Aatu, Aatto

Kotimaa

Valikko

Lapsuuden synkkä perhetragedia on varjostanut Liisa Jaakonsaaren koko elämää

Julkaistu:

Tosi tarina
Liisa Jaakonsaari oli nelivuotias, kun hänen Pentti-veljensä hukkui. Ajatus taivaasta oli niin kaunis, että Liisa halusi sinne myös. Hän melkein onnistui.
Potkukelkka tuo aina europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd) mieleen ne monet lapsuudenaamut, jolloin neljä vuotta vanhempi isoveli Pentti vei hänet tarhaan. Siihen aikaan lapset kulkivat pitkiä matkoja yksin. Ei ollut tapana, että vanhemmat lähtisivät saattamaan.

– On jännä muisto, että seitsemänvuotias vie kolmevuotiaan potkukelkalla tarhaan. Kerran minulla oli kengät väärissä jaloissa ja Pentti laittoi ne takaisin jalkaan. Hän oli empaattinen ja hyväsydäminen poika.

Nelihenkinen perhe asui Oulun Raksilan kaupunginosassa pitkässä puisessa rivitalossa, jossa oli 14 perhettä. Asunnossa oli 40 neliötä, keittiö ja kamari. Heteka levitettiin yöksi. Työläisperheessä oli tiukkaa rahasta. Sen takia pihalla oli pieni perunamaa.

Liisasta (silloinen Ollakka) tuli perheen ainoa lapsi sen jälkeen, kun Pentti-veli hukkui kahdeksanvuotiaana.

– Veljen kuolema on varjostanut koko elämääni, Liisa Jaakonsaari kertoo.

Veljestä tuli lähes pyhimys

Isoveli on jäänyt pikkusiskon mieleen kiharatukkaisena enkelilapsena, sillä kuoleman jälkeen hänen persoonansa mystifioitiin. Pentistä tuli vanhempien puheissa lähes pyhimys.

– Äiti sanoi, että Pentti oli liian hyvä elämään ja että oli onni, että Pentti pääsi taivaaseen.

Isoveljen poismenon traagisuutta lisäsi se, että kuolemaan johtaneet tapahtumat eivät koskaan selvinneet. Syyllisen etsiminen heijastui koko perheen elämään hyvin pitkään.


Pentti Ollakan viimeisenä päivänä elettiin kevättä 1950. Perhe oli lähdössä Kiteelle viikonlopunviettoon. Äiti oli sieltä kotoisin. Ennen maalle lähtöä Pentti halusi vielä käväistä poikien kanssa retkellä läheisessä Hietasaaressa Oulussa.

– Iltapäivällä huoli oli kova, sillä Pentti ei ollut tullut kotiin. Sitten äiti näki ikkunasta jonkun niistä pojista ja kysyi, missä Pentti on.

– Poika sanoi, että se jäi sinne. Tämä lause on jäänyt mieleeni.

Vanhemmat ja naapurit lähtivät etsimään Penttiä ja löysivät hänet hukkuneena rannasta.

Mystinen tapaus

Tapahtumien mystisyyttä lisäsi se, että siinä kohdassa veden korkeus oli vain 20 senttimetriä. Liisa Jaakonsaari ei usko, että kukaan hukkuu niin matalaan rantaan. Liisa muistelee vanhempiensa puhuneen, että pojilla olisi tullut riitaa eväistä, ja he olivat alkaneet tapella. Pentti oli kaatunut rantaveteen.

– Tavallaan se oli totaalisen turha kuolema. Hän oli ehkä menettänyt tajuntansa ja jäi siihen rantaan, Liisa pohtii.

Siitä alkoi traaginen vaihe koko perheen elämässä. Suru sai vanhemmat lähes toimintakyvyttömiksi. Siihen aikaan ei ollut mitään kriisiapua tai vertaistukea.

– Isä oli erittäin katkera. Tapausta ei isän mielestä hirveästi tutkittu.


