Minna, Vilma, Miina

Kotimaa

Valikko

IS-reportaasi: Venäjältä Suomeen paenneen Jyrin koskettavat jäähyväiset

Julkaistu:

IS-reportaasi
Suomeen paennut Jyri Snäll jätti Moskovassa jäähyväiset sairaalle isoäidilleen - sillä hän tuskin voi enää palata Venäjälle mummon elinaikana.
Hetki oli niitä, jolloin koko muu maailma tuntuu katoavan ympäriltä, ja merkitystä on vain sillä, että kaksi ihmistä kohtaa toisensa.

Toinen saisi ehkä itselleen pian takaisin oman elämänsä, mutta toisen olisi kohta luovuttava kokonaan omastaan.
Toisiaan he eivät enää koskaan tapaisi, sillä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaava Jyri Snäll, 23, tuskin voi ottaa enää riskiä Venäjälle paluusta tehtyään oman uhkarohkean ratkaisunsa. Tai se olisi mahdollista ehkä korkeintaan 27 ikävuoden jälkeen, kun asevelvollisuusikä olisi jo ohitse.

Moskovalainen
Valentina Gerasimova, 71, puolestaan on jo liki liikuntakyvytön luihin edenneen rintasyövän vuoksi. Hieman helpotusta antaa käsivarren kipulaastari, mutta Suomeen hän ei enää koskaan jaksaisi matkustaa tyttärenpoikaansa tapaamaan.

Näissä tunnelmissa Jyri halasi keskiviikkoiltana Valentina-mummoaan moskovalaisessa lähiössä. Eikä se ollut mikään jäyhä nuoren pojan halaus, vaan piiitkän piiitkä rutistus, jonka päätteeksi molemmat pyyhkivät kyyneleitään.Jyri oli hetkeä aiemmin kertonut mummolleen, että hän on päättänyt yrittää pakoa Suomeen Ukrainan kautta.

Koko tuota hetkeä edeltävän, hermoja raastavan kuukauden Jyri oli asunut mummon luona ja molemmat olivat pelänneet jatkuvasti, tulisivatko Venäjän sotilasviranomaiset jonain päivänä passiin mummon oven taakse.


Jyri oli ravannut päivät ja yöt edestakaisin mummon sohvan ja parvekkeen väliä, sillä uloskaan hän ei oikein uskaltanut mennä.

Eikä päähän mahtunut kuin yksi ajatus: Miksi ihmeessä Venäjän suurlähetystö Helsingissä lähetti minut tänne passia hakemaan, eikä kukaan vihjannut sanallakaan, että armeijalaki oli vastikään muuttunut?

"Pääse onnellisesti perille, poikaseni"


Tupakkaa oli mennyt paljon, mutta ruoka ei maittanut lainkaan, sillä Jyrillä oli tunne, ettei hän pysty pureskelemaan. Alas olivat lopulta menneet ainoastaan pienisilppuiset keitot, joita mummo oli noussut keittämään Jyrille omista kivuistaan välittämättä.


Kun Jyrin ja mummon halausta oli kestänyt jo pitkään, kumpikin yritti löytää sopivia sanoja tilanteeseen.


- Tule terveeksi, mummo, Jyri sanoi - ja he molemmat tiesivät, ettei se olisi enää mahdollista.


- Pääse onnellisesti perille, poikaseni, Valentina puolestaan toivotti - eivätkä he kumpikaan tienneet, pidätettäisiinkö Jyri seuraavana yönä Ukrainan ja Venäjän rajalla ja tuotaisiin takaisin Moskovaan odottamaan kutsuntoihin joutumista.Käänteentekevä keskiviikko


Viime keskiviikosta muodostui käänteentekevä Jyri Snällin uskomattomalle passinhakumatkalle, sillä tuolloin hänelle selvisi lopullisesti, että virallista tietä hoitamalla hän pääsisi Moskovasta Suomeen takaisin aikaisintaan kuukausien päästä.


Jos kaikkein pahin vaihtoehto toteutuisi, hänet voitaisiin todellakin todeta venäläisessä lääkärintarkastuksessa täysin armeijakelpoiseksi - siitä huolimatta, että hänet oli Suomessa vapautettu asepalveluksesta sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.
Varhain keskiviikkoaamuna Jyrin äiti
Olga Snäll ja tämän miesystävä
Ismo Halkola saapuivat Moskovaan Tolstoi-junalla. Mukanaan heillä oli kaiken varalta kopiot Jyrin suomalaisista armeijapapereista ja suomalaisesta lääkärintodistuksesta, josta kävivät ilmi tiedot Jyrille tehdystä tähystysleikkauksesta.

Kaikki tiesivät kuitenkin, ettei niillä olisi Venäjällä merkitystä, sillä kaikkien venäläisten armeijapoikien pelkäämä
Voenkomat eli sotilaskomissariaatti oli jo ilmoittanut haluavansa tehdä Jyrille oman lääkärintarkastuksen.

Suuri osa päivää kului epätoivoisessa soittelussa.

Soitto passitoimistoon - jospa ne sittenkin olisivat tehneet Jyrille ulkomaanpassin valmiiksi, kun suomalaispojan kohtalosta oli kirjoitettu paljon myös venäläisissä lehdissä?


Ei, passin antamiselle ei ole tullut lupaa sotilaskomissariaatista.
Soitto ystävälle, jolla on korkea-arvoisia suhteita - jospa hän voisi auttaa jotenkin?Voenkomatiin vielä soitto, joka vei viimeisenkin toivon. Ilmoituksen mukaan Jyri oli kuulemma vastikään etsintäkuulutettu armeijakarkurina, eikä hänellä olisi muuta vaihtoehtoa kuin tulla kirjautumaan asevelvolliseksi.

Käynti
Sotilaiden äitien komiteassa paljasti lopullisesti, kuinka raadollisen ongelman edessä Jyri oli. Äitikomitean kokeneet vapaaehtoistyöntekijät ovat vuosien saatossa auttaneet tuhansia ja taas tuhansia Tshetshenian sodassa vammautuneita sotilaita ja armeijan simputuksen uhreja, mutta Jyrin kohdalla heidänkin sormensa menivät hetkeksi suuhun.

- Tilanne on hankala, sillä jos asiaan haluaa nopean ratkaisun, ainoa vaihtoehto on maksaa lahjuksia. Vielä jokin aika sitten siihen olisi riittänyt muutama tuhat euroa, mutta nyt summa on varmasti moninkertainen, komitean johtoon kuuluva
Andrei Kurotshkin sanoi."Yhtä gulagia koko maa!"Äitikomitean mukaan Jyri olisi voinut yrittää ratkaista tilannettaan Moskovassa kieltäytymällä Venäjän kansalaisuudesta, mutta sekään olisi tuskin onnistunut, jos hänet oli jo etsintäkuulutettu. Joka tapauksessa sekin vaihtoehto oli vienyt aikaa ja maksanut myös rahaa.

Jyri olisi voinut myös kirjautua sairaalaan, josta hän olisi voinut hankkia riippumattoman sydänkirurgin lausunnon sydänviastaan. Sekään ei kuitenkaan olisi sujunut ilman "tiskin alta maksua" - eikä olisi silti taannut lopputulosta.

- Venäjä on palannut takaisin neuvostoliittolaiseen kontrollisysteemiin, ja tämä on taas yhtä gulagia koko maa! komiteassa työskentelevä
Dmitri Pyslar puuskahti Jyrin ongelmia pohtiessaan.

Illan lähestyessä Jyri teki lopullisen päätöksensä siitä, että hän yrittää pois Venäjältä Ukrainan kautta.Venäjän ja Ukrainan rajan hän voisi ylittää pelkällä Venäjän sisäisellä passilla. Kiovasta eteenpäin hän voisi jo matkustaa Suomen passilla, sillä Ukraina ei vaadi viisumia EU-kansalaisilta.

Asemalla Jyri jonotti lippua Kiovaan vain noin tunti ennen junan lähtöä pelonsekaisin tuntein. Mitä tapahtuisi silloin, kun hänen passitietonsa syötettäisiin lippujärjestelmään?

Jos hän todella oli etsintäkuulutettu, matka tyssäisi ehkä jo lippuluukulle tai hänet poistettaisiin junasta yöllä.

Tässä kohtaa peliin astui kuitenkin venäläisen elämän ironisuus. Valvontajärjestelmän lisäksi Venäjälle on tehnyt nimittäin paluun myös musta pörssi, joka oli neuvostoaikoina monen kansalaisen ainoa selviytymiskeino.

Paljastui, että Kiovaan matkanneen puolityhjän junan vaunupalvelijat tekivät asemalla omaa bisnestään ja myivät edullisesti kokonaisia hyttejä käteisellä, ilman virallista lipunkirjoitusta.
Niinpä Jyri pääsi junaan ilman että hänet rekisteröitiin viranomaisten matkustajaluetteloihin, ja uhkarohkean yrityksen onnistuminen alkoi näyttää jo hieman todennäköisemmältä.


Loppu onkin sitten jo onnellista historiaa: Jyri pääsi ilman ongelmia Venäjän rajatarkastuksen läpi Ukrainaan ja lensi Kiovasta torstaina iltapäivällä Riian kautta Suomeen.


Edelleenkään ei ole tietoa, kuinka tosissaan Venäjä lopulta halusi Jyrin armeijaan, vai tuliko hänestä vain yksi maan byrokratian lukemattomista uhreista.


Suomessa Jyri uskalsi jo hymyillä ja hengähtää, mutta yksi asia suretti häntä silti.

- Mummoa
en pääse tapaamaan enää ehkä koskaan.

Onneksi tähänkin ongelmaan on olemassa pieni kiertotie, jota Venäjän viranomaiset eivät ainakaan vielä ole tukkineet.
Jyrin äidillä on Moskovassa nimittäin iPad ja Skype. Pianhan mummo opetetaan niitä käyttämään!


Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Ivanka, Melania ja Donald Trump sekä paavi asettuivat riviin – vain yksi hymyili ja internet sekosi

  2. 2

   Kamerat eivät paljastaneet: Joonas ja Pauliina harrastivat seksiä Temptation Islandilla toistensa selän takana – näin parilla menee nyt

  3. 3

   Varattu Sonja rakastui Temptation Islandilla palavasti sinkku-Miikkaan – muuttivat heti yhteen: näin heillä menee nyt

  4. 4

   Andy McCoy ojensi Maria Veitolaa suorassa tv-lähetyksessä: ”Suu kiinni”

  5. 5

   Mauno Koiviston hautajaisten ylivoimaisesti koskettavin hetki nähtiin kello 15.43

  6. 6

   Cristiano Ronaldoa uhkaa kova rangaistus – yli viiden vuoden tuomio mahdollinen

  7. 7

   40 kuvaa, jotka jäävät historiaan presidentti Mauno Koiviston hautajaisista

  8. 8

   Miksi hautajaisvierailla oli hansikkaat kädessä?

  9. 9

   Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

  10. 10

   Yllättävä tilanne surusaaton varrella: Varusmies pyörtyi kesken Mauno Koiviston viimeisen matkan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

  2. 2

   Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

  3. 3

   Miksi hautajaisvierailla oli hansikkaat kädessä?

  4. 4

   Lue kaikki presidentti Mauno Koiviston hautajaisista

  5. 5

   ISTV:n lähetys Mauno Koiviston hautajaisista

  6. 6

   Conan O’Brien paljastaa kauheimman vieraansa keskusteluohjelmassa: ”Hän on teeskentelijä”

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaisten ylivoimaisesti koskettavin hetki nähtiin kello 15.43

  8. 8

   Miro jonotti jo puoli yhdeksän aikaan presidentti Koiviston siunaustilaisuuteen – ”Hän antoi minulle uuden mahdollisuuden elää”

  9. 9

   Lepää rauhassa, presidentti Koivisto – päivän koskettavin kuvasarja otettiin Hietaniemen hautausmaalla

  10. 10

   40 kuvaa, jotka jäävät historiaan presidentti Mauno Koiviston hautajaisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  3. 3

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  4. 4

   Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

  5. 5

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  6. 6

   Kätilöt paljastavat hulluimmat synnytyksensä: ”Äiti yritti saada orgasmin joka supistuksella”

  7. 7

   Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

  8. 8

   Yksinäinen 12-vuotias tyttö etsi ystävää Facebookista – ensitapaamisesta tuli kauhukokemus

  9. 9

   Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

  10. 10

   Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Ivanka, Melania ja Donald Trump sekä paavi asettuivat riviin – vain yksi hymyili ja internet sekosi

  2. 2

   Kamerat eivät paljastaneet: Joonas ja Pauliina harrastivat seksiä Temptation Islandilla toistensa selän takana – näin parilla menee nyt

  3. 3

   Varattu Sonja rakastui Temptation Islandilla palavasti sinkku-Miikkaan – muuttivat heti yhteen: näin heillä menee nyt

  4. 4

   Andy McCoy ojensi Maria Veitolaa suorassa tv-lähetyksessä: ”Suu kiinni”

  5. 5

   Mauno Koiviston hautajaisten ylivoimaisesti koskettavin hetki nähtiin kello 15.43

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

  2. 2

   Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

  3. 3

   Miksi hautajaisvierailla oli hansikkaat kädessä?

  4. 4

   Lue kaikki presidentti Mauno Koiviston hautajaisista

  5. 5

   ISTV:n lähetys Mauno Koiviston hautajaisista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

  2. 2

   Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

  3. 3

   Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

  4. 4

   Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

  5. 5

   Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

  6. Näytä lisää