautuksessa oli onnea”

– Porkkalan palautus oli monessa suhteessa onnekas tapahtuma, sanoo vuokra-alueen kotiseutuhistoriaan perehtynyt degerbyläinen Lena Selen.

Selen ja Berndt Gottberg ovat Dergerbyn kyläyhdistyksen ylläpitämän Porkkalan vuokra-ajan historiaan keskittyneen museon hoitajia.


Gottbergin mukaan Porkkalan palauttamiselle avautui lyhyt historiallinen mahdollisuus välittömästi ”Geneven hengen” lämmittämässä kylmän sodan ajassa.

– Vain muutama kuukausi Porkkalan palauttamisen jälkeen suurvaltojen välit jälleen kiristyivät. Syksyllä 1956 tapahtui Unkarin kansannousu ja Neuvostoliiton ulkopolitiikka jyrkkeni.

Lena Selen on tavannut museossa paljon Porkkalan alueella asuneita tai syntyneitä ihmisiä, joilla on vahva tunneside seutuun.

– Monet vierailijat näyttävät ylpeänä passia, johon syntymäpaikaksi on merkitty Porkkala-Udd. Tarinoissa toistuu kertomus, miten ihana alue Porkkala oli.

Jos Porkkalan palautuksen mahdollistanut aikaikkuna 1950-luvun puolivälissä olisi sulkeutunut, alueen vuokra-aika olisi voinut jatkua vuosikymmeniä, kenties Neuvostoliiton romahtamiseen 1991 saakka.

– Suomen alueelle olisi voinut syntyä merkittävä venäläisvähemmistö hieman kuten Itä-Ukrainassa. Ainakin Porkkala olisi tullut venäläisille paljon tärkeämmäksi alueeksi kuin nyt, Selen sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   KRP: Puukotuksesta lisätietoja piakkoin

  2. 2

   Kommentti: On hyvä, jos Turun puukotuksesta epäilty jää henkiin

  3. 3

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Turkulainen Petsi näki puukkomiehen lyyhistyvän katuun – ammuttu epäilty vain hymyili ja tuijotti eteensä tyhjin silmin

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Taloyhtiö ei suostunut maksamaan 5000:ta euroa vesivahingosta – riidasta tulikin lähes kymmenkertainen lasku

  8. 8

   Tiedottaja: Toinen puukottajan uhreista oli lehtisiä jakanut Jehovan todistaja

  9. 9

   Poliisi: Turun puukottajan henkilöllisyys selviämässä, terrorismia ei suljeta pois – useita otettu kiinni

  10. 10

   Miksi Turun hyökkääjä teki verisen tekonsa? 5 avointa kysymystä, joihin etsitään vastauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  5. 5

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Sivulliset ajoivat epäiltyä takaa

  7. 7

   Silminnäkijä huomasi Turun hyökkääjän autostaan: mies juoksi verinen teräase kädessä ja puukotti naista selkään

  8. 8

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  9. 9

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukotuksesta epäillystä: ulkomaalaistaustainen, nuorehko mies

  10. 10

   Turun puukottajan silmitön juoksu kesti 3 minuuttia – tätä reittiä epäilty hyökkääjä kulki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  6. 6

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  7. 7

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  8. 8

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  9. 9

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  10. 10

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   KRP: Puukotuksesta lisätietoja piakkoin

  2. 2

   Kommentti: On hyvä, jos Turun puukotuksesta epäilty jää henkiin

  3. 3

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Turkulainen Petsi näki puukkomiehen lyyhistyvän katuun – ammuttu epäilty vain hymyili ja tuijotti eteensä tyhjin silmin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  5. 5

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  6. Näytä lisää