Usko

Kotimaa

Valikko

Asiantuntija: Suomalainen, sijoita asunnon lisäksi muihin kohteisiin – ulkomailta voi tulla enemmän voittoa

Talous
– Elämä voi olla ihan hyvää ilman talouskasvuakin, lohduttaa Aktian pääekonomistina marraskuussa aloittanut Heidi Schauman.
Vuonna 1978 Suomi on rimpuillut kansainvälisen öljykriisin jälkimainingeissa kolme vuotta. Kolmen devalvaation jälkeen tilanne alkaa kirkastua. Heidi Schauman syntyy samana vuonna Suomen metalliteollisuuden syntysijoihin kuuluvaan Pohjan kuntaan (nyk. Raasepori). Hän, kuten monet muutkin pohjalaiset, on ruotsinkielinen, suomi taipuu korostuksella.

Nyt Suomi on taas pulassa, ja Schauman haluaa tehdä osansa tilanteen korjaamiseksi. Elämän-iloa ja aitoutta pulppuava Schauman aloitti marraskuussa Aktian pääekonomistina ja on sanonut haluavansa olla aktiivinen ja terävä talouden keskustelija.

Schauman on suomalaisen hyvinvointivaltion ja ilmaisen koulujärjestelmän valioyksilöitä, kympin tyttö. Se tuntuu olevan aika tavallinen tarina suomalaisten johtavissa asemissa olevien naisten kohdalla.

– Kympin poikia taitaa olla aika vähän näissä hommissa. En ole tämän alan asiantuntija, mutta ehkä yhteiskunta ei ole vielä valmis vähän rosoisemmalle taustalle naisten kohdalla.

Schaumanille koulussa kaikki oli kivaa.

– Ehkä biologia ei ollut ihan ykkönen. Muuten oli vaikea valita sitä, mistä pidin eniten, ja se on ehkä ollut ongelmakin.

Sittemmin Schauman on keskittynyt makrotalouden liikkeisiin ja väitellyt kauppatieteiden tohtoriksi. Se on melko harvinaista suomalaiselle naiselle, monet heistä keskittyvät mikrotalouteen. Schauman sanoo olleensa aina enemmän matematiikka- kuin kieli-ihmisiä. Talouden hän löysi vaihto-oppilasvuonnaan Yhdysvalloissa.

– Siinä yhdistyvät monet asiat, jotka kiinnostavat minua: yhteiskunta, ihminen ja talous siihen päälle.

4. joulukuuta Schauman lähettää tviitin.

”Älä tule paha kasvu, tule hyvä kasvu! Harmi että talous ei tottele kuten hiekka laatikossa. Suomen Q3 BKT oli peräti -0,5 %. Huhuh!”

Suomi on todellakin suossa, eikä valoa juuri näy. Mitä jos Suomi ei enää kasvakaan?

Schauman on pitkään hiljaa. Hän lähtee mukaan ajatusleikkiin, mutta palataan siihen myöhemmin. Ensin perusasiat.

Suomen BKT ei ole kasvanut neljään vuoteen. Päällä on samaan aikaa sekä suhdanne- että rakenneongelma. Ne pitäisi ratkaista, jotta kasvu-uralle päästäisiin. Maailmantalouden tilaa kuvaa termi muddling through. Suomeksi senkin eteenpäin meno on rämpimistä. Vaikka Suomen ulkopuolisista talouksista löytyy kasvua, ovat yritykset edelleen varovaisia investoimaan ja työttömyys on valtava ongelma.

– Ei tarvitse mennä kauaksi Suomesta, kun työttömyysaste on jo 20 prosenttia. Tämä on tilanne Kreikassa ja Espanjassa.

Suomessakin yt-pommi seuraa toistaan. Työttömyys on 9–10 prosentin luokkaa, mutta meillä se ei Schaumanin mukaan ole vielä hälyttävää.

– Meillä on aina ollut hirveästi työttömiä. Työttömyysaste oli 90-luvun laman jälkeen melkein 20 prosenttia ja meillä kesti liki 15 vuotta aina vuoteen 2008 asti päästä alas 6 prosenttiin. Tämä kuvastaa aika hyvin suomalaisten työmarkkinoiden jäykkyyttä.

