Alma

Jalkapallo

Valikko

Petri Pasasella lähes täydellinen syyskausi

Julkaistu:

Yksi suomalaisen jalkapallovuoden suurimpia onnistujia oli Werder Bremenin Petri Pasanen. Pasanen on ollut syksyn suuri nimi: A-maajoukkueessa pelit sujuivat oikeana puolustajana paremmin kuin koskaan ja Werder Bremenissä vastuuta tuli monipuolisesti.

Kovassa Saksan Bundesliigassa Bremen nousi vahvan syyskierroksen lopun ansiosta jaetulle kärkisijalle Bayern Münchenin kanssa. Ainoa kauneusvirhe oli putoaminen Mestarien liigasta. Europelit tosin jatkuvat UEFA cupin pudotuskierroksilla. Ilta-Sanomien verkkotoimitus tapasi joulun viettoon valmistautuvan Petri "Patruuna" Pasasen.

Olet ollut tällä kaudella Bremenissä puolustuksen monitoimimies. Millä pelipaikalla pelaisit mieluiten?

- Nyt laitoit pahan heti alkuun& Edelleen vastaus on puolustuksen keskellä, mutta ihan hyvin siellä laidoillakin meni. Kun peli sujuu hyvin, silloin menee hyvin oli pelipaikka mikä tahansa - ja päinvastoin. Olen ollut jo niin kauan ammattilaisena, ettei pelipaikan voi antaa vaikuttaa omaan pelaamiseen tai panokseen joukkueen eteen.

Mutta pelaisit yhä mieluiten topparina?

- Kuten sanoin, hyvin menee laidallakin. Mutta jos nyt saisin itse päättää, olisin mieluiten topparina. Sillä pelipaikalla olen oppini saanut ja junioripelivuodet pelannut.

Miten pelipaikat eroavat toisistaan näkökulmasi?

- Peliin valmistautuminen on aina sama, oli pelipaikka mikä tahansa. Nämä ovat urheilusuorituksia, siitä pitää lähteä. Puolustajan tehtävät ovat sikäli erilaisia kuin hyökkääjän, että virheet näkyvät tulostaululla. Harvemmin puhutaan, että peli on hävitty hyökkääjän tekemän virheen vuoksi. Tietyllä tavalla puolustajan paikalla on enemmän paineita. Jalkapallossa tulee sen verran vähän pistesuorituksia, että virheet näkyvät lopputuloksissa. En lähde kuitenkaan koskaan siitä, että pelaisin virheitä välttääkseni. Jos tekisin niin, en saisi itsestäni pelaajana mitenkään parasta irti.

Bremenin kausi on mennyt erinomaisesti. Miten kuvailisit kauttanne?

- Todella hyvin, erinomaisesti. Alku oli vaikea ja hävisimme mm. Bayernille 0-4. Nyt olemme samoissa pisteissä kärjessä. Teimme eniten maaleja liigassa ja pelasimme paljon omaa, bremeniläistä hyökkäävää peliämme. Meillä on kova usko omaan tekemiseen ja omaan systeemiin. Meillä oli tosi paljon loukkaantumisia - kuten Saksan maajoukkuepelaajat Torsten Frings ja Clemens Fritz - mutta muut ottivat, ja pystyivät ottamaan, isoa roolia. Keväällä on mielenkiintoinen tilanne, kun maajoukkuemiehet palaavat ja heidän pitää hankkia pelipaikka takaisin.

Onko kauden alku ollut yllätys?

- Kun Miroslav Klose lähti, niin harva uskoi meihin. Olemme pystyneet joukkueena paikkaamaan niinkin loistavan hyökkääjän kuin Klose. Mutta tämä on tyypillistä Bremeniä - kaikkien täytyy pystyä tekemään maaleja ja hyökätä. En kauden alussa olisi uskonut, että olisimme samoissa pisteissä Bayernin kanssa tässä vaiheessa, mutta sitten alkoi kulkea. Pitää kuitenkin muistaa, ettei Bayernin tahti tule hiipumaan keväälläkään vaan olemme vielä mukana. Vielä ei ole mestaruutta jaettu, vaikka aika moni uskoi, että homma olisi jo tässä vaiheessa selvä ja pokaali matkalla Baijeriin.

FC Bayern lähti kauteen ylivoimaisena ennakkosuosikkina, mutta olette aivan Bayernin kannassa. Uskotko, että pystytte voittamaan mestaruuden tällä kaudella?

- Totta kai uskon, ilman muuta. Ei ole mitään syytä, miksi emme voisi heitä voittaa. Meillä on hyvä joukkue, joka pelaa parhaimmillaan loistavaa jalkapalloa.

Onko kahden kauppa vai uskotko että taustalta tulee vielä muita haastajia?

- Luulen, että Hampuri tulee ainakin vielä mukaan. Leverkusen on ollut hyvä myös. Jos joku muu tulisi, olisi se suuri yllätys. Jompikumpi, HSV ja Leverkusen, nousee vielä messiin. Olen aika varma, että tälle kaudelle saadaan melkoinen huipennus.

Kuinka suuri pettymys Mestarien liigasta putoaminen oli?

- Se oli iso pettymys, sillä oli realistista mennä siitä lohkosta jatkoon. Kotitappio Olympiakosille oli halpa ja se tuntui loppuun asti. Meillä oli vielä saumaa oli viimeisessä pelissä Ateenassa, mutta peli oli jostain syystä vähän hengetöntä. Kaikki vieraspelit hävittiin, joten sekin puoli tökki. Lohkovaiheessa pelataan kuusi ottelua, joten kovin paljoa ei tapahdu sattumalta. Eiköhän jatkopaikan saaneet joukkueet paikkansa myös ansainneet.

Olet itse kuulunut Werder Bremen kantaviin voimiin. Onko oma kautesi ollut yllätys?

- On parempi kuin odotin. Kerrankin tällainen vuosi, että syyskierros meni paremmin kuin ennen kautta ajattelin. Tämä on ehdottomasti yksi uran parhaista vuosista. Ennen kauden alkua laskeskelin, että moneenko otteluun olisin tyytyväinen& Nyt pelasin käytännössä kaikki pelit. Koko heinäkuu meni akillesjännevamman vuoksi pieleen ja sitten tuli suoraan täysiä 90 minuuttisia heti toipumisen jälkeen. En harjoitellut juuri lainkaan jengin kanssa kesällä, joten yli 30 virallista ottelua oli aika iso juttu.

Olet pelannut myös Ajaxissa Hollannissa ja Portsmouthissa Englannissa. Kuinka kuvailisit eri sarjojen eroja?

- Ajax on maailmanluokan seura, jossa paineet ovat aina kovat - mutta jalkapalloilijalle Ajax on hieno paikka pelata ja suuri kunnia olla mukana. Vietin siellä neljä kautta. Portsmouth oli selkeä välietappi - ja täysin päinvastainen kuin Ajax jalkapalloilullisesti. Portsmouth oli vain työpaikka, jossa näki millaista on muualla. Sitten tuli Bundesliiga ja Werder Bremen. Olen nähnyt paljon ihmisiä ja pelaajia eri kulttuureista. Sen on myös nähnyt, miten paljon kaikki tarvitsevat onnea menestyäkseen, hyvätkin pelaajat. Pieni juttu riittää, että joutuu unholaan.

Sopimuksesi loppu tämän kauden jälkeen. Kysyntää varmasti riittää. Tiedätkö missä jo pelaat ensi kaudella?

- En tiedä vielä. Sopimusasiat ja päätökset ovat ensi vuoden asioita. Ratkaisut tulevat joskus tammi-helmikuussa. Ennen kauden loppua kuitenkin, toivon.

Mitkä ovat mahdollisuudet siihen, että jatkat Bremenissä?

- Ihan hyvät. Bremen on varmasti ensimmäinen, kenen kanssa neuvottelen. Katsotaan sitten, mitä he tarjoavat ja mitä he haluavat. Kiirettä ei ole, mutta ei jatkaminen täällä olisi mikään paha asia - tämähän on huippuseura. Moni pelaaja haluaa päästä pelaamaan sellaiseen seuraan kuin Bremen ja sellaiseen sarjaan kuin Bundesliiga: miksi haluaisin pois? Ympäristö on turvallinen ja tuttu. Tiedän, millaista jalkapalloa täällä pelataan ja miten hyvä sarja tämä on.

Mikä olisi suosikkimaa tai -sarja jossa haluaisit pelata, jos et jatka Bremenissä?

- Saksa on varteenotettava vaihtoehto vaikka seura vaihtuisi. Olen nähnyt kolme maata ammattilaisena, enkä näe pelillistä syytä vaihtaa mihinkään. Päätös tulevaan valintaan perustuu vain siihen, että valitsen parhaan vaihtoehdon. Ei minulla ole mitään sellaista ihannemaata, jossa haluaisin pelata. Elän hyvin mielenkiintoista vaihdetta, sillä minun ei tarvitse soitella eri paikkoihin saadakseni töitä. Se on hyvä puoli tässä ammatissa, että mahdolliset työnantajat tietävät tekemiset hyvin muutenkin.

Entä Italia?

- Jotain mediaspekulaatioita on siellä ollut. Serie A on kovatasoinen sarja ja Italia varmasti hieno jalkapallomaa.

Kenen kanssa viihdyt parhaiten pelikentän ulkopuolella Bremenin joukkueesta?

- Aika hiljaista on sillä rintamalla. Meillä ei ole vapaapäiviä juuri lainkaan, pelikavereita näkee töissä ihan tarpeeksi. Tuskin rekkakuskitkaan hakeutuvat Vaalimaan muutaman päivän jonotuksen jälkeen heti vapaalla toistensa seuraan&. Ystävät ja sukulaiset Suomesta ovat mieluisinta seuraa.

Onko mielessäsi joskus vielä palata Veikkausliigaan?

- Tällä hetkellä se tuntuu todella kaukaiselta. Tulen toivon mukaan pelaamaan niin monta vuotta vielä ulkomailla, että tämäkin voi ajan mittaan muuttua. Tietysti, jos palaisin liigaan, ei ole montaa vaihtoehtoa, mihin.

Kuinka usein seuraat Veikkausliigaa ja seuraatko erityisesti jotain tiettyä joukkuetta tai pelaajia?

- Netin kautta otsikot ja maalit ja tietysti seuraan FC Lahden menestystä tarkemmin kuin muita. Vähään aikaan en ole peliä paikan päällä nähnyt, mutta kyllä minulla on aina kuva siitä, missä Veikkausliigassa mennään.

Suomi jäi harmittavasti maalin päähän EM-kisapaikasta. Kauan meni, että pääsit pettymyksen yli vai painaako se edelleen mieltä?

- Kyllä siinä meni pari päivää. Jo lauantaina oli sarjapeli ja silloin ajatukset olivat vielä vähän muualla. Perjantaina päätin, että nyt täytyy vain laittaa tuo taka-alalle, vaikka se merkitsi minulle ja koko joukkueelle paljon ja putoaminen oli iso pettymys. Suomessa seurataan maajoukkuejalkapalloa paljon enemmän kuin aikaisemmin ja senkin huomasi, miten paljon menestyksemme merkitsi yleensäkin ihmisille ja miten iso pettymys yhden maalin puuttuminen oli. Kuitenkin, pelasimme hienot karsinnat, joista jäi vain ihan viimeinen huipennus saavuttamatta. Uskon, että fanimme osaavat arvostaa sitä, että me todellakin annoimme kaikkemme.

Onko sinulla suosikkia uudeksi maajoukkueen päävalmentajaksi?

- En edes tiedä, keitä liitto harkitsee. Sitten kun valinta tulee, on varmasti mielipidekin olemassa. Euroopassa on paljon valmentajia, joten katsotaan.

Onko sinulle väliä onko päävalmentaja ulkomaalainen tai suomalainen?

- Ei ole mitään väliä, tärkeintä, että hänellä tulee olemaan pelaajien kunnioitus. Pitää muistaa, etteivät pelaajat tee valintapäätöksiä. Ehkä liitto kuuntelee vähän pelaajia, mutta liitto on kuitenkin päättävä elin ja niin sen pitää ollakin.

Millaiset saappaat tulevalla päävalmentajalla on täytettävänään?

- Isot tietysti, sillä kukaan ei ole koskaan vienyt meitä kisoihin. Tulevalla valmentajalla on paljon voitettavaa. Kuka siinä sitten onnistuukin - toivottavasti seuraava - on se hänelle iso sulka hattuun. Roy (Hodgson) teki hyvää työtä ja toivotan hänelle paljon onnea uusiin haasteisiin. Mutta myös meillä on nyt uudet haasteet uuden valmentajan johdolla.

Miten kuvailisit mennyttä vuotta pelillisesti ja muutenkin?

- Loistava kausi toistaiseksi. Hienoja elämyksiä ja tapahtumia on ollut paljon niin seura- kuin maajoukkueessa.

Entä mitä odotat vuodelta 2008?

- Seurajoukkueessa menestystä, sitten mukavaa kesälomaa ja sitten hyvää alkua karsintoihin. Ja toivottavasti joku sopimus jossain vaiheessa, että en joudu lomailemaan työttömänä - mutta olen aika luottavainen sen suhteen, ettei näin käy.

Aiotko tehdä uuden vuoden lupauksen?

- En tee. Elämä on ihan hyvällä mallilla tällä hetkellä. Ei ole tarpeen tehdä mitään lupauksia.

Entä joulun vietto? Missä ja millä tavoin?

- Joulu menee Lahdessa läheisten kanssa perinteisesti suomalaisittain. Vähän harjoittelua otetaan mukaan heti pyhien jälkeen.

Hyvää joulua ja onnellista vuotta 2008.

- Kiitos samoin. Hyviä pyhiä ja jalkapallohenkistä vuotta kaikille lukijoille ja futisfaneille.

 • Maajoukkue
Näitä luetaan!
 1. 1

  Muiskis! Pysäyttävän kaunis ruhtinatar Charlene onnitteli Kimi Räikköstä – jäämiehen ilme kertoo kaiken

 2. 2

  Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

 3. 3

  Kuva leviää: Miehen lahja tyttöystävälle meni aivan penkin alle – huomaatko nolon ongelman?

 4. 4

  Räikkönen seisoi naama peruslukemilla F1-kisan palkintopallilla – entisen F1-kuskin kekseliäs kuva leviää netissä

 5. 5

  Yllätyssuhde! Cheyenne Järvinen julkaisi seksiä tihkuvan kuvan tosi-tv-komistuksen kanssa – ”Match made in heaven”

 6. 6

  Jyrki Järvilehdon voinnista lisätietoa – turvallisuuspäällikön mukaan rataa on pakko muuttaa onnettomuuspaikassa

 7. 7

  Helsingissä nousi viikonloppuna ennätyskala – tiedätkö mikä tämä outo eväkäs on?

 8. 8

  Asiantuntijat kertovat: Tällaiset mökit ovat nyt arvossaan – etäisyys voi ratkaista kiinnostuksen

 9. 9

  Suomi lentopallon MM-kisoihin!

 10. 10

  Mormoniäiti jätti työnsä pianonsoiton opettajana ja ryhtyi glamourmalliksi – jättimäinen povi estää sitomasta kengännauhoja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin Sebastian Vettel vei Monacon voiton Kimi Räikköseltä – IS seurasi F1-kisaa

 2. 2

  Eveliina on käyttänyt 12 000 euroa kauneusleikkauksiin: ”Itsekurini ei ole riittänyt laihduttamiseen”

 3. 3

  Täällä saunotaan ja puhutaan suomea kolmannessa polvessa – IS vieraili Amerikan Oulussa

 4. 4

  Kimi Räikkösen käytös hämmästytti Niki Laudaa – ”Sellaista hän ei ole tehnyt koskaan ennen”

 5. 5

  Mormoniäiti jätti työnsä pianonsoiton opettajana ja ryhtyi glamourmalliksi – jättimäinen povi estää sitomasta kengännauhoja

 6. 6

  Voiko yöllinen vessareissu rikkoa taloyhtiön yörauhaa? Näin vastaa lakiasiantuntija HS:ssa

 7. 7

  Yllätyssuhde! Cheyenne Järvinen julkaisi seksiä tihkuvan kuvan tosi-tv-komistuksen kanssa – ”Match made in heaven”

 8. 8

  Omaa autoaan ei saa välttämättä pestä edes omakotitalon pihalla – ei, vaikka se olisi asfaltoitu

 9. 9

  JJ Lehto loukkaantui karting-onnettomuudessa Vantaalla – SM-kisat peruttu

 10. 10

  Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

 2. 2

  Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

 3. 3

  Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

 4. 4

  Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

 5. 5

  Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

 6. 6

  Kaksi ruoka-ainetta karsimalla suoliston kunto voi parantua jo muutamassa viikossa

 7. 7

  Kätilöt paljastavat hulluimmat synnytyksensä: ”Äiti yritti saada orgasmin joka supistuksella”

 8. 8

  Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

 9. 9

  Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

 10. 10

  Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Muiskis! Pysäyttävän kaunis ruhtinatar Charlene onnitteli Kimi Räikköstä – jäämiehen ilme kertoo kaiken

 2. 2

  Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

 3. 3

  Kuva leviää: Miehen lahja tyttöystävälle meni aivan penkin alle – huomaatko nolon ongelman?

 4. 4

  Räikkönen seisoi naama peruslukemilla F1-kisan palkintopallilla – entisen F1-kuskin kekseliäs kuva leviää netissä

 5. 5

  Yllätyssuhde! Cheyenne Järvinen julkaisi seksiä tihkuvan kuvan tosi-tv-komistuksen kanssa – ”Match made in heaven”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Näin Sebastian Vettel vei Monacon voiton Kimi Räikköseltä – IS seurasi F1-kisaa

 2. 2

  Eveliina on käyttänyt 12 000 euroa kauneusleikkauksiin: ”Itsekurini ei ole riittänyt laihduttamiseen”

 3. 3

  Täällä saunotaan ja puhutaan suomea kolmannessa polvessa – IS vieraili Amerikan Oulussa

 4. 4

  Kimi Räikkösen käytös hämmästytti Niki Laudaa – ”Sellaista hän ei ole tehnyt koskaan ennen”

 5. 5

  Mormoniäiti jätti työnsä pianonsoiton opettajana ja ryhtyi glamourmalliksi – jättimäinen povi estää sitomasta kengännauhoja

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

 2. 2

  Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

 3. 3

  Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

 4. 4

  Sami Hedbergin fanit raivostuivat jäähallikeikan jälkeen – ”P**ka maku jäi tästä”

 5. 5

  Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

 6. Näytä lisää