Aija, Aava

Kotimaa

Valikko

Tätä ei hyvällä katsottu – Lue Tullin pääjohtajan kohumeili sanasta sanaan

TULLIKOHU
IS sai haltuunsa Tullin virkavapaalla olevan pääjohtajan Antti Hartikaisen arkaluonteisen sähköpostin, jonka Tulli jätti julkaisematta intranetissään.
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen sai selvitysryhmältä eilen moitteet kolmesta asiasta.

Selvitysryhmän mielestä Hartikaisen olisi pitänyt hyvän hallinnon mukaisesti pitää sormensa erossa vaimonsa palkkaamisesta Tulliin töihin, hänen olisi pitänyt esiintyä julkisuudessa asiallisesti ja asemansa edellyttämällä tavalla, ja Hartikaisen ei olisi pitänyt puuttua tuuraajansa Leo Nissisen tekemisiin.

IS sai haltuunsa Hartikaisen viime toukokuussa lähettämän sähköpostin, joka on siis osa Hartikaisen ”syntilistaa” ja joka on kuohuttanut tunteita Tullin sisällä. Hartikainen oli tarkoittanut ”Radio Jerevaniksi” otsikoiman tekstinsä julkaistavaksi Tullin intranetissä, mutta Ilta-Sanomien tietojen mukaan Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen jätti viestin julkaisematta epäasiallisena. Sen jälkeen Hartikainen lähetti viestin Tullin sisällä oleville luottohenkilöille tai sellaisiksi katsomilleen.

Hartikainen arvostelee viestissään Tullin johtoa kovasanaisesti. Viestissä Hartikainen haastattelee itse itseään kuvitteellisessa ”Radio Jerevanissa.” Teksti on paikka paikoin varsin värikästä, mutta siinä on myös asiallisia kokonaisuuksia.

– Hallintopöhöä on Hartikaisen mukaan kuulemma myös Suomen Tullissa. Asiaa on ilmeisesti vain niin vaikea tunnustaa. Esimiehistä on tietysti mukavampaa, kun on enemmän alaisia hoitamassa käytännön työt eikä tarvitse niin paljon liata omia käsiään. Toisaalta harva työntekijä haluaa tunnustaa, että oma työ ei ole tärkeää tai järkevää tai että pääsee työssään liian helpolla.

– Tullin johtoryhmä pian Hartikaisen virkavapaalle lähtemisen jälkeen mm. perui hallintoon suunnitellut supistukset. Niinhän se on, että kun kissa on poissa, niin hiiret hyppii pöydällä. Jatkossa Hartikainen tietää paremmin, keneen voi luottaa ja keneen ei, kuka tukee ketäkin sekä järjestää asiat luottohyökkääjien ja -pakkien varaan. On käynyt selväksi, että todellisen muutoksen aikaansaaminen tullissa edellyttää aika radikaaleja muutoksia myös Tullin johdossa, Hartikainen kirjoitti.

Hartikainen ottaa kirjeessään voimakkaasti kantaa myös Tullin tuolloin meneillään olleeseen henkilöstöpäällikön valintaan.


– Henkilöstöpäällikön tehtävään on löydettävä erittäin kokenut, luotettava sekä koko kenttäväenkin kannalta hyväksyttävissä oleva ja kaikille tullilaisille rehdin, reilun ja ammattimaisen tullilaisen roolimalliksi kelpaava ehdokas, Hartikainen sanoo.

Valituksi tuli Juha Madetoja. Hartikainen arvosteli Madetojaa rajusti IS:n jutussa viime vuoden lopulla, kun hän syytti tätä vaimonsa aiemmin työnhaussa kokemasta syrjinnästä. Silloin Madetoja toimi Tullin eteläisen piirin henkilöstöpäällikkönä. Silloin Hartikainen viittasi itähelsinkiläiseen Memmy Posse -rapryhmään, jonka riveissä Madetoja on vaikuttanut. IS:lle lähettämässään viestissä Hartikainen kehotti kuuntelemaan yhtyeen kappaleen Huora, joka hänen mukaansa auttaa ymmärtämään, miksi pääjohtaja on perännyt Tullissa paremman moraalin perään.

Selvitysryhmä ei siis katsonut hyvällä Antti Hartikaisen lähettämää sähköpostia. Selvitysryhmän mielestä virkavapaalla olevan pääjohtajan olisi pitänyt jättää puuttumatta tuuraajansa toimiin.

– Virkavapaalla olevan pääjohtajan ei tule puuttua toimivan johdon työskentelyyn, vaan antaa tälle työrauha. Vastuunalainen johto vastaa organisaation johtamisesta ja tekemistään päätöksistä, minkä vuoksi sillä on toimivaltansa puitteissa oikeus tehdä parhaaksi katsomansa päätökset. Virkavapaalla olevan Hartikaisen toimintaa ei voida pitää tältä osin hyväksyttävänä, vaikka tullin tulosohjauksesta vastaavasta valtiovarainministeriöstä olikin kehotettu Hartikaista pitämään yhteyttä pääjohtajaan kahdenkeskisesti, raportissa todetaan.

Lue Hartikaisen koko paimenkirje sanasta sanaan alta:

”Radio Jerevan, Tripoli

Tervehdys tullilaiset! Toimituksemme hyvän ystävän pääjohtaja Hartikaisen jäätyä virkavapaalle viime keväänä olemme viettäneet siellä suunnassa hiljaiseloa, mutta Ukrainan kriisistä ja muista kansainvälisistä hässäköistä huolimatta nyt on taas aika palata eetteriin myös Suomen Tullissa. Aikaisemmat lähetyksemme ovat saaneet vaihtelevaa palautetta. Niitä on joskus hämmästelty ja kummasteltu milloin minkäkin vuoksi, mistä johtuen alkuperäisesti vain Tullin sisäiseksi suunniteltu jakelu on lukijoiden toimesta laajentunut myös muille viranomaiskentille. Joillakuilla varmaan aataminomena alkaa tehdä hissiliikettä heti, kun edes kuulee mainittavan lähetyksestämme. No, oli miten oli, niin pääosin saamamme palaute on ollut joka tapauksessa positiivista ja kannustavaa, joten emme ainakaan tässä vaiheessa koe tarpeelliseksi muuttaa toimituspolitiikkaamme. Joten, ei muuta kuin mukaan ja matkaan radioaaltojen ihmeelliseen maailmaan.

Meiltä kysytään: Se Hartikainen tuntuu hävinneen kuin pieru Saharaan. Mitä se jäbä oikein duunaa?

Me vastaamme: Tullikoirakoululta vahvistamattomien tietojen mukaan miestä ei ole ajoittain saatu todennäköisesti kuumasta ja kuivasta ilmanalasta sekä autiomaan aluskasvillisuuden puutteesta ja hietikolla jäljet heti peittävästä aavikkotuulesta johtuen jäljitettyä kunnolla edes jälkikoirilla. Radioaallot ovat kuitenkin yksi niistä ihmeistä jotka toimivat myös Libyassa, joten olemme onnistuneet järjestämään häneen asianmukaisen yhteyden muutamien isoimpien keitaiden kautta. Niinpä voimme viimeistään nyt vahvistaa, että huhut hänen häviämisestään Saharaan ovat liioiteltuja. Sekin on nyt kuulemma empiirisin kokein varmistettu, että kyllä ne pierut sinne Saharaan häviävät.

Hartikainen kertoi meille, että kiirettä on pitänyt ja duunia piisaa. Bryssel ja EU:n byrokratia pitävät kuulemma niin kiireisinä, että usein pitää oikein etsimällä etsiä aikaa, jotta voisi edes hetkeksi keskittyä Libyan rajaturvallisuusjärjestelmän kehittämiseen ja yhteistoimintaan paikallisten viranomaisten kanssa. Organisaation hallinto siis työllistää tehokkaasti itse itsensä ja sitä ulkopuolista asiakasta, tässä tapauksessa Libyan rajaturvallisuusviranomaisia, ei siis juuri kaivata turhaan häiritsemään homman pyörittämistä.

Yllä kuvatun kaltaista organisaation sisäisen toiminnan hallintopöhöä on Hartikaisen mukaan kuulemma myös Suomen Tullissa. Asiaa on ilmeisesti vain niin vaikea tunnustaa. Esimiehistä on tietysti mukavampaa kun on enemmän alaisia hoitamassa käytännön työt eikä tarvitse niin paljoa liata omia käsiään. Toisaalta harva työntekijä haluaa tunnustaa, että oma työ ei ole tärkeää tai kokonaisuuden kannalta järkevää tai että pääsee nykytyössään liian helpolla. Halukkuutta ja rohkeutta vaihtaa tehtäviä ja tähytä kohti uutta on aivan liian vähän. On siis liiaksi jämähdetty poteroihin. Tosiasiassa nykyiset ja mahdollisesti lisääntyvätkin tehtävät on jatkossa kyettävä hoitamaan entistä vähemmällä henkilöstöllä. Tarvitaan aivan uudenlaista ajattelua sekä tietysti myös rohkeutta. Jotain kuulemma tarvitsisi tehdä, ja mitä pikemmin sen parempi, sillä muutosten tekeminen edes suhtkoht vapaaehtoisesti on aina miellyttävämpää kuin pakon edessä. Suomen talousuutisia seuratessa ei ole vaikea tehdä sitä johtopäätöstä, että pakkotila uhkaa jo aivan nurkan takana.

Meiltä kysytään: Millaista on elämä Libyassa?

Me vastaamme: Kuulemma aika erikoista ja välillä aika jännää. Suomessa sanotaan, että ”Venäjää ei voi järjellä ymmärtää”. Hartikaisen mielestä Venäjän ymmärtäminen on helppoa Libyaan verrattuna. Miten Libyan yhteiskunnan pyörimisen ymmärtäminen sitten voi olla niin vaikeaa? No, siksi koska tämä yhteiskunta ei pyöri, mutta jollain konstilla kaaoksen keskellä vain mennään päivä kerrallaan eteenpäin.

Libyassa ihmisiä tapetaan julmasti päivittäin, poliisi- ja oikeusjärjestelmä ovat toimintakyvyttömiä ja aseelliset ryhmittymät määräävät humpan tahdin- Radikaalien muslimien ryhmittymä Ansar al-Sharia ja vielä radikaalimpi Al-Qaida ovat voimissaan. Hallitus on kaaoksessa (tätä kirjoitettaessa ei ole lainkaan hallitusta), edellinen pääministeri kidnapattiin ja edellisen puolustusministerin poika oli useita kuukausia kidnapattuna. Parlamentti (virallisesti kongressi) on käytännössä toimintakyvytön ja sinne on muutaman viimeisen kuukauden aikana hyökätty pari kertaa aseellisesti. Öljyntuotanto on vajaa 20% normaalitasosta ja valtion kirstun pohja alkaa häämöttää, Varmuudella ainakin 80% ihmisistä on valtion palkkalistalla ja suurimmalla osalle heistä palkka maksetaan kotona olemisesta. Tätä luetteloa voisi jatkaa melkein loputtomiin. Tästä voi päätellä, että tulee olemaan aikamoinen haaste saada tämä maa jaloilleen. Runsaiden öljy- ja kaasuvarojen, lempeän ilmaston ja mm. noin 1780 km pitkän Välimeren rantaviivan vuoksi tällä vain reilun kuuden miljooonan ihmisen asuttamalla maalla olisi ainekset paratiisiksi, mutta tällä hetkellä kolkutellaan helvetin porteilla.

Todettakoon tässä välissä kaiken murheellisen tiedon keskellä kevennyksenä, että kyllä näillä libyalaisveljillä ajoittain ainakin innovaatiota riittää. Nimittäin muutama kuukausi sitten parlamenttiin tehdyn aseellisen hyökkäyksen yhteydessä hyökkääjät noutivat puhemiehen tuolin istuntosalista, nostivat ja kiinnittivät sen kadun varressa olevan valaisinpylvään nokkaan sekä sytyttivät palamaan. Siinä sitä sitten ihailtiin miten demokratia suorastaan liekehtii Libyassa.

Otetaan vielä pehmennyksenä toinen kevennys ennen kuin mennään itse kovaan asioiden ytimeen. Libyalaisten työnteon kulttuuri on samantyylinen kuin sillä erään kansallisen vähemmistömme edustajalla, jolta kysyttiin Kuopion torilla, että ”mitä työ täällä teette” ja jo tuon sanan ”työ” varsinaisen merkityksen tunnistaminen tuotti vaikeuksia. Libyassa myös ajan käsite on venyvä. Jaksavat nimittäin muistuttaa meille länsimaalaisille, että ”teillä on kellot, mutta meillä on aika”. Yritäpä siinä sitten kiirehtiä asioiden etenemistä!

Meiltä kysytään: Miten Hartikainen näkee Suomen Tullin viimeaikaisen kehityksen?

Hartikainen kertoo seuranneensa Tullin kehitystä mielenkiinnolla. Selkeästi aiempaa parempi näkyvyys mediassa on laittanut suun muikeasti messinkille. Todella hieno homma. Nyt kun on saatu uusi, ideoita ja into täynnä olevan viestintäpäällikkö, niin ei muuta kuin ohjakset löysälle ja antaa mennä. Suunta näyttää olevan oikea. Sen sijaan kaikki muu ei ole mennyt parhain päin. Valtion taloudellisen tilanteen vaikutuksille ei sinällään voi juuri mitään ja budjettipelissä on viime aikoina lopun perin pärjätty ihan asianmukaisesti. Poliisin kanssa on aivan turhaan väännetty siitä, annetaanko poliisille otto-oikeus Tullin paljastamissa rikosjutuissa. Tässä on osoitettu ainakin jonkinasteista pelisilmän puutetta, mistä saattaa kostautua jatkossa. Imagon kannalta uutisointi viinarallin suitsimisesta on ollut ehkä hieman haitallistakin, mutta ei syytä huoleen. Tosiassa kaikki ymmärtävät, että Tulli on oikealla asialla. Kunhan vain periaatteesta purnaavat. Tältä osin on tärkeintä se, että Tullin rooli korostuu valtionhallinnossa. Budjettivaroista ja olemassaolon oikeutuksestahan tässä tosiasiassa taistellaan.

Toivotaan, että Tulli pystyy pitämään puoliaan pohdittaessa Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteistoiminnan kehittämistä ja sieltä löytyy molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Peli on nyt käynnissä eikä sitä saa keskeytettyä ennen loppuvihellystä. Nyt pitää varmistaa, että kentällä on aina Tullin parhaat pelaajat ja heidän valmennustuki on paras mahdollinen. Ministerimme salkun laajentamisesta ja VM:n valtiohallinnon kehittämisvastuusta johtuen ministeriömme tuki tässä asiassa tulee todennäköisesti olemaan rajallinen. On kuitenkin tehtävä kaikkensa saadaksemme se tuki mitä sieltä saatavissa on, sillä SM:n suunnasta ladataan varmasti täydeltä laidalta.

Hartikainen on useassa yhteydessä korostanut, että henkilöstöpäällikkö on avainhenkilö Tullissa tarvittavassa muutoksessa. Niinpä tässä henkilöstövalinnassa pitääkin olla todella tarkkana. Jos taloudellinen tilanne ei kerta mahdollista huipputason osaajan palkkaamista talon ulkopuolelta, on silloin ehdottomasti varmistettava, että talon sisäinen rekrytointi hoidetaan asianmukaisesti. Jos varmuudella sopivaa hakijaa ei löydy, on syytä jättää tehtävä vakinaisesti täyttämättä ja harkita uudelleen ulkopuolista rekrytointia.

Henkilöstöpäällikön tehtävään on löydettävä erittäin kokenut, luotettava sekä koko kenttäväenkin kannalta hyväksyttävissä oleva ja kaikille tullilaisille rehdin, reilun ja ammattimaisen tullilaisen roolimalliksi kelpaava ehdokas. Häneltä vaaditaan erityistä kykyä vähentää henkilöstön sekä erityisesti alaisten ja esimiesten välisiä ristiriitatilanteita, joiden vuoksi menetetään vuosittain merkittävä työpanos.Hänellä on oltava erinomaiset näytöt uudistamis- ja yhteistoimintakyvyistä sekä niin paljon senioriteettia ja uskottavuutta, että saa laitettua kaikenlaiset suhmuroijat ruotuun. Vain tällä tavoin saadaan sisäinen reformi asianmukaisesti käyntiin, uusi draivi päälle ja Tullin sisällä palautettua uskottavuus henkilöstöhallintoon.

Saatujen tietojen mukaan Tullin johtoryhmä pian Hartikaisen virkavapaalle lähtemisen jälkeen koki joidenkin Hartikaisen linjausten olevan heti historiaa ja tällä perusteella mm. perui hallintoon suunnitellut supistukset. Tätä voisi sanoa huonosti harkituksi. Niinhän se on, että kun kissa on poissa, niin hiiret hyppii pöydällä. Onneksi tilannetta voi seurata myös etänä, jopa virkavapaalla ollessa. Tästä virkavapaasta olosta on nyt ollut Hartikaiselle ainakin se suuri hyöty, että jatkossa hän tietää paremmin keneen voi luottaa ja keneen ei, kuka tukee ketäkin sekä järjestää asiat luottohyökkääjien ja -pakkien varaan. On käynyt selväksi, että todellisen muutoksen aikaansaaminen Tullissa edellyttää aika radikaaleja muutoksia myös Tullin johdossa.

Toivotamme Nissisen Leolle voimia ajaa Tullin etuja viranomaiskentässä, päättäväisyyttä toteuttaa tarvittavat uudistukset sekä jämäkkyyttä tehdä koviakin ratkaisuja, pitää ohjakset tiukasti omissa käsissä sekä kiertää kentällä ja kuunnella kenttäväkeä. Johtamisessa haastavinta on se, että organisaation sisäisistä paineista huolimatta on ajoittain tarpeen tehdä päätöksiä, jotka eivät ole alaisten tekemien esitysten mukaisia tai poikkeavat muuten siitä, mitä asiasta oletetaan päätettävän. Erityisesti tällaisen päätöksenteon hetkellä johtaja on usein yksin ja silloin se johtajuus punnitaan.

Parhain terveisin ja aurinkoista kesää Tripolista toivottaen,

Antti”

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Läppärikielto tuli voimaan – lentoyhtiöt keräävät laitteita lähtöporteilla

  2. 2

   Maailmankuulu Bellagio-hotelli evakuoitu – silminnäkijät: Aseistautunut mies sikanaamiossa avasi tulen

  3. 3

   Nurmijärveläinen Seppo, 72, kiskoi järvestä oudon mulkosilmäisen mörköhauen – ”Jotain erikoista tuli...”

  4. 4

   Nainen laittoi hulinaksi Prismassa – taltutettiin käsiraudoilla

  5. 5

   Teuvo Loman: Kihlat! Julkaisi kuvan onnenhetkestä

  6. 6

   Satu Tuomisto julkaisi harvinaisen kuvan yhdessä liikemiesrakkaansa kanssa – rakastavaiset kuin kaksi marjaa

  7. 7

   Tangokuningatar Heidi Pakarinen löysi vieraan naisen kotoaan – murtuu kyyneliin muistosta: ”Se oli kerrasta finito”

  8. 8

   Näin päättyi ilotytöistään tunnetun motelli Syvälammen taru – poliisi toimi bordellissa houkutuslintuna

  9. 9

   Bernerin ja perussuomalaisten kiista kytee taas hallituksessa – nyt kapulana VR:n pilkkominen

  10. 10

   Kimi Räikkönen pyysi anteeksi tiimiltään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  2. 2

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  3. 3

   Tiesitkö, missä lentäjät nukkuvat lennoilla?

  4. 4

   Kokki Henri Alénin vakavahenkinen addiktio kävi ravintolalle kalliiksi

  5. 5

   Tangokuningatar Heidi Pakarinen löysi vieraan naisen kotoaan – murtuu kyyneliin muistosta: ”Se oli kerrasta finito”

  6. 6

   Mikael Gabrielin Playboy-rakas saapui Jussi-gaalaan kurveja korostavassa glittermekossa – antava kaula-aukko ylsi napaan asti

  7. 7

   Narisija valitti 5 pennin virheestä – 44 vuotta taloyhtiöiden hallituksissa istunut Eila iski takaisin

  8. 8

   Erikoinen ilmiö Haloo Helsingin keikalla Tallinnassa – suomalaiset innostuivat erosta Suomen ja Viron lainsäädännössä

  9. 9

   Järjestys voi yllättää – testaa, osaatko nimetä 30 Suomen suurinta kuntaa

  10. 10

   Kommentti: Trumpin bluffi paljastui nololla tavalla – voittamisen kuningas ratsastaa nyt tappiosta toiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  3. 3

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  4. 4

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  5. 5

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  6. 6

   Teinityttö tervehti tuntematonta miestä koulumatkalla – siitä käynnistyi painajainen

  7. 7

   Suomen tunnetuin bordelli pyöri Riihimäellä – rattohotelli Bonanzan henkilökunnalla suora ohje lapsiperheiden varalle

  8. 8

   IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

  9. 9

   Teinityttö julkaisi hervottoman kuvaparin äidistään kostean illanvieton jälkeen – kiusallinen kuva villitsee somessa: ”Lauantai ja sunnuntai”

  10. 10

   Uusi kansantauti? ”Sairastuneita on Suomessa nyt noin 44 000, ja joka vuosi reilut 2000 sairastuu”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Läppärikielto tuli voimaan – lentoyhtiöt keräävät laitteita lähtöporteilla

  2. 2

   Maailmankuulu Bellagio-hotelli evakuoitu – silminnäkijät: Aseistautunut mies sikanaamiossa avasi tulen

  3. 3

   Nurmijärveläinen Seppo, 72, kiskoi järvestä oudon mulkosilmäisen mörköhauen – ”Jotain erikoista tuli...”

  4. 4

   Nainen laittoi hulinaksi Prismassa – taltutettiin käsiraudoilla

  5. 5

   Teuvo Loman: Kihlat! Julkaisi kuvan onnenhetkestä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvi Hämäläiselle kävi hillitön asumoka – saapui Jussi-gaalaan Aina Inkerin polvisukissa: ”En muistanut, että mulla on halkio”

  2. 2

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  3. 3

   Tiesitkö, missä lentäjät nukkuvat lennoilla?

  4. 4

   Kokki Henri Alénin vakavahenkinen addiktio kävi ravintolalle kalliiksi

  5. 5

   Tangokuningatar Heidi Pakarinen löysi vieraan naisen kotoaan – murtuu kyyneliin muistosta: ”Se oli kerrasta finito”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pesukoneen takaa tuli hirveä haju – huoltomiehen löytö kertoo karua kieltä suomalaisten uusavuttomuudesta

  2. 2

   11 kyytä köllötteli rinteessä – asiantuntija kertoo, kuinka käärmeistä pääsee eroon: ”Se ei tule ikinä takaisin”

  3. 3

   Uusi ennuste: Poikkeuksellinen lämpöaalto vyöryy Suomeen – keskimäärin vain noin kolme kertaa sadassa vuodessa

  4. 4

   Rovaniemen junan lähtö viivästyi yllättäen – konduktööriltä kylmäävä kuulutus: ”Junassa on vakava henkeä uhkaava tilanne”

  5. 5

   Nuoren naisen asunnosta levisi karmea haju 48 asunnon taloyhtiöön – löydön puhdistamiseen tarvittiin siirtolava

  6. Näytä lisää