Tietoturva

Valikko

Mitä on spyware?

Tietoja urkkivat spyware-ohjelmat tasapainoilevat laillisuuden ja hyvän markkinointitavan harmaalla alueella. Salaa eteenpäin lähetettävät tiedot eivät herätä käyttäjien luottamusta. Spywaresta pääsee kuitenkin eroon.
Spywarella tarkoitetaan erilaisia urkintatekniikoita, joiden avulla salaa o­ngitaan tietoa kohteesta ja lähetetään sitä eteenpäin kohteen tietämättä.

Urkintaa tehdään verkossa eri tarkoituksia varten aivan kuten reaalimaailmassakin. Paitsi teollisuusvakoiluun ja muuhun rikolliseen toimintaan, urkintaohjelmia käytetään kuluttajien seurantaan.

Spyware-ohjelmia ympätään toisten ohjelmien mukaan ja ne ovat ohjelmistovalmistajien lisäksi verkon hämärämiesten, aikuisviihdepalvelujen ja aggressivista sähköistä markkinointia harjoittavien yritysten suosiossa.

Käyttäjä hämätään asentamaan

Spyware-ohjelmien käyttäminen markkinoinnissa ei ole laitonta. Aina se ei myöskään ole epäilyttävää tai moraalisesti arveluttavaa; o­n yrityksiä, jotka kertovat aloittelevallekin tietokoneen käyttäjälle selvästi, mitä hän o­n koneelleen asentamassa.

Toiset yritykset antavat myös selvät ohjeet ohjelmansa poistamiseen. Näin ei asia kuitenkaan aina ole, vaan käyttäjä valitettavan usein hämätään asentamaan urkintaohjelma omalle koneelleen.

Maininta käyttäjän seurannasta voidaan piilottaa pitkän lisenssitekstin sekaan, jossa se o­n näkymättömissä, mutta kuitenkin kätevästi löydettävissä, jos asia etenee viranomaiskäsittelyyn asti.

Jos ylimääräinen ohjelma asennetaan samaisen käyttäjän koneeseen hänen tietämättään ja jos se lähettää häneltä salaa tietoja jollekulle ulkopuoliselle, tilanne o­n käyttäjän kannalta vähintäänkin huolestuttava.

- O­ngelmaa ei vielä mielletä, sillä asia o­n tullut esiin hiljalleen. Satunnaisia kyselyitä meille asiasta kuitenkin jo tulee, sanoo ylitarkastaja Risto Heinonen Tietosuojavaltuutetun toimistosta.

Lisää avoimuutta

Tietosuojan kannalta ajateltuna tietokoneelle asennettavat ohjelmat eivät saa tehdä mitään, mikä vaarantaa henkilötietojen käsittelyn kyseisellä koneella tai mikä tapahtuu sen käyttäjältä salassa.

Ohjelman lataajalta o­n oltava tietoinen suostumus sille, mitä koneelle oikeasti imuroidaan. Hänen o­n saatava tietää, mitä asentaa koneelleen ja voitava päättää, mitä asentaa. Asennetut ohjelmat o­n voitava myös poistaa. Lisäksi hänellä o­n oltava aito mahdollisuus henkilötietojen asianmukaiseen käsittelyyn.

Parantamisen varaa olisi Heinosen mukaan niin käyttäjillä kuin ohjelmistojen toimittajilla ja niillä, jotka urkintaohjelmia tekevät. Ylitarkastaja toivoisi tietokonetta käyttäviltä lisää valppautta.

- Lähtisin siitä, että verkkoon kytketyn tietokoneen käyttäjän pitää voida tietää, mitä koneella tehdään. Usein käyttäjä ei ole jaksanut, viitsinyt tai ymmärtänyt ottaa selvää asioista riittävässä määrin, Heinonen sanoo.

Loppukäyttäjien olisi viisainta hankkia lisää tietoa siitä, minkälaisia uhkia tietosuojalle ja -turvalle nykyinen verkkoympäristö aiheuttaa.

- Tämä ei kuitenkaan ole hyväksyttävä syy siihen, että käyttäjän koneelle asennetaan jotakin hänen tietämättään, Heinonen huomauttaa.

Ohjelmistotoimittajilta Heinonen vaatii rutkasti lisää avoimuutta seurantaohjelmien käytössä. Jos spyware-tyyppisten ohjelmien käytössä ei ole mitään epäilyttävää, miksi niiden toiminta pitää salata ja niiden poistaminen tehdä mahdollisimman hankalaksi?

Ei tavallinen haittaohjelma

Spyware-ohjelma eroaa muusta ei-toivotusta koodista, kuten viruksista ja madoista, sillä se ei monista itseään tai aiheuta tuhoa. Kaikki spyware-ohjelmat eivät ole varsinaisesti haittaohjelmia, mutta kuitenkin kyseenalaisia sikäli, että ne lähettävät kohdekoneeltaan mahdollisesti arkaluontoistakin tietoa ulkopuolisille ilman koneen käyttäjän tietoa.

Hyvin epäilyttävä piirre joissakin spyware-ohjelmissa o­n sekin, ettei niitä saa poistetuksi Windowsin normaalilla Lisää tai poista sovellus -toiminnolla, vaan ne jäävät vielä sen ajamisen jälkeen piiloon järjestelmän rekisteriin, josta ne o­n osattava erikseen tuhota.

Rekisterin siivoaminen ei ole aloittelijan puuhaa eikä siihen ole syytä ryhtyä, ellei tiedä varmasti, mitä tekee. Peruskäyttäjän o­n vaikeaa alkaa poistaa vakoiluohjelmaa, vaikka hän olisi sellaisen koneeltaan löytänytkin.

Pelkkä tunkeilijan havainnointi o­n hankalaa, sillä tavallisesti virustorjuntaohjelmat eivät tunnista vakoiluohjelmia. Jos spywarelta haluaa välttyä, sitä vastaan o­n suojauduttava erikseen varta vasten tähän tarkoitukseen valmistetuilla ohjelmilla.

Verkosta saa usean valmistajan ohjelmia vakoilukomponenttien etsintään ja poistamiseen. Käytetyimpiä lienevät Ad-Aware, PestPatrol ja Spybot. Osa puhdistusohjelmista pyyhkii haluttaessa myös jälkiä järjestelmän tapahtumista. Kuten virusskannereita, myös vakoilusoftan torjuntaohjelmia o­n päivitettävä tämän tästä, sitä mukaa kun uusia tihulaisia ilmaantuu.

Netistä ja vertaisverkoista

Spywaren levityksessä käytetään erilaisia keinoja. Yhteistä näille o­n se, ettei vakoilukoodin olemassaoloa haluta näyttää käyttäjälle. Hämäävää voi olla se, että periaatteessa spywarea voi olla oikeissa hyötyohjelmissa.

Vakoiluohjelman uhrin ei siis välttämättä tarvitse surffailla Internetin hämärillä pornosivuilla, vaan hyvinkin suosituissa ohjelmissa voi olla kutsumattomia vieraita mukana. Tyypillisiä vakoiluohjelmien levityskanavia ovat verkosta ladattavat maksuttomat sovellukset.

Mainostaja voi selittää vakoiluohjelman ymppäämistä imuroitavan aineiston joukkoon juuri ohjelman ilmaisuudella. Erilaisten tiedostonvaihto-ohjelmien ja vertaisverkkojen suosio o­n näkynyt myös spywaren määrän kasvussa. Paitsi että vakoiluohjelmat leviävät näiden verkostojen kautta, myös tiedostonjako-ohjelmien mukana tulee usein asennetuksi koneelle jotakin ylimääräistä.

Myös sähköpostia ja cd-romeja käytetään spywaren levittämiseen.

Kohdennettua mainontaa – salaa

Vakoiluohjelma voi urkkia tietojaan muun muassa cookie- eli evästetiedostoista sekä selaimen välimuistista ja sivuhistoriasta. Se lähettää haluttuun osoitteeseen tietoja tietokoneen käyttäjän liikkeistä verkossa.

Tietojen perusteella markkinointiyritys osaa kohdentaa mainontansa kuluttajan tottumuksia vastaavaksi. Näin ainakin adware-ohjelmia käyttävät yritykset sanovat.

Ohjelman toimintatapa mahdollistaa kuitenkin periaatteessa muunkinlaisen tiedon välittämisen käyttäjän tietämättä. Jos urkintaohjelma lähettää salattua dataa ulkopuoliselle taholle käyttäjän tietämättä, tällä tuskin o­n mahdollisuutta varmistua siitä, ettei maailmalle lähde yksityisiä sähköpostiviestejä tai vaikkapa tilinumeroita ja salasanoja.

Periaatteessa mitään takeita ei ole siitäkään, lähetetäänkö tietoja vain markkinointiyritykselle vai jaetaanko niitä yleisemminkin eteenpäin. Ohjelman asentaja voi esimerkiksi tietämättään joutua spämmilistoille, joita myydään verekossa eteenpäin hyvään hintaan.

Surffaa turvallisesti

Yksi tapa välttyä kutsumattomilta vierailta o­n noudattaa turvallisia surffaustapoja. Netistä ei pidä suin päin imuroida ohjelmia, vaan kannattaa aina varmistua siitä, mitä o­n todella koneelleen asentamassa.

Nyrkkisääntö o­n, että varovainen ei verkosta imuroi. Jos jotakin aikoo verkosta omalle koneelleen ladata, o­n syytä ensin varmistua imuroitavan ohjelman sisällöstä. Jos ei varmuutta ole, kannattaa jättää ohjelma imuroimatta.

Ladattavan ohjelman käyttöehtoihin kannattaa tutustua tarkasti; usein maininta ylimääräisen ohjelman asentamisesta o­n ovelasti piilotettu lisenssiehtojen sekaan – siis sinne, mistä moni ei sitä viitsi etsiä.

Spyware pyritään piilottamaan käyttäjältä, mikä tekee siitä varsin kyseenalaisen markkinointivälineen. Ohjelman toimittajan maininta ylimääräisen ohjelmakomponentin asentamisesta imuroidun ohjelman yhteydessä saattaa riittää sysäämään juridisen vastuun loppukäyttäjälle.

Moraalisen vastuun kohdalla asiat voivat olla toisin. Tehokkaasti spywaresta pääsee eroon asentamalla niiden poistoon tarkoitetun ohjelman, päivittämällä sen ja ajamalla sen säännöllisesti.


Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ohituksella oli järkyttävät seuraukset – Poliisi kertoo: näin Simon kuolonkolari tapahtui

  2. 2

   Suomalainen mäkihyppääjä jysäytti MM-Lahden illassa kunnon yllätyksen – ”Miehekäs suoritus!”

  3. 3

   Ruotsalaiset ja norjalaiset tivasivat Niskaselta Mika Myllylästä – vastasi kyyneleet silmissä: ”Paine tappoi hänet”

  4. 4

   Patrik Laineen huikea helmikuu huomioitiin – jälleen upea tunnustus

  5. 5

   Äitinsä murhasta syytetty poika suuntasi veriteon jälkeen Hernesaareen – lähti ravintolasta ambulanssilla

  6. 6

   Esimerkkikuvat: Näin tunnistat melanooman – ”Muutokset voivat olla salakavalia”

  7. 7

   Jatkaako Kasmir TTK:ssa salakuvauskohun jälkeen? HS: Kanava tekee päätöksen tänään

  8. 8

   Norjalaisilta hieno ele Iivo Niskaselle MM-kullan varmistuttua – yksi kuva kertoo kaiken

  9. 9

   Paula, 42, järkyttyi Tampereen Kelassa: ”Touhu oli kuin Villissä lännessä” – seinällä ollut pummilappu hätkähdytti

  10. 10

   Nämä myymälät Seppälä sulkee – katso lista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paula, 42, järkyttyi Tampereen Kelassa: ”Touhu oli kuin Villissä lännessä” – seinällä ollut pummilappu hätkähdytti

  2. 2

   AL: Äiti huomasi 15-vuotiaan lapsensa käytöksessä pelottavan muutoksen – tunnustuksesta alkoi perhehelvetti

  3. 3

   Erikoishaastattelussa Pokka pitää -tähti Patricia Routledge: Tältä hän näyttää nyt – katso kuva!

  4. 4

   Antti Holma avoimena somessa: ”Poistettu syylä olikin syöpä”

  5. 5

   Norjalaisilta hieno ele Iivo Niskaselle MM-kullan varmistuttua – yksi kuva kertoo kaiken

  6. 6

   Totuus paljastui oikeudessa: Mystiset Peter ja Trevor olivat Axl Smithin mielikuvitushahmoja

  7. 7

   Axl Smithin WhatsAppin ”Haippirinki” paljastui – karut viestit julki: ”Bongokausi korkattu”

  8. 8

   Vau, mikä kaunotar! Vuosia nuoremmaksi -ohjelmassa Janitan huikea muodonmuutos – katso kuvat!

  9. 9

   Onko lapsellasi lähiönimi? Vauva.fi:ssä leimahti polttava keskustelu inhokkinimistä

  10. 10

   Elviira, 63, asuu Rivieralla, puoliso palvelutalossa Lahdessa: ”Elämäni on jatkuttava”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Axl Smithin WhatsAppin ”Haippirinki” paljastui – karut viestit julki: ”Bongokausi korkattu”

  4. 4

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Paula, 42, järkyttyi Tampereen Kelassa: ”Touhu oli kuin Villissä lännessä” – seinällä ollut pummilappu hätkähdytti

  8. 8

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  9. 9

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  10. 10

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ohituksella oli järkyttävät seuraukset – Poliisi kertoo: näin Simon kuolonkolari tapahtui

  2. 2

   Suomalainen mäkihyppääjä jysäytti MM-Lahden illassa kunnon yllätyksen – ”Miehekäs suoritus!”

  3. 3

   Ruotsalaiset ja norjalaiset tivasivat Niskaselta Mika Myllylästä – vastasi kyyneleet silmissä: ”Paine tappoi hänet”

  4. 4

   Patrik Laineen huikea helmikuu huomioitiin – jälleen upea tunnustus

  5. 5

   Äitinsä murhasta syytetty poika suuntasi veriteon jälkeen Hernesaareen – lähti ravintolasta ambulanssilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Paula, 42, järkyttyi Tampereen Kelassa: ”Touhu oli kuin Villissä lännessä” – seinällä ollut pummilappu hätkähdytti

  2. 2

   AL: Äiti huomasi 15-vuotiaan lapsensa käytöksessä pelottavan muutoksen – tunnustuksesta alkoi perhehelvetti

  3. 3

   Erikoishaastattelussa Pokka pitää -tähti Patricia Routledge: Tältä hän näyttää nyt – katso kuva!

  4. 4

   Antti Holma avoimena somessa: ”Poistettu syylä olikin syöpä”

  5. 5

   Norjalaisilta hieno ele Iivo Niskaselle MM-kullan varmistuttua – yksi kuva kertoo kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Axl Smithin WhatsAppin ”Haippirinki” paljastui – karut viestit julki: ”Bongokausi korkattu”

  4. 4

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää