Varpu, Vaula

Kotimaa

Anarkisti flirttailee väkivallan kanssa

Julkaistu:

Poliisilla ja oikeuslaitoksella on vielä pitkään töitä itsenäisyyspäivänä riehuneiden anarkistien aiheuttamien merkittävien tuhojen selvittämisessä.
Anarkistien itsensä mielestä asian ympärillä käyty keskustelu on kuitenkin ollut vääristynyttä: he syyttävät mediaa siitä, että se ei kuuntele heidän viestiään, vaan pelkästään uutisoi rettelöinnistä.

Tehdäänpä nyt sitten niin kuin anarkistit toivovat: uutisoidaan, mitä he sanovat. Kaikki anarkistit eivät halua esiintyä nimellään julkisuudessa, mutta moni näyttää tekevän sitä ihan mielellään. Tähän juttuun poimitut sitaatit on otettu Helsingin Sanomien ja Yleisradion tekemistä anarkistien haastatteluista.

Tässä suomalaisen anarkismin aakkoset:

A niin kuin ahneus.”Maksan hirveästi rahaa saadakseni asua kämpässä, jota sen omistaja ei tarvitse (Suvi Auvinen)”. Anarkistit julistautuvat mielellään jyrkiksi ahneuden vastustajiksi, mutta omalla kohdalla ahneus ei näytä haittaavan. Eli: anarkistin mielestä on väärin, että hän maksaa paljon vuokraa asunnosta, jonka joku toinen ihminen omistaa. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että anarkisti haluaa, että hänelle itselleen jäisi enemmän rahaa. Anarkistin mielestä vuokraraha kuuluisi hänen omaan taskuunsa – eikä sen ihmisen taskuun, joka on tehnyt asunnon eteen töitä ja/tai ottanut sitä vasten lainaa (Muuten, Auviselle tiedoksi: kyllä Suomessa halpojakin asuntoja on, mutta sitten voi joutua tinkimään myös trendikuppiloista.)

N niin kuin narina. Anarkismiin näyttää kuuluvan jatkuva valitus. ”Meille uskotellaan, että elämme vapaassa ja tasa-arvoisessa maailmassa, mutta aika moni suomalainen ymmärtää, ettei se ole totta (Suvi Auvinen)”. Päinvastoin: aika moni suomalainen ymmärtää, että Suomi on harvinaisen vapaa ja tasa-arvoinen maa muuhun maailmaan verrattuna. Täydellinen maa tämä ei tietenkään ole, mutta jokainen vähänkin kauempana käynyt tietää, että esimerkiksi suomalaisen naisen asema on poikkeuksellisen hyvä.

A niin kuin alkuperäiskansojen ihailu. Anarkisti ei arvosta auktoriteettejä, mutta idoleita anarkisteilla on. Unelmaa edustavat esimerkiksi alkuperäiskansat, joiden elämää anarkisti yliromantisoi. ”Maailmassa on tälläkin hetkellä yhteisöjä, joiden elämään valtiovalta ei käytännössä juurikaan vaikuta. Monissa alkuperäiskansojen järjestelmissä on paljon anarkistista (Eleonoora Karttunen).” Alkuperäiskansojen järjestelmissä epäilemättä on paljon anarkistista, jos sillä tarkoitetaan järjestäytymisen puutetta. Pohjoisesta hyvinvointimallista ei ole tietoakaan: ei modernia terveydenhuoltoa, kaikki lapset eivät käy koulua, on lukutaidottomuutta jne. Elämä on usein rankkaa, ei anarkistin kuvittelemaa söpöä yhteisöllisyyttä: sisäiset hierarkiat voivat olla kovia ja esim. naisten asema on usein huono.

R niin kuin realismin puute. ”Taloyhtiön kokouksessa voi siirtyä äänestyksistä konsensuspäätöksentekoon, eli neuvotellaan niin pitkään, kunnes saavutetaan lopputulos, joka sopii kaikille (Suvi Auvinen)”. Kuuletteko hysteeristä naurua? Se tulee isännöitsijöiden suunnalta. Jokainen jonkun taloyhtiön hallituksessa joskus istunut tietää, että on ihmisiä, jotka eivät koskaan taivu mihinkään konsensuspäätökseen ja jotka vastustavat esimerkiksi remontteja, vaikka talo olisi kaatumassa päälle. Konsensuspakko johtaisi Suomessa siihen, että kaikki vaikeat, mutta tarpeelliset päätökset jäisivät tekemättä. Näkeehän sen jo nykyhallituksestakin.

K niin kuin kapina. Anarkisti janoaa vallankumousta. Siksi häntä ottaa päähän, että Suomessa on moni asia vielä ihan hyvin. ”Suomi on varmaan yksi viimeisistä paikoista maailmassa, joissa vallankumous koittaa. Suurin osa ihmisistä elää niin mukavaa elämää, että heillä ei ole syytä liittyä vallankumoukseen (Antti Rautiainen)”. Yleensä muutosliikkeet tavoittelevat sitä, että suurin osa ihmisistä voisi elää mukavaa elämää. Anarkistille se on ongelma.

I niin kuin ideologia. Anarkistille oma aate on tärkein. Siksi anarkisti suorastaan toivoo muille kärsimystä, jotta hänen oma ideologiansa menestyisi: ”Mitä enemmän ihmiset kärsivät, sitä enemmän saamme kannatusta (Suvi Auvinen).” Aina voi tietysti kysyä, millainen ihminen harmittelee sitä, että Suomessa ei toistaiseksi ole isompaa hätää. Ehkä sellainen, joka ei todellista hätää, nälkää ja kärsimystä ole joutunut koskaan silmiin katsomaan.

S niin kuin sodanlietsonta. Anarkistin sanastoon sota kuuluu luontevasti, vaikka anarkistien joukossa on henkilöitä, jotka julistautuvat pasifisteiksi. Vaarallisinta onkin, että anarkismi on jatkuvaa flirttailua väkivallan kanssa. Suvi Auvinen ilmoitti Ylelle hyväksyvänsä anarkistisen väkivallan, jos ”se on välttämätöntä”. Helsingin Sanomille hän sanoi näin: ”En minä vallankumouksen koittaessa todennäköisesti ole juuri ketään ampumassa. Historiassa ei tosin taida olla yhtään vallankumousta, jossa ketään ei ole kuollut.” Vain sukupolvi, joka ei ole kokenut aitoja sodan kauhuja kykenee heittelemään kevyesti kommentteja toisten ihmisten mahdollisesta surmaamisesta. Oikea sota on niin hirveää, kammottavaa ja raadollista, että soisi, ettei ajatuksella leikiteltäisi hymy huulilla Ylen tv-studiossa.

M niin kuin minä. Anarkisti haaveilee järjestelmästä, jossa minä itse olisi keskiössä. ”Anarkismissa on kyse pohjimmiltaan siitä, että jokaisen pitäisi päättää omista asioistaan....sosialismi ja kommunismi ovat askeleita oikeaan suuntaan (Suvi Auvinen)”. Jokaisen yhteisön täytyy sopia säännöistä. Ilman niitä yhteisö ei toimi. Jos jokainen saa tehdä mitä haluaa, tuloksena on kaaos. Ja kaaoksessa juuri ne kaikkein heikoimmat jäävät yleensä pahiten jalkoihin. Ja mitä kommunismiin tulee, se jos mikä on esimerkki järjestelmästä, jossa kansalaiset nimenomaan eivät saa päättää omista asioistaan. Suomen kommunistisessa naapurissa yksilöt nitistettiin ja alistettiin osaksi julmaa koneistoa.

I niin kuin itsekkyys. Anarkisti ei arvosta muiden työtä eikä omaisuutta. Itsenäisyyspäivänä yritettiin hajottaa kaikkea, mitä eteen tuli. Anarkisti yrittää legitimoida huliganismin perustelemalla sitä aatteella: ”Jos jotain rikotaan, toivoisin, että kohteet olisivat poliittisesti motivoituneita (Suvi Auvinen)”. Millainen sitten on ns. poliittisesti motivoitu kohde? Anarkistin mielestä se on esimerkiksi yritys, jossa työskentelee ihan tavallisia suomalaisia ihmisiä – jotka joutuvat siivoamaan anarkistien sotkujen jäljet. Sitä paitsi: miten määritellään poliittisesti motivoinut kohde ja kuka sen määrittelee? Tällä logiikalla anarkistien pitäisi sitten hyväksyä hyökkäykset myös itseään vastaan sellaiselta taholta, joka vastustaa heidän omaa politiikkaansa.

Suomalaiset anarkistit toivovat Suomen romahtamista. Se on toive, joka saattaa kaikkein pahimmassa skenaariossa myös käydä toteen. Sillä ei tosin ole mitään tekemistä anarkistien itsensä kanssa, vaan kyse on hyvin yksinkertaisesta yhtälöstä: Suomi ei pyöri ilman rahaa ja jotta Suomeen tulee rahaa, täällä pitää riittää vientiä. Muuten meille käy huonosti.

Suomessa täytyy olla riittävästi elinvoimaisia yrityksiä, jotka maksavat palkkaa työllistämilleen ihmisille, jotka puolestaan sitten taas maksavat veroja. Vain verojen avulla voidaan kustantaa erilaisia kalliita yhteiskunnan palveluita - esimerkiksi niitä korkeakouluja, joissa suomalaiset anarkistitkin ovat lähes ilmaiseksi saaneet opiskella ja lukea mitä haluavat. Vaikka sitten anarkistisia teoksia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  2. 2

   Brasilialainen Ihmis-Ken avautui seksuaalisuudestaan – suunnitteilla äärimmäinen operaatio: Perustelu vetää mykäksi

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  5. 5

   Päätös: Pirkko-ilves lopetetaan torstaina heti aamulla – ”Perustelu oli eläinsuojelullinen”

  6. 6

   Jari Sillanpää avautui yllättäen pohjanmaalaisessa radio Pookissa ääni särkyen – ”Tämä poika on aika maassa”

  7. 7

   Melomassa ollut brittinainen murhattiin Amazonilla – kirjoitti sosiaaliseen mediaan pahaenteisen viestin

  8. 8

   MTV: Poliisi esti vuonna 2012 terrori-iskun – kohteena kokoomuksen puoluekokous

  9. 9

   Oletko ihmetellyt, miksi lentokoneen ikkunassa on reikä? Pienellä yksityiskohdalla on iso tehtävä

  10. 10

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  2. 2

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  3. 3

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  4. 4

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  5. 5

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  6. 6

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  7. 7

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  8. 8

   Säteilevä morsian! Juontaja Ellen Jokikunnas meni naimisiin – häät järjestettiin pikavauhtia

  9. 9

   Helsingissä etsitty 15-vuotias tyttö löytyi terveenä Turusta

  10. 10

   Kirsty, 21, joogaa alasti kohottaakseen itsetuntoaan – ”Miksi ihmiset ovat niin vihaisia tytöille, jotka ovat tyytyväisiä vartaloonsa?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. 6

   Jari Sillanpää kertoo nyt IS:lle tiistain tapahtumista – ”Olen todella pahoillani”

  7. 7

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  8. 8

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  9. 9

   Lähipiiri kertoo Sillanpään huumeidenkäytöstä: ”Jarille arki voi tuntua putoamiselta rotkoon”

  10. 10

   Entisen teinitähden tv-esiintyminen järkytti katsojia – luurangonlaiha laulaja kuin varjo entisestä: huumetesti paljasti karmivan totuuden

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kemiläisen omakotitalon myynti-ilmoitus leviää internetissä – välittäjä: ”Kyllä siitä laittamalla talon saa”

  2. 2

   Brasilialainen Ihmis-Ken avautui seksuaalisuudestaan – suunnitteilla äärimmäinen operaatio: Perustelu vetää mykäksi

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  5. 5

   Päätös: Pirkko-ilves lopetetaan torstaina heti aamulla – ”Perustelu oli eläinsuojelullinen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  2. 2

   Teija osti vanhan hevosen 300 eurolla – sai pian superarvokkaan yllätysbonuksen

  3. 3

   15-vuotias tyttö katosi kotoaan Helsingissä – Poliisi: ”Ei luonnollista syytä kadota”

  4. 4

   Idols-tähti Jani Wickholm laihtui 30 kiloa paleodieetin avulla – ”Voin sanoa olevani ihan eri mies”

  5. 5

   Tanssii tähtien kanssa -tuomarin synkkä salaisuus paljastui – livahti tanssijoiden kanssa vehtaamaan: Petti miestään vuosia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Emma otti loukkaantuneen eläimen kiinni – ymmärsi vasta sitten: ”Herranjumala, eihän se olekaan mikään koira”

  4. 4

   Kaksi tavallista naista testasi kohutun Lidl-malliston kiinnostavimmat vaatteet – tältä ne oikeasti näyttävät

  5. 5

   Mervi Tapola sairastui syöpään – ei voida parantaa: ”Järkytys oli hirvittävä”

  6. Näytä lisää