Kullervo

Kotimaa

Vuosisadan työpaikkaromanssi! Näin Sylvi ja Urho Kekkosen rakkaus roihahti

Julkaistu:

IS HISTORIA
Nuorena kirjoitetut kirjeet paljastavat, kuinka umpirakastuneita Sylvi ja Urho Kekkonen olivat toisiinsa. Sylvi sai silti tottua yksinoloon heti suhteen alkumetreillä.

”OLEN syvästi kiintynyt sinuun ja rakastan Sinua syvästi ja aidosti. Kunnioitan Sinua, koska Sinussa ei ole mitään joutavanpäiväistä eikä halpahintaista, vaan olet kohonnut kaiken pienen yläpuolelle.”

Maaliskuun 1. päivänä vuonna 1960 Urho Kekkonen kirjoitti Roomassa lomailevalle Sylville koskettavan kirjeen, jossa hän kiittää ja myös pahoittelee vaimolleen kaikkea siihen saakka yhteisessä elämässä koettua.

Kirjeelle oli syynsä. Sylvin miehelleen nuorena kirjoittamista kirjeistä ja niihin saaduista vastauksista on helppo lukea parin olleen toisiinsa umpirakastuneita. Suhde kiireiseen ja suosittuun mieheen kuitenkin koetteli nuorta naista heti alkuajoista lähtien.

– Kirjeet kertovat elämästä, rakkaudesta ja elämän kovuudesta. Ja siitä, että asiat olisivat voineet mennä toisinkin, sanoo kirjeenvaihdosta kirjan Rakas Häiskä – Urho ja Sylvi Kekkosen kirjeenvaihtoa vuosilta 1924–1945 toimittanut filosofian tohtori ja Sylvi Kekkosen sisaren pojanpoika Ari Uino.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Urhon ja Sylvin kirjeet vilisevät etenkin alkuvuosina hellittelynimiä. Urho on Sylville Rakas Häiskä, Tupu tai Tupu-Tupu. Sylvi puolestaan on Urholle usein Pupu erilaisin muunnoksin. Pupu taipuu kirjoittajan käsissä milloin Pu-pu-puksi milloin Pupu-Pupuksi. Ajoittain Sylvi on hänen rakas oma Upunsa.

 

Kirjeet kertovat elämästä, rakkaudesta ja elämän kovuudesta.

SYLVI UINON ja Urho Kekkosen tiet kohtasivat vuonna 1923, kun Sylvi sai työpaikan Etsivän keskuspoliisin henkilökortiston pitäjänä Helsingissä. Esimiehenä sattui olemaan puoli vuotta nuorempi Urho Kekkonen, ja lempi roihahti jo samana syksynä.


Ari Uino arvelee Sylvin ihastuneen Urhon urheilulliseen ja rentoon olemukseen. Urhon hän taas uskoo nähneen ulkonaisesti hiljaisen Sylvin kuoren alla rempseyttä ja voimaa, joka sai hänet rakastumaan kauniiseen nuoreen konekirjoittajaan.

Talvella 1923–1924 pari alkoi pitää tiiviisti yhtä, ja samalla alkoi kiinteä, välillä lähes päivittäinen kirjeenvaihto. Se oli tarpeen, sillä pari oli alusta asti pitkiä jaksoja erossa toisistaan.

– Kyllähän niistä hullaantuminen ja syvä rakastuminen käyvät ilmi. Mutta myös suhteen tietty kompleksisuus, Uino kuvailee alkuajan kirjeitä.


KESÄLLÄ 1924 Urho Kekkonen vietti aikansa Kajaanissa työnsä, urheilun ja tenttiin lukemisen merkeissä. Jo tuolloin hän tunnusti Helsingissä ikävissään odotelleelle Sylville olevansa tunteiltaan pintapuolinen ja ”häälyväinen”.

Pienestä toisen tunteisiin liittyneestä epävarmuudesta huolimatta suhde syveni parin tavattua kesällä.

”Menen minä ajoissa nukkumaan joka ilta, sillä voihan sattua, että minä silloin näkee unta Sinusta”, Sylvi kirjoitti kesälomaltaan Mikkelistä elokuussa 1924.

Urho vastasi parin omintakeisella huumorilla.

”Tyydyn vain onnittelemaan Sinua Sylviana, onnittelemaan sydämestäni, vaikka oletkin, et Sylvia, vaan Pu-pu-pu-puni. Ja joskus Väy-väy-väyni.”


TYÖPAIKALLA suhde oli vielä salaisuus. Molemmat asuivat edelleen tahoillaan kämppäkavereidensa kanssa, mutta Urho vietti jonkin verran aikaa Sylvin asunnossa Creutzkadulla eli nykyisellä Vänrikki Stoolin kadulla.


Tuohon aikaan seurustelu oli osoitus vapaamielisyydestä. Suhteesta vihiä saanut Sylvin täti nimittikin sitä ”Creutzkadun murhenäytelmäksi”.

Kihloihin pari meni keväällä 1925, jonka jälkeen asian sai julkistaa työpaikallakin. Pian ryhdyttiin jo suunnittelemaan yhteen muuttoa ja myös lasta, jonka Urho nimesi itsevarmasti jo etukäteen Matiksi.

Häitä juhlittiin Mikkelissä huhtikuussa 1926. Rahaton nuoripari ei silti vieläkään päässyt muuttamaan yhteen, ja vietti jälleen kesän erillään: Urho Kainuussa ja Sylvi Helsingissä. Ensimmäinen yhteinen koti löytyi vasta seuraavana vuonna Tehtaankadulta.


SYYSKUUSSA 1928 syntyivät kaksospojat Matti ja Taneli. Urhon ja Sylvin yhteydenpito kirjeiden välityksellä kuitenkin jatkui, sillä väitöskirjaa suunnitellut Urho matkusti ympäri Eurooppaa aineistonkeruussa. 1930-luvulla tutkimusmatkojen päälle tulivat jo ministerikiireet.

Sylvin kirjeistä näkee, että hän hyväksyi roolinsa miehensä tukijana. Yksinäisyys kuitenkin vaivasi nuorta äitiä, joka joutui selviämään yksin lastenhoidosta ja toimittamaan päälle vielä miehensä antamia tehtäviä.

– Kai hän oppi aika nopeasti miehensä tuntemaan, että hän kulkee omaa väyläänsä. Siihen oli joko sopeuduttava tai sitten lähdettävä, Uino sanoo.

Sen ajan Suomessa ei niin vain lähdettykään.

– Heidän välilleen syntyi kaikesta huolimatta syvä side ja se keskinäinen arvostus, joka kantoi kaikkien niiden tulevien vaikeiden aikojen yli, Uino sanoo viitaten edessä oleviin sotavuosiin sekä Urhon poliittisen uran tuleviin käänteisiin.

Sylvi toivoi, että Urho olisi valinnut vähemmän kuluttavan tutkijan uran.

– Hän tiesi, kuinka raadollista se politiikka on.

 

Heidän välilleen syntyi kaikesta huolimatta syvä side ja se keskinäinen arvostus, joka kantoi kaikkien niiden tulevien vaikeiden aikojen yli.

KOTONA elämä muuttui myös ruumiillisesti raskaammaksi Kekkosten vuonna 1940 Kainuun Vuolijoelta hankkiman Hina-maatilan myötä. Jo sota-aikana reumasta kärsinyt Sylvi ja pojat rehkivät kesät maatilalla Urhon rientäessä omissa kiireissään.

Urho Kekkonen oli innostunut tilanhoidosta, mutta politiikka voitti. Sylvi taas joutui hoitamaan maatilaa jopa oman terveytensä kustannuksella.

”Hinan emäntä” viihtyi silti valtakunnassaan. Uino on myös arvellut sota-ajan lähentäneen Sylvin ja Urhon suhdetta toisiinsa.

Kekkoset olisivat halunneet lisää lapsia. Haaveet kuitenkin tuhoutuivat kevättalvella 1939, kun Sylvillä havaittiin kohdun ulkopuolinen raskaus. Tapahtunutta seurannut vaarallinen leikkaus oli viedä Sylvin hengen.

