Perttu

Kotimaa

Leena menetti perheensä lähdettyään Jehovan todistajista - ”En ole heille olemassa”

Julkaistu:

YHTEISÖN TAKAA
Tänään julkaistava Aila Ruohon kirja Jehovan todistajista piirtää kylmän kuvan yhteisöstä, joka saa perheenjäsenet kääntämään selkänsä yhteisöstä lähteneille.
”Olen pohjattoman surullinen siitä, että omat vanhempani ja sisarukseni ovat sulkeneet minut kokonaan pois elämästään. Minä en ole heille olemassa. En ole vahingoittanut ketään, olen ennen eroamistani ja sen jälkeen elänyt hyvää, kunnollista elämää. Olen vain halunnut itse päättää sen, mihin uskon ja mihin uskontokuntaan kuulun (tai en kuulu).”

Leena on yksi niistä 64:stä teologi Aila Ruohon haastattelemasta ihmisestä, joista suurin osa on entisiä Jehovan todistajia. Hän kertoo tarinansa Ruohon Vartiotornin varjossa – toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta -kirjassa (Atena). Viime vuonna Tieto-Finlandia-ehdokkaana ollut Ruoho sai kimmokkeen kirjaansa karttamis­opista: siitä, miten irtautuneita hyljeksitään lähtönsä jälkeen.

– Haluan tuoda julkiseksi sen kivun, mitä entiset Jehovan todistajat kokevat. Suurin osa haastateltavistani kiukustui luettuaan Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen kommentteja, ettei erotettuja tai eronneita kartettaisi muutoin kuin hengellisissä asioissa. He olivat tuohtuneet asioiden vääristelystä ja kokemustensa vähättelystä sekä valmiita kertomaan omat karttamiskokemuksensa, hän kertoo.


Karttamiskäytäntö kieltää Ruohon mukaan todistajia pitämästä yhteyttä yhtei­sön jättäneisiin. Yhteisöstä eronnut tai erotettu voidaan jättää yksin. Hän on muiden silmissä kuin kuollut. Vain kaksi haastateltavista koki, ettei heitä kartettu lähtönsä jälkeen.

– Se on hirveän julmaa, kun ajattelee esimerkiksi niitä, jotka kasvavat todistajaperheissä. He menevät nuorena kasteelle – esimerkiksi 11–13-vuotiaana, eivätkä ehkä ymmärrä, miten lopullinen päätöksensä on. Heidän perheensä, sukulaisensa, ystävänsä ja tuttavansa ovat seurakunnassa. He eivät ole välttämättä hakeneet opiskelupaikkaa, koska Jehovan todistajat eivät kannusta opiskeluun. He ovat kasvaneet siihen maailmaan, jossa opetetaan, että seurakunnassa on rakkaus, ulkopuolella kaikki paha.

Elämänsä todistajille antanut irtautuja painii ahdistuksen, masennuksen ja pelon kanssa. Ruohon mielestä kaikista kipeintä on, kun ihminen alkaa miettiä itsemurhaa toisena vaihtoehtona, kun ei uskalla lähteä. Haastateltavista monet tiesivät todistajia, jotka olivat päätyneet itsemurhaan.

– Toivon, että kirjani ravistelisi todistajia. Voisivatko he tehdä jotakin, etteivät ihmiset enää miettisi itsemurhia? hän kysyy.


Ruoho katsoo todistajuutta läheltä, sillä kaksi hänen sisaristaan on todistajia. Hän sanoo sisartensa näkevän muiden todistajien tavoin oman yhteisönsä parhaana paikkana.

– On vaikea tietää, kuinka paljon yhteisössä on aitoa onnellisuutta. Järjestön sisälle peittyy ahdistusta, jota ei voi purkaa. Se purkautuu näkyväksi vasta, kun ihmiset tulevat ulos. Jos joku lähtee kritisoimaan, hänet leimataan helposti valehtelijaksi.

Kirjastaan huolimatta Ruoho toivoo pystyvänsä pitämään välinsä sisariinsa.

– Toimintani ei ole heistä mukavaa. Totta kai heille on vaikea olla tässä tilanteessa. He ovat minulle rakkaita siskoja ja minä kritisoin heidän oppiaan.

