Verneri

Kotimaa

Eero Heinäluoma: Presidenttiehdokkuus pohdinnassa

Julkaistu:

Politiikka
Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) miettii ehdokkuuttaan vuoden 2018 presidentinvaaleissa.
Eduskunnan puhemiestä Eero Heinäluomaa on kaavailtu Sdp:n ehdokkaaksi neljän vuoden päästä pidettäviin presidentinvaaleihin.
Heinäluoma itse sanoo, että ehdokkuus ei tässä vaiheessa tunnu varteenotettavalta vaihtoehdolta. Hän kuitenkin jättää takaportin auki. Aikanaan hän käy asiasta perusteellisen pohdinnan päätöksen pohjaksi.– Minulla on suuri kunnioitus presidentti-instituutiota kohtaan. Suhtaudun siihen vakavuudella. Täytyy kuitenkin sanoa, ettei ole ollenkaan selvää, että itse olisin aikanaan ehdolla. Tehtävä on vaativin mahdollinen, ja niin on jo pelkkä ehdokkuuskin.

 

Varmaan aikanaan mietin, onko minulla virkaan annettavaa ja onko tehtävään kannatusta.

–  Varmaan aikanaan mietin, onko minulla virkaan annettavaa ja onko tehtävään kannatusta. Pohdintaan tulevat myös henkilökohtaisen elämän asiat; mikä elämässä on tärkeätä ja mikä vähemmän tärkeää.

– Annetaan nyt presidentti Sauli Niinistölle työrauha. Hyvä, että virka-aika on kuusi vuotta, sillä presidentin johtamana ulkopolitiikka voi olla pitkäjänteistä ja yli kulloistenkin suhdanteiden katsovaa. Vaaleihin on sentään aikaa vielä yli neljä vuotta.

Miten saamme Suomen nousuun?

–  Suomalaisen työn arvostuksesta ja kilpailukyvystä on pidettävä paremmin huolta. Vain työnteon arvosta ja kannustavuudesta huolehtimalla voimme pärjätä kovassa kilpailussa. Tarvitsemme vientivetoisen kasvustrategian, jossa suomalainen osaaminen viedään jatkossakin maailmalle ja saamme kaipaamamme vientitulot, hän ehdottaa.

–  Jos olisi 200 000 ihmistä enemmän töissä, kaikki toimisi. Nyt kansantalouden moottori on liian pieni suhteessa kulkuneuvoomme. Meillä on työhaluisia, mutta liian vähän työtilaisuuksia. On tunnustettava, että emme ole sopeutuneet elämään euron oloissa. Kun tuli kriisi, euron korkea arvostus ei helpottanut työmme kilpailukykyä maailmalla.

Heinäluoma myöntää yhteisen rahan luoneen meille paljon hyötyjä.

 

Kun loppusaldo tämän vaalikauden hallituksille aikoinaan tehdään, uskon listan olevan paljon pidempi kuin kuin edeltäjällään.

–  Matalan inflaation alhaiset korot ovat helpottaneet pienten ja keskisuurten yritysten vientiä sekä kansalaisten liikkumista maailmalla. Kolikon toinen puoli on, että suomalaisen työn kilpailukykyä ei hoideta valuuttakurssin kautta, vaan jokaisen talouden toimijan on otettava asiasta oma vastuunsa Nythän haetaan vähän haparoiden, miten suomalaisen työn kilpailukykyä palautetaan. Siihen pitäisi nyt kaikkien hakea lääkkeitä.

Miten valtiovarainministeri on hoitanut tehtävänsä?

–  Hänen sisäänajonsa tapahtui hämmästyttävän lyhyessä ajassa, ja hän on ottanut tehtävän vakuuttavasti haltuunsa. Rinteellä oli oma kesävaiheensa kuten kaikilla vastavalituilla, mutta syksyllä hän sai hommat haltuun ja hänet on hyväksytty. Kaikkia puoluejohtajia koetellaan alussa. Rinteen puheita eduskunnassa kuunnellaan tarkalla korvalla.

Jämähtääkö Suomi paikoilleen pitkäksikin aikaa?

–  Olemme olleet parhaimmillamme, kun on ollut vaikeaa. Emme ole kestäneet hyviä aikoja. Tämä aikakausi hakee nyt johtajat, jotka pystyvät tekemään vaikeassa ajassa päätöksiä, mutta oikeanmukaisella tavalla. Kun ihmiset luottavat johtajiensa oikeudenmukaisuuteen, ollaan valmiit kestämään vaikeitakin aikoja ja tinkimäänkin jotakin. Suurtuloisten ja heidän, joilla menee hyvin, täytyy kuitenkin olla valmiit kantamaan sitä isompaa reppua kunnes suon ylitse on päästy.

Kolme pointtia parempaan huomiseen?

– Palautetaan suomalaisen työn arvostus. Vientivetoinen kasvustrategia. Huolehditaan koko kansan osaamisesta.

Oliko Sdp:lle hyvä ratkaisu vaihtaa puoluejohtajaa?

Jutta (Urpilainen) teki kovaa työtä, ja vaihdos oli vaikea. Rinne on ajanut itsensä hyvin sisään. Tätä on varmaan helpottanut se tuki, jota hän on Urpilaiselta saanut.

– Keskustan Juha Sipilässä ja Antti Rinteessä on samanlaista olemusta, kunnioitan molempia. He ovat tulleet politiikan ulkopuolelta ja ovat vilpittömiä pyrkimyksissään. Molemmilla on aito pyrkimys muuttaa maailmaa, ja se ohjaa heidän toimintaansa. Uskon heidän pärjäävän.

Miten hallitus on onnistunut?

– Kyllähän hallitukset ovat tämän runsaan kolmen vuoden aikana tehneet mainettaan enemmän, mutta monet päätökset on tehty yliajalla ja siitä on tullut imago-ongelma. Kun loppusaldo tämän vaalikauden hallituksille aikoinaan tehdään, uskon listan olevan paljon pidempi kuin kuin edeltäjällään.

Missä se on epäonnistunut?

– Kuntauudistus oli suuri epäonnistuminen. Ja tekijäkin taisi lähteä Brysseliin, kun tulosta ei tullut. Olisi alunperin kannattanut lähteä hakemaan kuntauudistusta yli hallitusoppositiorajan. Uskon, että olisimme nyt paljon pidemmällä.

– Työllisyydessä on siinäkin jääty lähtökuoppiin, ja se näkyy myös valtiontalouden ahdingon jatkumisena, vaikka velkaantumista onkin taitettu alaspäin.

Nykygalluppien varjossa, millainen on seuraava eduskunta?

– Näillä gallupeilla koostumus muuttuu. Tulee varmaan kolmasosan vaihtuvuus. Jännitystä piisaa.

On suunniteltu ammattiliittojen yhdistämistä?

– Kaikkialla siirrytään vahvempiin kokonaisuuksiin. Työnantajapuoli on mennyt yhteen. Siihen nähden palkansaajapuoli tulee jäljessä. Kun on isompi kokonaisuus, menee hallintoon vähemmän rahaa ja palkansaajan ääni kuuluu paremmin. Toivotan menestystä.


Millaiset viimeiset neljä vuotta ovat eduskunnassa olleet, entä edustajien työskentely?

– Tämä on ollut ensimmäinen sosiaalisen median eduskunta. Sosiaalisesta mediasta on tullut väline, monille jopa tärkein väline äänestäjiin nähden. Siinä on hyvää ja huonoa. Hyvä asia on nopeus ja se on väärentämätön. Huonoa on se, että se joskus varastaa huomion toissijaisille asioille. Oma minä korostuu yhteisen hyvän sijasta. Tulosta tulisi enemmän, jos annettaisiin porukalle sille kuuluva arvo.

– Hyvin käytettynä sosiaalinen media on hieno väline niin kansalaisille kuin kansanedustajillekin.

Omasta ajastaan puhemiehenä Heinäluoma sanoo, että aikataulu on armeliaampi kuin edellisissä tehtävissä.

– Olen voinut vaikuttaa omaan ajankäyttööni, eikä aamulla tarvitse lukea jokaista mediaa ja katsoa jokaista tv-kanavaa, jotta voin vastata kysymyksiin. Näin jälkeenpäin olen huomannut, että mediaseuranta voi sekin olla stressin aihe. Minulla on ollut enemmän aikaa läheisille ja jopa omille ajatuksille, keväällä eduskuntaan Helsingistä pyrkivä Heinäluoma sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  2. 2

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  3. 3

   Ruissalon vainajat ovat iäkäs pariskunta – miestä epäillään vaimonsa ampumisesta

  4. 4

   17-vuotias tyttö jäi suojatiellä citymaasturin alle – kuljettaja livisti paikalta

  5. 5

   Hengitysoireita maahanmuuttajien kotoutuskeskuksessa – Poliisi: Kyse ehkä ruokapalosta

  6. 6

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  7. 7

   Pettämiskohuaan kulttuurierolla selittänyt Usain Bolt juhli villisti mielitiettynsä kanssa – rakas on näyttävä jamaikalaiskaunotar

  8. 8

   Anna: Huippumalli Angelika Kallio jätti luksuselämän – hänen poikansa tyrmistyi: ”Kuinka voit tehdä tämän minulle!”

  9. 9

   Madonna jakoi tavalliselta vaikuttavan kuvan syntymäpäiviltään – kiusallinen yksityiskohta hämmentää: ”Luulin sitä jalaksi”

  10. 10

   Asiantuntija: Niinistön kutsu Valkoiseen taloon paljastaa, että Suomen asema maailmassa on muuttunut – ”Itämerellä konflikti­potentiaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  5. 5

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  6. 6

   Jari Sillanpää sai jättimäisen synttäriyllätyksen – häkeltynyt laulaja liikuttui kyyneliin

  7. 7

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  8. 8

   Jukka matkusti keskelle Afrikkaa, söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä – ”ripulireissusta” tuli unohtumaton elämys, josta puuttui vain ripuli

  9. 9

   Järjestyksenvalvojien väitettiin pahoinpidelleen artistin Flow-festivaaleilla – video tilanteesta julki

  10. 10

   Paljaiden rintojen suutelu tv-lähetyksessä aiheutti Suomessa kohun vuonna 2003 – epämiellyttävään hetkeen joutunut Hanna Kinnunen puhuu nyt tapahtuneesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. 6

   Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

  7. 7

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  8. 8

   ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

  9. 9

   Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

  10. 10

   Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Ampumahiihtokuningas julkaisi kuvan sydänkäyrästään, suomalaisasiantuntija hämillään: ”Täysin uskomatonta”

  2. 2

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  3. 3

   Ruissalon vainajat ovat iäkäs pariskunta – miestä epäillään vaimonsa ampumisesta

  4. 4

   17-vuotias tyttö jäi suojatiellä citymaasturin alle – kuljettaja livisti paikalta

  5. 5

   Hengitysoireita maahanmuuttajien kotoutuskeskuksessa – Poliisi: Kyse ehkä ruokapalosta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla

  2. 2

   Huijareiden uusi kikka on härski tuplapuhelu – pahimmillaan tyhjenee koko tili

  3. 3

   Näyttelijä aloitti Salkkareissa – katsojat raivostuivat ulkonäöstä: ”Mitä syöttöporsas tekee televisiossa?”

  4. 4

   Turkulainen Jussi kohtasi karmean näyn Ruissalossa – tien laidalla makasi kaksi vainajaa

  5. 5

   Suomalainen erikoisuus nousi maailmanlaajuiseksi nettihitiksi – hissiin eivät mahdu edes muuttolaatikot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  2. 2

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  3. 3

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  4. 4

   Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

  5. 5

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  6. Näytä lisää