Lisäksi se ilmeisesti lopetti Sylvin ja Urhon välisen intiimielämän. Sylvi Kekkosen elämäkerran kirjoittanut Anne Mattsson arvelee kirjassa parin todennäköisesti sopineen tuossa vaiheessa parisuhteensa pelisäännöistä.

Sota-ajan jälkeen Urho Kekkosen poliittinen ura määritti yhä selvemmin avioparin elämän tahdin. Uusien vastoinkäymisten myötä Urho otti itselleen yhä uusia haasteita ja nousi lopulta presidentiksi vuonna 1956. Julkisuuden myötä mukaan astuivat myös aseman ikävät puolet ja ilkeät kommentit naiskuvioista.

– Elämä oli hyvin monitahoista, ja siihen vaikuttivat Urho Kekkosen riennot niin politiikassa kuin yksityiselämässä, Uino sanoo.


Sylvin on arveltu käyneen 1950-luvulla käyneen läpi jonkinlaisen kriisivaiheen avioliitossaan ja jopa hautoneen avioeroa. Anne Mattson pohtii kirjassaan myös Sylvin mahdollisia sivusuhteita. Sylvi Kekkosen vuoden 1953 almanakasta löytyy useita merkintöjä mystisestä Olavi-nimisestä miehestä – pelkkä etunimi tai ”O” – jonka kanssa Sylvi on kahvitellut ja seurustellut. Olavin henkilöllisyys ja suhteen laatu jäänevät ikuiseksi arvoitukseksi. Mattson päätyy kirjassaan siihen, että Sylvi todennäköisesti piti avioliiton henkistä ja älyllistä yhteyttä tärkeimpänä, ja jätti Urhon toiset naiset omaan arvoonsa.

 

Elämä oli hyvin monitahoista, ja siihen vaikuttivat Urho Kekkosen riennot niin politiikassa kuin yksityiselämässä.

TUNNOLLINEN Sylvi hoiti edelleen puolison roolinsa niin hyvin kuin pystyi, mutta ei enää tyytynyt elämään pelkästään miehestä uran kautta.

Sodan jälkeen Sylvi Kekkonen tempautui voimakastahtoisena siihen, että myös hänellä on oma elämänsä. Tämä purkautui kirjoittamisena, ja hän löysi kirjailija- ja kulttuuripiirit, Uino sanoo.

Presidentin rouva suuntasi monesti Kultarantaan tai perheen Katerma-kesähuvilalle kirjoittamaan. Suhde miehen ja vaimon välillä säilyi silti vahvana. Sylvin mielipide merkitsi Urholle todella paljon, ja hänen tiedettiin esimerkiksi korjaavan miehensä puheita etukäteen.

– Kaikkea ei pysty näkemään, mutta kumpikin on vaikuttanut kumpaankin hyvin paljon. Heidän välillään oli vahva näkymätön side, Uino sanoo.


ARI UINON mukaan Roomaan vuonna 1960 lähetetty kirje kiteyttää Kekkosten suhteen hyvin. Siitä näkee myös merkittävään asemaan noussutta miestä hänen naissuhteistaan jäytänyt syyllisyys, joka aiheutti paljon tuskaa.

– Sehän on maailman sivu nähty, että vaikka kuinka on yksiavioinen, niin mukana on paljon muitakin, Uino toteaa.

Mitä Sylvi Kekkonen sitten tunsi sisimmässään? Sitä harva pystyy sanomaan. Vaikeaa hänellä varmasti oli.

Ulospäin vaikeudet eivät näkyneet.

– En muista kertaakaan kuulleeni Urho ja Sylvi Kekkosen riidelleen keskenään. Heillä oli selvä työnjako: Urho hoiti valtakunnan asioita ja Sylvi oli komentajana kotirintamalla, Matti Kekkosen vaimo Marja Linnankivi arvioi myöhemmin muistelmissaan.

Kotielämässä Sylvi oli miestäänkin kohtaan varsin voimakastahtoinen, josta harva perheen ulkopuolella tietää. Ari Uino kuitenkin sanoo Sylvin eteerisen olemuksen olleen vain harhaa hänen pienestä ja terveydellisesti hauraasta olemuksestaan johtuen.

 

Kotielämässä Sylvi oli miestäänkin kohtaan varsin voimakastahtoinen, josta harva perheen ulkopuolella tietää.

Hän suostuu kertomaan muiston, joka oli osoitus Sylvin tästä puolesta. 1970-luvun alussa Kultarannassa hyväntuulinen ja kesäpukuun pukeutunut presidentti asteli keskeyttämään vieraille puhuneen Sylvin.

– Hän sanoi että ’Urho, nyt hiljaa!’ Ja presidentti oli sen jälkeen hiljaa. Se jäi mieleen.

Lainaukset kirjeistä ovat Ari Uinon kirjasta Rakas Häiskä – Urho ja Sylvi Kekkosen kirjeenvaihtoa vuosilta 1924-1945.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Ilta-Sanomien erikoislehdessä Sylvi Kekkonen, joka ilmestyi 15. tammikuuta 2015.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rakastuneet kuvat julki! Prinssi Harry ja Meghan Markle edustivat ensimmäistä kertaa yhdessä kameroista välittämättä – pari hehkuu onnea

  2. 2

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  3. 3

   Emmerdale-tähti kuoli – menehtyi kesken lomamatkan

  4. 4

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  5. 5

   Valkoinen talo kutsui Pohjois-Korean ulkoministerin väitettä ”absurdiksi” – ”Me emme ole julistaneet sotaa”

  6. 6

   Miten paljon housut oikein voivat paljastaa? Miley Cyrusin muutoin herttaisen asun alaosa ei peittänyt mitään

  7. 7

   Pytonin omistaja löytyi kuolleena kotoaan Britanniassa – poliisi tutkii käärmeen osuutta tukehtumisessa

  8. 8

   Video: Eurofighter-hävittäjä syöksyi mereen Italiassa – lentäjän kuoleman todistanut tyttöystävä kiidätettiin shokissa sairaalaan

  9. 9

   Video: Johdossa olleen kenialaisjuoksijan maraton päättyi karulla tavalla – sätki hervottomasti maassa minuuttien ajan

  10. 10

   Heidät maajussit valitsivat farmiviikolle! Lemmenpelistä karsiutuneet purkivat pettymystään: ”Pinnallista ja fiilistelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  3. 3

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Stormbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  4. 4

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  5. 5

   Ex-avovaimo katkaisi jopa sähköt, mutta mies ei muuttanut talosta pois – lopulta tuli lähtökäsky

  6. 6

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  8. 8

   Asiantuntija varoittaa: Toinen Pohjois-Korean aiheuttama uhka on jäänyt vetypommipullistelun varjoon

  9. 9

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  10. 10

   Urheilutoimittaja Laura Arffman julkaisi herkän hääkuvan – hiihtäjäpuolison käsi eksyi takamukselle: ”Romantiikkaa ilmassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  3. 3

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  4. 4

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  5. 5

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  6. 6

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  7. 7

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  8. 8

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  9. 9

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  10. 10

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rakastuneet kuvat julki! Prinssi Harry ja Meghan Markle edustivat ensimmäistä kertaa yhdessä kameroista välittämättä – pari hehkuu onnea

  2. 2

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  3. 3

   Emmerdale-tähti kuoli – menehtyi kesken lomamatkan

  4. 4

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  5. 5

   Valkoinen talo kutsui Pohjois-Korean ulkoministerin väitettä ”absurdiksi” – ”Me emme ole julistaneet sotaa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Naisopiskelija jätti jälkeensä hävityksen: Vuokra-asunnosta paljastui jätteiden meri sekä lemmikkien surullinen kohtalo

  2. 2

   Kuva: Valtava alfakrokotiili ammuttiin Australiassa – kuolemalla voi olla vaarallinen seuraus alueen asukkaille

  3. 3

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Stormbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  4. 4

   Mirva ja Heka jättivät Suomen tammikuussa ja suunnittelevat jo muuttoa takaisin – tällainen on todellisuus Aurinkorannikolla

  5. 5

   Ex-avovaimo katkaisi jopa sähköt, mutta mies ei muuttanut talosta pois – lopulta tuli lähtökäsky

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  3. 3

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  4. 4

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  5. 5

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  6. Näytä lisää