Teijo

Kotimaa

Valikko

Suomalaisjoukkoja oli Rovaniemellä vastassa kammottava näky 1944 – ”Palava helvetti ja tuomiopäivän kaaos”

IS Historia
Rendulic oli antanut kostokäskynsä, koko kauppala oli liekeissä, eikä jäljelle jäänyt lopulta juuri mitään.
Ensimmäiset suomalaisjoukot saapuivat Rovaniemen kauppalaan myöhään illalla maanantaina 16. lokakuuta 1944. Näky oli painajaismainen: pimeää iltaa valaisivat silmin kantamattomiin liekit tuleen sytytetyistä taloista.

Kirkko oli leimahtanut aivan viime hetkillä kello 18. Metsäpäällikkö Jarl Sundqvistin ryhmä tarkkaili tilannetta Ounasvaaralta. He totesivat polttajien iskevän kepeillä kirkon ikkunat rikki ja heittävän polttopulloja sisään.

Ryhmä Pajarin Jalkaväkirykmentti 11:n eteneminen kauppalassa oli vaikeaa. Miinoja oli kaikkialla, savu kirvelsi silmiä ja esti näkyvyyden, kipinät palavista taloista polttivat ihoa. JR 11:n komentaja, everstiluutnantti Wolf H. Halsti johti itse kärkijoukkoja rautatiekiskojen vartta Rovaniemen suuntaan.

”Palava helvetti ja tuomiopäivän kaaos levittäytyivät edessämme. Kuumuus tuntui radalle asti, pienet pyörteet heiluttivat pensaita, tuli kohisi kumeasti, silloin tällöin romahti jokin hirsi ja kipinät sinkoilivat”, kuvaili Halsti.

Saksalaisten asenne oli koventunut äskeisen Tornion yllätysmaihinnousun vuoksi. Kemin ja Tornion veristen taisteluiden jälkeen antoi Saksan 20. Vuoristoarmeijan komentaja, kenraalieversti Lothar Rendulic ”kostokäskyn” polttaa kaikki Suomen valtion omistamat rakennukset. Pian kostonkipinä levisi ja liekit söivät asuintalotkin.


Täydellinen tuho

Tilastojen mukaan 87 prosenttia Rovaniemen rakennuksista tuhottiin. Niistä 548 oli keskustan asuintaloja, laskee Lapin maakuntamuseon johtaja, arkeologi Hannu Kotivuori.

Edessämme maakuntakuntamuseossa Rovaniemen Arktikumissa on kaksi isoa pienoismallia: Rovaniemi 1939 ja polttamisen jälkeen 1944. Ne havainnollistavat kauppalan täydellisen tuhon kauhistuttavan konkreettisesti.

Asuinrakennusten lisäksi 96 erikokoista kauppaliikettä oli tuhottu, kuten noin kymmenen virastotaloa. Myös kaikki infrastruktuuri oli hajalla: rantatie, maantie, siltarummut, puhelinkeskus. Lyhtypylväisiinkin oli kairattu reiät räjähteitä varten.

Ennen Lapin sotaa oli Rovaniemi kuhissut väkeä. Kauppalan 8 000 asukkaan lisäksi sinne oli sijoitettu liki saman verran saksalaisia: 6 000 sotilasta. Kaupungissa oli muun muassa 20. Vuoristoarmeijan esikunta.


Saksalaiset olivat aloittaneet Rovaniemen tuhoamisen jo 7. lokakuuta omien parakkiensa polttamisella. Varsinainen tulimyrsky syttyi 14. lokakuuta. Saksalaiset sytyttivät tuleen myös parakkinsa lähellä keskustaa sijaitsevalla ratapihalla.

Asemalla kuitenkin seisoi täyteen lastattu ammustarvikejuna ilman veturia. Sen kyydissä oli peräti 400 tonnia tykistön ja kranaatinheittimien ammuksia sekä valopatruunoita ja miinoja.

SS-Vuoristojääkärirykmentti 12:n komentaja, SS-Standartenführer Franz Schreiber käski pikaisesti työntää ammusjunan turvaan panssarivaunun voimin.

”Minulle tuntemattomasta syystä vieri sama ammusjuna myöhemmin takaisin asemalle!” kauhistui Schreiber.

 

Kohta oli asemanseutu liekehtivänä tulimerenä. Tuuli kävi navakkana asemalta kauppalan suuntaan, ja tuli levisi nopeasti talosta taloon.

Kun Schreiber suuntasi asemalle selvittämään tilannetta, lensi ensimmäinen vaunu ilmaan. Yksi räjähtäneen vaunun raskaista pyöristä oli murskata SS-everstin pudoten vain kahden metrin päähän hänestä.

Seurasi tuntikausia taukoamatta kovia räjähdyksiä, jotka tuhosivat lisää rakennuksia.


Räjähdysten ketjut levittivät tulikuumia sirpaleita ja liekkejä joka suuntaan. Paineaalto oli niin valtava, että se pyyhkäisi kolmen kilometrin päässä Suutarinkorvan sillan kannelle jo asetetut räjähdyspanokset alas Kemijokeen. Silta kuitenkin räjäytettiin myöhemmin.

”Kohta oli asemanseutu liekehtivänä tulimerenä. Tuuli kävi navakkana asemalta kauppalan suuntaan, ja tuli levisi nopeasti talosta taloon”, saksalaisten vankina Rovaniemen tuhoa todistanut J. H. Palokangas on kuvaillut tapahtumia.


”Meitä odotti kammottava näky”

Kun Rovaniemi alkoi palaa, oli viimeisetkin, osin saksalaisten panttivangeiksi ottamat suomalaiset evakuoitu pois. Sundqvistin porukan ohella tiettävästi ainoa omin silmin paloa todistanut siviili oli Ounasvaaran lastenkodin talonmies. 65-vuotiaan Janne Moilasen tarinasta on kertonut Lapin Kansa.

Moilanen oli tutustunut sotavuosina Rovaniemellä majailleisiin saksalaisiin ja sai näiltä lupauksen, ettei lastenkotia eikä Moilasen kotitaloa ja sen naapureita Vartiokadulla tuhottaisi, lehti kertoi.

Saksalaisten lähdön jälkeen olivatkin kaikki nämä rakennukset pystyssä, harvoina koko kauppalasta.

Osa ainakin Kemijoen rannalla sijainneista rakennuksista säästyi suomalaisten joukkojen ansiosta. Ne olivat levittäytyneet Kemijoen etelärannalle Ounasvaaran rinteeseen ja pystyivät tulituksella häiritsemään saksalaisten polttopartioita talojen liepeillä.

”Aina kun joku saksalainen näitä lähestyi, hänet karkotettiin ketjun tulivoimalla”, kiitteli Lapin evakuointitarkastajana toiminut Sundqvist.


Mutta ilman hyökkäyskäskyä olevat suomalaissotilaat joutuivat vihan kasvaessa todistamaan Lapin pääkaupungin tuhoa.

”Kostonhimo siinä kasvoi, kun katsoi hämärtyvässä illassa liekkien loimotusta ja kuuli jatkuvia räjähdyksiä kauppalasta”, sodankyläläinen Reino Heiskanen on kertonut.

Lokakuun 16. päivänä kello 20.30 ensimmäiset suomalaiset etenivät kauppalaan Kemin maantietä pitkin. Näin kuvaili heidän mukanaan ollut TK-mies Reino Rinne:

”Meitä odotti kammottava näky. Koko kauppala oli edessämme hiiltyvänä, savuavana ja loimuavana rauniokasana. Nieleskelimme kitkerää savua ja silmiämme karvasteli.”

Rinne laski seuraavana päivänä, että kauppalan tuhannesta rakennuksesta oli jäljellä ”tuskin 50 pystyssä olevaa taloa”.


Pihakuusiakaan ei säästetty

Myös everstiluutnantti Halsti lähti katsomaan Rovaniemen tuhoja: ”Joku saksalainen oli ilmeisesti saanut tietoonsa, että pihakuuset ovat suomalaisille erityisen rakkaita, josta syystä hän oli sahannut ne nurin missä vain oli löytänyt ja kirjoittanut kantoihin asiaa koskevia häväistyksiä ... Ilkkuvat ja häpäisevät lauseet reunustivat teitä kuten: ’Kiitos ja näkemiin’, ’Tässä oli suomalainen koti, olkoon tässä nyt helvetti’, ’Tätä olen odottanut jo vuosia’, ’Häväisköön bolsevikit naisenne, me hoidamme omaisuutenne’ jne.”

Rovaniemeläisiä miehiä pääsi palaamaan rajoitetusti jo joulukuussa takaisin kauppalaan pian sotilaiden kotiuttamisen jälkeen. Evakot seurasivat perässä pääosin vasta alkukesästä 1945. Yksi heistä oli Pekkalan kylästä Ruotsiin evakuoitu Reijo Sirviö. Näin hän muistaa näkemänsä saavuttuaan Rovaniemelle:

– Kaikki oli palanut ja tuhottu. Kaupungissa oli aavemaista. Kun tuuli kävi, niin pellit kitisivät ja naukuivat. Kaikki jalkakäytävät oli vedetty naruilla, ja niissä oli kylttejä, joissa oli isolla kirjoitettu ”Miinavaara!”

 

Näkymä oli kyllä kaamea, vain raunioita ja savupiippuja.

Teinipoikia miinavaroitukset eivät pelottaneet, vaan he lähtivät kiertelemään tuhottua kauppalaa.

– Aseman luona oli hirveä siivo. Siellä oli tykkien ammuksia ihan ympäriinsä. Lennellyt sikin sokin. Höyryveturi seisoi sillan päässä. Sen tenderi oli pudonnut alas ja siinä yhä kiinni ollut veturi oli ikään kuin pystyssä.


Sirviön näkemä veturi oli saksalaisten räjäyttämän Ounaskosken sillan luona rantapenkereellä. Juna sai pian kutsumanimen ”Aaveveturi”. Ei sen karun ulkomuodon vuoksi vaan vaarallisuudesta.

Saksalaiset olivat syötiksi miinoittaneet vahvasti veturin ympäristön. Museonjohtaja Kotivuoren mukaan ”aaveveturin” miina-ansoihin kuoli tai haavoittui lukuisia ihmisiä, ennen kuin sen luo meno tiukasti kiellettiin.

– Sinäkin päivänä kun tulimme, joku uskalias astui miinaan ja vietiin sairaalaparakkiin, muistelee Sirviön ikätoveri Hannes Viiri.

Kesti lähes vuoden, ennen kuin veturin ympäristö oli saatu raivattua ansoista.

– Näkymä oli kyllä kaamea, vain raunioita ja savupiippuja. Muutamia parakkeja oli pystytetty ja monien rakennusten kellareissa ja pihahökkeleissä asuttiin, kertoo Viiri.


Liki mahdoton tehtävä

Rovaniemen, tai tuhon jälkeen ”Piippuniemen” totaalinen tuho ei nykytutkimuksen mukaan sujunut täysin saksalaisten kaavailuiden mukaan.

– Lapin tuhoamisen yhteydessä on useasti mainittu saksalainen tehokkuus, mutta Rovaniemen tuhoutumisessa saattoi hyvinkin olla kysymys saksalaisten toheloinnista, huomauttaa historioitsija Mika Kulju.

Kulju kuitenkin muistuttaa, että olipa tuhon syy mikä tahansa, ei sillä ollut lopputuloksen kannalta merkitystä: Kauppala tuhoutui.
Silti everstiluutnantti Halstia Rovaniemen tuho jäi kaivertamaan. Olisiko hän joukoillaan voinut vielä pelastaa kauppalan?

Käytännössä ongelmat joukkojen yhteyksissä sekä ammustäydennyksissä muodostivat tehtävästä liki mahdottoman. Niinpä Halsti päätyi antamaan Kuljun tavoin synninpäästön:

”Ydinkysymykseen, Rovaniemen pelastamiseen, se ei enää vaikuttanut sinne tai tänne. Pelastimme, mikä vielä pelastettavissa oli, muu oli poltettu jo aikaisemmin, osaksi monia päiviä aikaisemmin.”

Kirjalliset lähteet: Wolf H. Halsti: Lapin sodassa (Otava, 1972) Mika Kulju: Lapin sota 1944–45 (Gummerus, 2013), Jouni Kallioniemi: Suursodan loppunäytös pohjoisessa (Teospiste, 1989)Artikkeli on julkaistu 12.2.2015 ilmestyneessä Lapin sota -erikoislehdessä.

IS Historia -sarja kertoo joka sunnuntai historian käännekohdista ja niihin liittyvistä ihmiskohtaloista.
 • Historia

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Äiti kyllästyi 10-vuotiaan tyttärensä läksyjen määrään – opettajalle lähetetystä kirjeestä tuli nettihitti

  4. 4

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  5. 5

   Lääkäri varoittaa kostean vapun vaaroista – yksi paikka on erityisen järkyttävä: ”Joka vuosi sieltä aina joku tippuu”

  6. 6

   Valtteri Bottas kertoi kisailustaan Emilian kanssa – ”Sen jälkeen oli vähän hiljaista jonkun aikaa”

  7. 7

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  8. 8

   Mies vei tavarataloon 22 000 euroa muovikassissa – oletti rahojen päätyvän tulevalle morsiamelleen

  9. 9

   Povipommi Katie Price jätti 9-vuotiaan tyttärensä lentokentälle ja lähti lomalle: ”Jouduin tekemään valinnan”

  10. 10

   Markku Aro: Olen ollut huono isä ja kärsin siitä loppuelämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   Samantha sai 14-vuotiaana tietää hirvittävimmän mahdollisen totuuden isänsä teoista – asia paljastui googlatessa

  3. 3

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  4. 4

   Sofia Belórf: Avioliitto Niko Nousiaisen kanssa ohi! Fitnesskaunotar avautuu eron syistä ensimmäistä kertaa

  5. 5

   NHL-pelaaja kieltäytyi MM-Leijonista vammaan vedoten – todelliset syyt pelaajakatoon paljon raadollisempia

  6. 6

   Sofia Belórf sinkkuhuumassa – iloitsee, että ei saanut Niko Nousiaisen kanssa lapsia: ”Silloin en olisi eronnut”

  7. 7

   Tämän nimisillä miehillä on Suomessa 266 täyskaimaa

  8. 8

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  9. 9

   Mies vei tavarataloon 22 000 euroa muovikassissa – oletti rahojen päätyvän tulevalle morsiamelleen

  10. 10

   Tuhannen tölkin olutpaketti muuttui vitsistä todeksi – menekki yllätti panimon täysin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  3. 3

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  4. 4

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  5. 5

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  6. 6

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  7. 7

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Äiti kyllästyi 10-vuotiaan tyttärensä läksyjen määrään – opettajalle lähetetystä kirjeestä tuli nettihitti

  4. 4

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  5. 5

   Lääkäri varoittaa kostean vapun vaaroista – yksi paikka on erityisen järkyttävä: ”Joka vuosi sieltä aina joku tippuu”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   Samantha sai 14-vuotiaana tietää hirvittävimmän mahdollisen totuuden isänsä teoista – asia paljastui googlatessa

  3. 3

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  4. 4

   Sofia Belórf: Avioliitto Niko Nousiaisen kanssa ohi! Fitnesskaunotar avautuu eron syistä ensimmäistä kertaa

  5. 5

   NHL-pelaaja kieltäytyi MM-Leijonista vammaan vedoten – todelliset syyt pelaajakatoon paljon raadollisempia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  3. 3

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  4. 4

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  5. 5

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  6. Näytä lisää