Uuno

Kotimaa

Valikko

SK: Porin johtavaa virkamiestä epäillään kaupungin varojen väärinkäytöstä – porekylpyjä, timanttikuorintaa…

Julkaistu:

Porin palveluliikelaitoksen johto ei ole edustus- ja matkakuluissaan säästellyt, kirjoittaa Satakunnan Kansa. Meno on ollut erityisen villiä tämän vuoden touko-heinäkuussa. Kaupunginhallitus pohtii mahdollista rikosilmoitusta maanantaina.
Satakunnan Kansan mukaan palveluliikelaitos rikkoi Porin kaupungin sisäisiä määräyksiä toistuvasti. Tämä selviää eilen julkistetusta tilintarkastusanalyysista. Siinä käytiin läpi Porin palveluliikelaitoksen edustus- ja matkakuluja tältä ja viime vuodelta.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan palveluliikelaitoksen toiminta on ollut sellaista, jossa kaupunginhallintoa on pyritty tietoisesti harhauttamaan.

Palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen on hyväksynyt muun muassa omia laskujaan. Tositteet ja tiedot eivät ole menneet Kainulaisen esimiehen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen tietoon, vaikka olisi pitänyt.

 

Ostetut tuotteet ja palvelut ovat olleet itse työnteon näkökulmasta asiaankuulumattomia ja perusteettomia.

– Ostetut tuotteet ja palvelut ovat olleet itse työnteon näkökulmasta asiaankuulumattomia ja perusteettomia. Myös ostojen määrät ovat liiallisia, Luukkonen ja Hannus totesivat Satakunnan Kansan mukaan.

– Kukaan ei saa itse hyväksyä omia matkojaan tai edustuksiaan koskevia laskujaan, vaan niiden on aina mentävä esimiehelle, Hannus tähdentää Ilta-Sanomille.

Hän kertoo IS:lle, että meno oli erityisen villiä tämän vuoden touko–heinäkuussa.

– Silloin ovat tapahtuneet suurimmat matkat ja edustamistilaisuudet. Ne ovat karanneet käsistä, Hannus myöntää.


Mystinen talousseminaari Kuusamoon

Palveluliikelaitos järjesti muun muassa mystisen talousseminaarin Kuusamoon tämän vuoden kesäkuussa. Tilintarkastuksesta kävi ilmi, että osallistujaluetteloa ei ole dokumentoitu. Siitäkään ei ole dokumenttia, että matkalle olisi pyydetty lupaa tai että sitä olisi saatu.

Kustannukset kohosivat yli 15 000 euroon. Satakunnan Kansan mukaan seminaarin ohjelmassa oli muun muassa porotilavierailu, aromahierontaa, ulkoporealtailua ja timanttikuorintaa. Kaiken kukkuraksi reissulla ostettiin kalliita kuori- ja kolmikerroskuoritakkeja sekä reppuja. Siitä ei ole tietoa, kenelle tuotteet päätyivät.

Yöpyminen Kämpissä

Porin palveluliikelaitoksen johtokunnan toukokuisesta Tallinnan reissusta tuli veronmaksajille yli 10 000 euron lasku. Seurue yöpyi Tallinnan lisäksi luksusluokan hotelli Kämpissä Helsingissä.

 

Kukin voi miettiä, kuinka monta kouluateriaa tuollakin summalla olisi tehty.

– Kukin voi miettiä, kuinka monta kouluateriaa tuollakin summalla olisi tehty, kaupunginjohtaja Luukkonen huomauttaa.

Tämän vuoden alussa Maarianhaminaan suuntautuneelle esimieskoulutusmatkallekaan ei ole haettu lupaa, saati sitä sitten saatu. Kustannukset kohosivat 8 400 euroon. Tästä yksi matkalasku oli 1025,30 euroa, josta 24,30 meni taksiin ja loput tarjoiluihin sekä alkoholihankintoihin.

Palveluliikelaitos osti myös viime kesän Porin Jazzeille 31 Gold VIP-lippua, josta maksettavaa kertyi 10 850 euroa. Tästäkään laskusta ei ole selvitystä.

