Signe, Varma

Kotimaa

200 työntekijän lakko, joka uhkaa kymmenientuhansien matkoja – lue, mistä työtaistelussa on kyse

Julkaistu:

Työntekijät haluavat turvata tulevaisuutensa yleissitovalla työehtosopimuksella. Työnantajapuoli vastustaa, koska on huolissaan kilpailukyvystä.
Pian kolme viikkoa jatkuneeseen jäänmurtajalakkoon ei löydetty ratkaisua tiistain neuvotteluissa. Neuvotteluja jatkettiin keskiviikkona, ja neuvottelut ovat yhä kesken. Kynnyskysymyksenä kiistassa on työehtosopimus, jonka työntekijöitä edustavat Suomen Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto haluaisivat muutettavan yleissitovaksi.

Työnantaja Arctia Shippingille tämä ei käy.

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting muistuttaa, että kyse on samasta työehtosopimuksesta, jonka piirissä Arctia Shipping on jo nyt.

– Mehän olemme esittäneet, että siitä vain yliviivattaisiin se Arctia. Silloin se koskisi kaikkia jäänmurtajia, monitoimimurtajia ja muita vastaavan tyyppisiä erikoisaluksia. Mutta vain tämän työnantajaliiton (Suomen erikoisalusten työnantajaliitto) jäsenvarustamoja tietysti, Zitting sanoo.

Hän painottaa, että Arctian kannalta yleissitovuus ei muuttaisi mitään, eikä se lisäisi edes yhtiön kustannuksia. Kyse on ennemminkin alan muutoksiin ja tulevaisuuteen varautumisesta.

– Yleissitovuus tulisi tarkoittamaan, ei Arctian, vaan muiden alalla toimivien, villien työnantajien osalta sitä, että sopimus olisi vähimmäisehto. Nyt meillä ei tällä hetkellä ole niitä villejä kovin montaa, mutta kun ala on myllerryksessä. Kaikki puhuvat valtiota myöten kilpailuttamisesta ja on jo kilpailutettukin monta kertaa, emmekä me koskaan tiedä, mikä on se seuraava askel. Sen takia näemme nyt tärkeänä sen, että tämä asia hoidetaan nyt kerralla kuntoon. Turvataan vähimmäisehdot.

Ongelmaa ei ole aiemmin ollut, koska alalla on ollut vain yksi iso toimija. Nyt työntekijät haluavat Zittingin mukaan turvata asemansa siltä varalta, että kilpailutustilanteissa ei kilpailtaisi työsuhteen ehdoilla, vaan sillä, kuka pystyy hoitamaan jäänmurron tehokkaimmin ja laadukkaimmin.

”Arctialla ei ole puhtaat jauhot pussissaan”

Zitting kertoo, kuinka työtaisteluprosessin aikana on selkeästi käynyt ilmi, että Arctiassa on tehty pitkälle meneviä järjestelyitä ja suunnitelmia alusten yhtiöittämiseksi.

– Nämä järjestelyt johtavat siihen, että periaatteessa työnantajuus häviää lopulta Arctialta pois. Ja he ovat selkeästi suunnitelleet, että pääsisivät pois työehtosopimuksen soveltamispiiristä.


Esimerkkinä Zitting mainitsee tulevan, uusimman jäänmurtajan, jonka kaupasta on jo sovittu Liikenneviraston kanssa.

Hän pitää hyvin todennäköisenä sitä, että aluksen miehitys kilpailutetaan, jolloin Arctian omistamalle alukselle tulee työnantajaksi joku muu. Tällöin Arctia pääsisi Zittingin mukaan luistamaan työehtosopimuksen soveltamisen piiristä.

– Eli Arctialla ei tässä ole nyt puhtaat jauhot pussissaan. He ovat ihan selkeästi nämä suunnitelmat tehneet aikaisemmin, ja ne ovat myös valtion omistajaohjauksen tiedossa. Tämä on tullut sopimuksen esteeksi. Tässä nyt ihmetellään, että voiko valtio 100-prosenttisena omistajana lähteä tällaiseen peliin mukaan. Me veronmaksajathan olemme omistajia. Tällä tavalla meitä yritetään viilata linssiin.

Tiistaina työntekijäpuoli ilmoitti, että torstaina alkavaksi suunniteltu tukilakko laajenisi koskemaan Suomen lipun alla olevan rahtiliikenteen lisäksi myös matkustajalaivoja. Tällöin kymmenien tuhansien pääsiäisristeilyt ovat vaarassa peruuntua.

Muun muassa Tallinnaan liikennöivän Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen ihmettelee, miksi liitot haluavat vahingoittaa nimenomaan suomalaisia merimiehiä työllistävien yhtiöiden liiketoimintaa.

– Kyllähän meitä huolestuttaa se, että lastit ja matkustajat siirtyvät muiden lippujen alle. Eihän se tietenkään ole tarkoitus. Sitä varten onkin sitten lähetetty jo tukipyynnöt muille järjestöille, joilla on mahdollisuus estää muiden alusten liikkuminen. Mutta nämä järjestöt tekevät omat ratkaisunsa omalla aikataulullaan ja omalla tavallaan, Zitting sanoo.

Arctian toimitusjohtaja on huolissaan kilpailukyvystä

Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste kertoo ymmärtävänsä työntekijöiden huolen tulevaisuudesta.

– Olemme hyvin tietoisia peloista, joita siellä on. Siksi olemme pyrkineet tuomaan omia ratkaisuehdotuksia, jotta pelko olisi näissä tilanteissa pois pyyhitty. Käytössä voisi olla esimerkiksi irtisanomissuoja, jolloin henkilökunnan työehdot säilyvät myös työnantajan vaihtuessa. Muun muassa tällaisia vaihtoehtoja on yritetty tarjota, olemme pettyneitä, etteivät ne ole kelvanneet, Vauraste sanoo.

Vaikka yleissitova sopimus ei vaikuttaisi suoranaisesti Arctiaan, olisi siitä Vaurasteen mukaan haittaa yleisesti.

– Ensinnäkin tilanne on se, että tällä hetkellä käytössä olevien työehtojen kustannustaso on peräisin ajalta ennen Arctiaa, eli vuodelta 2005. Nykyisen työehtosopimuksen kustannukset ylittävät suomalaisen merenkulkuelinkeinon muun kustannustason jopa kymmenillä prosenteilla.

Toinen olennainen asia on Vaurasteen mukaan kilpailukyky.

– Kun omistaja loppusyksystä ilmaisi näitä jäänmurtoon liittyviä kysymyksiä, niin siellä oli muun muassa sellainen linjaus, että kilpailua näillä aloilla, millä me toimimme, on kyettävä lisäämään. Ja meidän täytyisi kyetä siihen kilpailuun myös vastaamaan. Nyt jos tällaisesta muuta merenkulkuelinkeinoa korkeammasta työehtosopimuksesta tulisi laajemmalti noudatettava kuin se nyt jo on, niin se ei tulisi tätä kilpailua lisäämään. Eikä se myöskään parantaisi tätä muutenkin jo vaikeuksissa olevan viennin kuljetusketjun tehokkuutta tai sitä tavoitetta, että kustannuksia siellä pitäisi saada pikemminkin alas kuin ylös.

Vauraste kertoo, että kyse on myös Itämeren ulkopuolisilla markkinoilla käytävästä kilpailusta. Arctian kilpailijat kun liikennöivät sellaisten maiden lippujen alla, joissa kustannustaso on Suomea alhaisempi.

Neuvottelut jatkuivat valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona kello 12.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tanskan poliisi: Juutinraumasta löytynyt silvottu ruumis kuuluu kadonneelle ruotsalaistoimittajalle Kim Wallille

  2. 2

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  3. 3

   Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

  4. 4

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  5. 5

   Näillä selityksillä Therese Johaug yritti välttää dopingtuomion – ja CAS ampui säälimättä alas niistä jokaisen

  6. 6

   Poliisi julkisti listan: Nämä 40 peltipoliisia välkkyvät nyt – 80 kameran ja 24 valvonta-auton sijaintia ei paljasteta

  7. 7

   Puukkoiskun pääepäilty opiskeli turkulaisessa peruskoulussa

  8. 8

   Trumpin ministerin kaunis näyttelijävaimo nostatti someraivon – julkaisi pröystäileviä kuvia miehensä työmatkalta

  9. 9

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  10. 10

   Justyna Kowalczykin valmentajalta tylyä tekstiä Johaugin tuomiosta: ”Sitä selitystä ei usko kukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  2. 2

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  3. 3

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  4. 4

   Prinsessa Diana käytti vihki- ja kihlasormuksiaan vielä neljä vuotta eronsa jälkeen – taustalla sydäntäsärkevä syy

  5. 5

   Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

  6. 6

   Minttu Räikkönen hurmasi Helsingin ydinkeskustassa – viimeisen päälle tyylikäs look!

  7. 7

   Turun puukotusiskun pääepäilty vangittiin – myönsi aiheuttamansa kuolemat

  8. 8

   Puhelimen kuvagalleriasta löytyi K18-materiaalia – alppikaunotar Lindsey Vonnin ja Tiger Woodsin otokset leviävät vauhdilla

  9. 9

   Poliisin tehoisku keskiviikkona – kaikki Suomen peltipoliisikamerat ovat päällä: ”Suurin määrä mitä koskaan on ollut ”

  10. 10

   Laria, 18, kutsutaan Paratiisihotellissa nimellä Mr Too Big – lempinimi osoittautui osuvaksi: ”Olisi pitänyt varautua niillä isommilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. 6

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

  10. 10

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tanskan poliisi: Juutinraumasta löytynyt silvottu ruumis kuuluu kadonneelle ruotsalaistoimittajalle Kim Wallille

  2. 2

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  3. 3

   Ikävä totuus ”lämpimänä kotina” myydystä unelmien talosta paljastui ostajalle talvella – välittäjällä oli erikoinen selitys

  4. 4

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  5. 5

   Näillä selityksillä Therese Johaug yritti välttää dopingtuomion – ja CAS ampui säälimättä alas niistä jokaisen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Isometsältä terävä huomio Therese Johaugin dopingtuomiosta

  2. 2

   Julkkiskaunottaren, 39, ylellinen elämäntyyli romahti – tv-ura ja avioliitto pilalla: Aiheutti kohun firman bileissä jouluna

  3. 3

   Kuinka vieraantunut olet luonnosta? Testaa 20 kysymyksellä

  4. 4

   Prinsessa Diana käytti vihki- ja kihlasormuksiaan vielä neljä vuotta eronsa jälkeen – taustalla sydäntäsärkevä syy

  5. 5

   Therese Johaugin dopingrangaistus koveni – näin Aino-Kaisa Saarinen kommentoi tuomiota

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  5. 5

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  6. Näytä lisää