Leimallista Suomen talouskurimuksessa on se, ettei se juuri näy arkikäyttäytymisessä, jos työpaikka on säilynyt. Toisin kävi esimerkiksi Virossa. Siellä palkat laskivat ja se näkyi välittömästi ihmisten kukkarossa.

– Hienoissa ruokakaupoissa huomasi esimerkiksi sen, että naudanliha hävisi kokonaan tiskistä ja vihannesosasto kasvoi aivan valtavasti. Jokainen joutui muuttamaan käyttäytymistään ihan konkreettisesti.

Schauman on seurannut Viron taloutta läheltä jo vuosien ajan. Appivanhemmilla on loma-asunto Pärnussa ja aviomies on yrittäjä, jolla on liiketoimintaa useissa maissa, myös Virossa.

Suomessa ei ole nähty kriisimaiden kuten Kreikan tai Espanjan kaltaista dramaattista romahdusta. Meillä vienti ei vedä, mutta pankkisektori on edelleen kunnossa. Suomi ei kuitenkaan ole palannut kasvun tielle toisin kuin esimerkiksi pankki- ja asunto­kriisin runtelema Espanja.

– Suomen erityisongelma on se, että menemme väärään suuntaan. Esimerkiksi Espanjassa on korkea työttömyysaste, mutta se on laskussa. Meidän työttömyysaste on päinvastoin nousussa ja valtion velan suunta väärä.

Schauman on selvästi pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannattaja, mutta ihmisiä pitäisi kannustaa nykyistä enemmän työntekoon.

– Viron malli luo kannustimia joustaa omassa kulutuksessa ja hakea uusia työllisyysmahdollisuuksia. Suomen järjestelmä on loistava siinä, että se antaa turvan, vaikka hidastaakin muutosta. Pidän sitä yhtenä meidän valteista, mutta sitä pitäisi joustavoittaa.

Juuri näitä kysymyksiä Juha Sipilän hallitus lähti taipaleensa aluksi pontevasti ratkomaan.

”Suomen valtio on velkaantunut melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuotta – yötä päivää – pyhää arkea. Näin emme voi jatkaa. Rahat loppuvat.”

Näin Sipilä ilmoitti asian suomalaisille dramaattisessa tv-puheessaan. Suomi kuuluu edelleen kahden luottoluokittajan mukaan parhaaseen eli kolmen A:n luottoluokkaan ja saa velkaa vielä matalaan hintaan. Se kuinka kauan, huolettaa Schaumania.

– Ajattelin, että jo tänä syksynä olisi tullut vähän laskua. Mutta me olemme aina pystyneet sisulla tekemään vaikka mitä – myös vaikeita ratkaisuja – ja se on ollut Suomen valtti. Siihen luottoluokittajat yhä luottavat, vaikka Suomen näkymä onkin muuttunut negatiiviseksi.

Aikaa ei ole paljon: Ulkomaiset sijoittajat kyselevät jo, kannattaako Suomeen vielä sijoittaa.

– Tällainen kysymys on herännyt aika monelle. Se on melko uutta. Jos Suomi ei nyt saa talouttaan kuntoon, niin pikkuhiljaa kansainväliset sijoittajatkin alkavat pohtia, kannattaako rahaa pitää Suomen valtion velkakirjoissa.

Löytyykö Suomesta sitten yhä riittävästi sisua asioiden korjaamiseen? Maa tuntuu jakaantuneen monissa kysymyksissä kahtia. Itsenäisyyspäivänä Schauman joutui seuraamaan lastensa kanssa, kuinka poliisi laittoi mielenosoittajia rautoihin heidän kotikulmillaan Helsingin Etu-Töölössä. Suomalaiset ovat tottuneet hyvään elintasoon ja Thaimaan-lomiin. Ehkä nälkä ei enää ole riittävän kova.

– Me saamme aika paljon elämän alussa ja se on hyvä asia. Mutta jos koko järjestelmä tuudittaa ihmisiä fiilikseen, että ei tee mieli tehdä paljon mitään, on se huono asia.

Virossa ei vielä ole totuttu yhtä hyvään. Se näkyy tahtona tehdä ja kokeilla uutta.

Maailmantaloudessa laskukautta seuraa aina nousukausi. On kuitenkin mahdollista, ettei Suomen keski-ikäinen työväestö pääse enää heräämään huikean nousukauden hurmaan. Palataan siis kysymykseen, mitä jos Suomi ei kasvakaan.

– Se on erityisesti julkiselle sektorille suuri haaste. Se on nykyisellään rakennettu kasvun varaan, ja etenkin nyt, kun velkaantumista pitäisi saada leikattua, on kasvu helpoin tie ulos.

– Toinen vaihtoehto on, että laitetaan menot ja tulot samalle viivalle leikkausten kautta. Silloin meillä ei enää ole nykyisen kaltaista pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Ja jos niin kävisi, ei Suomi olisi mitenkään ainutlaatuinen tapaus. Esimerkiksi Italian talous on junnannut aika lailla paikoillaan viimeiset 20 vuotta.

– Sielläkin on mahdollista elää ihan hyvää elämää. Ilman kasvua on mahdollista elää, mutta sitten kaikilla on vain vähän vähemmän.

Jos kasvua ei olisi pitkään aikaan, muuttoliike kaupunkeihin voisi olla nykyistä pienempää ja se näkyisi asuntojen hinnoissa.

– Silloin ei olisi aivan itsestään selvää, että asuntojen hinnat kasvukeskuksissakaan vain nousisivat. Etenkin, jos inflaatio pysyy pitkään matalalla.

Schaumanin mukaan suomalaisten kannattaisikin sijoittaa asunnon lisäksi myös muihin kohteisiin, joista voi tulla enemmän voittoa.

– Ei välttämättä Suomesta, sijoittaa voi myös muuallekin.

Aktia ennustaa ensi vuodelle 0,5 prosentin kasvua. Se ei vielä tuntuisi missään.

Schaumanilla on lohdutuksen sana niille, jotka pelkäävät, että ainutkertaisen elämän ehtoopuoli kuluu vain talouskurimuksessa.

– Jos laskukausi johtaa muutokseen, voi se olla myös hyvä asia. Moni voi saada siitä inspiraatiota ja uutta voimaa. Tehdään yhdessä parempaa maata.

Niin, pitäisi tehdä yhdessä. Juuri sitä Suomi nyt tarvitsee. Ehkä laskukausi vielä tuo suomalaiset yhteen.

– Aika moni ihminen on parhaimmillaan silloin, kun on vähän kova paikka. Itse olen ainakin sellainen, että tuntuu, että on eniten elossa silloin, kun pitää vähän taistella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Coca-Colan tehtaalla tehtiin iljettävä löytö Pohjois-Irlannissa – ”Se oli hirvittävää”

  2. 2

   Huumeet tuhosivat Huippumalli haussa -kilpailijan ulkonäön – katsojia järkyttänyt Dr. Phil -esiintyminen muutti elämän

  3. 3

   10 vakavaa varoitusmerkkiä parisuhteessa – ”Se on se hetki, jonka jälkeen ei kannata jäädä katselemaan”

  4. 4

   Lauri Ylösen talosuunnitelmat kyseenalaistanut professori sai yllätyssoiton ja vieraili muusikon kotona: ”Rauhanpiiput paloivat”

  5. 5

   Ivanka Trumpille virallinen rooli Valkoisessa talossa

  6. 6

   Suomalaispelaajilla harvinaisen onnekas pelikierros – Viking Loton täysosuma 10-henkiselle porukalle Suomeen

  7. 7

   Suomessa asuva mies sai puhelimeensa järkyttävän viestin 6 500 kilometrin päästä – ”Ammuin juuri kihlattusi”

  8. 8

   Hillary Clintonilta ensimmäinen poliittisesti latautunut puhe vaalien jälkeen – piikitteli Trumpia ja räväytti nahkatakilla

  9. 9

   Vakava tapaturma Fazerin tehtaalla Vantaalla – keski-ikäisen työntekijän käteen vakavat vammat

  10. 10

   Kimi Räikkönen tapasi Nicole Kidmanin – ”Jäämiehelle” tyypillinen reaktio herättää hilpeyttä maailmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   25-vuotias mies piinasi naapurin naista kuukausien ajan – kunnes oven takana odotti yllätys

