Maarit, Reetta, Marketta

Kotimaa

Valikko

Atte ja Leila Kalevan arki sieppauksen jälkeen: Pussilakanoistakin iloa elämään

Julkaistu:

140 päivää
Jemenissä siepattujen Leila ja Atte Kalevan arki on muuttunut Suomeen palattua paljon. Elämän rajallisuuden kohtaaminen sai pysähtymään – ja arvostamaan arjen pieniä asioita.
Reilu vuosi sitten syksyllä Leila Kaleva hankki kotiinsa Jukka Rintalan suunnittelemat kukkakuvioiset pussilakanat.

Helsinkiläinen diplomi-insinööri oli hiljattain vapautunut aviomiehensä Atte Kalevan kanssa neljän kuukauden panttivankeudesta Jemenissä ja halusi juhlistaa asiaa ostamalla kauan himoitsemansa pussilakanat. Hän oli ihastunut niihin syksyllä sisustusmessuilla, mutta hinta sai empimään.

– Pussilakanoiden ostaminen merkitsi minulle elämän pieniä iloja. Joskus voi hemmotella itseään.

Ulkopuolinen voisi luulla, että pussilakana olisi edustanut ohuella patjalla maanneelle entiselle panttivangille kodin lämpöä ja turvallisuutta – sitä, että oma sänky on maailman paras paikka. Leila Kaleva pudistaa päätään.

– En ajatellut niin. Pussilakanat olivat vain kauniit, Leila Kaleva sanoo sen enempiä analysoimatta.

Juuri näin tyynen rationaalisena olemme tottuneet hänet julkisuudessakin näkemään.


Kun Jemenissä siepattuina olleet Kalevat pitivät tiedostustilaisuuden vapauduttuaan toukokuussa 2013, heidän tunteensa pysyivät kurissa. Leila ja Atte Kaleva kommentoivat kaappauksen aikaisia tapahtumia viileän analyyttisesti.

Nytkin helmikuun iltapäivänä Leila Kaleva istuu työpaikallaan Helsingin Sanomatalossa eikä rönsyile. Sen sijaan hän kysyy usein: Mitä tarkoitat?

Atte Kaleva istuu yhtä tyynenä vaimonsa vieressä. Geelitukkainen mies puhuu pehmeällä äänellä. Ei ihan heti arvaisi, että Atte Kaleva on ammatiltaan sotilas.

– Joskus, kun minun piti työssä suuttua varusmiehille, niin esitin suuttunutta, Atte Kaleva kertoo.

–  Kun joku kysyi, miten saat kurin pidettyä, olin hämmästynyt, että olisi tilanne, jossa kuri ei pysyisi. Vasta silloin tajusin, että sellainen tilanne voisi olla.

Leila Kaleva nyökkää. Hän on käynyt armeijan ensimmäisten naisten joukossa. Entinen ilmavoimien lentokoneapumekaanikko harrastaa maanpuolustusta.

– Kun aikuisten kanssa ollaan, niin ei silloin tarvitse raivota, Leila Kaleva sanoo.

Alkaa tuntua, että tämä pariskunta on varustettu aivan erityisellä luonteenlaadulla.

Elämä uusiksi

Kahden vuoden takaisen kaappausdraaman jälkeen moni asia on muuttunut. Sekä Leila että Atte ovat irtisanoutuneet vanhoista työpaikoistaan. Leila Kaleva siirtyi johtajaksi Sanomalle vuosi sitten Neste Oililta, jossa hän vastasi strategian jalkauttamisesta.

Atte Kaleva jätti Porin prikaatin vaunulinjan johtajan ja kouluttajan työn viime marraskuussa ja pyrkii nyt eduskuntaan kokoomuksen ehdokkaana.

Atte myöntää, että tarve muutokseen alkoi kyteä sieppausdraaman jälkeen.

– Pyöräilin aurinkoisena päivänä varusmiesten kanssa ympäri Säkylän Pyhäjärveä ja ajattelin, että onpa hienoa. Samaan aikaan tuntui, että päästän itseni liian helpolla, jos teen vain sitä, mistä tykkään.

– Halusin tehdä jotakin muuta ja vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Aika monelle ihmiselle helppo elämä olisi ihan passeli valinta, mutta Atte Kaleva on toista maata.

– Eihän se lämmitä, että pääsee liian helpolla.

Leila Kaleva on samaa mieltä.

– Emme ole sellaisia, että pyrkisimme tekemään helpoimman kautta. Merkityksellisyys on tärkeämpää – mikä on asian merkitys ja millä lailla asioihin voi vaikuttaa.

– Suomi on hirveän hieno maa. Voisi ajatella, että pelkästään nauttii siitä, mitä täällä on, mutta en ole sellainen ihminen. Haluan vaikuttaa ja parantaa asioita. Mikään ei tapahdu itsestään.

Vankeusajan jälkeen elämän pienet asiat ovat tulleet entistä tärkeimmiksi. Helsingissä asuneet Kalevat muuttivat viime vuonna Espooseen ollakseen lähempänä luontoa. Nyt kodin ikkunasta voi katsella puita.

Aamun kruunaa kahvikupponen, jonka kahvikone valmistaa jauhetuista kahvipavuista. Hyvä kahvikin on nykyään elämys. Kertoessaan uudesta kahvikoneesta Atte Kaleva kuulostaa iloiselta pikkupojalta.

– Elämän rajallisuus tuli jotenkin todemmaksi panttivankikokemuksen jälkeen, Atte Kaleva sanoo.

– Onhan se pysäyttävää, että olemme nyt jatkoajalla, Leila Kaleva sanoo.

– Elämä olisi voinut päättyä, mutta kun elämä jatkuu ja on saanut jatkoajan, ei enää takerru lillukanvarsiin. Ehkä osaa paremmin laittaa asiat perspektiiviin ja suhteuttaa. Suomessa valitetaan paljon pikkuasioista, vaikka olisi syytä olla onnellinen – niin kuin me ollaankin hyvin onnellisia, Leila Kaleva jatkaa.

Atte Kaleva koskettaa hellästi vaimoaan.

– Ollaan, joo.


Kaappausta ei vatvota enää

140 päivää kestänyt panttivankiaika ei koskaan unohdu, mutta se ei ole enää päivittäin mielessä.

– Kyllä me niistä ajoista aina silloin tällöin Aten kanssa puhutaan. Se oli niin iso kokemus, että totta kai se nousee välillä puheenaiheeksi, Leila Kaleva myöntää.

Yksityiskohtaisia tarinoita on kuitenkin turha odottaa. Kalevat sopivat kolmannen panttivangin, itävaltalaisen Dominic Neubauerin, kanssa, että eivät kauheasti puhu julkisesti tuntemuksistaan.

– Totta kai se oli silloin tosi kurjaa, kun ei tiennyt, kuinka käy, mutta en koe, että siitä olisi traumoja jäänyt, Atte Kaleva kertoo.

– Käsittelimme asiaa aika paljon yhdessä ja olemme puhuneet sen jälkeenkin, mutta tärkeintä on, ettei jää vatvomaan. Emme kiellä tapahtunutta, mutta jatkamme elämää.

Leila Kaleva sanoo, että elämässä tapahtuu kaikenlaista, mutta vain sillä on merkitystä, miten pääsee eteenpäin.

– Eihän kaikilla asioilla, joita ihmisen elämässä tapahtuu, ole välttämättä tarkoitusta. Moni sairastuu syöpään. Eihän se ole aina reilua, mitä tapahtuu.

Kalevat eivät ole jääneet pohtimaan, miksi juuri heidät siepattiin. He vain sattuivat olemaan väärässä paikassa väärään aikaan – tai oikeassa paikassa väärään aikaan.

– Elämä on täynnä yllätyksiä, ja tämä oli nyt tällainen yllätys, Leila Kaleva sanoo.

– Ei elämä kulje aina niitä polkuja, mitä on ajatellut tai suunnitellut.

”En nauti hulluttelusta”

Sieppausdraama muutti elämää myös siten, että yhtäkkiä Leila ja Atte Kalevasta tuli julkisuudenhenkilöitä. Heitä tuijotettiin kadulla. Nettikeskusteluissa pariskuntaa arvosteltiin muun muassa kliinisiksi ja tunteettomiksi.

– Jotkut ihmiset ehkä nauttivat enemmän parrasvaloissa olemisesta. Ehkä joku toinen olisi lähtenyt kokkaamaan naistenlehtiin tai esittelemään vaatekaappiaan, Leila Kaleva sanoo.

– Ehkä siitä tulee helposti kliinisempi kuva. Sekin, että panttivankiajan jälkeen oli tiedotustilaisuus, on julkisuuteen tottumattomalle aika poikkeuksellinen tilanne, Leila Kaleva jatkaa.

Atte Kalevakaan ei osta ajatusta kliinisyydestä.

– Olemme molemmat rationaalisia ja analyyttisia ihmisiä.

Nyt moni parisuhteita analysoiva innostuu, sillä usein sanotaan, että vastakohdat vetävät puoleensa. Miten mahtaa sujua kahden rationaalisen liitto?

– Erittäin hyvin, Atte Kaleva sanoo.

– Hän on se humanisti, ja minä olen se insinööri, Leila Kaleva analysoi.

Atte Kaleva uskoo, että heitä yhdistää samanlainen arvopohja ja samanlainen elämänasenne.

– Minun on vaikea kuvitella, että täysin vastakkainen ihminen olisi puoleensavetävää. Arvostan kovasti Leilassa arvopohjaa, joka on minullakin sama ja hyvin voimakas: järkevyys ja luottavainen elämänasenne. Tykkään siitä.

Atelta tulee nopeasti vastaus, mikä järkevyydessä kiinnostaa.

– On kauhean järkevää olla järkevä, Atte Kaleva sanoo.

– Kai se on luonteenpiirre, miten asioihin suhtautuu. Järkevyys on sisäsyntyinen asia, Leila Kaleva tietää.

Hulluttelu ei ole oikein kummankaan juttu.

– Minun on vaikea kuvitella itseäni hulluttelemassa missään. En ole sellainen ihminen, joka nauttisi hulluttelusta, Atte Kaleva miettii.

Leila Kaleva on eri mieltä.

– Sä harrastat paljon verbaalista hulluttelua ja osaat viihdyttää ihmisiä hauskoilla jutuilla, Leila Kaleva sanoo.

Atte Kaleva jää pohtimaan, mitä hulluttelulla ylipäätään tarkoitetaan.

– Kuten huomaat, emme ole luontevia tässä tilanteessa, Leila Kaleva sanoo.


Kuukausi yhdessä ja heti kosinta

Heittäytymistaidoista on kuitenkin vahvaa näyttöä. Atte nimittäin kosi aikoinaan Leilaa kuukauden seurustelun jälkeen lomamatkalla Iranissa. He olivat tutustuneet jo opiskeluaikoina Teknillisessä korkeakoulussa Espoossa, mutta alkoivat seurustella yli kolmekymppisinä kohdattuaan yhteisten ystävien kautta.

– Jotenkin ymmärsin, että tässä on sellainen ihminen, jonka kanssa haluan olla loppuelämän yhdessä, Atte Kaleva kertoo

– Ei sitä tarvinnut sen jälkeen kauheasti miettiä. Sen jälkeen piti enää keksiä, että missä kosinta tapahtuu. Kun et heti vastannut, minulle tuli mieleen, että saattaa olla, että sinulle ei käy. En ollut sitä vaihtoehtoa edes ajatellut, Atte Kaleva muistelee nauraen.

Kosinta oli Leilalle täysi yllätys.

– En osannut yhtään aavistaa. Jouduin pari minuuttia miettimään vastausta, Leila Kaleva kertoo.

– Mutta kyllä sen vaan tietää, kuka on oikea. Meillä oli just viisivuotishääpäivä, että kyllä se on mukavasti mennyt. Tosin kyllä meillä osataan riidelläkin.

Leila Kalevan mielestä terveessä parisuhteessa osataan käsitellä ristiriitoja. Missään ihmissuhteessa ei voi välttyä ristiriidoilta.

– Tasapainoinen parisuhde on sitä, että osaa nauttia hyvistä hetkistä ja ratkoa ristiriitoja, Leila Kaleva sanoo.

– Hyvin sanottu, Atte Kaleva kehuu.

– Jos ollaan aina samaa mieltä, silloin toinen mukautuu. Me olemme tosi vahvoja ihmisiä ja meillä on mielipiteitä, Leila Kaleva jatkaa.

”En ole unelmoiva ihminen”

Kotona Espoon Haukilahdessa kummatkin osallistuvat kotitöihin. Atte laittaa useimmiten ruoat ja Leila asentaa digiboksin ja vaihtaa autonrenkaat.

– Olen kotoisin maalta. Siellä tekninen tekeminen on enemmän läsnä, Leila Kaleva sanoo.

– En koe, että on miesten ja naisten töitä perinteisessä mielessä. Minulla on pienenä ollut mopo, mutta kudon myös sukkia. Lokeroiminen on aina vaarallista. Pitäisi uskaltaa tehdä niitä asioita, joista nauttii.

Tekeminen. Se on nimenomaan Leilan ja Aten juttu. Kumpikaan ei käytä aikaa unelmoimiseen.

– En ole unelmoiva ihminen, Atte Kaleva sanoo.

– Olen enemmän tekijä. Jos haluan jotain, teen jotain sen eteen.

Leila ja Atte Kaleva eivät usko, että onnellisuus syntyy siitä, että saavuttaa jotakin. Onni on sitä, että on läsnä tässä ja nyt.

– Täytyy olla onnellinen. Jemenin aika opetti, että ei voi tietää, onko tulevaisuutta ollenkaan, Atte Kaleva sanoo.

– On vaarallista, jos onnellisuuteen liittää ajatuksen, että sitten vasta olen onnellinen, kun saan jotakin. Kohta tulee mielihalu saada lisää. Parempi olisi olla onnellinen siitä, mitä itsellä on, Atte Kaleva miettii.

– Ja sanotaan nyt tässä, että minun onnellisuuteni ei ole kiinni Jukka Rintalan pussilakanoista, Leila Kaleva nauraa.

– Eikä minulla italialaisista puvuista, Atte Kaleva lisää. Panttivankiajan päätyttyä hän halusi juhlistaa tilannetta tilaamalla italialaisen miestenpuvun, mutta perääntyi korkean hinnan takia.

– Kyllä elämän merkitys tulee läheisistä ja ystävistä ja niistä ihmisistä, joiden kanssa elää, Leila Kaleva uskoo.

Pois panttivankilokerosta

Yksi hauska, uusi asia elämässä on ratsastus. Viime kesänä Atte muisti, että Leilalla on ollut lapsena poni. Eläinrakkaana miehenä hän ajatteli, että ratsastus voisi olla kiva, yhteinen harrastus.

– Nyt kun oppisi vielä laukkaamaan paremmin, Atte Kaleva nauraa.

Hymyilevää avioparia katsellessa miettii, miten he ovat voineet selviytyä näin hyvin. Voiko elämä olla Jemenin tapahtumien jälkeen enää ikinä sama?

Leila Kaleva huokaa syvään.

– Olisi kiva päästä panttivangin roolista eteenpäin, Leila Kaleva sanoo.

– Meillä on katseet eteenpäin. Vain sillä on merkitystä, miten tätä päivää elää. Emme haluaisi jäädä panttivankilokeroon.

Siksi Leila ja Atte Kaleva eivät myöskään sure panttivankeuden takia hukkaan menneitä hetkiä.

– Ei kannata liikaa pohtia. Kai sitäkin voisi murehtia, että on menettänyt elämästä neljä kuukautta. Tai sitten voi iloita, että meillä on elämä edessä ja olemme hengissä, Leila Kaleva sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  2. 2

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  3. 3

   Urheilutoimittaja yritti syytteen mukaan tilata naisystävänsä yliajon – maksoi vangille 6 500 euroa etumaksuna

  4. 4

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  5. 5

   Markus luuli metallinpaljastimen piipittäneen kuparikolikon vuoksi – kiven alta paljastui uskomattoman harvinainen muinaisesine

  6. 6

   Ajattelitko ostaa lakupiipun kauppareissulla? Näin sinulle voi käydä automaattikassalla

  7. 7

   Euroopan liigan karsinta HJK-KF Shkendija 20.7.2017

  8. 8

   Yleinen nukkumisasento voikin aiheuttaa naamaryppyjä – vaihda tähän

  9. 9

   Festivaalijärjestäjä paljastaa sisäpiiritietoa: Näin ihmiset yrittävät salakuljettaa alkoholia festareille – ”Hankalasti löydettävissä”

  10. 10

   Menikö grilliin jauhelihapihvi? Huippukokki vinkkaa: Näitä ei ehkä kannata grillata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu pahoitti mielensä Ilosaarirockin naku-uinnista: ”Mauttomuuden mauttomuus, tunnin siellä kikkeloivat”

  3. 3

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  4. 4

   Yllätystieto – Arto Bryggare uskoo tietävänsä syyn Usain Boltin lopettamiseen

  5. 5

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  6. 6

   Apu: Jethro Rostedt aikoo jäädä eläkkeelle 5 vuoden sisällä – kerskailee omaisuudellaan: ”Kyllä se miljoonissa lasketaan”

  7. 7

   ”Instagramin vihatuin mies” ensi kertaa yksiavioisena: rakastui 16 vuotta nuorempaan mallikaunottareen – härski kommentti ensitapaamisesta

  8. 8

   Törkeät lahjapyynnöt tulehduttivat välit: ”Olen kummi, en sponsori”

  9. 9

   Brittiläinen megayhtye sai ikuisen porttikiellon Kiinaan: Tämä Instagram-kuva johti karuun linjaukseen – fanit järkyttyivät

  10. 10

   Vesa Keskinen sai harvinaisen luksusauton järjettömään hintaan – ”Käytin verotusta hyväkseni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar Tiia, 31, poseeraa tavalliselta näyttävässä rantakuvassa – huomaatko kuvaan jääneen ”nolon” mokan?

  5. 5

   Apu: Hanna Sumari kilahti ja raivosi ravintolassa naiselle, jonka pakaraväli vilkkui: ”Alkoi käry nousta”

  6. 6

   Äiti ja isä löytyivät surmattuina – alkoi selvitä, että tytöille oli ehkä tapahtunut jotain vielä karmivampaa

  7. 7

   Venäläisturisteja virtaa Suomeen yllättävästä syystä – näitä hamstrataan nyt kaupoista

  8. 8

   Synkkä juhlailta Salossa – morsian joutui soittamaan poliisin omiin häihinsä

  9. 9

   Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

  10. 10

   Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Varusmies tuupertui maahan Cooperin testin jälkeen Vekaranjärvellä – IL: Todettiin myöhemmin aivokuolleeksi

  2. 2

   Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

  3. 3

   Urheilutoimittaja yritti syytteen mukaan tilata naisystävänsä yliajon – maksoi vangille 6 500 euroa etumaksuna

  4. 4

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  5. 5

   Markus luuli metallinpaljastimen piipittäneen kuparikolikon vuoksi – kiven alta paljastui uskomattoman harvinainen muinaisesine

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu pahoitti mielensä Ilosaarirockin naku-uinnista: ”Mauttomuuden mauttomuus, tunnin siellä kikkeloivat”

  3. 3

   Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

  4. 4

   Yllätystieto – Arto Bryggare uskoo tietävänsä syyn Usain Boltin lopettamiseen

  5. 5

   Nainen ei pessyt itseään pesuaineilla kahteen viikkoon – vaikutukset yllättivät

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hanna menetti miehensä äkillisesti – Kimmosta jäi jälkeen vain hoitajan ojentama muovipussi

  2. 2

   Saara ja Esa panivat seksielämänsä kuntoon kahdessa viikossa: ”Miksi emme kokeilleet tätä aiemmin?”

  3. 3

   Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar Tiia, 31, poseeraa tavalliselta näyttävässä rantakuvassa – huomaatko kuvaan jääneen ”nolon” mokan?

  5. 5

   Apu: Hanna Sumari kilahti ja raivosi ravintolassa naiselle, jonka pakaraväli vilkkui: ”Alkoi käry nousta”

  6. Näytä lisää