Äiti ei halunnut etsiä syyllisiä ja sanoi, että Penttiä ei saa takaisin.

– Äiti oli uskovainen. Hän sanoi aina, että Pentti on taivaassa. Sitten hän alkoi aina itkeä hirveästi.

– Muistan hyvin, että ihmettelin, miksi äiti itkee, vaikka Pentillä on hyvä olla.

5-vuotias hyppäsi jokeen

Paha olo sai viisivuotiaan Liisan etsimään ulospääsyä ahdingosta. Taivaassa kaikki olisi hyvin. Pieni lapsi järkeili, että jos kerran taivaaseen pääsi menemällä veteen, hänkin menee. Elettiin syksyä 1950. Isoveljen kuolemasta oli vasta muutama kuukausi.

Läheisellä Laanaoja-nimisellä joella oli vesi korkealla. Joki oli syvä ja täysin suojaamaton. Liisa päätti hypätä sinne katsomaan, millaista taivaassa on. Hän ei osannut vielä uida.

– Muistan hyvin sen hetken, kun olin uppeluksissa. Minulla oli hirveän hyvä olla. Ajattelin, että nyt pääsen taivaaseen Pentin luokse. Oli rauhallinen olo. Mikään muu ei huolettanut kuin se, että mitä äiti sanoo, kun minäkin menen taivaaseen.

Seuraava muistikuva on, että Liisa makaa kotona lattialla ja on kauhea meteli. Ympärillä on naisia, jotka itkevät ja päivittelevät, vaikka Liisalla ei ole mitään hätää.

– Joku mies oli nähnyt, kun hyppäsin veteen, juossut perässä ja nostanut ylös. Jos hän ei olisi pelastanut minua, olisin hukkunut.

Kotona ei puhuttu taivaasta enää sen jälkeen.

Tuska ei hellittänyt

Tuska jäyti silti sisintä ja ilmeni isän ja äidin välisissä riidoissa.

– Isä sanoi, että pitää kostaa. Äiti sanoi, että Pentti ei tule takaisin. Riitelyä jatkui monta vuotta. Asetuin enemmän äidin puolelle, vaikka en sanonut sitä ääneen. Pohjaton katkeruus oli isän tapa reagoida.

Lopulta äiti sairastui. Hänellä todettiin astma ja keuhkojen laajentuma. Tapauksen selvittämättömyys lisäsi tuskaa.

– Minulla on vieläkin vahva mielikuva siitä, miltä tuntui, kun äiti pääsi jouluksi pois sairaalasta. Äiti alkoi siivota. Äidin kotiin tuleminen tuntui todella kivalta. Äiti osti minulle aina joululahjaksi kirjan, mikä oli silloin aika erikoista.

 

Muistan hyvin sen hetken, kun olin uppeluksissa. Minulla oli hirveän hyvä olla. Ajattelin, että nyt pääsen taivaaseen Pentin luokse. Mikään muu ei huolettanut kuin se, että mitä äiti sanoo, kun minäkin menen taivaaseen.

Äidin sairastumisen takia perheessä oli pitkään taloudellisesti tiukkaa. Vasta kansanterveyslain tuleminen helpotti elämää.

– Kansanterveyslain myötä perheemme taloudellinen tilanne parani. Sen myötä kiinnostuin politiikasta. Tajusin, että yhteiskunnallisilla asioilla voidaan helpottaa ihmisten elämää.

Piha täynnä lapsia

Vaikka Liisa kasvoi ainoana lapsena, hän ei kokenut sitä puutteena. Koko piha oli täynnä lapsia. Kaikki kuuluivat yhteisöön.

– Jos joku ei mennyt kouluun, viimeistään kaupan myyjä kysyi, miksi et mene.

Kodin ahdistunut ilmapiiri laukaisi Liisassa viihdyttämisen tarpeen. Pieni lapsi koki, että hänen pitää vapauttaa tunnelmaa ja kertoa hyviä juttuja, saada vanhemmat nauramaan.

– Tykkäsin lausua runoja ja laulaa, että vanhemmat olisivat iloisia. Lausuin Immi Helenin runoja: "Tämä tarina, jonka luen tästä, on kuvaus Pekasta järkevästä."

– Toisaalta tykkäsin olla yksin. Ei tarvinnut esiintyä eikä naurattaa ketään.

Perheen ainoaa lasta kohdeltiin ylisuojelevasti. Siitä seurasi, että Liisa yritti kokeilla rajojaan ja tahtoi harrastaa kaikkea. Hän kuului nuorena moneen urheiluseuraan.

– Minun piti yrittää murtautua suojelumuurista pois. Halusin partioon, mutta isä ei päästänyt. Äiti puhui hänet ympäri. Partiosta tuli pelastus. Pääsin pois ahtaista ympyröistä, ja sain seikkailla turvallisesti metsässä.

Trauma nousee pintaan

Pentti Ollakka olisi nyt 72-vuotias. Vaikka hänen kuolemastaan on jo 64 vuotta, poismeno on trauma, joka nousee ajoittain pintaan. Joka kerta, kun uutisissa kerrotaan, että lapsi on hukkunut, ahdistus iskee päälle.

– Minulle tulee pohjattoman paha olo.

Isoveljen kuolema on vaikuttanut Liisa Jaakonsaareen elämään myös siten, että hän on aina halunnut selvittää asiat mahdollisimman pitkälle.

Tarinan opetus on, että kaikki selvittämättömät asiat jäytävät. Puhumattomuus oli sen sukupolven tapa. Oli ollut kansalaissota ja oli pitänyt asettua punaisten tai valkoisten puolelle.

– Minullakin kesti 30 vuotta, että pystyin identifioitumaan poliiseihin. Minuun jäi Pentin kuoleman takia pitkäksi aikaa poliisiviha, koska ajattelin, että poliisit eivät tutkineet kuolemaa tarpeeksi.

Muistot elävät Oulussa

Liisa Jaakonsaari asuu edelleen lapsuudenmaisemissaan Oulun Puu-Raksilassa. Lapsuudenkoti on purettu, mutta tutuilla kaduilla kulkiessaan Liisa voi palata muistoihin ja melkein kuulla, kun äiti huutaa ikkunasta: Liisa, Pentti, syömään!

– Pentin kuolema on edelleen jollain tavalla kipeä asia. Tapasin viime kesänä sattumalta Pentin luokkatoverin, ja hän muisteli Pentin kuolemaan johtaneita tapahtumia. Olen ajatellut selvittää asian. Muuten se jää ikuiseksi mysteeriksi.

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomien Sunnuntai-liitteessä alun perin 12.4.2014.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sipilä Macronin ajamasta hankkeesta: ”Tämmöinen lenkki on kyllä turha” – Pohjoismaat ajautuivat Ranskan kanssa eri leiriin

  2. 2

   Tältä näytti Alkon kassalla juuri ennen sulkemista juhannusaattona – ”Kyllä niitä melkein joka juhannus tulee”

  3. 3

   Aamun tuhoisa palo tallentui videolle Espoossa: Autot roihusivat ilmiliekeissä parkkipaikalla – poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi

  4. 4

   Aku Hirviniemeltä härski vastaisku Katri Sorsan seksielämäpaljastukseen: ”Paikka, jossa masturboin...”

  5. 5

   Juhannuksen kovin tietovisa

  6. 6

   Tämän vuoksi huijausviestit ovat niin tökeröitä – täysin looginen syy

  7. 7

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  8. 8

   Suviseurojen ruokalista julki – ovatko tässä Suomen halvimmat ”festariruoat”?

  9. 9

   Harjoituksia hallinnut Max Verstappen romutti autonsa – Räikkönen ja Hamilton vaaratilanteessa

  10. 10

   Ohikulkija löysi noin 20-vuotiaan miehen kuolleena ojasta Pirkkalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  2. 2

   Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

  3. 3

   Mies kutsui naapurin korjaamaan tietokonetta – naisen painajainen alkoi heti, kun hän astui makuuhuoneeseen

  4. 4

   Courteney Cox, 53, katuu kauneusoperaatioitaan: ulkonäkö muuttui merkittävästi – ystävät järkyttyivät näkemästään

  5. 5

   Prinssi Harrylta riipaiseva muisto prinsessa Dianan hautajaisista: ”Ketään lasta ei saisi pakottaa tekemään niin”

  6. 6

   Nakupöksyt ovat seuraavat hittihousut – pukisitko?

  7. 7

   Samu Haber, TIS-Jonne, Timo Soini vai Danny? Testaa, kuka suomalaismiehistä on kesäheilasi!

  8. 8

   Aku Hirviniemeltä härski vastaisku Katri Sorsan seksielämäpaljastukseen: ”Paikka, jossa masturboin...”

  9. 9

   NBA:n varaustilaisuus sai Chicago Bullsin fanit hiiltymään somessa – Markkaselle tylyä tekstiä

  10. 10

   Suviseurojen ruokalista julki – ovatko tässä Suomen halvimmat ”festariruoat”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  2. 2

   8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino”

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. 6

   Kotihälytyskeikalla odotti näky, joka riipaisi jopa vanhan sosiaalityöntekijän sydäntä – viranomaiset vetoavat juhannusjuhlijoihin

  7. 7

   Kolmen lapsensa tapon yrityksestä syytetty äiti kirjoitti palon aikana veret seisauttavan Facebook-päivityksen – ”Kukaan ei huomaa...”

  8. 8

   23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

  9. 9

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  10. 10

   Metsämustikoissa voi piillä vaarallinen loinen – onko syytä huoleen?

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sipilä Macronin ajamasta hankkeesta: ”Tämmöinen lenkki on kyllä turha” – Pohjoismaat ajautuivat Ranskan kanssa eri leiriin

  2. 2

   Tältä näytti Alkon kassalla juuri ennen sulkemista juhannusaattona – ”Kyllä niitä melkein joka juhannus tulee”

  3. 3

   Aamun tuhoisa palo tallentui videolle Espoossa: Autot roihusivat ilmiliekeissä parkkipaikalla – poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi

  4. 4

   Aku Hirviniemeltä härski vastaisku Katri Sorsan seksielämäpaljastukseen: ”Paikka, jossa masturboin...”

  5. 5

   Juhannuksen kovin tietovisa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kesäyö innosti pariskunnan niin villiin seksiin, ettei tuhoilta vältytty – leirintäalueen johtaja kertoo näkymästä, joka ei unohdu

  2. 2

   Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

  3. 3

   Mies kutsui naapurin korjaamaan tietokonetta – naisen painajainen alkoi heti, kun hän astui makuuhuoneeseen

  4. 4

   Courteney Cox, 53, katuu kauneusoperaatioitaan: ulkonäkö muuttui merkittävästi – ystävät järkyttyivät näkemästään

  5. 5

   Prinssi Harrylta riipaiseva muisto prinsessa Dianan hautajaisista: ”Ketään lasta ei saisi pakottaa tekemään niin”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän yksinkertainen vessakikka toimii yhtä varmasti myös kotona

  2. 2

   8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino”

  3. 3

   Kasperi Kapanen toi kanadalaisrakkaansa Suomeen – 18-vuotias Annika käänsi katseita Kuopion rannoilla pepun paljastavissa bikineissä

  4. 4

   Martina Aitolehden kipujen syy selvisi: Lääkäriltä tyly tuomio – ”Kyyneleethän siinä pääsi”

  5. 5

   Entinen miljonääri luopui kaikesta ja muutti hökkeliin autiolle saarelle – 20 vuotta eikä ole katunut päivääkään

  6. Näytä lisää