  2. 2

   Nuoripari luuli ostaneensa unelmiensa hirsitalon – pian alkoi paljastua, mitä rakennustyömaalla oli oikeasti tapahtunut

  3. 3

   Helppo testi makuuhuoneessa paljastaa, onko kotisi sisäilma kunnossa

  4. 4

   Suomessa asuva mies sai puhelimeensa järkyttävän viestin 6 500 kilometrin päästä – ”Ammuin juuri kihlattusi”

  5. 5

   Kimi Räikkönen tapasi Nicole Kidmanin – ”Jäämiehelle” tyypillinen reaktio herättää hilpeyttä maailmalla

  6. 6

   Povekas reality-tähti narahti ”huiputtamisesta” – nolo somemoka paljasti totuuden tähden kadehditusta kodista

  7. 7

   10 vakavaa varoitusmerkkiä parisuhteessa – ”Se on se hetki, jonka jälkeen ei kannata jäädä katselemaan”

  8. 8

   Arjen kuluttama yksinhuoltajaäiti Ronja, 41, purskahti itkuun katsottuaan peiliin tv-ohjelman muutoksen jälkeen – katso kuvat!

  9. 9

   Einin keikka keskeytyi äkillisesti Saariselällä – vietti yön vessan lattialla: ”Silloin mua vietiin... ”

  10. 10

   25-vuotias mies katosi Indonesiassa – löytyi valtavan pytonin vatsasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  2. 2

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  3. 3

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  4. 4

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  5. 5

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  6. 6

   Vihreä Nissan lepää kyljellään Tornion keskustassa – poliisi kertoo, miksi ei puutu tapaukseen

  7. 7

   25-vuotias mies piinasi naapurin naista kuukausien ajan – kunnes oven takana odotti yllätys

  8. 8

   Albinismia sairastavat kaksostytöt ihastuttavat malleina – poseeraavat nyt yhdessä tumman isosiskonsa kanssa

  9. 9

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  10. 10

   Tangokuningatar Heidi Pakarinen löysi vieraan naisen kotoaan – murtuu kyyneliin muistosta: ”Se oli kerrasta finito”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Coca-Colan tehtaalla tehtiin iljettävä löytö Pohjois-Irlannissa – ”Se oli hirvittävää”

  2. 2

   Huumeet tuhosivat Huippumalli haussa -kilpailijan ulkonäön – katsojia järkyttänyt Dr. Phil -esiintyminen muutti elämän

  3. 3

   10 vakavaa varoitusmerkkiä parisuhteessa – ”Se on se hetki, jonka jälkeen ei kannata jäädä katselemaan”

  4. 4

   Lauri Ylösen talosuunnitelmat kyseenalaistanut professori sai yllätyssoiton ja vieraili muusikon kotona: ”Rauhanpiiput paloivat”

  5. 5

   Ivanka Trumpille virallinen rooli Valkoisessa talossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   25-vuotias mies piinasi naapurin naista kuukausien ajan – kunnes oven takana odotti yllätys

  2. 2

   Nuoripari luuli ostaneensa unelmiensa hirsitalon – pian alkoi paljastua, mitä rakennustyömaalla oli oikeasti tapahtunut

  3. 3

   Helppo testi makuuhuoneessa paljastaa, onko kotisi sisäilma kunnossa

  4. 4

   Suomessa asuva mies sai puhelimeensa järkyttävän viestin 6 500 kilometrin päästä – ”Ammuin juuri kihlattusi”

  5. 5

   Kimi Räikkönen tapasi Nicole Kidmanin – ”Jäämiehelle” tyypillinen reaktio herättää hilpeyttä maailmalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Merkel tyrmistyi ”hävyttömästä” tempusta – Trump ojensi 350 miljardin laskun

  2. 2

   Bikinipöksyt kokevat tänä kesänä muodonmuutoksen – pukisitko itse yllesi?

  3. 3

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  4. 4

   Tiesitkö? Helsingissä asuu yksi kaikkein aikojen menestyneimmän heviyhtyeen kitaristi – rakastui suomalaiseen Mariaan, elää nyt lapsiperheen arkea Suomessa

  5. 5

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  6. Näytä lisää