– Ne liput eivät kuulu meidän toimintatapaamme lainkaan. Niistä olisi pitänyt kysyä etukäteen. Vastaus olisi ollut ehdottomasti ei. Yhtä vähän voi yöpyä Kämpissä kaupungin piikkiin, Hannus jyrähti eilen Satakunnan Kansan mukaan.

– Palveluliikelaitoksen tehtäviin ei kuulu missään nimessä minkään Gold VIP-lippujen ostaminen, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo Ilta-Sanomille.

Johtaja erosi, rikosilmoitusta harkitaan

Palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen ilmoitti erostaan syyskuun alussa heti sen jälkeen, kun epäilyttävät toimet tulivat julki. Hän siirtyy eläkkeelle ensi kuun alussa.

Hannus kertoo IS:lle, että Porin kaupunginhallitus käsittelee maanantaisessa kokouksessaan, tehdäänkö Kainulaisen ja muutamasta Porin palveluliikelaitoksen työntekijästä rikosilmoitus poliisille. Hannuksen mukaan mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla virkavelvollisuuden rikkominen ja kavallus.

Porin palveluliikelaitoksessa epäilyttävästi työskennelleitä työntekijöitä ei uhkaa ainakaan välittömästi irtisanominen.

– He ovat työsopimussuhteisia työntekijöitä ja vielä ei ole tullut ilmi syitä, joiden takia potkuja jaeltaisiin. Niitä harkitaan vasta sitten, kun tutkinnat on tehty ja ratkaisevaa on myös se, mitä poliisi ja mahdollisesti oikeuslaitos myöhemmin päättää, Hannus selvittää.

Epäselvyyksiä myös sairaalan keittiön korjaamisessa

Hannus kertoo, että Porin kaupunki aikoo selvittää jo aiemmin tehtyjen selvitysten lisäksi Porin palveluliikelaitoksen ostolaskut ja investoinnit tältä sekä viime vuodelta. Myös laitoksen aiempien vuosien tekemiset joutuvat mahdollisesti kaupungin tarkkaan syyniin.

– Selvitämme esimerkiksi, onko ollut lupa tehdä sellaisia hankintoja ja investointeja, joihin ei ole varattu talousarviossa määrärahoja, Hannus toteaa.

Hän paljastaakin Ilta-Sanomille, että esimerkiksi Porin kaupunginsairaalan keittiön korjaamistoimenpiteet joutuvat tarkkaan syyniin. Niissä on ilmennyt epäselvyyksiä.

– Palveluliikelaitos esitti tämän vuoden talousarvioon Porin kaupunginsairaalan peruskorjaukseen 1,5 miljoonaa euroa. Se karsittiin kuitenkin pois. Todettiin, että haetaan yhteistoimintaa sairaanhoitopiirin kautta niin, ettei ole kahden kilometrin välein kahta keittiötä, jotka tekevät 24/7 ruokaa sairaaloihin.

– Tästä huolimatta siellä (kaupunginsairaalassa) on tehty tämän vuoden aikana töitä. Niitä kustannuksia nyt selvitellään. Kysymys on isoista summista. Todennäköisesti sadoista tuhansista euroista. Ei ole siis mitään kymppitonnin pataa ostettu, vaan tehty rakenteellisia muutoksia ja hankittu isoja laitteistoja, Hannus sanoo.

Hänen arvionsa mukaan tarkka selvitys asiasta valmistuu kuukauden sisällä.

”Surullinen ja nolo asia”

Apulaiskaupunginjohtaja Hannus pitää koko tapausta sekä palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulaisen toimintaa surullisena ja nolona Porin kaupungin kannalta.

 

Jos rötöstellään ja siitä jää kiinni, niin sitten joutuu maksamaan.

– Kyseessä on kuitenkin pitkäaikainen virkamies, joka on ollut meillä melkein 30 vuotta erinäköisissä hyvin vaativissa tehtävissä ja tämäkin tehtävä on ollut vaativa. Ja nyt tulee sitten tämmöinen asia ihan loppumetreillä. Todella ikävää.

– Meidän täytyy katsoa kuitenkin eteenpäin ja todeta, että onneksi meidän oma valvonta toimi. Sitähän kautta tämä koko asia paljastui. Jos rötöstellään ja siitä jää kiinni, niin sitten joutuu maksamaan, Hannus napauttaa.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Kaj Kainulaista kommentoimaan asiaa. Porin kaupungin palveluliikelaitos tuottaa Porin kaupungille julkisia ateria-, puhtaus- ja kiinteistönhoitopalveluja.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 2. 2

  Pelastusoperaatio käynnissä Naantalissa – sukeltajat etsivät pinnan alle vajonnutta henkilöä

 3. 3

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 4. 4

  Raju suistumisturma Saarijärvellä: Törkeästä rattijuopumuksesta epäilty kuski sinkoutui Mersun takapenkille

 5. 5

  Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

 6. 6

  Ovatko tässä Suomen upeimmat terassit? Kokoa yli 300m2, uima-allas, kaikki herkut

 7. 7

  Vesan mökkipihalla tapahtunut ”kylmäverinen rikos” tallentui videolle – pääepäilty on ketterä ja katala peto

 8. 8

  Kelly Osbournen kiusallinen vaatemoka – mekko jumittui päälle: fanien huomio kiinnittyi johonkin aivan muuhun

 9. 9

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 10. 10

  Perttu, 16, on sensaatio miesten pesäpallossa – ”Kyseessä on poikkeuksellinen yksilö”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 2. 2

  Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

 3. 3

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 4. 4

  Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

 5. 5

  Onko tässä maailman seksikkäin pilotti? Susanna ohjaa suuria lentokoneita ja elää luksuselämää – ”Meidän täytyy antaa ammattimainen kuva”

 6. 6

  Kouvolalainen Markku on käynyt Pohjois-Koreassa yli 30 kertaa auttamassa – Kuvat suljetusta diktatuurista kertovat paljon

 7. 7

  Ykköskierroksella varattu suomalaislupaus pettyi – ”Kaikki ei napsahtanut kohdilleen”

 8. 8

  Lentoemäntä Martinalla on Euroopan suurimmat rinnat – haaveilee nyt yhtä äärimmäisestä pepusta: kirurgeilta täystyrmäys

 9. 9

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 10. 10

  Onko tässä Suomen komein halkopino? Kaikkien halkopinojen äitiin upposi 15 kuutiota pilkkeitä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 2. 2

  Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

 3. 3

  Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

 4. 4

  Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

 5. 5

  Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

 6. 6

  Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

 7. 7

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 8. 8

  23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

 9. 9

  Metsämustikoissa voi piillä vaarallinen loinen – onko syytä huoleen?

 10. 10

  Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Suomalaisseurueen kotimatka Kroatiasta tyssäsi, kun kännykkään kilahti viesti – ”Loput 120 seisoivat kentällä tumput suorina ja ihmettelivät”

 2. 2

  Pelastusoperaatio käynnissä Naantalissa – sukeltajat etsivät pinnan alle vajonnutta henkilöä

 3. 3

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 4. 4

  Raju suistumisturma Saarijärvellä: Törkeästä rattijuopumuksesta epäilty kuski sinkoutui Mersun takapenkille

 5. 5

  Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yksi tehtävä juhannusaatolta herätti kysymyksiä Hämeen poliisissa: ”Mitä ihmettä ihmisten mielessä liikkuu”

 2. 2

  Kris Jennerin paljastavasta salikuvasta löytyi nolo moka: kuvanmuokkaus meni pahasti pieleen – jopa fanit kritisoivat: ”Surullista!”

 3. 3

  Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

 4. 4

  Pirullisen vaikea tarkkuustesti testaa hoksottimesi

 5. 5

  Onko tässä maailman seksikkäin pilotti? Susanna ohjaa suuria lentokoneita ja elää luksuselämää – ”Meidän täytyy antaa ammattimainen kuva”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

 2. 2

  Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

 3. 3

  Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

 4. 4

  Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

 5. 5

  Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

 6. Näytä lisää