Useat haastateltavista puhuivat kirjassa peloistaan. Oppien mukaan ulkopuolinen maailma on Saatanan hallitsema vaarallinen paikka, jossa demonit vaanivat ihmistä ja odottavat lankeamista. Suoja ja turva löytyvät ainoastaan yhteisön sisältä.

”Pelkojen kanssa eläminen oli arkipäivää. Pelkäsin kuollakseni demoneita ja sitä, että jos vahingossa tuon kirjastosta kirjan, jossa on demoni, ja se alkaa piinata minua. Tai että kirpputorilta ostetussa tavarassa on demoni”, nimimerkki Liberte kirjoittaa.

– Pidän epäterveen uskonnon merkkinä, jos hallitaan pelolla sen sijaan, että puhuttaisiin Jumalan rakkaudesta ja kannustettaisiin ilmaisemaan mielipiteet vapaasti. Todistajilla pelko näyttäytyy monella tavalla: on demonien pelko, pelko joutumisesta huonoon valoon, pelko siitä, ettei tee tarpeeksi, pelko kartetuksi joutumisesta, ”demonisoitujen” irtautuneiden pelko, kirjailija luettelee.


Todistajuus ei kannusta opiskelemaan eikä lapsen tekoon.

– Sanotaan, että aikaa on vähän ja loppu on kuitenkin kohta tulossa. Ei kannata opiskella esimerkiksi lääkäriksi, koska paratiisissa kaikki ovat kuitenkin terveitä.

Haastateltavista puolet olivat itse eronneet todistajuudesta, puolet erotettu. Jokainen heistä oli paininut asian kanssa pitkään, koska tiesivät päätöksensä lopullisuuden.

– Irtautuminen vaatii hirveästi ihmiseltä. On hyvä, jos on jonkinlainen turvaverkko päätöstä tehtäessä. On se sitten seurustelukumppani tai tuttava yhteisön ulkopuolelta. Jo yksikin ystävä, jonka voi luottaa pysyvän rinnalla irtautumisprosessin aikana, on kullan­arvoinen.

”Perhesiteet eivät katkea”

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kiistää yhteisön karttavan entisiä jäseniä muuten kuin uskonnollisella tasolla.

– Emme karta, koska toivomme, että he tulisivat takaisin. Uskonnolliset siteet katkeavat heihin, jotka eroavat tai erotetaan, koska he eivät halua elää niiden periaatteiden mukaan, mitä Jehovan todistajilla on. Mutta perhesiteet tai perheenjäsenten välinen rakkaus ei katkea tai häviä mihinkään, hän vakuuttaa.

Hänen mukaansa karttamisesta on tehty kiistakysymys.

– Aila Ruohon kirjassa on lähdetty tarkoituksella kysymään tuntemuksia näiltä muutamilta harvoilta, jotka kokevat seurakunnasta pois lähtemisen tunneperäisesti hyvin vaikeana.


Monet haastatelluista puhuivat perheenjäsentensä tai tuttaviensa kääntäneen selkänsä heille.

– Ei se noin ole. Kysely on tehty nimenomaan sellaisille, jotka ovat lähteneet. Todellisuudessa pois lähteneitä on paljon enemmän ja vain muutamat harvat kokevat asian näin, Leinonen toteaa.

Yhteisön ja siitä lähtemisen välistä yhteyttä itsetuhoisuuteen Leinonen ei niele. Hänen mukaansa kyse on kirjan tekijän ja Uskontojen uhrit ry:n viljelemästä tarkoitushakoisuudesta.

– Toistakymmentä vuotta sitten tehtiin kaksikin tutkimusta itsemurha-alttiudesta ja itsetuhoisuudesta. Niissä todettiin, että uskonnolliseen yhteisöön kuuluminen on voimavara. Jehovan todistajien keskuudessa itsetuhoisuus ei ole tavanomaista voimakkaampi. Meidän keskuudessamme on paljon sellaista, joka auttaa. Jos joku on masentunut, neuvotaan ottamaan selville, mistä se johtuu ja etsimään apua. Itsetuhoisuuden kyseleminen tässä yhteydessä on meidän mielestämme asiatonta!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sukellusvenemysteeri sai uuden käänteen – tanskalaiskeksijä helpottui dna-testin tuloksista

  2. 2

   Pariskunnan häämatkasta täysi fiasko: Vaimo kumosi kolme viinipulloa taksimatkalla kentälle – uskomaton tapahtumaketju hämmentää

  3. 3

   Saksan BB-kaunottaret hätkähdyttivät tv-ruudussa – jopa Britannian versio jää varjoon: Naisen tausta vetää mykäksi

  4. 4

   Norjassa pohditaan, onko Johaugin tuomio ”kateellisten ruotsalaisten ja suomalaisten” syytä – Jauhojärveltä viiltävä vastaus

  5. 5

   Tällä punttisalilla Turun terroristiepäilty harjoitteli: ”Ei erottunut mitenkään joukosta”

  6. 6

   Saksalaislehti julkaisi hätkähdyttävän Trump-kannen – ele ankarasti kielletty kotimaassa

  7. 7

   Kommentti: Lukion ensimmäisen viikon kulut 860 euroa – onko koulutus enää kaikille mahdollista?

  8. 8

   Cindy Crawfordin 15-vuotias tytär loistaa mallina uimapuvussa kuin äitinsä nuorena – tytärtä ylistetään: ”Hurmaava!”

  9. 9

   Olympiavoittaja Toni Nieminen yllätti ja meni kouluun – ”Olin aluksi aivan pihalla”

  10. 10

   Mariah Carey, 47, viehkeänä topless-otoksessa – jäi kiinni nolosta Photoshop-mokasta: Keikkakuvat kertovat totuuden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukellusvenemysteeri sai uuden käänteen – tanskalaiskeksijä helpottui dna-testin tuloksista

  2. 2

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  3. 3

   Ensin suomalais­sotilas teloitti vangitun naisradistin, sitten eversti antoi tyrmistystä herättäneen käskyn – uutuuskirja kertoo rajusta tapauksesta jatkosodassa

  4. 4

   Mariah Carey, 47, viehkeänä topless-otoksessa – jäi kiinni nolosta Photoshop-mokasta: Keikkakuvat kertovat totuuden

  5. 5

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  6. 6

   190 matkaajaa luuli pääsevänsä paratiisisaarelle, jäivätkin jumiin Vantaalle – tuore sulho: ”Honeymoon on aika helvetin kaukana”

  7. 7

   Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

  8. 8

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  9. 9

   Toimittaja Kim Wallin verta löytyi sukellusveneen sisältä – silvotussa ruumiissa metallia

  10. 10

   Latinokaunotar Jennifer Lopezin, 48, kimaltava esiintymisasu lumoaa – kerää ylistystä: ”Täydellinen vartalo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sukellusvenemysteeri sai uuden käänteen – tanskalaiskeksijä helpottui dna-testin tuloksista

  2. 2

   Pariskunnan häämatkasta täysi fiasko: Vaimo kumosi kolme viinipulloa taksimatkalla kentälle – uskomaton tapahtumaketju hämmentää

  3. 3

   Saksan BB-kaunottaret hätkähdyttivät tv-ruudussa – jopa Britannian versio jää varjoon: Naisen tausta vetää mykäksi

  4. 4

   Norjassa pohditaan, onko Johaugin tuomio ”kateellisten ruotsalaisten ja suomalaisten” syytä – Jauhojärveltä viiltävä vastaus

  5. 5

   Tällä punttisalilla Turun terroristiepäilty harjoitteli: ”Ei erottunut mitenkään joukosta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sukellusvenemysteeri sai uuden käänteen – tanskalaiskeksijä helpottui dna-testin tuloksista

  2. 2

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  3. 3

   Ensin suomalais­sotilas teloitti vangitun naisradistin, sitten eversti antoi tyrmistystä herättäneen käskyn – uutuuskirja kertoo rajusta tapauksesta jatkosodassa

  4. 4

   Mariah Carey, 47, viehkeänä topless-otoksessa – jäi kiinni nolosta Photoshop-mokasta: Keikkakuvat kertovat totuuden

  5. 5

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää