Signe, Varma

Kotimaa

Takavuosien ministerit kertovat, mikä oli hallituksen suurin virhe

Julkaistu:

KOKENEET
Mikä oli hallituksen suurin virhe? Millaista johtajaa Suomi ­tarvitsisi nyt? Kalevi Kivistö, Eeva Kuuskoski, Pertti Paasio ja Riitta Uosukainen vastaavat.

SKDL:N entisen puheenjohtajan Kalevi Kivistön isoisä lähti 1900-luvun alussa siirtolaiseksi Amerikkaan. Hän satutti metsätöissä jalkansa ja palasi Suomeen. Tuliaisena hän toi sosialismin aatteen.

Arvomaailma vain vahvistui, kun hän sairastui parikymppisenä keuhkotuberkuloosiin ja oli yli puoli vuotta keuhkoparantolassa.

–  Näin, kuinka paljon elinolosuhteet ovat vaikuttaneet ihmisten elämään. Potilaissa oli paljon ruumiillisen työn tekijöitä.

Vuonna 1995 päivänpolitiikan jättänyt mies puolustaa yhä heikkoja. Siksi hän ymmärtää vasemmistoliiton lähdön hallituksesta.

– Kevään kehysriihessä tehtiin ratkaisuja, jotka olisivat vaikuttaneet heikommassa asemassa olevien ihmisten tulonsiirtoihin. Ymmärrän hyvin, että ne koettiin kynnyskysymyksiksi.OPETUSMINISTERINÄ Kalevi Kivistön vastuulla oli muun muassa tiedepolitiikka. Tänä keväänä hän on seurannut hämillään hallituksen ehdotusta, että opintotukea myönnettäisiin vain yhtä tutkintoa varten. Sittemmin ehdotus kaatui.

– Olisi turmiollista, jos saisi suorittaa vain yhden yliopistotutkinnon, Kalevi Kivistö sanoo.

Hänen mielestään ei ole ollenkaan selvää, että 19-vuotias pystyisi tekemään loppuelämäänsä sitovat ratkaisut.

– Hyvin monet tutkimuksenkin kannalta hienoimmat innovaatiot syntyvät eri tieteenlajien raja-alueilla. Siksi on tärkeää, että ihmisellä on mahdollisuus hankkia useampikin tutkinto. Se voi johtaa uusiin innovaatioihin, niin kuin on johtanutkin.

Neljän hallituksen miestä on kylmännyt katsoa, kuinka hyvinvointivaltiota ajetaan alas.

– Keskustelu vaalien alla on vain keskustelua siitä, kuinka monta miljardia te leikkaatte. Alan olla kurkkua myöten täynnä sitä, että heitellään vain näitä miljardeja eikä ollenkaan pohdita, mitä seurauksia milläkin asialla on. Poliitikolla pitää olla hyvin tarkka tieto siitä, mihin toimintoihin kosketaan ja mitkä ovat sen sosiaaliset ja yhteiskunnalliset seuraukset.

Tämän hallituskauden pahimpana virheenä Kivistö pitää julkiseen talouteen liittyviä leikkauksia.

–  Kuvitelma, että leikkauspolitiikalla saavutettaisiin valtiontalouden tasapaino, voi osoittautua vääräksi. Se aiheuttaa kierteen, että julkisen talouden vajaukset ovat entistä suurempia. Se, että paniikinomaisesti tehdään leikkauksia, vain pahentaa tilannetta.TILANNE ei ole toivoton. Kalevi Kivistö ottaa esimerkiksi 70-luvun kokemuksensa Kalevi Sorsan hallituksessa. Aktiivisemmalla elvytyspolitiikalla saatiin silloinkin tuloksia aikaan.

– Kalevi Sorsa oli hyvin jämäkkä poliitikko ja tiesi, mitä tahtoi. Joukko, joka oli tuolloin hallituksessa, sai muodostettua peruslinjasta yhteisen tahdon. Nykyiseltä hallitukselta sitä on puuttunut. Se ei tarkoita yksinvaltaa, vaan että pääministeri saa tiimin mukaansa.

Nykyisen hallituksen ongelmat on laitettu usein hallituksen laajapohjaisuuden piikkiin, mutta laajapohjaisuus ei ole Kivistön mielestä välttämättä ongelma.

– Laajapohjaisuus voi olla vahvuus, koska silloin on myöskin eduskunnassa laaja tuki, mutta se edellyttää, että on yhteinen strategia.

Kivistö ei usko, että hallituksen hajottaminen olisi tänä vaalikautena mitään muuttanut.

– Ei hallituksen hajottamisella olisi viime syksynä mitään voitettu. En usko, että muutama kuukausi olisi maailmaa mullistanut. Se arvio olisi pitänyt tehdä heti hallituksen alkutaipaleella.


SUOMI tarvitsisi Kivistön mielestä nyt poliittista johtajuutta, jolla on selvä visio ja joka pystyy sitouttamaan muut tiimin yhteisiin tavoitteisin.

– Pitäisi pystyä kuuntelemaan valtavirrasta poikkeavia argumentteja ja punnitsemaan eri vaihtoehtojen välillä. Onhan niitä sopivia johtajia aina löytynyt, kun on tarvittu. En pidä sitä mahdottomana nytkään.

 

”Liikaa asiantuntijakieltä”


MINISTERIVUOSINA 90-luvulla Pertti Paasiota tuli kotikaupungissa Turussa vastaan kaksi laitapuolen kulkijaa. Toinen sanoi: Morjens Vennamo. Toinen korjasi: Hölmö, sehän on ministeri Suominen.

Entisestä SDP:n puheenjohtajasta riittää legendoja, vaikka hän jätti päivänpolitiikan 15 vuotta sitten.

Jäähyväispuheessaan Paasio uskoi, että hänestä tulee aktiivinen eläkeläinen, joka kirjoittaa yleisönosastoon nimimerkillä Joukko huolestuneita jalankulkijoita.

Lupaus piti, mutta vain osittain. Mielipidekirjoitusten alla lukee Pertti Paasio.

– En ole malttanut seurata sivusta, Paasio kertoo istuessaan Turun kauppahallin kahviossa.


PAASIO on tunnettua demarisukua. Hänen isänsä Rafael oli Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen puheenjohtaja, tytär Heli Paasio on neljän kauden kansanedustaja. Hän jätti tänä keväänä eduskunnan.


Pitkän linjan kansanedustaja on seurannut SDP:n kannatuslukujen alhaista tasoa huolissaan. Puolue ei ole koskaan jäänyt 15–16 prosentin kannatukseen.

– Luvut ovat hätkähdyttäviä. Kyllä tämä huolta aiheuttaa, mutta kun on vanha, on oppinut, että mikään trendi ei kestä loputtomiin. Aina tulee vastavaikutus.

Tilanne edellyttäisi Paasion mielestä enemmän työntekoa, pohtimista ja keskustelua.

–  Meillä ei ole puolueessa eikä muutenkaan Suomessa pohtimisen perinnettä. Keskusteluissa ei tarvitse aina vaatia valmista ratkaisua, vaan voitaisiin miettiä ratkaisua, johon ei tiedetä lopputulosta. Se ei ole suosittua, vaan suositaan ihmisiä, joilla on olevinaan vastaus kaikkiin kysymyksiin.


MISSÄ vaiheessa SDP sitten luiskahti väärälle raiteelle? Pertti Paasio ei ota kantaa, mentiinkö väärälle raiteelle, mutta hänestä oli kieltämättä yllättävää, että maailmantaloudenrakenne alkoi muuttua sellaiseksi, että suurteollisuus ja merkittävät liiketoiminnat alkoivat siirtyä Suomesta ulkomaille.

–  Muutos iski tehdaspaikkakunnille, joissa sosiaalidemokraattien asema on ollut vahva. Sitä ei osattu riittävästi ennakoida, että oikeistopopulistinen liike leikkaisi eniten meidän kannatusta.

– Sosiaalidemokraattien äänestämistä pidettiin vähän kuin kotivakuutuksena. Vaikka sosiaalidemokraattinen puolue ei ollut tehnyt päätöstä, että viedään tehtaita Kiinaan, se projisoitiin niin, että tämä kotivakuutus ei ollut toimiva.


Vaikka puolueella ei ollut mahdollista estää tätä kehitystä, Paasio uskoo, että SDP olisi voinut käyttää enemmän kieltä, mitä ihmiset olisivat ymmärtäneet. Nyt puhuttiin kuin asiantuntija toiselle asiantuntijalle.

Asiantuntijakielen käyttö väärässä paikassa oli Paasion mielestä myös tämän istuvan hallituksen kompastuskivi.

– Sote-uudistuksessa, joka jäi toteutumatta, puhuttiin liikaa asiantuntijakieltä, jota politiikassa käytetään keskinäiseen keskusteluun. Jos joku on kaatunut jäisellä kadulla, ei hän mieti, mikä on tämä kustannuspiste, vaan miten hän saisi avun.

– Ei ole yhdentekevää, rakennetaanko terveydenhuolto kaupalliselle vai asiakkaiden tarpeen ­mukaiselle periaatteelle. Sitä ei pidä alistaa kansainvälisten rahamarkkinoiden pelinappulaksi. Kansalaisten huomioon ottaminen olisi ollut tärkeää.


MYÖS kuntauudistus oli Paasion mielestä huonosti hoidettu oikeastaan kahdesta syystä. Siinä ei mietitty riittävän perusteellisesti.

–  Jos todetaan, että homma ei toimi, pitäisi miettiä muita ratkaisuja. Kuntauudistuksen epäonnistuminen oli ensisijaisesti kuntaministerin ja pääministerin syy. Kuntauudistuksen tavoite ei ollut huono, mutta se tapa, jolla se hoidettiin, oli erittäin heikko, vaikka miltei jokainen puheenvuoro olisi ollut vuosia etukäteen ennustettavissa.

Pertti Paasio ei haluaisi arvostella nykypoliitikkoja, koska siitä tulee helposti tunne, että helppohan sitä on sivusta huudella. Hallituksen loppusirkusta, sitä, että hallitus äänesti omia päätöksiään vastaan, hän pitää kuitenkin ”hyvin outona”.

– Hallitus ikään kuin hajosi pystyyn, sillä oli vain muodollinen mandaatti, mutta poliittisen mandaatin se oli syönyt. Se ei ollut omiansa herättämään luottamusta demokratiaa kohtaan, joka on hyvin tärkeä asia.

– Mutta tärkeintä on kysyä, milloin jouduttiin tilanteeseen, jolloin tiedettiin, että näin tulee tapahtumaan? Ikään kuin päästettiin irti ja annettiin mennä

kuin tukki koskessa. Kyllä se parlamentarismin ja demokratian ystävälle teki vähän pahaa, mutta johtajuutta olisi kaivattu. Pääministeri olisi voinut tehdä jo syksyllä johtopäätöksen, että vaihdetaan eduskunta. Silloin kun alkoi mennä pieleen, poliittisen johtajuuteen kuuluisi havaita, että nyt alkaa mennä päin… mitä nyt milloinkin.

Suomi tarvitsisi nyt Paasion mielestä johtajaa, joka ottaa vastuun, mutta se ei tarkoita, että kaikki ajatukset syntyvät pääministerin päässä. Hyvä johtaja kerää ympärilleen eri alojen asiantuntijoita.

– Kysymys on siitä, että nauttii kunnioitusta ja arvonantoa ja pitää huolta siitä, että laiva liikkuu. Ylipäätään poliittisen kokemuksen arvostaminen saattaisi olla yksi tie. Alexander Stubbillahan ei ollut poliittista kokemusta ollenkaan. On kiistaton fakta, että hänen kokemuksensa on varsin ohut.

”Ilman luottamusta asioista ei tule mitään”


KOKEMUS. Sana, joka toistuu Eeva Kuuskosken puheissa usein.

– Kuulostaa falskilta, kun seitsemänkymppinen sanoo, että kokemusta tarvitaan, mutta täytyy sanoa, että kyllä elämä on opettanut minua niin hirveän paljon, että tekisin asioita nyt toisin.

Kuuskoski muistetaan kesän 1980 tapahtumista. Silloinen kokoomuksen kansanedustaja loikkasi keskustapuolueeseen. Siitä kirjoitettiin koko kesä.

– Minusta tuli kaikkien loikkareiden äiti, Eeva Kuuskoski sanoo.

Monet lakkasivat tervehtimästä. Myöhemmin, kun Kuuskoskesta tuli 1983 sosiaali- ja terveysministeri, hän huomasi, että ystäviä on suorastaan hirveästi.

– Opin, että politiikka on aika raadollista.


Lastenlääkärinä työskennellyt Kuuskoski pyrki eduskuntaan vaikuttaakseen lasten asioihin. Nyt entinen sosiaali- ja terveysministeri pohtii sitäkin, pitääkö synnytykset siirtää sairaalakeskuksiin.

Kuuskoski on kokenut omakohtaisesti, mitä voi tapahtua, kun synnytyssairaalassa ei ole leikkauspäivystystä. 70-luvun puolivälissä Kuuskosken elämässä oli traagisten tapahtumien ketju.

– Mieheni teki itsemurhan joulukuussa 1974 ja tyttäreni kuoli kolmen päivän ikäisenä synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin kesällä 1975.

Nuori äiti ei voinut kuvitellakaan, että synnytyksessä Turun kaupunginsairaalassa voisi tapahtua mitään traagista.

– Vauvalla oli napanuora kaulan ympäri. Olisi pitäisi tehdä hätäsektio, mutta sairaalassa ei ollut päivystystä, ja ongelmat huomattiin liian myöhään.

Kesti vuosia päästä yli lapsen kuolemasta.

– Eihän kaipauksesta pääse koskaan. Tällaiset asiat vievät vuosia. Voi olla, että ne ovat pitkään poissa, mutta palautuvat myöhemmin taas mieleen.

– Nytkin keväällä mietin, että pikku-Katrikin täyttäisi tänä vuonna 40. Kokemukset kulkevat aina matkassa, mutta traagiset kokemuksetkin pitää osata jättää taakseen. Ei koko elämää voi surra, mutta totta kai se muuttaa ihmistä.


LUOTTAMUS. Toinen termi, joka toistuu Eeva Kuuskosken puheissa.

Luottamus on hänen mielestään politiikassa kaiken a ja o.

– Kyllä pääministeri on se, joka hallituksen tunnelman luo. On siellä sitten kaksi tai viisi hallituspuoluetta, jos on luottamusta pystytään ratkomaan vaikeitakin asioita. Mutta jos ei ole luottamusta, pienistäkään asioista ei tule mitään.


Pääministerin tehtävä on Kuuskosken mielestä haasteellinen.

– Yrityksen johtaminen on helpompaa, koska siinä on selvästi yksi tavoite, mutta politiikan tavoitteet ovat hauraita ja monitulkintaisempia.

– Voi ensin tuntua, että tässä on ihan selvä yhteinen tavoite, mutta tulkinnat vaihtuvat. Politiikan tekstit ovat monitulkintaisia. Jotta saadaan kompromissi aikaan, annetaan sanoille hieman eri tulkintoja.

Kuuskoski pitää hallituksen suurimpana virheenä tällä hallituskaudella kokemattomuutta.

– Varmasti hallituksen toimijoilla on ollut paljon asiatietoa, mutta heiltä on puuttunut pitkän perspektiivin siitä, miten yhteiskuntaa muutetaan.

Toinen virhe on ollut se, että asioita ei ole saatu niin sanotusti maaliin.

– Ei auta julistukset, että nyt tehdään suuri sote-uudistus, jos asioita ei saada tehdyksi. Kokemus ehkä opettaa, millä tavalla isoja asioita hoidetaan.


KUUSKOSKEN mielestä jo viime syksyllä oli näkyvissä, että Stubbin hallituksen eväät on syöty.

– Kuntauudistus oli mennyt jo karille, samoin sote-uudistus. Sen jälkeen hallituksen johtohahmot lähtivät. Kyllä perusteita hallituksen erolle jo Kataisen aikana olisi ollut.

Kuuskosken mielestä ihmiset eivät enää luota poliitikkoihin. Heidät pitäisi saada uskomaan, että päättäjät ovat liikkeellä tärkeällä asialla. Eduskunnan maaliskuinen äänestys, jossa hallitus äänesti omia päätöksiään vastaan, ei paranna luottamusta.

– Siitä en oikein haluaisi sanoa mitään, Eeva Kuuskoski sanoo.

– Kyllä se varmasti kertoo hyvin kovasta huolesta ja kilpailusta, kun edessä on vaalit. Ehkä eniten ­surettaa, että politiikka ei saisi ihan olla markkinapaikka.

Kuuskosken mielestä nyt pitäisi kysyä, mille puolueiden toiminta rakentuu ja mitä kansalaiset kansanedustajilta haluavat.

– Ei minulla ole antaa neuvoja, miten asiat laitettaisiin kuntoon, mutta minulla on äänestäjän oikeus esittää kysymys, mikä meidän kansanvallan tila ja mikä on puolueiden rooli?

– Haluavatko puolueet olla vain vaaliorganisaatioita, jotka panevat toimeen eduskuntavaaleja ja EU-vaaleja? Vai onko jotain, joka yhdistää kunkin puoleen jäseniä?

Kuuskoski palaa taas luottamukseen, jolle toiminta rakentuu. Herää kysymys, miksi luottamus on entiselle loikkarille niin tärkeää. Eihän hän ollut itsekään uskollinen äänestäjilleen.

– Vaihtaessani puoluetta ongelmani oli, pitääkö minun olla uskollinen muodolle vai asialle. Minulla oli seuraavissa valeissa ihan sama vaaliohjelma.

– Mutta juuri tällaisista asioista pitäisi keskustella: mikä on äänestäjien pettämistä, mikä on hyvää tai huonoa politiikkaa. Sehän pitäisi politiikan elävänä ja rakentaisi luottamusta.

”Eduskunnan loppusirkus oli arvoton”


VALTIONEUVOS Riitta Uosukainen halusi vastata kysymyksiin sähköpostitse.

Mikä on ollut hallituksen suurin virhe tällä hallituskaudella?

– Hallituksen suurin puute on ollut päättämättömyys. Se taas selittyy hallituksen koostumuksesta, kuusipäistä lohikäärmettä oli mahdoton johtaa.

Millaista poliittista johtajaa Suomi tarvitsisi?

– Johtaja pitää ensisijaisena isänmaan asiaa. Hän kokoaa joukot, antaa suunnan, johtaa esimerkillään.

Millaisia ajatuksia Suomen taloudellinen tilanne herättää teissä nyt?

– Suomen taloudellinen tilanne on huono mutta ei toivoton. Suomi selviää aina – lama-ajan opetusministerinä 91–93 totean sen.


Mitä mieltä olette eduskunnan loppusirkuksesta, että ministerit alkoivat äänestää hallituksen päätöksiä vastaan?

–  Eduskunnan loppusirkus oli arvoton. Huono käytös leimasi kaikkia puolueita pitkin matkaakin.

Teidän aikananne poliitikon työ oli hyvin aatteellista. Tuodaanko politiikassa nykyään liikaa omaa persoonaa esiin?

– Kyllä myös 1983–2003 kautena oli runsaasti mediahenkilöitä ja persoonallisuudellaan ratsastavia. Tätä nykyä some, muu media ja viihteellisyys hämmentävät eduskunnan toiminnan liiaksi hurlumheiksi. Tärkeintä on, että puhutaan ja peukutetaan. Omat ihanteeni oikeus, totuus, hyvyys ja kauneus kirkastuvat päivä päivältä.

Nykyään otetaan paljon selfie-kuvia, myös politiikassa. Oletteko ottanut itsestänne koskaan selfietä?

– En ole ottanut yhtään selfietä, en kuulu Facebookiin enkä Twitteriin.

Millaisia asioita muistelette näin jälkeenpäin, kun muistelette omaa poliittista uraanne?

– Muistelen rankkaa ministeriaikaa ja pyrin välittämään sen kestämisestä voimaa muille. Koko eduskuntatoimintani kaikissa vaiheissaan oli suurenmoista aikaa. Eduskunnan kansainvälistyminen ja toimintaedellytysten parantaminen merkitsivät paljon, ystävyyssuhteet ja tasapuolisuus yli puoluerajojen tuovat palautetta vieläkin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Juna syöksyi topparin läpi Joutsenossa – veturi roikkuu uhkaavasti ajotien yllä

  2. 2

   Toimittaja Kim Wallin verta löytyi sukellusveneen sisältä – silvotussa ruumiissa metallia

  3. 3

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  4. 4

   Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

  5. 5

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  6. 6

   Turun puukkoiskun pääepäilty opiskeli kristillisessä opistossa – todistus jäi saamatta poissaolojen vuoksi

  7. 7

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  8. 8

   Therese Johaugin viimeinen takaportti – onko olympialaisiin pääsy sittenkin mahdollista?

  9. 9

   Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

  10. 10

   Norjassa viriteltiin teorioita Johaugin dopingtuomiosta – FIS-pomo löi jauhot suuhun tylyllä kommentillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  2. 2

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  3. 3

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  4. 4

   Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

  5. 5

   Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

  6. 6

   Minttu Räikkönen hurmasi Helsingin ydinkeskustassa – viimeisen päälle tyylikäs look!

  7. 7

   Turun puukotusiskun pääepäilty vangittiin – myönsi aiheuttamansa kuolemat

  8. 8

   Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

  9. 9

   Laria, 18, kutsutaan Paratiisihotellissa nimellä Mr Too Big – lempinimi osoittautui osuvaksi: ”Olisi pitänyt varautua niillä isommilla”

  10. 10

   Trumpin ministerin kaunis näyttelijävaimo nostatti someraivon – julkaisi pröystäileviä kuvia miehensä työmatkalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Juna syöksyi topparin läpi Joutsenossa – veturi roikkuu uhkaavasti ajotien yllä

  2. 2

   Toimittaja Kim Wallin verta löytyi sukellusveneen sisältä – silvotussa ruumiissa metallia

  3. 3

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  4. 4

   Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

  5. 5

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  2. 2

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  3. 3

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  4. 4

   Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

  5. 5

   Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää