Pertti, Albert

Kotimaa

Valikko

Cheek ja kyykkäävä Putin päätyivät kansan suuhun – katso lista viime vuoden trendisanoista

Muistatko vielä, kuinka tehdään ukkoskyykky tai miten metsuriseksuaali pukeutuu? Kotus listasi viime vuonna suomalaisten puheeseen nousseet uudissanat.
Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) sanatietokantaan poimittiin viime vuonna yli 7 000 uutta tai ajankohtaiseksi noussutta sanaa.

Jotkut tietokannan sanoista unohtuvat yhtä nopeasti kuin ovat syntyneetkin, mutta toiset jäävät arkikieleen ja päätyvät lopulta sanakirjaan.

Listan kiintoisimmista poiminnoista voit katsoa jutun lopusta tai Kotuksen verkkosivuilta. Mitä alla olevista sanoista sinä käytit viime vuonna?


Metroseksuaali vaihtui metsuriseksuaaliin

Räppäri Cheek tuli viime vuonna tunnetuksi paitsi listahiteistä ja stadionkeikasta, myös elämänviisauksista. Cheekismi on Kotuksen mukaan Cheekin sanoituksista poimittu, ”usein jonkinlaisen elämänohjeen kiteyttävä ilmaus”. Oman cheekismisi voit katsoa täältä.

Hiukan toisenlaista miesihannetta edustaa metsuriseksuaali, joka kapinoi sliipattua metroseksuaali-trendiä vastaan.

Naiset innostuivat maskuliinisesta metsien miehestä, jolle ovat Kotuksen mukaan ominaisia parta ja rennot vaatteet, kuten villa- tai flanellipaita.

Palmutukka tai ananastukka on tuttu esimerkiksi monen jalkapallon MM-tähden päästä. Siinä hiukset ovat hyvin lyhyet sivulta ja takaa mutta pidemmät pään päällä, määrittelee Kotus.


Ukrainan kriisi toi Putin-juustot ja hybridisodan

Länsimaiden Venäjälle asettamat pakotteet toivat listalle Putin-juuston, pakotejuuston ja Venäjä-juuston.

Venäjän markkinoille tarkoitettujen juustojen vienti kiellettiin Venäjän asettamien vastapakotteiden (pakotetta vastaan asetettu toinen pakote) myötä. Kun juustovyöry saapui suomalaiskauppoihin, ostajia hemmoteltiin halvoilla hinnoilla.

Ebola-sanan lisäksi Länsi-Afrikassa puhjennut epidemia toi listalle ebolakättelyn. Siinä kaveria tervehditään kyynärpäillä tai käsivarsilla, jottei tappava virus tarttuisi kättelyn kautta.

Vanha kalifaatti-sana nousi uudestaan pinnalle, kun terroristijärjestö Isis julisti perustaneensa sellaiseen Syyriaan ja Irakiin.

Ukrainan sota puolestaan nosti esiin hybridisodan käsitteen. Siinä aseelliseen sodankäyntiin yhdistyvät aseettomat vaikutuskeinot, kuten propaganda.

Suomessa kansalaisia huolestuttivat muun muassa matkasynnytykset ja pubistuminen.


Slaavikyykky vai ukkoskyykky?

Juustojen lisäksi Vladimir Putin innoitti slaavikyykky-sanaan (leveä kyykkyasento, jossa ollaan kantapäät maassa ja selkä suorana). Paidattomana kyykistelevä Putin teki käsitteestä nettitrendin.

Toinen listalle päätynyt kyykky on puolestaan saattanut pelastaa jonkun hengen. Kotus kuvailee Ilmatieteen laitoksen kesällä neuvomaa ukkoskyykkyä ”kyykkyasennoksi, joka saattaa ukkosella olla ulkona turvallisempi kuin pystyasento”.

IS uutisoi kesällä myös ruotsalaismeteorologeista, jotka joutuivat lomasäähän pettyneiden kansalaisten ryöpytyksen kohteeksi. Ilmiö tunnettaneen Suomessakin, sillä Kotuksen sääviha-sanan määritelmänä on ”epäsuotuisten säiden vuoksi meteorologeihin kohdistettu viha”.


Kliktivisti follaa twiipsejä

Sosiaalinen media toi listalle paljon somesuomea (sosiaalisessa mediassa käytettävä kielimuoto, joka voi poiketa kirjakielestä).

Instagramin käyttäminen on luonnollisesti instaamista, Twitterissä taas follataan (seurataan) twiipsejä eli Twitter-tuttuja.

Kliktivisti harrastaa yhteiskunnallista vaikuttamista kotisohvaltaan esimerkiksi twiittaamisen tai tykkäysten kautta. Nettiaktivismia on haukuttu myös slaktivismiksi, joka juontuu englannin kielen laiskuria tarkoittavasta slacker-sanasta.

Viime joulun lahjahittinä markkinoitiin selfiekeppiä – jollaisen akkarihahmo Pelle Peloton muuten keksi jo 60-luvulla! (Selfie pääsi listalle jo vuonna 2013.)


Lörtsyä sai myydä lörtsynä

Joskus puhekielinen sana saa niin kovan kansansuosion, että virastotkin joutuvat taipumaan. Näin kävi lörtsy-sanalle.

Eviran syksyllä ilmestyneessä ohjeistuksessa kiellettiin lörtsyn markkinointi pelkällä lörtsy-nimellä. Kohuhan siitä seurasi, ja lopulta virasto päätyi kääntämään kelkkansa.

– Tähän asti Evira ei ole pitänyt lörtsyä kaikkialla Suomessa tunnettuna nimenä. Nimestä käydyn julkisen keskustelun myötä on nyt selvää, että nimi on vakiintunut, Evira myönsi tiedotteessaan.

Nyt sana löytyy jo Kotuksen listalta: ”Uppopaistettu litteähkö liha- tai hillotäytteinen piirakka.”

Kotuksen sanapoiminnat 2014

ananastukka, palmutukka hiusmalli, jossa hiukset ovat hyvin lyhyet sivulta ja takaa mutta pidemmät pään päällä. Hiusmalli oli suosittu mm. vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen pelaajilla.

apukinos, keinokinos, tekokinos järven jäälle talkoovoimin kolattavat kinokset, joiden tarkoitus on turvata saimaannorppien pesintä vähälumisina talvina

arvouttaa luoda arvo esim. jätteelle, jota aiemmasta poiketen voidaan käyttää ja jalostaa ja joka siksi muuttuukin arvokkaaksi

cheekismi rap-artisti Cheekin sanoituksista poimittu usein jonkinlaisen elämänohjeen kiteyttävä ilmaus

dataaminen (ark.) tietoteknisten viestintävälineiden (älypuhelimen ym.) käyttäminen

delfiiniystävällinen delfiiniystävällinen tonnikala tonnikala, joka on pyydetty delfiinejä vahingoittamattomin menetelmin

ebola, ebolakuume ebolaviruksen aiheuttama vaarallinen tauti

ebolakättely ebolatartunnan välttämiseksi kehitetty tervehtimistapa, jossa kämmenten sijaan kyynärpäät tai käsivarret koskettavat toisiaan

eeppinen (ark.) Eeppistä! nuorten kielessä = ’mahtavaa’, ’hienoa’

elektroninen urheilu, e-urheilu (engl. e-sports) digitaalisten pelien pelaaminen kilpailumielessä

energiaprosentti tietyn energiaravintoaineen, esim. proteiinin tai rasvan, osuudesta päivän kokonaisenergiansaannista

erityisherkkä keskimääräistä herkempi ihminen, joka reagoi voimakkaasti erilaisiin ärsykkeisiin

ERVA (lyh.) sosiaali ja terveyspalvelujen erityisvastuualue

e-urheilu = elektroninen urheilu

evakkopäiväkoti päiväkoti, johon muutetaan tilapäisesti oman päiväkodin korjausten ajaksi; vrt. väistökoulu

follata (ark.) (engl. to follow ’seurata’) seurata esim. tiettyä Twitter-tiliä, tilata sen päivitykset, olla sen seuraaja

granola (ruok.) rapea ja paakkuinen myslin kaltainen paahdettu seos

hakutulosten poistopyyntö = tietojenpoistopyyntö

halpabussiyhtiö bussiyhtiö, joka hinnoittelee lippunsa normaalia tuntuvasti halvemmiksi

hietalisko Suomessa ennen tuntematon, Turun seudulla keväällä 2014 havaittu sisiliskoa suurempi lisko

hoivavapaa lain mahdollistama työstä poissa oleminen omaisen tai läheisen (muun kuin lapsen) hoitamista varten

hybridisota aseellisen sodankäynnin ja aseettomien vaikutuskeinojen yhdistelmä

instata (ark.) käyttää Instagram-sovellusta, erityisesti kuvien jakamiseen

jurttakoulu helsinkiläisen Steiner-koulun pihalle pystytetty paimentolaismaja eli jurtta, jota on käytetty koululuokkien väistötilana

kalifaatti (vars. hist.) kalifin johtama valtio. Sana tuli uudiskäyttöön kesällä 2014, kun ääri-islamilainen terroristijärjestö ISIS julisti hallussaan olevat Syyrian ja Irakin alueet islamilaiseksi valtioksi, kalifaatiksi.

kasvu- ja työllisyyspaketti, kasvupaketti kesäkuun 2014 minihallitusneuvotteluissa hallitusohjelmaan lisätty suunnitelma taloudellista kasvua edistävistä toimista

keinokinos = apukinos

kiertotalous (tal.) kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön panostava talous

kissakahvila kahvila, jossa asiakkaiden seurana on kissoja

kivijalkakauppa rakennuksen kivijalassa tai pohjakerroksessa sijaitseva pienehkö liikehuoneisto. Sanaa on alettu käyttää myös uudessa merkityksessä muistakin kauppaliikkeistä ja jopa tavarataloista verkkokaupan vastakohtana.

klikkausaktivismi, kliktivismi (engl. clicktivism) esim. yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen ja vaikuttaminen verkossa tviittaamalla tai klikkaamalla ”tykkäämisensä” tms.; vrt. slaktivismi

kombo (engl. combo) yhdistelmä, kombinaatio

konttikoti tavarankuljetuskontista muokattu asunto

kronitsi (ruok.) leivonnainen, joka on donitsin ja croissantin yhdistelmä

kuittipakko vuoden 2014 alusta voimaan tullut myyjän velvollisuus tarjota asiakkaalle kuittia ostoksista

kylmäpesuohjelma pyykinpesukoneen 20 C-asteen pesuohjelma, joka on tullut ympäristösyistä pakolliseksi uusissa pesukoneissa EU:n alueella

laatikkoajattelu (kuv.) pitäytyminen tutuissa toiminta- ja ajattelutavoissa. Jotta luovat ideat pääsisivät esiin, pitäisi tulla ”ulos laatikosta” (engl. out of the box).

lapsijalanjälki (kuv.) yhteiskunnallisten päätösten vaikutus lasten elämään ja hyvinvointiin. Lapsijalanjälki pitäisi Lastensuojelun Keskusliiton mukaan saada näkyväksi päätöksenteon yhteydessä tapahtuvalla lapsivaikutusten arvioinnilla.

leikkilähetti henkilö, jonka tehtävänä on elvyttää perinneleikkejä. Leikkilähetit ovat osa Suomen Kulttuurirahaston käynnistämää ja rahoittamaa kolmivuotista Koko Suomi leikkii hanketta.

luostariviski luostarissa valmistettava viski, jollaisen tuotanto on aloitettu Suomessakin Valamon luostarissa

lörtsy uppopaistettu litteähkö liha- tai hillotäytteinen piirakka. Kansa kuohahti, kun Eviran elintarvikeoppaan luonnoksessa ei pidetty lörtsy-sanaa hyväksyttävänä elintarvikkeen nimityksenä. Evira muutti kantaansa myöhemmin.

maaliviivateknologia Brasilian MM-kisoissa jalkapallossakin käyttöön otettu maalikameratekniikka maalikiistojen ratkaisemiseksi (Katso Kuukauden sana -palstan kesäkuun 2014 sanaa.)

matkasynnytys synnyttäminen matkalla synnytyslaitokseen. Matkasynnytysten pelätään lisääntyvän, kun sairaaloiden toimintoja keskitetään.

metsuriseksuaali (leik.) rennosti esim. villa- tai flanellipaitaan pukeutuva parrakas mies, joka tyyli-ihanteena on syrjäyttänyt huolitellun ns. metroseksuaali-miehen

minihallitusneuvottelut pääministerin (ja muidenkin ministerien) vaihtumisesta johtuvat hallituksen linjaa koskevat neuvottelut kesken hallituskauden

misellivesi (kosmet.) (engl. micellar [cleansing] water) ihonpuhdistukseen tarkoitettu mieto saippuaton neste, joka poistaa epäpuhtauksia misellien avulla (miselli on pallomainen lipidimolekyylirakenne)

monitilatoimisto työtila, jossa on avotilan lisäksi muita erilaisia työskentelyalueita

mukikakku (engl. mug cake) mikrossa mukissa nopeasti valmistettava kakku

nelma siikoihin kuuluva uusi, Suomessa viljeltävä vieraskalalaji

nielurajoitin katiskan nielun laajenemisen estävä laite; vrt. turvakatiska

omatoimikirjasto kirjasto, jossa voi asioida, vaikka henkilökuntaa ei ole paikalla

pakotejuusto, Putin-juusto, Venäjä-juusto alun perin Venäjän markkinoille tarkoitettu suomalainen juusto, jota Venäjän asettamien vastapakotteiden vuoksi myytiin halvalla Suomessa

palmutukka = ananastukka

pubistuminen, pubiutuminen olutravintoloiden lisääntyminen ja muiden palveluiden väheneminen, minkä on sanottu leimaavan tiettyjä asuinalueita

Putin-juusto = pakotejuusto

pystykahvit esim. työpaikoilla seisten juotavat kahvit

raide (kuv., pol.) toisen raiteen neuvottelut EU:n piirissä: diplomatiasta, jossa tavoitteisiin pääsemiseksi käytetään epävirallisia keinoja ja kanavia

rakennusadoptio yksityisten henkilöiden tai yhteisöjen sitoumus huolehtia rapistumaan päässeistä vaatimattomilta vaikuttavista mutta historiallisesti arvokkaista julkisista rakennuksista

rengashotelli autonrenkaille tarkoitettu säilytyspaikka

retronyymi uudissana, joka syntyy jo olemassa olevan käsitteen tarkennukseksi, esim. sana lankapuhelin, jota käytetään puhelin-sanan sijasta erotukseksi matkapuhelimesta

selfiekeppi, selfiesauva, selfietikku (engl. selfie stick) sauva, jonka toisessa päässä on paikka kännykän kiinnittämistä varten ja toisessa kädensija ja nappi, jota painamalla otetaan selfie

slaavikyykky leveä kyykkyasento, jossa ollaan kantapäät maassa ja selkä suorana. Slaavikyykystä tuli hitti sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun Vladimir Putin kuvattiin tässä asennossa ylävartalo paljaana.

slaktivismi (halv.) (engl. slacktivism; slack ’veltto’, slacker ’laiskuri’) = kliktivismi

slopestyle (engl. ’rinnetyyli’) lumilautailijoiden ja freestylehiihtäjien erilaisia temppuja sisältävä urheilulaji. Slopestyle tuli uutena olympialajina Sotšin talviolympialaisiin, jolloin käytiin keskustelua lajin mahdollisesta suomenkielisestä nimityksestä.

sohvakatselu tv-lähetysten katselu kotona perinteisestä televisiosta eikä esimerkiksi taulutietokoneelta tai kännykästä

somesuomi sosiaalisen median viestinnässä käytettävä kielimuoto, joka saattaa poiketa suomen kirjakielen normeista

sriracha-kastike tulinen thaimaalainen chilikastike

sääviha epäsuotuisten säiden vuoksi meteorologeihin kohdistettu viha

talouslukutaito kyvystä ymmärtää talouden lainalaisuuksia

tekokinos = apukinos

tenavatabletti lapsille tarkoitettu tabletti eli taulutietokone

tietojenpoistopyyntö, hakutulosten poistopyyntö pyyntö poistaa itseä koskeva tieto hakupalveluiden hakutuloksista, jos tieto ei enää pidä paikkaansa tms.

tukala helle Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan yli 27 C-asteen lämpötila, josta varoitetaan säätiedotuksissa

turvakatiska nielurajoittimella varustettu katiska, johon norppa ei jää loukkuun. Norppa-alueella kalastukseen suositellaan turvakatiskoita verkkojen sijasta.

twiipsi, Twitter-tuttava (engl. tweep) henkilö, jonka tuntee Twitterin kautta ja jonka kanssa on tekemisissä Twitterissä

ukkoskyykky kyykkyasento, joka saattaa ukkosella olla ulkona turvallisempi kuin pystyasento

uusloft uudisrakennuksen loft-asunto (eli avara ja korkea asunto). Loft-asuntoja on alun perin rakennettu tehdas- ym. rakennuksiin.

valmistelurikos (oik.) rikoksen suunnittelu ja valmistelu, joka voidaan tulkita rikokseksi ja josta voidaan rangaista

vastapakote pakotetta vastaan asetettu toinen pakote. Sanaa on käytetty Venäjän asettamista Ukrainan kriisiin liittyvistä pakotteista, jotka olivat vastaisku EU:n ja Yhdysvaltojen asettamille pakotteille.

Venäjä-juusto = pakotejuusto

vetotuote hinnaltaan niin edullinen tuote, että se houkuttelee liikkeeseen asiakkaita, jotka sitten ostavat muutakin, sisäänvetotuote

vetäytymishuone avokonttorin yhteydessä oleva huone, jota voi käyttää esim. puhelimessa puhumiseen tai erityistä keskittymistä vaativaan työhön

vierastaistelija henkilö, joka matkustaa toiseen maahan osallistuakseen aseelliseen toimintaan olematta kyseisen maan kansalainen. Nimitystä on käytetty erityisesti Syyrian sodan yhteydessä.

väistökoulu koulu, johon muutetaan tilapäisesti oman koulun korjausten ajaksi; vrt. evakkopäiväkoti

yhdenvertaisuusvaltuutettu yhdenvertaisuuslain noudattamista valvova viranomainen. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on korvannut aikaisemman vähemmistövaltuutetun.

yritysliikunta yritysten henkilökunnalleen järjestämä tai maksama liikunta

älyhousut suomalaisen yrityksen kehittämät urheilijoille ja kuntoilijoille tarkoitetut lyhyet housut, joihin on kudottu lihasten toimintaa mittaavia antureita

Jäikö joku tärkeä sana mielestäsi pois listasta? Jätä siitä meille kommentti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Osaatko ratkaista puusepän pulman?

  2. 2

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 20, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  3. 3

   Vantaalla lokakuussa kadonnut Tuula Vivolin löytyi menehtyneenä – tapaukseen ei liity rikosta

  4. 4

   Katso tästä vapun sää 102 paikkakunnalle – poutaa pukkaa!

  5. 5

   Kuorma-auto törmäsi koulukyytiin Nurmijärvellä – taksibussi kaatui kyljelleen

  6. 6

   Minttu Räikkösen hulppea lapsuudenkoti uima-altaineen myynnissä – 7 huonetta ja 558 000 euron hintapyyntö

  7. 7

   Tämä niksi muuttaa tapasi pakata – säästää huimasti tilaa

  8. 8

   Superkamera piilotettiin roskalaatikkoon: Näin uusi tekniikka poimii ylinopeutta ajavat

  9. 9

   Juuso-karhu kömpi hereille talviuniltaan: ”Nyt suukotellaan ja katsellaan maailmanmenoa”

  10. 10

   Tekeekö Tapparaa historiaa? Tavoitteena temppu, johon ei ole pystytty kertaakaan SM-liigassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  2. 2

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  3. 3

   Äänekoskelaista Jukkaa odotti kotona mystinen yllätys – naapuri näki, kuinka kattotiilet lensivät

  4. 4

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 20, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  5. 5

   Kasmir esiintyi ensi kertaa salakatselukohun jälkeen: Unohteli sanoja jännittyneenä – TTK-yleisöltä uskomaton reaktio

  6. 6

   Pysäyttävät kuvat pohjoiskorealaiselta moottoritieltä: Leveyttä kuin kiitoradalla, ruuhkat loistavat poissaolollaan

  7. 7

   Nuori nainen päätti hurmata ihastuksensa: teki vaikuttavan esitelmän itsestään – mieheltä uskomattoman tyly vastaus

  8. 8

   Taloyhtiön kanssa ei olisi kannattanut riidellä: pariskunnalle napsahti 3600 euron laatoituksesta 55 000 euron lasku

  9. 9

   Turvapaikanhakijoita puolustanut pastori harkitseekin jäämistä Suomeen: ”En tiedä mitä tehdä”

  10. 10

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  2. 2

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  3. 3

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Ulla Appelsinin kommentti: Tragedia, josta arkkipiispa ei twiitannut

  7. 7

   Noloimmat tilanteet seksin aikana – onko itsellesi käynyt näin?

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Synkkiä väitteitä: Michael Jacksonin unohdettu poika Blanket, 15, elää onnetonta elämää yksin miljoonakartanossa – ”Hän on itse kasvattanut itsensä”

  10. 10

   Radiojuontaja Kim Sainio kilahti täysin kesken juonnon – raivosi ja kirosi: Haastattelu Matti Nykäsen kanssa meni pieleen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Osaatko ratkaista puusepän pulman?

  2. 2

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 20, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  3. 3

   Vantaalla lokakuussa kadonnut Tuula Vivolin löytyi menehtyneenä – tapaukseen ei liity rikosta

  4. 4

   Katso tästä vapun sää 102 paikkakunnalle – poutaa pukkaa!

  5. 5

   Kuorma-auto törmäsi koulukyytiin Nurmijärvellä – taksibussi kaatui kyljelleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  2. 2

   Michael Jacksonin Paris-tytär poseeraa harvinaisessa yhteiskuvassa kuuluisan kummisetänsä kanssa – tältä Yksin kotona -tähti näyttää nyt

  3. 3

   Äänekoskelaista Jukkaa odotti kotona mystinen yllätys – naapuri näki, kuinka kattotiilet lensivät

  4. 4

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 20, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  5. 5

   Kasmir esiintyi ensi kertaa salakatselukohun jälkeen: Unohteli sanoja jännittyneenä – TTK-yleisöltä uskomaton reaktio

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  2. 2

   Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

  3. 3

   Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää